- Jeg kom ut på overtid


2418

innlogget

40215

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Jeg kom ut på overtid

Mange har kontaktet Noman etter at han stod fram som homofil. - Mange er i skapet og sliter med selvmordstanker. Det vondt å få slike meldinger. Foto: John Trygve Tollefsen.

John Trygve Tollefsen
24. sep 2016 10:02

Noman Mubashir stod fram som homofil i et intervju med VG. Nå snakker han ut med Gaysir.

– Jeg har hatt lyst til å komme ut i mange år, sier den kjente NRK-profilen.

Kong Haralds tale om det norske fellesskapet rørte Noman Mubashir. Da VG spurte nordmenn med innvandrerbakgrunn om kongens tale, benyttet Noman Mubashir muligheten til å komme ut av skapet.

– Jeg sa til VG at jeg tilhører tre minoriteter, muslim, norsk-pakistaner og homofil. Det rørte meg dypt at kongen snakket om alle tre gruppene.

Den påfølgende uken ble travel for den erfarne programlederen, med mange intervjuer og tv-opptredener. Men det er de private meldingene som har gjort mest inntrykk.

– Jeg har fått overraskende mange meldinger fra muslimer og norskpakistanere, som kaller meg modig og tøff. Mange som har tatt kontakt er selv i skapet.

Gjennom å komme ut av skapet, håper Noman Mubashir å bidra til normaliseringen av homofile. –  Hver gang noen kommer ut, gir det ringvirkninger. Foto: John Trygve Tollefsen.

En offentlig hemmelighet

Noman Mubashir har vært et kjent ansikt i offentligheten i nærmere tjue år. Han begynte i NRK-programmet Migrapolis som 22-åring.

Samtidig begynte han å gå ut på homolivet i hovedstaden. Etterhvert fikk han tilbud fra flere aviser om å snakke ut.

– Jeg hadde lyst til å stå fram. Men jeg turte ikke. Jeg opplevde det som vanskelig med hensyn til religionen, det pakistanske miljøet og familien min.

På nittitallet var det også vanskeligere for nordmenn uten innvandrerbakgrunn å stå fram. Det var få synlige rollemodeller i media.

Og selv om han ikke stod fram i avisene, var Mubashir åpen privat.

– Jeg åpnet meg for venner og kolleger, gikk på byen og hadde Gaysir-profil. Det ble en offentlig hemmelighet at jeg var homofil.

Mubashir har opplevd å bli latterliggjort i homomiljøet. Flere har kommentert at han lever skjult. Han synes ikke andre bør stille seg til doms over hans valg.

– Det er én ting å høre av andre at jeg er homofil. At jeg snakker om det selv er noe helt annet. Jeg stod ikke fram for å sjokkere homomiljøet, men fordi det gjorde meg godt.

– Jeg var ærlig mot meg selv. Jeg håper også det kan hjelpe til å motivere andre i samme situasjon.

Noman har tjue års fartstid i NRK. Som programleder i serien «Hva har du bagasjen» tok han med kjente folk til sitt hjemland. Her er han med Mira Craig. Foto: NRK.

Hetset på internett

Helt siden han begynte i NRK, har Mubashir vært opptatt av å skape forståelse mellom majoritet og minoritet. Gjennom TV-programmer som En Noman i Pakistan har han formidlet pakistansk kultur til hele Norge.

– Veldig mange med pakistansk bakgrunn har et ambivalent forhold til meg. Jeg banet vei for andre, og jeg ble et forbilde. Samtidig var det vanskelig for mange å akseptere legningen min.

Svært mange har tatt kontakt med Mubashir etter at han stod fram som homofil. Ikke alle henvendelsene har vært like hyggelige.

I tillegg til direkte hetsende meldinger, har han også sett at han diskuteres på Facebook.

Noman har måttet tåle hets fra det norsk-pakistanske miljøet. Han vil gjerne utfordre fordommene. – Man trenger ikke akseptere homofili, men å hetse homofile er totalt uakseptabelt. Foto: John Trygve Tollefsen.

– Det skrives veldig mye grums om meg på lukkede Facebooksider med folk i det norsk-pakistanske miljøet, sier Mubashir.

– Det er paradoksalt at de som forventer å bli akseptert og respektert som muslimer i Norge, ikke klarer å akseptere homofile, som er en annen minoritet.

Tidlig åpen hjemme

Familien har lenge visst at han er homofil. Han ble ikke møtt med aksept hjemme, men forteller at de snakker bedre sammen nå.

– Homofili er tabu. Det var vanskelig og sårt for mine foreldre. Jeg tenker mye på at vi mistet mange år som vi kunne vært mer sammen.

Likevel var det ikke noe alternativ til å være ærlig hjemme.

– Mange har jo valgt å leve et falskt liv, spesielt i innvandrermiljøer. Jeg kunne aldri ha giftet meg og latet som om jeg er heterofil. Det tror jeg ville vært et miserabelt liv.

Til daglig lever Noman et travelt A4-familieliv, med samboer og tvillingpar på sju år. - Det er lekser, bursdager, håndballturneringer, matlaging og full fart. Foto: John Trygve Tollefsen.

I dag lever Noman Mubashir noe tilnærmet et streit A4-liv. Sammen med samboeren Frode er han bonuspappa for to tvillinger på sju år.

– Samboeren min har både pushet og støttet meg. Det var viktig for at jeg skulle tørre å stå fram.

Fanget i selvforakten

NRK-profilen har fått flere henvendelser fra folk som også ønsker å komme ut av skapet. Han råder andre i samme situasjon til å akseptere seg selv.

– Jeg ble fanget i selvforakten. Jeg tok alle menneskers fordommer om meg, og gjorde det til hat mot meg selv. Det er en skummel utvikling. Uansett hva folk sier og mener, må du akseptere at du er skapt som du er.

Mubashir anbefaler også å bruke Gaysir eller finne støtte i gode venner.

– Skaff deg allianser, så du ikke står alene.

Det er ofte vanskeligere for homofile med innvandrerbakgrunn å komme ut av skapet.

Mubashir er redd rasisme og islamofobi gjør det vanskeligere for homofile muslimer å finne et fellesskap i homomiljøet.

– Homofile muslimer må få all den støtten de kan få fra andre homofile. Vi som er homofile må ikke heve oss over andre minoriteter, selv om vi har blitt sterkere.

– Og det gjelder ikke bare muslimer. Også mange andre kommer fra sterkt konservative miljøer, og trenger støtte når de står fram.

Den folkekjære tv-personligheten angrer ikke på at han stod fram.

– For meg har det vært en stor lettelse.


ANNONSE

Kommentarer (7)

Ny kommentar ›

 • dammose

  24. sep 2016 08:30 Flott gjort, Noman! Vi trenger slike flotte menn som deg. Slike som ser inn i fremtiden og skaper en bedre verden for oss alle. TAKK og klem
 • qua.bergen

  24. sep 2016 09:46 For en utrolig fin og modig mann!
 • sciurus

  24. sep 2016 11:05 Noman: Flott utenpå og flott inni!
 • KIVA

  24. sep 2016 11:59 En flott man, ja! Men lurer på om Noman virkelig ønsker "å bidra til normaliseringen av homofile"? Mener han at homofili bør kureres? Eller er det redaktøren som tuller?
 • Mirromurr

  24. sep 2016 13:46 Jeg kan ikke for mitt bare liv skjønne at han kommer ut nå. Jeg har jo visst dette i årevis. Men flott at han får orden i sysakene. :)
 • tore52

  24. sep 2016 21:05 Du er åpen og fin person; stått fram i offentligheten som en flott person. Jeg har tenkt tanken; men nå står du fram som homofil; flott!! Dette vil bidra til at mange andre får inspirasjon til å komme ut av skapet uavhengig av kultur bakgrunn og religion!
 • slettet_VuH2Ida

  24. sep 2016 22:24 Veldig fin artikel.
  Kjempeviktig å leve livet med åpen hjerte og følelser.
  Gratulerer Noman:)