Soppen bretter seg ut i skulpturparken


507

innlogget

41091

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Soppen bretter seg ut i skulpturparken på Ekeberg

Selv om det har "gått en smule varmt" i planleggingsprosessen lover Jennie og Tor Erik at de fortsatt er venner. Foto: Jim Høyen

Jim Høyen
12. aug 2016 13:09

Soppen; En queer musikk- og performancefestival med flamboyante personligheter i skulpturparken i Ekeberg. Men også en club-scene med lyd og lys i tretoppene.
 
Trollkrem består av Jennie Hagevik Bringaker og Tor Erik Bøe. Først og fremst er de en performance-duo med basis i egne produksjoner. Men 19. og 20. august er det premiere på Soppen - duoens egen performancefestival. Over to dager vil det serveres en imponerende "lineup" av artister fra inn- og utland på spesialdesignede scener i skulpturparken på Ekeberg.

Parken, det ideelle bakteppet

- Festivalen, med sine kunstnere, vil forsøke å gå i dialog med parken og parkens historie. Det er ikke noe protest-prosjekt - det finner vi ikke interessant. Det er mye mer interessant å gå inn i samtalen om kultur, skulptur, kjønn og kropp, forteller Jennie og Tor Erik gjennom å avslutte hverandres setninger.
 
De ønsker å ta tak i debatten rundt kjønn og kropp som hadde mye fokus da skulpturparken åpnet i 2013. En debatt de mener kunstmiljøet ennå ikke er ferdig med. Derfor mener de det er ideelt å bruke parken som bakteppe, med sine råtnende trestammer, ruiner fra steinalderen og figurative skulpturer. 
 
- Man får så mye på kjøpet når man jobber i denne parken. Man får hele debatten, men i tillegg får man innblikk i alle kulturminner som er knyttet til parken, forteller Jennie.
 
- Her er spor etter alt fra jernalderen til krigshistore og cruising. Mye takknemmelig historie å ta fatt på, skyter Tor Erik inn.

Snylter på parkens historie

For å få anledning til å benytte parken som festivalscene har de vært nødt til å skaffe nærmere ti forkjellige tillatelser fra ulike instanser.
 
- Da vi trodde vi hadde fått alle tillatelser på plass fikk vi melding fra Byantikvaren og Riksantivaren om at i det området vi hadde planlagt scenene var det mulige spor etter dyrket mark under mosen. Det førte til at vi måtte flytte scenene til et annet område, forteller Jennie.
 
- Navnet Soppen er knyttet til snylting. En rolle vi inntar helt frivillig. Vi snylter på den eksisterende historien i parken. Den ønsker vi å bruke i produksjonen. Samtidig legger vi all performancekunst inn i krattet, og på den måten representerer vi underskogen, forteller Jennie.
 
- I motsetning til skulptur, som er veldig bastant, så er performancekunst veldig tidsbasert og forsvinner raskt. Her er det motsetningsforhold og fordommer.

Kjønn og identitet i fokus

De inviterte kunstnerne er satt røfflig inn i parkens og omgivelsenes historie.
 
- Vi har jo noen rammer, men jeg synes det er gøy å bare ta noe ut fra sitt spesifikke miljø - for eksempel Club Kid-performance i Los Angeles - og sette det inn i skogen i Oslo. Jeg tror at de vi har invitert vil passe godt inn i omgivelsene. Noe kan kanskje se litt "crazy" ut i starten, men etterhvert så vil man se at det er en sammenheng, forteller Tor Erik.
 
- Noen av kunstnerne vi har invitert, spesielt de amerikanske, har gjerne et alias hvor kjønn og identitet er i fokus. Gjennom kunsten kan de vise en identitet som er vanskelig å gjøre på en annen måte.
 
- Noen av de største queer-kunstnerne i verden er invitert. Derfor mener vi at Soppen kan være et tilskudd til resten av queer-arrangementene man blir tilbudt i Oslo. Vi vet mange savner noen flere punkter og knagger på queer-scenen. Spesielt på det eksperimentelle og kulturelle er det et stort hull, mener Tor Erik.

Alt bygges fra scratch

Hovedscenen vil være mellom trærne inne i parken. Som bildet illustrerer ble den heist på plass ved hjelp av hestekrefter.
Sist lørdag ble hovescenen løftet på plass. Skogen gir ikke plass til noen lift - derfor måtte det benyttes "spesialverktøy". Foto: Trollkrem
Selve arkitekturen har det vært jobbet med lenge. Prosjektet krever store mannskaper som jobber sent og tidlig med å få på plass scener og infrastruktur. Mye av scenene blir laget av trær som er å finne i parken. Det er også inne møbelsnekkere som bygger trapper og platåer. Det blir barer (også laget av det som finnes på stedet) og annen servering, samt at hele fastivalområdet blir gjerdet inn ved hjelp at greiner som er å finne i parken.
Snekkere med spesialkunnskap om lafting bygger scenene i Ekebergparken. Foto: Jim Høyen
- Det blir en liten fantastisk skog-klubb med et vilt spekter av ekstremt flamboyante personligheter som bretter seg ut. Det er en liten nattklubb bygd fra scratch som skal eksistere i to dager, forteller Tor Erik.
 
- I tillegg til performancekunstnerne blir det dj's og lysshow i trekronene. Det er meningen at det skal være fest med noe mer enn bare musikk og go-go-dansere, forteller Jennie og Tor Erik.
 
- Vi er opptatt av at det skal være en totalopplevelse, derfor har vi fått brygget vårt eget Soppen-øl.
 
Gaysir lurer på om det er et mål at Soppen blir en tradisjon.
 
- Trollkrem jobber større og mer mongo for hvert projekt, men vi er ikke vanedyr! Vi går for å gjøre noe festivalaktig årlig, men som sopp så sprer vi oss og dukker plutselig opp et annet sted!, er Tor Eriks avsluttende kommentar på det spørsmålet. 

Her kan du bestille billetter til Soppen

På spørsmål om hvilke artister med queer-perspektiv de ønsker å trekke fram - velger Tor Erik og Jennie å trekke fram følgende fire artister som de mener er svært spennende å følge for tiden.

Zackary Drucker

Zackary Drucker er en selvstendig artist, kulturprodusent, og transkvinne som bryter med den måte vi tenker om kjønn og seksualitet på. Hun har opptrådt og vist sitt arbeid internasjonalt i museer, gallerier og på filmfestivaler, inkludert Whitney-biennalen 2014, MoMA PS1, Hammer Museum, Art Gallery of Ontario, MCA San Diego, og SF MOMA, blant andre. Drucker er en Emmy-nominert produsent av doku-serien "This Is Me", samt vært produsent for den Golden Globe og Emmy-vinnende serien Transparent.

Elysia Crampton

Elysia Cramton er en boliviansk født lydkunstner og anerkjent DJ. Elysia har fått mye media og fantastiske anmeldelser på sitt andre soloalbum, Demon City.

Narcissister

Narcissister er en New York-baserte feministisk performancekunstner. Hun er av marokkansk og afrikansk-amerikansk opprinnelse. Narcissisters arbeid har en tendens til å fokusere på rase og seksualitet. Hun har vært deltaker i Amerikas Got Talent.  Huffington Post erklærte henne "topless femimist superhero of New York". Hun foretrekker at hennes identitet forblir hemmelig .

Casey Jane Elisson

Denne internett-legende gjør sin første opptreden i Norge for Soppen! Den Los Angeles-fødte kunstneren og komiker har en "hardcore" fanskare som er dedikert til hennes nettshow "What the F*shion", samt til hennes vertsrolle i "Ovation's Touching the Art". Dette er et nytt talkshow hvor Elison, og hennes kvinnelige paneldeltakere, diskuterer kunstverdenens minst interessante emne: kunst. Casey var en av de utvalgte artistene til New Museum's 2015 Triennalen, og har bidratt til publikasjoner som Vice Magazine, Gawker, Dazed og GQ. Hun har også dannet sin egen sekt?

Soppen presenterer i tillegg:

Marcel Alcala (US)
Nils Bech (NO)
Genevieve Belleveau (US)
Peter Clough (US)
Drippin (NO)
Dronebrygg (NO)
Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen (FFB) (NO)
Marthe Ramm Fortun (NO)
Tariq Hindic (NO)
Actually Huizenga (US)
Tyler Matthew Oyer (US)
La Porscha (US)
Agatha Wara (NO)
Synnøve G Wetten (NO)
Monica Winther (NO)

 


ANNONSE

Kommentarer (0)

Ny kommentar ›

Ingen kommentarer ennå.