Dobbel minoritet - ingen hindring


916

innlogget

41094

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Dobbel minoritet - ingen hindring

Det er ingen som svømmer raskere med én arm enn det Ingrid Thunem gjør. Hun tenker at det er spesielt viktig å vise at det å ha en dobbel minoritetsstatus - å være både skeiv og funksjonshemmet - ikke trenger å være noen hindring. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
29. jun 2016 14:00

Da Ingrid Thunem var 16 år gammel sluttet hun å svømme. Hun var ikke villig til å ofre et normalt liv for å skulle bli best.

Ti år senere har hun mistet motorisk funksjon i alt unntatt venstre arm. Og hun holder 18 verdensrekorder.

– Jeg hadde aldri vært verdens beste svømmer hvis jeg ikke hadde vært syk, sier Ingrid Thunem.

– Det er mye jeg har fått igjen av sykdommen – inkludert selvtillit.

Den 26 år gamle Tromsø-jenta ler godt, og vet nøyaktig hvor høy på pæra hun virker når hun sier rett ut at hun er best.

– Når man har vært nærme døden så mange ganger, slutter man å ta ting så høytidelig, sier hun.

Derfor er hun ikke redd for å framstå som verken det ene eller det andre. Hun vet at det er andre ting som er viktigere. Ikke minst det å ta sjanser og satse uredd.

Det er når Ingrid Thunem er i vannet hun føler seg fri. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Slo gutta

Med kun én fungerende arm svømte Thunem inn til to EM-gull og ett EM-sølv i mai i år.

Hun stilte i totalt tre distanser og fikk medalje i dem alle – mot alle odds; for hun stilte i en klasse over den hun egentlig tilhører, hvor hennes konkurrenter svømte med to armer.

I samme slengen satte hun to verdensrekorder som kan føyes til listen av de 16 hun hadde fra før. Og hun slo til og med gutta ned i støvlene.

– På 50 meter fri svømte jeg på 54 sekunder. Den beste gutten, av de som også kun svømmer med én arm, svømte på 1.04 minutter, forteller hun.

Det er med andre ord ikke tull at hun er best. For to år siden ble hun til og med nominert til verdens beste funksjonshemmede idrettsutøver, uavhengig av idrett.

– Jeg vant riktignok ikke den prisen, men det har aldri vært noen som har vært så god til å svømme i min funksjonshemmingsklasse før.

Over mange år har Ingrid Thunem utviklet spesielle teknikker for hvordan hun best får fart i vannet. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

– Kjempedrit

Som seg hør og bør har det dermed lenge ventet en billett til Rio i høst, når Paralympics går av stabelen. Men legene satte foten ned.

– Jeg klarer ikke å ta opp næring oralt, så jeg spiser gjennom blodbanen, sier hun og viser fram et lite snitt på venstre bryst.

Her får hun intravenøs næring 18 timer i døgnet, og med høy infeksjonsfare ble det for risikabelt å sette av gåre til Brasil.

– Det er kjempedrit å ikke kunne få dra til Rio – jeg har jo jobbet mot OL i fire år, sier Thunem.

– Men jeg har visst om at dette kunne bli et problem, så nå fokuserer jeg heller på NM i juli. Mitt mål er å ta så mange rekorder som mulig da, og svømme så bra at de hører om det i Rio.

Ingrid Thunem innrømmer at det var en kjempeskuffelse at hun ikke får reist til Paralympics i Rio. Nå satser hun alt på at hun får vist hva hun er god for under NM i stedet. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Frihet

Selv om det blir mye snakk om verdensrekorder og meritter, understreker Thunem at hun først og fremst svømmer for sin egen del. Når hun er avhengig av rullestolen så å si døgnet rundt, finner hun stor frihet i vannet.

– Da kan jeg parkere stolen, sende assistenten vekk og det er kun meg og vannet, sier hun.

Hun forteller at hun alltid har elsket vannet, men det var på ingen måte gitt at det var svømmer hun skulle bli.

Thunem svømte mye i barndommen, da hun var funksjonsfrisk, men som 16-åring bestemte hun seg for å legge svømmingen vekk.

– Jeg var ikke god nok, og jeg var ikke villig til å ofre venner og det å ha et normalt liv for å bli det, sier hun.

Men da hun var 20 år gammel begynte beina hennes å svikte, og hun mistet gradvis mer motorikk til en uforklarlig nervesykdom.

Selv om hun kun kan bruke én arm, svømmer Ingrid Thunem raskere enn de fleste i Tøyenbadet. Derfor er det naturlige valget hurtigbanen. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

I 2012 ble hun akutt mye dårligere, og hun mistet funksjonen i blant annet høyre arm. I dag er det kun nakken og venstre arm som fungerer noenlunde.

– Som en del av et rehabiliteringsopphold begynte jeg å svømme igjen, og de siste fire årene har alt handlet om svømming, forteller Thunem.

Svømming og overlevelse, vel og merke. For hele seks ganger har hun vært så syk at det ikke har vært sikkert at hun kom til å klare seg. Senest i fjor høst lå hun i tre måneder på sykehuset i Tromsø.

Sjekker fra rullestolen

Thunem forteller lattermildt at noe av det hun syntes var kjipest ved sykehusinnleggelsen, var at hun gikk glipp av Arctic Pride i Tromsø.

Derfor er hun veldig fornøyd med at hun tilbringer sommeren med trening på Tøyenbadet i Oslo, for da har hun fått med seg litt av Oslo Pride.

Selv om hun aldri har ansett det som noe spesielt at hun er lesbisk, er det likevel tydelig at det skeive miljøet er viktig for henne.

Derfor er hun også glad for å kunne fortelle sin historie til Gaysir.

I år var første året Ingrid Thunem hadde anledning til å delta ved Oslo Pride – fordi hun trener i Oslo gjennom sommeren. Mellom svømmeslagene tok hun seg tid til å være med på Pride Run rundt Sognsvann. Hun brukte 29 minutter på sykkelen som hun kjører med venstre arm. Foto: Privat.

– Hvis det tidligere har blitt skrevet om meg, så har det kun vært om mine prestasjoner – det er ikke akkurat legningen som er i fokus i idretten. Men jeg synes det er viktig å vise at skeive er overalt, sier hun.

Hun tenker at det er spesielt viktig å vise at det å ha en dobbel minoritetsstatus – å være både skeiv og funksjonshemmet – ikke trenger å være noen hindring. Verken når det kommer til å prestere i idrett eller når det kommer til å være på sjekker'n.

– Noe av det beste jeg vet er å flørte, sier hun entusiastisk.

– Og det beste sjekketrikset er å sitte i rullestol! "Å, er du sliten i beina? Kom og sett deg her hos meg."

Thunem klapper seg på låret og ler. Hun er bestemt på at hennes motoriske utfordringer ikke skal stoppe henne i å være aktiv på noen som helst front.

Føler seg heldig

Og selv om hun har gått fra å være funksjonsfrisk til å være funksjonshemmet, så ser hun ikke på det som noen stor tragedie.

– Jeg tenker at jeg har vært heldig! I motsetning til andre, så fikk jeg 20 friske år. Jeg har løpt på Tromsdalstinden på mine egne bein, sier hun.

– Når det kommer til å bli rammet av sykdommer, så er vi mennesker mer tilpasningsdyktige enn vi tror – man finner alltid løsninger. Jeg svømmer, sykler og går på ski. Dette er ikke verdens undergang.


Følg med på hvordan det går med Ingrid Thunem under NM i svømming i Kristiansand den 14.-17. juli her: ksa.no.


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

  • Qrishna

    28. jun 2016 14:54 Du er tøff som panser!
    Det virker derimot som om det er noe å gjøre med denne uforklarlige sykdommen. Jeg vil si det ikke er tilfeldig at du ble født funksjonsfrisk, også kollapset fordøyelsen og motorikken bortimot samtidig. Høres ut som at magen din har blitt satt ut av antibiotika? Om det går galt i tarmene kan det absolutt gå galt i hodet, viser mye forskning. De er bundet sammen av vagusnerven som er toveis, og partikler kan også slippe utilsiktet ut i blodet og gå inn i hjernen til skade, som igjen kan påvirke motorikk. Dette var veldig komprimert, men alt står forklart i nitidig detalj i Dr. Perlmutters nye bok: Sunn Tarm - Klart Hode. Han har fått folk frisk av MS og flere nervelidelser, så ingen bør gå glipp av denne boka!
    Ta kontakt om det ønskes mer forklaring.
  • Kaboom

    1. jul 2016 01:24 Fin artikkel. Inspirasjon til hverdagen :)