Homotoppen 2016


347

innlogget

40145

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Homotoppen 2016

Redaksjonen
15. feb 2016 16:44

Årets Homotopp setter egne og andres fordommer under lupen. Jakob Semb Aasmundsen er valgt til årets Homotopp.
 
Gaysirs redaksjon har nok en gang finkjemmet terrenget for homser og lesber som gjør en forskjell. Vi har også bedt om innspill fra våre lesere. De vi lette etter skal ha gjort en forskjell for andre gjennom det siste året.
 
Kriteriene for vår vurdering av kandidatene er de samme som tidligere år. Det handler om å ha evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofili.
 
I vår tolkning holder det ikke å bare være i posisjon - kandidatene må utvise et engasjement og ønske om å gjøre samfunnet til et bedre sted for homofile. Det kan dreie seg om å stå på barrikadene, men kan også være en kraft som ligger i å være kun seg selv eller jobbe litt utenfor radaren.
 
Gaysirs redaksjon rangerer kun de tre øverste kandidatene, de øvrige listes i tilfeldig rekkefølge.
 
Som årets valgte Homotopp får kandidaten peke ut en veldedig organisasjon eller et prosjekt som Gaysir donerer kr 20 000 til.

1. Jakob Semb Aasmundsen (19)

Jakob begynte å gjøre seg bemerket på slutten av 2014. Da startet han World Against Prejudice. Målet med prosjektet var å rive ned fordommer blant folk. Prosjektet fikk mye oppmerksomhet. Jakob fulgte opp sitt engasjement med å holde 17. mai talen i Tønsberg i 2015. Han åpnet med «Hei. Jeg heter Jakob, og jeg er feminist, ateist og homofil». Dette falt ikke i god jord hos alle tilhørerne, men Jakob stod støtt.
Jakob Semb Aasmundsen. Foto: Privat.
Gjennom sitt sommervikariat som journalist i Tønsberg Blad videreutviklet han sitt fordom-prosjekt. Han lagde en serie artikler og filmer hvor han tok tak i sine egne fordommer. Også dette prosjektet fikk bred mediedekning. Blant annet ble han invitert til «God Morgen Norge».
 
For «Jakobs fordommer» mottok han i tillegg Amedias journalistpris«Dette er et nyskapende prosjekt, et prosjekt som i år er blitt det mest leste, det mest delte, det mest debatterte og mest sette. Og et prosjekt som har påvirket holdninger og bidratt til å endre synet på noen av dem som skiller seg ut i samfunnet. Eller på dem vi har midt blant oss og som vi har sterke og nedfelte synspunkter på», uttaler juryen.
 
Jakob fikk også LLHs Mangfoldpris for 2015 for sitt engasjement mot fordommer. Høsten 2015 ble også Jakobs fordommer til kortfilmen «Polaroid». Den er laget filmskaperne Caroline Østevik og Thomas Larsen Otterdal.
 
Jakob har vært fast spaltist i Aftenposten sin Si;D-spalte. 
 
Gaysir er imponert over denne unge mannens kreativitet, ureddhet, pågangsmot og vilje til å bidra til et bedre samfunn, ikke bare for LHBT-personer, men også andre som opplever fordommer. I år har Gaysir valgt Jakob Semb Aasmundsen som Homotopp.

2. Hanne Marie Frostlid (28)

Hanne Marie Frostlid ble i fjor vinter tilbudt jobb som sogneprest i Sandøy, men biskop Ingeborg Midttømme i Møre bispedømme nektet å ordinere henne. Årsaken var at Hanne Marie skulle gifte seg med sin kvinnelige kjæreste. Saken fikk store oppslag i media.
Hanne Marie Frostlid. Foto: Grazyna Skarpås.
Hanne Marie valgte likevel å takke nei til stillingen som prest i Sandøy. Hun avslo også tilbudet om en stilling i Tromsø. Hun følte det var lite støtte å hente blant enkelte framtidige prestekollegaer. I tillegg opplevde hun å bli trakassert på mail og i sosiale medier.
 
Da hun senere tok et sommervikariat i Sarpsborg, ble det igjen oppstyr. En ukjent kvinne kom inn på prestekontoret og kalte Hanne Marie en skam for Kirken før hun slo til henne i ansiktet. Saken ble politianmeldt.
 
I september i fjor ble Hanne Marie Frostlid ordinert til prest av biskopen i Tunsberg, Per Arne Dahl. Dette skapte også overskrifter fordi Dahl er imot at kirken skal vie likekjønnede. Frostlid mener likevel at når Per Arne Dahl ønsker å ordinere en lesbisk prest, er det et skritt i riktig retning.
 
I år tiltrer Hanne Marie kapellanstillingen ved den norske sjømannskirken i Miami. Dette er en historisk ansettelse. Det er første gang en vigslet stilling i organisasjonen er blitt besatt av en prest som lever i et homofilt samliv.
 
Vi mener Hanne Marie er et forbilde for unge skeive kristne. Gjennom frivillig innsats i Helseutvalgets Youchat-prosjekt har hun besvart mange spørsmål fra ungdommer som nå kanskje har fått styrken til å stå fram. 

3. Luca Dalen Espseth (25)

Luca har markert seg som talsperson for transpersoner. Det siste året har han vært spesielt synlig i kampen mot tvangssterilisering. Luca Dalen Espseth mottok LLHs Æresprisen 2015 for sin jobb med transspørsmålet. Han er aktivist i LLH, og driver opplysningsarbeid gjennom bloggen bestmedbart.no. Han har også fremmet sitt engasjement gjennom P3-dokumentaren "Mann uten penis".
Luca Dalen Espseth mottok Årets Ærespris under fjorårets Oslo Pride. Foto: Lene Anita Sollie.
Luca er et forbilde, positiv rollemodell og en stemme for unge trans-personer. Han bruker seg selv og sin egen historie i kampen for en rettferdig og verdig behandling av trans-personer. Luca har bidratt inn i en ekspertgruppe satt opp av Helsedirektoratet, og etter mange års kamp klarte Luca og andre transpersoner i 2015 å nå en ny milepel: Helse- og omsorgsdepartementet foreslår å fjerne dagens krav om sterilisering og medisinsk behandling som vilkår for å få endre juridisk kjønn. 
 
Vi mener Luca Dalen Espseth har vist både vilje, evne og mot i sin kamp for fulle rettigheter for transpersoner. Han bruker seg selv, og sine forventninger om et rettferdig samfunnet, for å fremme viktige saker for andre som opplever det samme.
 
Andre gode kandidater som redaksjonen har vurdert, og som fortjener å bli nevnt, er her listet i tilfeldig rekkefølge:
 
Tooji sto fram som homofil gjennom kunstprosjektet «Father». - Prosjektet er nok det viktigste jeg har gjort i mitt liv, uttalte Tooji. 
 
Kom ut som homo/bi for offentligheten i 2015.
 
Anette Trettebergstuen (34)
Den eneste åpne lesbiske på Stortinget og 2. nestleder i familie- og kulturkomité. I tillegg er hun styremedlem i Harvey Milk Foundation, og svært opptatt av internasjonale rettigheter for LHBT-personer.
 
Har gjennom 50 år kjempet LHBT-personers sak. Han var aktiv i DNF-48 sammen med Kim Friele på 70-tallet, startet Åpen kirkegruppe i 1976 og har vært primus motor for Seniornettverket i LLH Oslo og Akershus. Han mottok Frivillighetsprisen av Kulturminister Thorhild Widvey i 2015. 
 
Anne Holt (56)
Har gjort stor suksess i Sverige og Norge med tv-serien "Modus" som er bygd på hennes bok Pengemannen. I tillegg gav hun i 2015 ut ny bok om den lesbiske etterforskeren Hanne Wilhelmsen - "Offline".
 
Fordi hun gjør en jobb med å representere LHBT-personer og trans spesielt både i sin bloggen og i media.
 
Adam Schjølberg og Tore Petterson har gjort seg bemerket gjennom Sofa, tv-opptredener og fulle show med på Latter. De har gjort Adam & Tore til et begrep gjennom å være seg selv – åpne, morsomme og uredde.

ANNONSE

Kommentarer (17)

Ny kommentar ›

 • Kosebamsen

  15. feb 2016 10:54 Her var det mange verdige kandidater, alle sammen egentlig. Tror nok jeg kommer til å heie litt ekstra på Jakob Semb Aasmundsen.
 • kittenbazz

  15. feb 2016 11:27 Gratulerer så mye! Bra folk alle sammen ^.^
 • bestmedbart

  15. feb 2016 11:31 Så stas! Veldig mange bra folk :)
 • Damara

  15. feb 2016 11:56 Takk for en flott jobb fra alle sammen som gjør ting lettere for andre. Flotte forbilder, og jeg håper at jeg også får gjort min del for å gjøre ting bedre for andre i samme situasjon.
 • Aleksander S

  15. feb 2016 12:15 Flotte folk! Gratulerer til alle sammen. :)
 • Weltschmerz

  15. feb 2016 12:50 Hvorfor er ikke Blomster-Finn og Per Sundnes med?
 • 0vid

  15. feb 2016 13:08 Rimi-Hagen: Så det kvalifiserer det til hedrende omtale a vente til man er 59 med å fortelle hva alle allikevel har visst?
 • slettet_gz02T3z

  15. feb 2016 19:31 Luca is my favorite!
 • Kødden

  15. feb 2016 20:53 Kanskje på tide og forandre utmerkelsen til årets LHGTB-person, så utmerkelsen er mer dekkende i beskrivelsen av til de som blir trukket fram som verdige kandidater? Homo er tross alt mest en mer karakteristisk betegnelse på menn som elsker menn.
 • Zitronenfalter

  15. feb 2016 23:00 Tiner raskt opp når jeg ser det flotte, varme og sexy smilet til Jakob. Føler temperaturen stige og lengter etter syderligere strøk. En viril og flott homotopp.

  Luca er også en flott person, og som gjør mye for transrettigheter. Har et flott og fargerikt uttrykk, og er så sexy i leopardskinnet sitt.

  Forbauser meg veldig at Rimi Hagen kom så langt opp på listen, men han er jo en attraktiv og flott bamsemums med en fet lommebok. Forundrer meg at Adam og Tore falt helt til bunns... Et herlig og underholdende show.

 • Weltschmerz

  16. feb 2016 01:55 ''Tiner raskt opp når jeg ser det flotte, varme og sexy smilet til Jakob. Føler temperaturen stige og lengter etter syderligere strøk. En viril og flott homotopp.''

  Haha. Om Jakob vinner dette, så kan vi kalle det twinktoppen.

 • MissChievious

  16. feb 2016 03:14 Luca for the win! :D I tillegg må han jo være Norges mest sexy mann uten penis! NAM!
 • Splittet

  16. feb 2016 04:42 Vel fortjent alle ihop :)
 • Jim

  16. feb 2016 08:28 1. til 3. plass er bestemt. Som det står øverst i saken, Jakob Semb Aasmundsen er valgt til årets Homotopp. De resterende er nevnt i tilfeldig rekkefølge.
 • Kanaris

  16. feb 2016 21:34 Jeg håper snart at de hivpositive som det er sendt inn nominasjon på de siste årene kommer på Homotoppen. Vi har tøffe personer som offentlig målbærer det å leve med hiv og også hvor viktig seksuell helse. Å dele sine historier og ikke minst ta de vanskelige debattene om seksuell adferd og seksuell helse kan være krevende. Heldigvis gjør de det, slik at alle kan bli mer mer opplyst og øker sin kunnskap. Og, som tør å snakke om noe som samfunnet gjerne feier under teppet - sex!!!