- Jeg ville være perfekt, med kone, barn og rekkehus


2127

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Følger hjertet

- Jeg kom ikke ut av skapet før langt ut i 20-årene, og det irriterer meg fortsatt at jeg var så redd, sier artist og låtskriver Tom Hugo. Nå er han aktuell med singelen «Hjertet tar'kke feil». Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.


En sang om toleranse, et oppgjør med seg selv og hvordan det er å vokse opp med en alternativ legning i en konservativ del av landet. Slik beskriver Tom Hugo fra Kristiansand sin nye singel «Hjertet tar’kke feil».

– Det er absolutt et oppgjør med meg selv. At det tok så lang tid før jeg ble fortrolig med den jeg er.

– Jeg kom ikke ut av skapet før langt ut i 20-årene, og det irriterer meg fortsatt at jeg var så redd. Jeg visste helt siden tenårene at jeg likte både gutter og jenter, forteller han til Gaysir.

– På Sørlandet står religionen fortsatt sterkt. Jeg ville ikke skuffe familien. Jeg ville være perfekt, med kone, barn og rekkehus. Når jeg har de tankene selv, forstår jeg at mange andre kan ha dem også.

«Hjertet tar’kke feil» ble fremført for første gang under Skeive Sørlandsdager i fjor. Tom Hugo håper låta kan være med å gjøre en liten forskjell.

Du har kanskje hørt Tom Hugos låt  «Open Up Your Eyes» på radio? Den ble for noen år siden en liten radiohit både i Tyskland og her hjemme. I 2013 var han med i Melodi Grand Prix med balladen «Det er Du». Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

– Vi bor i et land hvor det er mye lettere å være seg selv sammenlignet med mange andre steder i verden. Men det er ikke noe som kommer gratis. Det er en lystig låt, med alvor i bunn. Det er mitt lille bidrag, forklarer han.

Fant seg selv i Tyskland

Tom Hugo ønsker nå å følge drømmen om en større internasjonale karriere. Derfor flytter han og forloveden Alex til Tyskland.

Tom Hugo har pendlet mellom Hamburg og Oslo en stund, men nå vil paret bosette seg i Berlin.

– Da jeg dro til Hamburg var det på en måte en flukt. Jeg hadde akkurat avsluttet et seks år langt forhold med en jente. Jeg flyttet til kontinentet for «å finne meg selv».

Men Tom Hugo hadde også musikalske ambisjoner. Han ville gå i fotsporene til Norges største popband.

– Tyskerne elsker a-ha, og jeg elsker a-ha! Og utrykket mitt var kanskje litt mer popete enn det som fungerte i Norge. Jeg fikk en forlagsavtale med Universal og management i Tyskland.

Tom Hugo fra Kristiansand har hatt flere førsteplasseringer i Japan som låtskriver. Nå vil han følge popdrømmen som artist i Tyskland. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Stor i Japan

Siden har han etablert seg som en rutinert låtskriver, og jobber blant annet i perioder i Los Angeles og Tokyo.

Han er fast leverandør av poplåter til japanske boyband, og Tom Hugo kan smykke seg med tre førsteplasser på singellisten i Japan. Tre gull- og en platinaplate har det også blitt.

Nå skal han selv fronte sin egen musikk, med en fengende sommerlåt på kav sørlandsk.

– Det tar kanskje litt tid før man forstår hva «Hjertet tar’kke feil» handler om. Jeg vil at folk skal begynne å nynne på den, og så oppdage senere hva teksten handler om.

Teksten dreier seg nødvendigvis ikke bare om det å ha en annen legning. Den handler om å kunne være seg selv, forklarer Tom Hugo.

– Jeg har en god venninne fra Iran som er sammen med en mann fra min landsdel. Det tok tid før hun ble tatt inn i varmen av hele familien hans. Vi lever i 2015 og det er fremdeles en greie, sukker sørlendingen.

«Hater homoer, men du er grei»

Selv om Norge generelt er et åpent og liberalt land, tror han for eksempel ikke det er like lett å være homo i Kristiansand som i hovedstaden.

– Jeg har fortsatt bekjente som sier at «egentlig hater jeg homoer, men du er grei». Ingen kunne sagt noe slik i Oslo uten at folk ville reagere, sier han.

– Jeg spiller i et par band i Kristiansand og jeg har lagt merke til at mine bandkolleger ofte får spørsmål om hvordan det går med deres koner og barn. Jeg får sjelden det samme spørsmålet – selv om de fleste vet at jeg har vært sammen med Alex i flere år.

– Ingen skal dømme hvordan jeg skal leve, sier Tom Hugo. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

– Folk er i utgangspunktet veldig snille, men det kan være nytt og ukjent for dem. Men på Sørlandet har man også sett etableringen av partier som De Kristine, som mener at KrF er blitt for liberale og at de vil at samfunnet skal bygges rundt forholdet mellom mann og kvinne.

– Skremmer det deg?

– På en måte. Jeg prøver å være en åpen og tolerant person, og tenker at folk skal få mene det de vil. Men jeg har vanskelig for folk som mener at en skrift gir dem rett til å dømme hva som er rett og galt. Da tviler jeg på deres intelligens. Ingen skal dømme hvordan jeg skal leve. Det provoserer meg.

Vil synge med Die Wenche

Parallelt med lanseringen av «Hjertet tar’kke feil» i Norge, jobbes det med Tom Hugos internasjonale karriere. Den samme låta slippes i Tyskland med engelsk tekst.

– Her vil den hete «Diamond in the rough». Jeg er veldig fornøyd med den versjonen! Den har fått en ny tekst som er litt mindre personlig og litt mer universell, forteller han og siterere refrenget;

– “We love every shade of the collection. We love every shape of bent perfection. We are all wonders of natural selection. Like a diamond in the rough”.

Tom Hugo skriver poplåter for japanske boybands. Selv lar han seg inspirere av artister som a-ha, Keane og Robyn. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

– Du skal ikke lage en tysk versjon?

– Det er kanskje en god idé! Men hadde det ikke vært litt rart om en tysker kom til Norge og sang på norsk?

– Wenche Myhre er jo superstjerne i Tyskland – på tysk..

– Jeg vil gjerne bli den nye Die Wenche! Det hadde vært veldig gøy å gjøre en konsert sammen med henne i Berlin!


Videoen til den engelske versjonen "Diamond in the Rough" ble lagt ut i går:


 


ANNONSE

Kommentarer (10)

Ny kommentar ›

 • genderqueen

  5. mai 2015 14:12 Bi-five!
 • slettet_0cOTmLV

  5. mai 2015 14:43 Så flott med en profil av en bifil mann. Han virker som en veldig klok og reflektert person. Godt gjort når man vokser opp i et slikt trangsynt miljø.
 • slettet_JuHbNVp

  5. mai 2015 15:15 han sier mye som er sant. jeg er enig med ham at det er lettere å være homo i Oslo enn andre steder i Norge.
 • Oslogutt33

  5. mai 2015 16:35 https://www.youtube.com/watch?v=nvqtnlwtmsg - Heier på deg Tom Hugo!
 • VoulezVous

  5. mai 2015 22:23 Topp ny låt! Og takk for åpenheten Tom Hugo! :-)
 • Supreme

  5. mai 2015 23:07 TØV fra A til Å... Hva forventer den/de her...
 • slettet_0cOTmLV

  5. mai 2015 23:41 Supreme, hva mener du? Hva er tøvete? Tom Hugo? Sangen?
 • slettet_YUY9HUE

  5. mai 2015 23:44 Respekt begynner med deg self. Og andre respekterer det du får dem å respektere. Hvor som helst! Hvorfor er det lettere å være homo i Oslo? Jeg syns det er litt hyklersk å si at "ingen sier hvordan du skal leve eller hvem du er" og du finner deg selv i annet land enn ditt. Stand for who you are, what you do and what you believe. Om en "venn" sier at han/hun hater homser er han/hun en venn?Homomiljøet i Norge er gammeldags og basert på den straight-couples modellen, der femenine og maskuline rollene må defineres, "størrelsen" er viktig og å være biseksuel er bedre akseptert som din seksuell legning. Alice... Time to smell the flowers!
 • Bokhylle

  5. mai 2015 23:58 @Coolissimo, ro deg litt ned.

  Uansett, så bra at Tom Hugo er blitt mer trygg på seg selv :)

 • slettet_8f5QIYM

  6. mai 2015 02:46 Ja det skal ikke være lett nå til dags.