Var tvunget til å holde kjærligheten hemmelig


2730

innlogget

40707

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Var tvunget til å holde kjærligheten hemmelig

Aasmund Robert Vik (69) er initiativtaker til det nye tilbudet Regnbuetreff for seniorer i Oslo. Elisabeth Opsahl (86) forteller om da hun ble trukket i lønn for å gå i begravelsen da hennes livspartner gjennom tretti år, døde. Foto: Lene Wikander.

Lene Wikander
26. sep 2016 14:36

Kampen for kjærligheten, samholdet, forventningene til livet som var og det som er igjen, er bare noen av tingene det snakkes om rundt bordene på Norges første regnbuetreff for seniorer.

«Noen tror at det å elske er å synke i en flod. Noen tror at det å elske er å tappes for sitt blod. Noen sier man kan glemme hvem man er og hvor man bor, men jeg tror at kjærligheten er en spire lagt i jord».

Anders Rogg sitter ved et piano på eldresenteret Kampen Omsorg i Oslo og synger «The Rose», i norsk oversettelse av Stine Kjelland Mørdre.

Salen foran ham er fylt til randen av mennesker som har funnet veien til åpningen av Norges første tilbud til eldre lhbt-personer.

«Regnbuetreff for seniorer» har primus motor for seniorarbeidet i FRI OA, Aasmund Robert Vik (69), kalt det.

– Dette er et tilbud til folk som er et kjønn og har en seksualitet som har vært debattert hele livet, sa Hans Heen Sikkeland i åpningstalen for litt siden.

Anders Rogg underholdt fra pianoet og sang blant annet "The Rose", udødeliggjort av Bette Midler i filmen ved samme navn og i norsk oversettelse av Stine Kjelland Mørdre. Foto: Lene Wikander.

Trukket i lønn for begravelsen

– Jeg mistet partneren min etter at vi hadde levd sammen i tretti år, forteller Elisabeth Opsahl (86).

– Men vi var aldri åpne om at vi var kjærester. Det var først da hun døde at jeg turte å være meg selv og si hva jeg mente.

– Da var jeg 56 år. Jeg ble trukket i lønn for å gå i begravelsen og bare èn venninne ga meg blomster. Men sånn var det den gangen. Vi var tvunget til å holde kjærligheten hemmelig, forteller hun.

Sammen med Elisabeth sitter Inger Myhre Hansen (73), John Earhart (67) og initiativtaker Aasmund Robert Vik og drikker kaffe og spiser bløtekake i kantina til Kampen omsorg+.

F.v. Inger Myhre Hansen (73), John Earhart (67), Aasmund Robert Vik (69) og Elisabeth Opsahl (86) hadde mye å snakke om på Norges første regnbuetreff for seniorer på Kampen Omsorg i Oslo. Foto: Lene Wikander.

– Vi har kommet langt på vei, men fortidens urettferdighet henger fortsatt igjen hos mange eldre, sier Aasmund.

– Derfor er det behov for et trygt møtested for denne gruppen, et tilbud som ingen senior- eller eldresentrene i Norge har i dag.

Inger er enig. Hun er gammel bussjåfør og glad i folk. Hun er positiv til et sosialt tilbud som dette.

– Gjennom et langt liv har folk hatt mange utfordringer knyttet til familie, venner og jobb. Mange homofile har ikke barn og barnebarn. Når man blir gammel så skrumper jo vennekretsen naturlig inn, folk dør rett og slett. Men man har jo fortsatt et sosialt behov, mener hun.

– Ut av skapet hver gang

John Earhart tror det er viktig med et slikt særtilbud til eldre lhbt-personer.

– Når man møter nye folk som eldre, skal man gjerne fortelle livshistorien sin – og der ruler heteronormativiteten. Da blir det forventet barn og barnebarn og alt det andre som er sosialt lettest å snakke om.

– Da er det til tider slitsomt å måtte komme ut av skapet hver eneste gang. Som homofil er du alltid den som skiller deg ut. Da er det utrolig godt å ha et sted der du er medlem av flertallet for en gangs skyld, mener han.

– Jeg har bare ei katte jeg da, pleier jeg å si når folk begynner å legge ut om alle barnebarna sine, ler Elisabeth og forsyner seg med litt mer bløtekake.

Inger Myhre Hansen (73) og John Earhart (67) slår av en prat på Norges første regnbuetreff for seniorer. Inger skulle ønske ungdommen forsto litt bedre hva rettighetskapen har kostet den eldre garde. Foto: Lene Wikander.

Unge snakker ned til gamle

– Det rare er at unge folk ofte snakker ned til oss gamle, sier Inger.

– Jeg gjorde det selv da jeg var ung. Men nå vet jeg jo at vi fortsatt er de samme menneskene inni oss som vi var før. Det er bare utsiden som er blitt skrukkete og grå. I sjela er vi den samme.

– Hadde jeg visst det da jeg var yngre, hadde jeg nok snakket til eldre på en annen måte, tror hun.

Elisabeth mener det absolutt verste med å bli snart nitti år er at de fleste hun har kjent, er borte.

– Jeg går i begravelser hele tiden, jeg blir sprø av det. Jeg var i begravelse igjen forleden og ble budt på kaffe etterpå, men jeg orket ikke. I stedet dro jeg ned til byen på gamle Hotell Viking og tok meg rett og slett et glass vin!

– Det gjorde du rett i, sier Inger bestemt:

– Hadde jeg kunnet si noe til mitt yngre selv i dag så ville det vært: Våg mer, det blir bedre, ikke vær så redd, verden går din vei, du har fremtiden på din side!

Elisabeth Opsahl (86) er lei av å gå i begravelser og liker seg bedre på regnbuetreff for seniorer. Foto: Lene Wikander. Foto: Lene Wikander.

Wenche Foss ga håp

Men selv om det var tøft å være homo i Norge på 50 og 60-tallet, er det likevel noe Inger savner fra den tiden.

– Jeg savner samholdet. Ingen kunne fortelle om legningen sin til familie og venner eller på jobben, det var altfor risikabelt. Jeg syns den tiden var tøff, men likevel var det bedre på den måten at vi tok vare på hverandre og holdt sammen.

– I dag er miljøet mer differensiert. Den gangen var det et mye mer solidarisk miljø på tvers av kjønn og legninger.

Inger husker spesielt godt treffene de hadde ute på Snarøya. De måtte gå av bussen noen holdeplasser før så ingen fikk vite hvor de var på vei.

– Der var det dans, musikk og underholdning fra kjendiser som støttet kampen. Jeg glemmer aldri en gang Wenche Foss var der for å underholde.

– Etterpå danset hun med Kim Friele. Det imponerte meg veldig. Det var godt å se og ga meg håp for en bedre fremtid med mer forståelse for oss homofile, forteller hun.

Initiativtaker til Norges første seniortreff for lhbt-personer får klem og blomster av leder i FRI OA, Hans Heen Sikkeland. Foto: Lene Wikander.

Kostet å sette kjærligheten fri

Alle rundt bordet er imidlertid enige om at livet på de fleste områder har svart til forventningene de hadde som unge.

– Jeg har skrevet dagbok helt fra jeg var 13 år og der står det at mitt mål i livet var å bli en fri og økonomisk uavhengig kvinne. Det klarte jeg, humrer Elisabeth.

– Det med kjærligheten skrev jeg ikke om før mye senere, men kjærligheten er det viktigste vi har i livet, mener hun.

Inger nikker.

– Det som er så fint med kjærligheten er at den er så raus. Du har jo fortsatt kjærligheten selv om du kanskje er blitt både gammel og alene. Likevel har du kjærligheten i form av minner fra da du opplevde den før i livet, eller når du ser andre oppleve den i dag.

– Noe av det vakreste jeg ser i dag er unge homofile par som går nedover gaten hånd i hånd. Ikke sånn som før i tiden, da vi måtte skjule oss.

– Den kjærligheten unge homofile viser så åpenlyst i dag, varmer meg langt inn i hjertet. Jeg skulle bare ønske de forsto litt bedre hvor mye det kostet oss gamlinger å sette kjærligheten deres fri.

Leder i FRI, Ingvild Endestad var til stede under en fullsatt åpning av regnbuetreff for seniorer på Kampen Omsorg i Oslo. Foto: Lene Wikander.

Det blir flere Regnbuetreff for seniorer utover høsten, på følgende datoer:

6. og 21. oktober, 3. og 17. november og 8. desember.

Treffene arrangeres på Kampen Omsorg+, Brinken 35 fra klokken 12:00.

Har du spørsmål? Ring FRI OA på 22606860. Eller se nettsidene foreningenfri.no.


ANNONSE

Kommentarer (6)

Ny kommentar ›

 • slettet_bQw4IFG

  26. sep 2016 19:47 Trist at eldre opplever at yngre folk tar homo kampen for gitt, at de som har tatt kampen vår for kjærligheten ikke nødvendigvis behøver å være ensom på sine gamledager siden de har fått et tilbud, et sted å møtes! Tommel opp for Fri og resten av gjengen :-)
 • en gaupe

  26. sep 2016 23:09 Tenk at kjærestepar der den ene er under 16 lider under akkurat samme krav om hemmelighold osv. den dag idag. Til og med på Gaysir!

  Det er trist at fordommene og hetsen bare flytter på seg, og legges over på andre.

  Men siden disse klarte seg gjennom det, finnes det kanskje håp for fremtiden?

 • EspenAH

  26. sep 2016 23:14 Ååh, dette var mange varme bilder av mange fine folk! :) Supert at dere har fått i gang et slikt tilbud. Håper at de involverte også vet at det er mange som er evig takknemlig for at de har banet vei for oss som kommer etter! <3
 • østermann

  27. sep 2016 00:04 Prisverdig initiativ! Så fint å se at det blir etablert et tilbud spesielt rettet mot oss som har levd en stund og har behov for å mimre litt om "den gang".
  Godt å se at dere yngre som kommenterer her også er bevisst på- og verdsetter de mange som her gått foran! Skulle ønske at mange av de andre unge (og historieløse) som på Gs-forum ofte skriver både nedsettende og nedlatende om hvor unødvendig og dumt, - ja til og med ødeleggende åpenhet, homokamp, homoparaden etc. er kunne vært til stede på et slikt treff og fått med seg litt av historien.
 • SindreJ

  27. sep 2016 02:50 Jeg kommer til å bli hatet av alle nå....

  Dette er ikke det første tilbudet for eldre faktisk.

  Jeg vet at det har vært slikt tilbud før, men om det forsvant er noe annet. Uannsett så er det flott å bringe slikt tilbake! :-D

 • HHS

  27. sep 2016 09:17 Det kan jo være godt å kjenne til tidspunktene for tilbudet:-)
  6. oktober, 20. oktober, 3. november, 17. november og 8. desember. Fra klokken 12:00-14:00 hver gang og på samme plass (Kampen Omsorg +). Kanskje har du en nabo som sitter alene eller en gammel tante som du møtte en gang på Potta som trenger å sosialisere seg igjen? Uansett - ta folk som trenger det med.