Vil ha hiv-pillen til Norge


2660

innlogget

41132

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Vil ha hiv-pillen til Norge

Leif-Ove Hansen i HivNorge tror menn som har sex med menn må presse på for PrEP. Han tror etterspørselen vil øke når folk får mer kunnskap om PrEP. Foto: John Trygve Tollefsen.

John Trygve Tollefsen
25. nov 2015 11:11

En tablett som hindrer hivsmitte finnes allerede på markedet. HivNorge mener tiden er inne for å få PrEP som hiv-forebyggende medisin i Norge.

Legemiddelet Truvada, som opprinnelig ble brukt til å behandle hivpositive, har vist seg å forebygge hivsmitte hos negative. Denne behandlingen kalles PrEP.

I USA er legemiddelet godkjent for å forebygge hiv-smitte. I Europa er ingen legemidler godkjent for PrEP.

Forsker på PrEP-bruk

I Amsterdam i Nederland gjennomfører nå helsemyndighetene et stort prosjekt for å se hvordan PrEP kan brukes. Prosjektleder og infeksjonslege Elske Hoornenborg mener PrEP er et viktig supplement til kondombruk.

– Når vi ser på all forskning som er gjort, ser vi at PrEP er svært effektivt, dersom det tas som foreskrevet. Nå vil vi ha mer data på hvordan det fungerer i daglig bruk, sier hun.

Ifølge den nederlandske infeksjonslegen bør PrEP prioriteres til de med høyest risiko for hiv-smitte.

– Det er for eksempel homofile menn som har sex uten kondom med tilfeldige seksualpartnere, og de som har hatt en seksuelt overførbar infeksjon i løpet av de siste seks månedene, sier Hoornenborg.

– PrEP er kraftfull forebygging, og jeg er sikker på at det vil bli rullet ut bredere. Gjennom Amsterdam PreP-prosjektet forsøker vi å svare på hvordan og for hvem.

 – Homomiljøet må gjøre jobben. det er miljøets engasjement som skaper endring. Vi trenger stemmene fra folk som sier «vi vil ha prep, vi vil være ansvarlig og vi vil ta ansvar for vår egen helse», sier Elske Hoornenborg i Amsterdams PrEP-prosjekt. Foto: John Trygve Tollefsen.

Klar for PrEP i Norge

HivNorges leder, Leif-Ove Hansen, mener tiden er inne for å få PrEP i Norge. Hansen sammenligner PrEP-medisiner med P-pillen.

– Noen vil si at dette er dyrt, og at folk heller bør bruke kondom. PrEP er noe folk har knyttet masse følelser til. Men det fungerer og gir trygghet og makt over eget sexliv, sier Hansen.

– PrEP vil for mange være en måte ta ansvar for sin egen seksuelle helse, og dermed forebygge at man selv blir et nytt nummer i hiv-statistikken.

– En gladsak

HivNorge-lederen understreker at PrEP kan bidra til å minske stigmaet knyttet til hiv.

– Alt man kan gjøre for at folk ikke skal være redde for hiv, er i utgangspunktet positivt. Om folk ikke bruker kondom fordi de ikke er redd for hiv er det en gladsak, selv om man bør være bekymret for andre seksuelt overførbare infeksjoner, sier han.

PrEP beskytter kun mot hivviruset og kun når det tas riktig. For å unngå andre seksuelt overførbare infeksjoner må man fortsatt bruke kondom. Illustrasjon: iStockphoto.

Overlege Åse Haugstvedt ved Olafiaklinikken mener det fortsatt er ting som må utredes før PrEP tas i bruk.

– I studier er folk veldig motiverte. På sikt kan man tenke seg at kondombruken går ned. Sannsynligvis vil det kunne føre til at flere får syfilis og gonore. Det er ikke nødvendigvis et argument mot PrEP, men en av de negative effektene PrEP kan ha på sikt, sier hun.

Venter på Helsedirektoratet

Overlegen mener også at det finnes argumenter for å bruke PrEP i hiv-forebygging.

– Vi tror PrEP kan ha en rolle for enkelte pasientgrupper. Det er fortsatt en del ting som må utredes, og vi venter på helsedirektoratets endelige uttalelse, sier Haugstvedt.

Seniorrådgiver Arild Johan Myrberg i Helsedirektoratet mener PrEP på sikt vil bli en del av det hiv-forebyggende arbeidet.

– Vi ser at PrEP vil ha en eller annen plass i det forebyggende arbeidet i årene framover. Men vi må vurdere under hvilke forutsetninger og i hvilket omfang et slikt tilbud kan gis, sier Myrberg.

Overlege Åse Haugstvedt fra Olafiaklinikken vil ha mer utredning. – Ting er mer komplekse enn de ser ut utenfra, sier hun. Foto: John Trygve Tollefsen.

Anbefaling neste år?

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet skal nå komme med en anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet om hvorvidt PrEP skal lanseres som et forebyggende virkemiddel.

Ifølge Myrberg er det fortsatt mange brikker som skal på plass.

– Vi håper å kunne svare med en anbefaling tidlig i 2016. I den grad man ønsker å rulle ut PrEP som et tilbud til enkelte grupper eller etter individuell vurdering, må vi lage et rammeverk for det, sier han.

Det foreligger ingen planer om et norsk forskningsprosjekt på linje med PrEP-prosjektet i Amsterdam.

– Det må vi komme tilbake til når vi har anbefalingene klare, sier Myrberg.


Faktaboks:

  • PrEP fungerer ved å hindre hiv-viruset fra å infisere kroppen dersom man blir utsatt for smitte.
  • Medisinen skrives ut for PrEP heter Truvada, og må tas med én pille om dagen, hver dag.
  • PrEP er ikke en vaksine. Medisinen må være i blodbanen for å kunne forhindre smitte, og må derfor tas i forkant.
  • Bivirkninger kan være løs mage, hodepine og nedsatt apetitt.
  • PrEP beskytter kun mot hivviruset og kun når det tas riktig. For å unngå andre seksuelt overførbare infeksjoner må man fortsatt bruke kondom.

Kilde: Center for disease control and prevention.


ANNONSE