Sikret videre drift


2488

innlogget

41430

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Skeivt arkiv inne på statsbudsjettet

Redaksjonen
24. nov 2015 01:11

Venstre sikret i går videre drift av Skeivt arkiv i Bergen. 5 millioner er satt av på statsbudsjettet for 2016.

– Etter mange års hardt arbeid og lobbyvirksomhet har vi endelig en permanent løsning for å dokumentere og ta vare på norsk lhbt-historie, sier førstebibliotekar og prosjektleder for Skeivt arkiv, Runar Jordåen, i en kommentar til Gaysir.

Arkivet ligger under avdeling for spesialsamlinger ved Universitetsbiblioteket i Bergen og ble opprettet i 2012.

- Skeivt Arkiv i Bergen har vært svært flinke til å drive saklig lobbyvirksomhet. Et samlet Venstre har gitt meg styrke i forhandlingsrommet med Frp, Høyre og KrF. Nå har vi fått gjennomslag for at dette viktige, historiske arkivet kommer på statsbudsjettet med fem millioner kroner fra 2016, sier Terje Breivik (V) til Bergens Tidende.

Prosjektleder for Skeivt arkiv, Runar Jordåen, er svært glad for millionene som er satt av i statsbudsjettet. Pressefoto.

Skeivt arkiv har som mål om å finne, bevare og synliggjøre mest mulig kildemateriale som kan belyse skeiv historie i Norge.

Kim Friele donerte sitt private arkiv i 2013. Totalt 60 smekkfulle A4-permer med «masse snadder», som hun selv formulerer det under den høytidelige overrekkelsen.

Til nå har Skeivt arkiv blitt finansiert ved hjelp av ulike prosjektmidler, blant andre fra Fritt Ord.

– Vi er i dag svært glade for at vi nå kommer inn på statsbudsjettet. Det betyr at vi kan fortsette å forske på, og få dokumentert viktige kapitler i vår historie, sier Jordåen til Bergens Tidende.


Les også:

Storstilt arkiv om skammens historie


Foto: Tor Folgerø, Hallingdølen.

Donerte bort trusselbrevene

Foto: Marte Oraug Skogtrø.

Hvem var Norga?

Foto: Nasjonalbiblioteket, Billedsamlingen.


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • Mirromurr

  24. nov 2015 13:15 Fantastisk god nyhet å vite at flere tar LHBT historien på alvor. Nå kan dere jobbe uten hele tiden å kjenne pusten i nakken. Gratulere og lykke til med alt arbeid dere gjør. Og jeg oppfordrer alle som måtte sitte på ett eller annet, stort eller smått, og skjenke dette til arkivet i Bergen. Det du gjør i dag er historie i morgen.
 • jon_reidar

  24. nov 2015 13:22 Hurra! Veldig bra jobba av folka som er tilknyttet Skeivt arkiv. Samtidig må det sies at da Arbeiderpartiet, SV og SP fremmet et forslag om dette i Stortinget i vår, ønsket ikke Venstre og KrF å være med på forslaget. De kunne ha sikret et flertall for dette allerede den gang. Men da er det jo destod mer gledelig at de har "snudd" nå og fått dette igjennom i forhandlingene. Bedre sent enn aldri! Dette er noe Homonettverket i Arbeiderpartiet har jobbet med i flere år. Gratulerer til Tone, Runar og alle dere andre. Det er viktig at vår skeive historie blir tilgjengelig for alle.
 • Æsop

  24. nov 2015 18:14 Jon Reidar, Venstre har ikke snudd, Venstre har vært for dette hele veien, og vi la dette inn i vårt alternative statsbudsjett. Du vet like godt som meg at det er i budsjettet pengene faktisk fordeles. Et vedtak i vår ville ha vært en viljeserklæring, men det ville ikke gitt noen penger. Ingen underkjenner at AP og Homonettverket har vært viktige for støtten til Skeivt Arkiv. Jeg tror vi alle skal glede oss over at Skeivt Arkiv har så bred støtte som det har, og at summen ble så stor som den ble.
 • James Blake

  24. nov 2015 21:11 Veldig bra :-)