- Prisen betyr svært mye for meg


2488

innlogget

41430

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Prisen betyr svært mye for meg

Aasmund Robert Vik (68) er tildelt Frivillighetsprisen 2015. - Dette er en kamp som det ikke alltid har vært lett å gå i spissen for, sa prisvinneren under tildelingen torsdag kveld. Foto: Nyebilder.no.

Redaksjonen
4. des 2015 10:12

Kulturminister Thorhild Widvey delte torsdag ettermiddag ut Frivillighetsprisen 2015. Prisen gikk til Aasmund Robert Vik (68) i LLH Oslo og Akershus.

Aasmund har jobbet for homofiles rettigheter i nesten 50 år. Han var leder for landsstyret i DNF-48 i tre år (forløperen til LLH). I 1976 stiftet han Åpen kirkegruppe, et kristent felleskap for lesbiske og homofile. Aasmund var også primus motor for Seniornettverket i LLH Oslo og Akershus.

I tillegg til alt dette, har han lagt ned timesvis med frivillig innsats under Oslo Pride (tidligere Skeive dager).

– En anerkjennelse

– Prisen betyr svært mye for meg og for hele homobevegelsen i Norge. Jeg ser på det som en anerkjennelse av den jobben som tusenvis av aktivister har lagt ned i løpet av de siste 50 årene. Vi har heldigvis greid å endre samfunnet radikalt i riktig retning, sa en svært fornøyd prisvinner.

- Dette er en kamp som det ikke alltid har vært lett å gå i spissen for, sier Aasmund Robert Vik. Her sammen med leder i LLH Oslo og Akershus, Hans Heen Sikkeland - som har skrevet en hilsen til prisvinneren. Den kan du lese lenger ned i saken. Foto: Nyebilder.no.

Aasmund er fortsatt aktiv i styret for LLH Oslo og Akershus og i LLH OAs Seniornettverk. Da Vik startet opp Seniornettverket i 2009, var formålet å hjelpe til med å skape en bedre alderdom i tryggere omgivelser for den eldre lhbt-befolkningen, både i form av sosiale tilbud og politisk arbeid.  

Frivillighetsprisen deles i år ut for 20. gang. Frivillighet Norge har fått inn over 200 nominasjoner fra hele landet. Nytt av året er at prisvinneren får en gavesjekk på 50 000 kroner til sitt formål fra Norsk tipping.

Les LLH Oslo og Akershus sin hilsen til prisvinneren:


Kjære Aasmund, kjære alle sammen!

Oslo 1968: 21 år gammel sto han, gutten fra Telemark, utenfor Rorbua og ventet på godkjenning i “forbundet”. Det er 47 år siden nå - og, som alle andre på den tiden, måtte han godkjennes for å bli tatt inn i varmen i DNF 48.

Etter nøye gransking ble Aasmund godkjent. Dørene inn til det hemmelige åpnet seg, og han fikk endelig delta på sin første klubbkveld i regi “forbundet”.

I “forbundet” fant Aasmund det han lette etter - et skeiv miljø av likesinnede. Her finner Aasmund sitt andre hjem og han bruker ikke lang tid på å gjøre seg varm og bidrar aktivt fra første stund.

Selv om Aasmund aldri figurerte som frontperson i kampen mot straffelovens § 213, som kriminaliserte menn som har sex med menn, var han i høyeste grad med i arbeidet som førte til avkriminalisering i 1972.

Utover på 70-tallet ble Aasmund mer og mer aktiv i “forbundet”. I årene 1974 - 1978 er han en del av redaksjonen til DNF 48s medlemsblad Fritt Fram. Og det er i denne perioden Aasmund tar ansvar og sørger for at Åpen Kirkegruppe i DNF 48 ser dagens lys i 1976. I denne perioden ledet han også Landsstyret i tre år.

I 1982 ble den første regnbuemessen arrangert i Oslo, og også i det arbeidet var Aasmund sentral. Det er spesielt i det kirkelige rom Aasmund har gjort sin innsats. Der han har sett at kirken ikke har strukket til, har han tatt initiativ for å samle oss som har følt utenforskapet i kirken.

Både nasjonalt og internasjonalt har Aasmund spesielt jobbet for en rausere katolsk kirke. Han har vært aktiv i det internasjonale nettverket  IMWAC - International Movement We Are Church (International Catholic renewal organization), og han var en av grunnleggerne av den norske avdelingen av organisasjonen.

Aasmund har, utrettelig og i alle år, vært frivillig i Oslo Pride. Festivalen med mange kjære navn, som først ble arrangert i 1974, har blitt avholdt hvert år siden 1982. Og Aasmund har vært med i kulissene hele tiden.

I LLH Oslo og Akershus fikk vi så gleden av Aasmunds blide åsyn i styret fra 2009 til 2014. Og det var i 2009 at Aasmund tok initiativ til og fikk dannet Seniornettverket i LLH OA, som han også ledet de første årene.

Fortsatt er Aasmund med som frivillig. Han er i dag en vandrende besøkstjeneste, som mange setter utrolig stor pris på. Han er alltid tilstede når det arrangers seniortreff, og ikke minst, vi ser ham alltid som frivillig under Oslo Pride.

Aasmund er en av dem som sjelden stikker hodet fram, men som likevel jobber utrettelig for sine medmennesker. Og nå har han gjort det fra innsiden av den skeive bevegelsen i snart 50 år.

Aasmund er rett og slett et av de store forbildene for alle oss i LLH Oslo og Akershus, for alle som er med og lager Oslo Pride, jobber i Åpen kirkegruppe eller Åpen folkekirke.

Aasmund - denne prisen har du virkelig fortjent. Du inspirerer alle oss som har vært her en stund, men også alle nye og unge som kommer inn. Dette er Aasmund sin pris, men også en markering av all den frivillighet vi har i LLH.

Vi er utrolig stolt av den massive frivillige innsatsen som du, sammen med alle andre frivillige i LLH legger ned hver dag - året rundt - landet rundt. Sammen har du og vi endret samfunnet gjennom frivillig arbeid. Det er utrolig stort. Vi gratulerer!

Ærbødig hilsen på vegne av alle oss i LLH OA
Hans Heen Sikkeland


Les også Gaysir intervju med Aasmund fra 2013:

- Gode doser av indignasjons nådegave


ANNONSE

Kommentarer (8)

Ny kommentar ›

 • Mirromurr

  4. des 2015 11:13 Jeg kaller det "Vinterens vakreste eventyr". Dette er så vel fortjent. I de få åra jeg har vært i LLH har jeg sett denne personen overalt der noe skal eller bør gjøres. Dette er så vel fortjent at det kan sidestilles med Kongens fortjenestemedalje for LANG OG TRO TJENESTE. Men hold ut. DU greier 25 år til. Hurra for en av Norges mest inspirerende personer. Han har virkelig gjort en forskjell.
 • VoulezVous

  4. des 2015 20:11 Gratulerer Aasmund! Veldig fortjent! Og varm takk for alt du har gjort og gjør!
 • slettet_9h5RTcM

  4. des 2015 21:39 Tusen takk for alt det gode arbeidet du gjør. Dette er vel fortjent! Gratulerer :)
 • grisegutt

  5. des 2015 02:16 Jeg husker veldig godt første gang jeg møtte Aasmund. Det var 1. desember 1991 i Molde. Jeg var postulant i en nystartet klosterkommunitet, som dessverre senere måtte nedlegges. Min prior, pater Brian McNeil, som også var sogneprest for St. Sunniva kirke i Molde, ville gi kollekten fra høymessen (det året var 1. desember første adventssøndag) til et godt formål som hadde med aids å gjøre, og han tok i god tid kontakt med Aasmund for å få vite hvilken konto han skulle sende pengene til.

  Men Aasmund foreslo at vi kunne gjøre noe mer, en egen gudstjeneste med bønn for alle hiv-positive og alle som hadde dødd av aids. Så det gjorde vi, og Aasmund sørget for finansiering av alle ekstrautgifter med annonsering og organist og så videre.

  Og så skjedde det at Romsdals Budstikke fikk vite om denne gudstjenesten og at vi ville invitere biskop Bondevik før vi hadde rukket å sende invitasjon til biskop Bondevik, og han sa til avisen at han ikke kunne delta siden Åpen kirkegruppe sto som medarrangør.

  Nå var det sånn at på det tidspunktet var den mest kjente hiv-positive personen i Romsdal en liten gutt som led av hemofili, altså ikke homofili, så ganske mange mennesker i byen og regionen følte seg ganske støtt over at biskopen ikke ville komme og be for alle hiv-positive sammen med oss.

  Resultatet var at kjerka var stufull.

  Vi hadde satt nesten to hundre lys på alteret, ett for hvert menneske som hadde dødd av aids i Norge inntil da, og mens de som var der, tente lysene, var det min oppgave, siden jeg fungerte som kantor i klosterkommuniteten og i menigheten, å synge David-salmen "Som røykoffer gjelde min bønn til deg, mine løftede hender som aftenoffer". Og da lysene var tent, gikk pater Brian rundt alteret og velsignet det med røkelse. For dem som ikke vet det, er det sånn i katolsk tradisjon at man ofrer røkelse til alt som står for Jesus, og de som var døde av aids, var for oss som Jesus. De var kommet gjennom lidelse til salighet.

  Det var mitt første møte med Aasmund.

 • lounge68

  5. des 2015 02:52 En fin historie om en bra fyr.
 • Lever mer

  5. des 2015 12:40 Gratulerer!
 • Zitronenfalter

  5. des 2015 15:10 Gratulerer så mye Aasmund. Det er tydelig at du er en ressurssterk person, for her strømmer det bare over av godhet. At noen tenker så mye mer på andre enn seg selv, er helt fantastiskt. Her ser vi igjen viktigheten, av hvor viktig det er at andre stiller opp for andre. Hva hadde vi gjort uten slike?

  Vel fortjent.

 • edinburgh

  5. des 2015 20:58 Det er så fortjent som det er mulig å få det til. Gratulerer så masse, Aasmund