Tooji: - Dette er det viktigste jeg har gjort i hele mitt liv


2251

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Tooji: Menneskerettigheter over religion

Stian Amadeus Antonsen
8. jun 2015 10:06

  • Åpenhjertig Tooji: – Dette er det viktigste jeg har gjort i hele mitt liv.
  • Om sin nye video: – Religion har skitnet til det som er vakker kjærlighet.

Han er barnevernspedagog, forfatter, blogger og artist.

I dette intervjuet forteller Tooji hvorfor tiden endelig er inne for å stå fram som homofil gjennom kunstprosjektet «Father», som har resultert i noe av det mest heftige han til nå har skapt som artist.

Det har lenge versert rykter om Toojis seksualitet. I lang tid har han avvist å svare på spørsmålene, og ment at hvem man elsker er en privatsak. Hva har endret seg?

I dette eksklusive intervjuet forteller Tooji om hvorfor det nå føles riktig å stå frem. Foto: Lene Anita Sollie.

Vil utgjøre en forskjell

– Jeg har alltid tenkt at min seksualitet er ”nobody’s business but mine”. Ingen heterofile trenger å dele hva de har av preferanser, så hvorfor må jeg? Derfor har jeg aldri svart på spørsmål fra pressen om det.

– Men så, i fjor under priden i Oslo, møtte jeg en person som sa noe som traff meg rett i hjertet. Vedkommende, som jobber på en krisetelefon, fortalte meg at flere av dem som ringer inn og med spørsmål om seksualitet og identitet, har brukt meg som et eksempel på forbilde. Spesielt de med minoritetsbakgrunn og religiøs bakgrunn som hverken føler seg akseptert av familien sin eller Gud. Det gjorde inntrykk, forteller Tooji.

– Jeg har nok ikke lagt skjul på hvem jeg er, selv om jeg ikke har stått fram som homo offentlig tidligere. En ting å være personlig i media, en annen ting å være privat.

– Derfor tenker jeg nå: Hvis det at jeg står fram som homofil kan utgjøre en forskjell i flere personers liv, så er det verdt det, sier Tooji. Jeg har fått nok av at unge jenter og gutter føler skam for hvem de er.

– Mange unge homofile slitter med skam og dårlig psykisk helse. Hvis jeg kan gjøre en forskjell for bare én person så er jeg fornøyd, forteller Tooji. Foto: Lene Anita Sollie.

Kontroversielt prosjekt

Og det er her årets pridelåt, «Father», kommer inn i bildet med full effekt.

Kunstprosjektet og låta «Father» handler om religion og kjærlighet. Kjærlighet mellom to av samme kjønn, riktignok.

I videoen møter vi Tooji og kjæresten. Kjæresten (som kun er kjæreste i videoen), er en prest som er midt i sin preken når Tooji ankommer kirken.

– Låten og videoen handler om det å løpe fra seg selv, fornekte seg selv, og ja, hvis Gud er i alt og alle, fornekte Gud. Med prosjektet vil jeg uttrykke at kjærlighet mellom to av samme kjønn alt for lenge har blitt skitnet til av religion. Og at religion har pålagt alt for mange mennesker unødvendig skam og pine opp gjennom tiden.

– Håpefulle unge har blitt drept for sin kjærlighet, og jeg vil vise at homofil kjærlighet er like hellig som heterofil kjærlighet og en del av Gud. Kjærligheten er som kjent størst av alt, som det heter i Kjærlighetens høysang (kapittel 13 i Paulus' første brev til korinterne i Det nye testamente, Red. anm.), sier Tooji.

– Jeg har selv vært mye frustrert på grunn av religion, følt meg som en annenrangs borger. Det har bygd opp mye sinne i meg å se all denne elendigheten som mennesker har blitt utsatt for.

– Men nok er nok! Gud er kjærlighet – uansett hvilken gud du tilber, sier Tooji. Min far er muslim og min mor var tidligere kristen, selv tror jeg Gud kun snakker et språk; kjærlighet.

– Jeg lager denne videoen for alle de som har følt skam, som har følt seg som annenrangs borgere. Det er ikke deg det er noe galt med, det er samfunnet, sier en krystallklar Tooji. Foto: Lene Anita Sollie.

Han innrømmer at han er svært nervøs for hvordan kunstprosjektet vil bli mottatt.

– Dette er nok det viktigste jeg har gjort i mitt liv. Nå får det være opp til folk å tolke videoen, men for meg er det viktig å si at dette handler om den rene, utvetydige kjærligheten mellom to av samme kjønn som elsker hverandre. Som Amnesty sier: «Å elske er en menneskerett», og for meg må menneskerettigheter gå foran religion, sier Tooji.

Støtte fra familie og venner

Tooji står nå fram som homofil i offentligheten. Privat er historien en annen, for Tooji skilte seg tidlig ut fra andre gutter, kunstnerisk anlagt med en liberal holdning.

– Jeg ble mye mobbet i oppveksten fordi jeg brøt med forventninger om hvordan en gutt skal være og oppføre seg. Jeg følte meg alltid fremmedgjort og passet ikke inn i heteronormen.

– Heldigvis har moren min alltid vært støttende. For eksempel sa hun at hvis brødrene mine hadde et problem med legningen min eller hvem jeg var, så skulle de aldri vise det foran meg, men få med henne å gjøre, forteller Tooji.

Saken fortsetter under bildet.

– Jeg har hatt en fantastisk støtte fra familie og venner, forteller Tooji. Foto: Lene Anita Sollie.

Da Tooji var ett år kom han til Norge sammen med moren, som flyktet fra det autoritære regimet i Iran.

Med en muslimsk far og en mor som har kristen bakgrunn, har også Toojis foreldre måttet kjempe for kjærligheten og mot fordommer i samfunnet – fordommer som Tooji mener alle har et ansvar for å bekjempe. Og det gjerne fra barnsben av.

– Nevøen min spurte meg en gang om en venninne av meg, som jeg var mye sammen med, var kjæresten min. Jeg fortalte ham at nei, jeg liker jo gutter jeg. «Å ja», svarte han, og så var han ferdig med det. Barn har ikke fordommer hvis ikke vi voksne lærer de bort, avslutter Tooji.

– Det er en sykt høy kjærlighetsfrekvens på Pride, forteller Tooji, som har deltatt flere ganger tidligere. I år har han årets ofisielle Pride-låt. Foto: Lene Anita Sollie.

Fakta:

Tooji ble kjent her hjemme da han vant Melodi Grand Prix i 2012 og representerte Norge i Aserbajdsjan med låten "Stay".

Høsten 2013 tok han et oppgjør med norsk musikkbransje, kuttet alle bånd og flyttet til Stockholm for å lage musikk han selv vil høre på.

Tidligere i år ga han også ut boken «Taki og bestemor», om en liten jentes relasjon med sin avdøde bestemor.

Toojis nye låt «Father» er Oslo Prides offisielle pridelåt i 2015.

Tooji tar med seg både pridelåta og dansere til Oslo Prides offisielle åpningsshow i Pride Park i Spikersuppa onsdag 24. juni, til Gaysirs årlige sommerfest på LaWO torsdag 25. juni og til Oslo Prides paradeshow lørdag 27. juni.

Les også Toojis leserinnlegg i dagens VG.


ANNONSE