Berlins homopionerer - se unike bilder!


1653

innlogget

41337

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Berlins homopionerer - se unike bilder!

Robert Beachy er historieprofessor ved Yonsei University i Seoul, Sør-Korea. Han har skrevet boken Gay Berlin: Birthplace of a Modern Identity, og er nå i Oslo for å snakke om tysk homohistorie. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
23. okt 2015 12:10

Selv om det fantes lover mot det, var det stor frihet for homofile i Berlin på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Ifølge den amerikanske historieprofessoren Robert Beachy var det som foregikk her starten på homorettighetskampen.

– Det var den franske filosofen Michel Foucault som sa at moderne homoseksualitet oppstod ved oppfinnelsen av begrepet. Det tenkte jeg var et spennende utgangspunkt for forskning, sier den amerikanske historieprofessoren Robert Beachy.

Han har gjort et grundig forskningsarbeid på tysk homohistorie, som har resultert i boka Gay Berlin: Birthplace of a Modern Identity.

Nå er han i Oslo for å prate om tema ved Norsk Sakprosafestival.

Et bilde fra homsebaren Marienkasino, hvor mange prostituerte i drag arbeidet. Foto: Magnus Hirschfeld, Geschlechtskunde.

Skal vi tro Beachy var Foucault absolutt inne på noe. Selve ordet ”homoseksualitet” ble for første gang brukt i 1867, i en brosjyre mot den tyske anti-sodomi-loven.

Og Beachy kan gjennom sin forskning vise til at de første homoaktivisten var tyske, og at et nokså fritt miljø vokste fram i Berlin på slutten av 1800-tallet og første tredjedel av 1900-tallet.

Homorettsbevegelsens Martin Luther

Den første pioneren skal ha vært juristen Karl Heinrich Ulrichs, som kanskje var den første åpent kjente homofile.

Ulrichs ga ut tolv bind hvor han argumenterte for at det å være tiltrukket av en av samme kjønn var naturlig. Han holdt også en appell i parlamentet for å få avskaffet kriminaliseringen av homofil kjærlighet.

Selv om andre, spesielt leger, viste interesse og åpenhet overfor homoseksualitet, var Ulrich den første som virkelig stod på barrikadene.

– Det var egentlig en umulig oppgave Ulrichs tok på seg – utenkelig, sier Beachy full av beundring.

– For et individ! Jeg sammenligner han faktisk med Martin Luther. Homorettighetsbevegelsen har mye å takke ham for.

En gruppe transpersoner koser seg på utestedet Eldorado. Foto: Voila.

Skapte begrepet ”transseksuell”

Dessverre endte Ulrichs egen kamp med eksil i Italia, men hans tanker ble tatt opp igjen av den tyske legen og sexologen Magnus Hirschfeld.

I 1897 var han med på å etablere verdens første homorettsorganisasjon, Wissenschaftlich-humanitäre Komitee.

I 1919 etablerte han seksualitetsforskningsinstituttet Institut für Sexualwissenschaft i Berlin.

– Hirschfeld skapte også begrepet ”transseksuell” og var en av de første som skilte mellom legning og kjønnsidentitet, sier Beachy.

Den tyske legen og sexologen Magnus Hirschfeld var den første til å bruke begrepet ”transseksuell”. Her er han sammen med to som tilhørte den gruppen. Foto: Hirschfeld/Voila/Gallimard.

Beachy forteller at noen av de første kjønnskorrigerende operasjonene ble utført av Hirschfeld og hans medarbeidere – et arbeid som ble videreført av amerikaneren Harry Benjamin på 50- og 60-tallet.

Utpressing det største problemet

Politiet i Berlin la faktisk også mye til rette for at et skeivt miljø fikk vokse fram.

I stor grad lot de barer, klubber og arrangementer med skeivt klientell være i fred – og i mange tilfeller ble de heller med på festen, og tok med seg nysgjerrige bivånere.

– På den måten ble det lettere for dem å overvåke miljøet. Og slik tilrettela de jo også for at det ble enklere å studere det, ler Beachy.

I tillegg slo politiet sjelden ned på faktisk homofil aktivitet, til tross for at det var ulovlig.

Da gikk det heller verre for dem som utpresset velstående homofile.

For selv om de risikerte strenge fengselsstraffer, var det nemlig mange mannlige prostituerte som fant det for godt å true prominente personer med å avsløre deres ”perversjon” om de ikke punget ut.

Det var i grunn dette som var det største problemet for homofile i Berlin på begynnelsen av 1900-tallet.

– Mange tragedier oppstod som følge av dette, sier Beachy, som forteller at det sosiale stigmaet utenfor de skeive miljøene var så sterkt at mange tok sitt eget liv når de skjønte at hemmeligheten deres var ute.

Saken fortsetter under bildet.

Etter 1918 ble mange sensurlover opphevet i Tyskland. Dette førte til at det var fritt fram for homse- og lesbemagasiner. I denne utgaven av Die Insel kunne leserne vinne gratisabonnement ved å gjette hvilken legning de avbildede hadde. Foto: Die Insel/Friedrich Radszuweit.

Drepte en av sine beste venner

Uansett begynte den friheten skeive hadde nytt innenfor relativt trygge rammer, å gå mot en slutt i 1933, da nazistene kom til makten.

Nazistene begynte i det små, med å raide 12-15 barer med internasjonalt renommé. Men da Hitler fikk sin gode venn, Ernst Röhm, fengslet og henrettet 1. juli 1934, markerte det et veiskille.

– Som leder for den tyske SA-militsen var den offisielle årsaken at de fryktet et statskupp, forteller Beachy, – men det at han var homofil har i ettertid vært med på å rettferdiggjøre henrettelsen.

Ernst Röhm (til høyre) sammen med riksføreren for SS Heinrich Himmler (i midten) og politigeneralen Kurt Daluege (til venstre) i leiren Döberitz i august 1933. Foto: Deutsches Bundesarchiv/Wikipedia.

Etter hvert begynte den systematiske homoforfølgelsen, som i ettertid har ligget som en skygge over den tyske homohistorien.

Beachy trekker likevel klare tråder fra det som skjedde i Berlin før andre verdenskrig til det som har skjedd av seksualforskning og moderne homorettskamp i tiden etter – helt fram til Stonewall.

Om du vil høre Robert Beachy snakke om tysk homohistorie selv, er det bare å møte opp på Litteraturhuset i Oslo lørdag 24. oktober kl. 15.30. Arrangementet er gratis, og du kan sjekke ut mer av programmet her: norsksakprosafestival.no.

Hansi Sturm ble Frøken Eldorado etter å ha vunnet en dragkonkurranse ved utestedet i 1926. Foto: Schwules Museum, Berlin.
Et ”transvestitt-pass”, som ga Berthe Buttergeit lov til å gå offentlig i herreklær. Foto: Landesarchiv Berlin.
Homorettsaktivisten Hermann Freiherr von Techenberg i 1800-tallsdrag. Foto: Magnus Hirschfeld, Geschlechtskunde.


LES OGSÅ: På det dekadente 20-tallet svingte det virkelig i homobydelen Schöneberg i Berlin: 

Sex, drugs og kabaret


ANNONSE

Kommentarer (7)

Ny kommentar ›

 • aleks8888no

  24. okt 2015 00:11 Veldig spennende lesning. Her sto det en masse som jeg ikke har hørt om før. Slike artikler kan dere poste flere av.
 • rukla

  24. okt 2015 10:49 Flott artikkel! Robert Beachy var også i Bergen i regi av Skeivt arkiv og snakka om si bok "Gay Berlin. The Birthplace of a Modern Identity". Det er ei svært god og velskriven bok som eg anbefaler på det sterkaste :-)
 • Lord Lolindir

  24. okt 2015 12:48 Anbefaler Robert Epsteins dokumentarfilmer, bl.a. "Paragraph 175," som omhandler homofili i Tyskland før og under krigen, og der tyske homofile som levde på den tiden blir intervjuet. Der fortelles også hvor homofile samlet seg, og hvilke klubber de gikk på i Berlin. På Amazon har de en boks med 4 dvd'er, The Robert Epstein Collection, som har med denne dokumentaren, samt "The Celluloid Closet" om homofili i Hollywood gjennom historien, "Common Threads" som omhandler historien om Aids, og "The Times of Harvey Milk" som er en dokumentar om Harvey Milk. Alle dokumentarene er veldig interessante for de som ønsker å oppdatere seg på historie om homofili.
 • slettet_x74fchq

  24. okt 2015 15:52 Es war in Schöneberg, im Monat mai :-)

  https://www.youtube.com/watch?v=T930RZxoY4U

 • slettet_x8MDixf

  24. okt 2015 19:50 Jeg leste et eller annet sted på nettet i forbindelse med research for en bok, ble det intervjuet en del eldre homofile menn som var ung på 50- og 60-tallet. Det de ga utrykk for var at de faktisk ikke hadde noe i mot situasjonen de var i. I og med at man måtte leve i sjul, kunne man stole på folk i det homofile miljøet man oppholdt seg i. Det var gjensidig diskresjon blant de homofile.
 • Thomassg

  25. okt 2015 04:17 Saranghanda Yonse~
 • ArveA

  27. okt 2015 09:04 Interessant bok, men drøyt å påstå at moderne homoseksualitet oppstod ved oppfinnelsen av begrepet. Som om det ikke har eksistert homofile før midt på 1800-tallet.