Gaysir fyller 15 år!


2383

innlogget

42535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Gaysir fyller 15 år!

Kake, boa og ballonger: 22. september fyller Gaysir 15 år. Av gründergjengen på seks, er fem i dag ansatt på heltid. F.v. Ketil Randen, Jim Høyen, Michael Wilson, Robert Tomter og Trygve Høiseth. Sjettemann, Asbjørn Jørgensen, sitter fortsatt i styret. Foto: John Trygve Tollefsen.

John Trygve Tollefsen
22. sep 2015 12:09

Ingen andre norske nettsamfunn har overlevd like lenge og holdt seg like sterke. I dag er det 15 år siden Gaysir ble lansert.

22. september 2000 gikk Gaysir på nett for første gang. Til å begynne med var det trangt om plassen.

– I starten kunne vi maksimalt ha 125 påloggede medlemmer på en gang. Vi hadde bygd vår egen server av deler som egentlig ikke passet sammen. Konstruksjonen måtte støttes opp med en tom dorull, forteller utviklingsansvarlig Trygve Høiseth.

Dette bildet er tatt under selve lanseringskvelden for 15 år siden. Siden den gang har det kommet en rekke oppdateringer. Her ser du noen av de eldste versjonene.

Reddet av medlemmene

Medlemmene strømmet til det nye nettstedet. Gaysir var en portal som skulle være best i landet på homoinnhold. Gründerne brukte fritiden sin på å oppdatere og drifte både nettsamfunnet og nyhetslenker.

– Vi tjente et par hundre tusen på slutten av 2000. Så sprakk dotcom-bobla og annonsemarkedet på internett kræsjet fullstendig, sier Trygve.

Inntektene fra annonser forsvant over natten. Ifølge daglig leder Jim Høyen var Gaysir blant de aller første nettstedene som begynte med brukerbetaling. Alternativet var å legge ned.

– Jeg var veldig nervøs for om folk ville betale. Men våre medlemmer forstod at det koster å drive en nettside med folk, servere og linjer, sier Jim.

I glass og ramme: Dette var en av de første Gaysir-logoene. Nå henger den innrammet på kontoret i Arbeidergata.

Mye godt innhold

I dag driftes nettstedet med fem hele stillinger, alle tekniske tjenester et stort nettsted behøver og flere frilansjournalister.

– Vi putter store deler av inntektene våre tilbake i redaksjonelle artikler. Vi ønsker å tilby et bra gratis norsk nettsted for skeive, sier redaktør Ketil Randen.

Forumet på Gaysir er i dag en av få nettdebattarenaer for LHBT-spørsmål. Trygve skryter av de frivillige moderatorene som bidrar til å holde debattene gode og saklige.

– Vi er et av få debattforum som kan ha nattåpent. Og hos oss finner du alle slags brukere. Våre debattanter er flinke til å korrigere og lære opp hverandre. Nettsøppel får ikke stå uimotsagt, sier han.

Gaysir har stått på stand under Oslo Pride (tidligere Skeive dager) hvert år. Dette bildet er fra 2004. Arkivfoto.

Fortsatt aktuell

De siste årene har mobilapper som Grindr og Tinder fått tusenvis av brukere her til lands. Likevel er det høy aktivitet på Gaysir.

– På Gaysir kan du sitte i Oslo og bli kjent med en hyggelig fyr fra Finnmark. Her er det like ofte langsom dating som gjelder, sier Trygve.

Nettsiden har også vært viktig for mange i komme-ut-prosessen, forteller Ketil.

– Noe av det fineste med Gaysir er at du kan komme i kontakt med andre også om du bor grisgrendt til. Vi vet at mange har funnet sine første skeive venner her, sier han.

Flere med bilde

Gjennom femten år har Gaysir vokst og utviklet seg i takt med brukerne. Økt åpenhet er den største endringen, mener gutta bak nettsiden.

– Nå har de fleste ansiktsbilde på profilen sin. Og folk lister gjerne opp mange venner og viser fram et bredere nettverk, sier Jim.

Økt åpenhet er den største endringen, mener gutta bak nettsiden. Foto: John Trygve Tollefsen.

Den største jobben er å sørge for at Gaysir er et hyggelig sted for alle. Upassende slibrige meldinger, rasistiske holdninger og hets av transpersoner er noe de helst skulle vært foruten.

– Vi oppfordrer alle til å rapportere inn om de opplever noe som ikke er hyggelig. Du skal slippe dritt på Gaysir. Og vi passer spesielt på våre yngre brukere, sier Trygve.

– Det er av og til jeg skulle ønske folk var litt greiere med hverandre.

Bygger om for framtida

Gaysir har blitt oppdatert og fornyet mange ganger. Likevel er mye programmeringen i bunnen av nettsiden den samme som for femten år siden.

Nå har Trygve og teknisk sjef Robert Tomter hendene fulle med å bygge opp Gaysir på nytt.

– Hele siden programmeres på nytt og rigges for framtida. Vi tar vare på alt som er bra, men får også muligheter til å utvikle nye funksjoner som brukerne vil ha, sier Trygve.

Ser fremover: – Hele nettsiden programmeres på nytt og rigges for framtida, sier Trygve. I dag skal det feires med kake. Foto: John Trygve Tollefsen.

Sexy og ren

De siste årene har det blitt stadig med populært å handle i Gaysirbutikken. Før gikk det i egenproduserte t-skjorter og skeiv film. I dag selger butikksjef Michael Wilson mye forskjellig.

– Undertøy går det veldig mye av. Spesielt Andrew Christian som har nye modeller hver eneste måned. De er utrolig populære. Hygieneartikler, glid og leketøy for soverommet går det også mer og mer av. Vi selger også mye pride-effekter. Og vi sender i anonym emballasje, reklamerer han.


Ta tidsmaskinen:

Gayisr ett år
Gaysir fem år
Gaysir ti år

På nettsiden web.archive.org kan du gjenskape gamle Gaysir-forsider.


Les også:

- Gaysir er et fristed for mange


ANNONSE

Kommentarer (18)

Ny kommentar ›

 • TheStud

  22. sep 2015 12:35 Gratulerer, Gaysir!!! Dere har betydd masse for mange av oss!! Vi er heldige i Norge som hadde dere som gründere.
 • kamelåså

  22. sep 2015 13:18 Hurra!
  Gaysir er uten tvil det viktigste som har skjedd i homonorge, og er det fortsatt så mange år etter.
  Men selv i dag er det artig å finne et par gamle Radiator-kort liggende i skuffen :)

  Lykke til videre!

 • Lykkens Portal

  22. sep 2015 14:10 Gratulerer til Gaysir og gutta bak. Godt jobba!
 • Roen

  22. sep 2015 14:31 Gratla og lykke til videre med utviklingen!
 • evgis

  22. sep 2015 14:32 Gratulerer med dagen!
  15 viktige år i Norsk homo- og internetthistorie.

  Selv ble jeg invitert til Gaysir av Trygve som saumfarte mIRC og #gay.no etter potensielle brukere.
  Og jeg er her fortsatt... :-)

 • slettet_8oNBG13

  22. sep 2015 14:33 Quinciañeras! Sweet 15! Hope you throw a quincianera party!
 • slettet_HCLhWMU

  22. sep 2015 15:07 Gratulerer så masse med 15 års
  dagen Gaysir
  Takk for jobben og alle timene dere legger ned Jeg har hat utrolig mye glede av gs
  Og jeg fant den store kjærligheten også gjenom dere
  Lykke til videre
 • slettet_xij1Od8

  22. sep 2015 15:11 Gratulerer! Nesten nådd seksuell lavalder og greier. Hurray :)
 • Aloora Kira

  22. sep 2015 15:12 Gratulerer kjære herlige Gaysir, hadde det ikke vært for denne siden vet jeg at jeg ikke hadde vært "iblant oss" da hadde jeg ikke turt noe annet enn å gi opp alt. <3 Please never change.
  Mange av oss TRENGER denne flotte siden. Livet er enklere ved å vite at denne siden er til og dere gjør en herlig jobb med den <3 stå på håper å se denne siden i uendelig lang tid fremover <3 trives bedre her enn andre steder der hetronormative og fordommer spyttes ut kjappere enn mange er villige til ¨å forstå
  Mens her treffer en likesinnede og støttende herlige medmennesker klem til alle grunderne
  Dere er fabelaktige folk hele gjengen. <3 klemmer dere alle om vi treffes <3
 • larsmarius

  22. sep 2015 15:16 Gratulerer hjertligst med jubileet, dere har betydd og betyr mye for mange. Beste ønsker for fremtiden.
 • aleks8888no

  22. sep 2015 15:58 Det er bare å ta hatten av og gratulere. Måtte Gaysir få mange gode år enda, takk skal dere ha.
 • ABear

  22. sep 2015 16:02 Gratulerer, Gaysir!
 • Semper_Fidelis

  22. sep 2015 17:35 Gratulerer så mye med dagen Gaysir. Har vært medlem siden oppstarten, og kan si at dere har gjort en fabelaktig jobb for oss homofile rundt om i distriktene. Her har man hatt sjansen med å bli kjent med folk fra hele landet :) Lykke til med arbeidet videre og måtte det bli 15 nye gode år for Gaysir
 • duppedings

  22. sep 2015 17:51 Gratulerer med dagen, Gaysir! Kommer kråka tilbake snart? :P
 • anesan67h

  22. sep 2015 23:27 hei, gratulerer med dagen, måte de neste bli suppre,