- Sjokkerende at loven ikke inkluderer oss


2418

innlogget

40215

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Sjokkerende at loven ikke inkluderer oss

- Kjønnsuttrykk må inn i straffeloven, sier transperson Jean Jakobsen. Hun har selv vært offer for hatvold, og mener en slik inkludering vil gjøre det enklere for å anmelde. Foto: Kristian Mendoza.

Kristian Mendoza
5. apr 2016 11:48

Kjønnsuttrykk burde stå som eget grunnlag i straffeloven om hatkriminalitet, anbefaler Oslo politidistrikt i en rapport som ble publisert i mars.

Hatkrimoffer og transperson Jean Jacobsen tror en slik inkludering vil gjøre det enklere å anmelde vold og hatefulle ytringer.

– Vår gruppe har eksistert siden tidenes morgen. At politiet kommer anbefaler dette synes jeg er på tide, forteller Jean Jacobsen.

Gaysir møter henne på restauranten Olivia nederst i Bogstadveien. For et år siden flyttet hun til Oslo vest etter 10 år på østkanten. Truslene og de hatefulle ytringene ble for mye. Hun ønsket å kunne leve ut sitt kjønnsuttrykk uten frykt for egen sikkerhet.

– Jeg synes fortsatt det ikke burde være slik at man må flytte vekk for å kunne leve fritt. Samtidig er jeg sjokkert at vi ikke står innlemmet i paragrafen.

– Vi lever i 2016, og vi trenger å bli beskyttet på lik linje med homofile, religiøse, de med nedsatt funksjonsevne og de som opplever hatkrim på grunn av deres etnisitet, fortsetter hun.

Det er paragraf 185 og 186 i straffeloven Jakobsen sikter til. Fortsatt står ikke kjønnsuttrykk som eget grunnlag i lovteksten.

Ble angrepet

«Homofile er ikke velkomne på Tøyen!», ropte gjerningsmennene før de gikk til angrep på Jakobsen og hennes homofile venn, Erik, i en kiosk i nærheten av leiligheten de bodde i på Kampen i Oslo.

Året var 2012. Jakobsen og kameraten skulle kjøpe røyk. Men det som begynte som verbale angrep fra en gjeng unge menn, utviklet seg til å bli langt mer dramatisk.

– Men både før og etter hendelsen har jeg opplevd sjikane og trakassering på åpen gate. Jeg valgte å anmelde forholdet da de angrep oss fysisk, men har ikke orket å gå til politiet ellers. Det virker ikke som om de tar oss seriøst når vi kommer dit, sier hun.

Jean Jacobsen valgte å flytte til Majorstua etter å ha opplevd flere tilfeller av trakssering på Tøyen. Foto: Kristian Mendoza.

Kun fire anmeldelser fra transpersoner

Gaysir presenterer henne for tallene fra hatkrimrapporten. Der kommer det frem at anmeldt hatkriminalitet mot LHBT-ere har økt fra 25 til 33 mellom 2014 og 2015.

25 av de fornærmede er homofile menn, mens fire er lesbiske. Kun fire personer har anmeldt hatkrim på bakgrunn av kjønnsutrykk/kjønnsidentitet.

Jakobsen mener mørketallene er store og får støtte fra Marion Arntzen, leder ved Stensveen ressurssenter, et lavterskeltilbud hun driver i samarbeid med Foreningen for transpersoner i Norge (FTPN).

– Jeg tenker at dette er et mikroskopisk lite tall i forhold til virkeligheten, sier Arntzen som tror frykten for å bli “outet” er en av årsakene til at så få tør anmelde.

– Frykt hindrer mange

– Jeg sammenligner det med situasjonen homofile gikk gjennom da denne gruppen begynte å bli synlige i offentligheten. Hvis du fortsatt er i skapet, er ute på byen, og opplever å bli trakassert er terskelen altfor stor til å gå til anmeldelse.

– Hvis du fortsatt er i skapet, er ute på byen, og opplever å bli trakassert, er terskelen altfor stor til å gå til anmeldelse, forklarer Marion Arntzen, leder ved Stensveen ressurssenter. Arkivfoto: Marte Oraug Skogtrø.

– Vi får stadig henvendelser fra transpersoner som har blitt mobbet, trakassert og fysisk angrepet, men som ikke tør oppsøke politiet. Angsten for avvisning fra de nærmeste er for stor, fortsetter Arntzen og mener i likhet med Jakobsen at en inkludering i lovverket vil gjøre dette enklere for mange.

– Men det store spørsmålet er; Hva er det som gjør at de ikke er tatt med? Hva er begrunnelsen?

– Snarlig opprydding

– Vi trenger en snarlig opprydding og oppdatering av straffeloven, mener John Jeanette Remø Solstad, leder for Menneskerettsalliansen og nestleder i FTPN.

Hun stiller seg uforstående til at homofil orientering har vern mot hatkriminalitet i straffeloven, mens kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk ikke er omfattet av dette vernet.

– Av alle grupper som omfattes av den norske diskrimineringslovgivningen, er det kun transpersoner som ikke også gis vern mot hatkriminalitet, sier hun.

John Jeanette Remø Solstad, leder for Menneskerettsalliansen og nestleder i FTPN. Foto: Privat.

Justisdepartementet: – Vi vil gjennomgå loven

I en e-postsamtale med statssekretær Ove Vanebo i justis- og beredskapsdepartementet, blir vi fortalt at departementet er klar over argumentene fra FRI (tidligere LLH) og FTPN om å endre ordlyden, samt synspunktene som blant annet Oslo politidistrikt formidlet videre.

«Ny straffelov hadde ikrafttredelsesdato 1. oktober 2015, og departementet vil etter en periodes innkjøring av ny straffelov foreta en samlet gjennomgang av formuleringene i loven», skriver Vanebo.

«I en samlet gjennomgang av formuleringene i ny straffelov, vil departementet vurdere om kjønnsutrykk/kjønnsidentitet bør tas inn i straffeloven samtidig som ordlyden i alle straffebestemmelsene om hatkriminalitet sikres bedre konsistens», skriver statssekretæren.


ANNONSE

Kommentarer (6)

Ny kommentar ›

 • Skjeggagam

  5. apr 2016 13:20 det er tragisk at man ikke blir tatt seriøst nokk. får håpe lovene endrer seg litt slik at hvert eneste menneske er inkludert.... det er 2016 folkens.. not 1950
 • Futuristen

  5. apr 2016 14:18 Ble først klar over at det ikke ar på plass når jeg leste dette: http://www.vl.no/nyhet/transpersoner-utelatt-i-loven-1.691292
 • mz E project

  5. apr 2016 15:31 bra dette blir gransket, og at det blir forandret sånn at vi som transpersoner blir likeverdige i likhet med resten av norges befolkning, og at holdningene blir bedret. og ønsket om at slik mobbing og hatkriminalitet blir mindre av <3
 • prøvebi1

  5. apr 2016 18:10 Synes igrunn det virker rart om ikke en eventuell paragraf om hatkriminalitet inkluderer alle grupper. Om du bruker vold mot noen basert kun på hat burde vell det regnes som like alvorlig, uavhengig av legning, kjønn, etnisitet eller kjønnsidentitet?
 • toneone

  6. apr 2016 12:15 Det er vel ikke noe verre enn å bli lesbisk eller homofil for anledningen.
 • slettet_xij1Od8

  8. apr 2016 23:25 Ille at det er så stor forskjell mellom øst og vestkant. Trist.