- Jeg måtte gå rundt med voldsalarm


2046

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Homoen har jeg i ryggmargen

Den nye lederen i Arbeiderpartiets homonettverk, Jon Reidar Øyan (33), er klar til å ta fatt på nye homopolitiske utfordringer etter å ha vært borte fra homopolitikken i sju år. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Linn Kristin Nordseth
30. mar 2015 10:03

Den nyvalgte lederen av Homonettverket i Arbeiderpartiet, Jon Reidar Øyan (33), er tilbake i homopolitikken for fullt etter sju års opphold.

Jon Reidar Øyan har jobbet kontinuerlig i ulike deler av regjerings- og stortingssystemet siden han gikk av som LLH-leder i 2008.

Men selv om han har vært ute av homopolitikken i mange år, har han aldri sluttet å engasjere seg.

– Etter at jeg var ferdig i LLH så trengte jeg en lang pause fra homopoltikken. Jeg mottok flere drapstrusler over en periode og måtte gå rundt med voldsalarm. Den tiden trengte jeg å distansere meg litt fra, sier Øyan.

– Selv om jeg har vært borte fra homopolitikken, har jeg naturlig nok fulgt godt med på det som har skjedd gjennom årene.

– Homoen har jeg i ryggmargen og lhbt-tematikk vil alltid ligge langt framme i pannebrasken uansett hvor jeg befinner meg i livet, legger han til.

– Som person og talsperson vil jeg alltid være en kompromissløs stemme for lhbt-ere, sier Øyan. Foto: Linn Kristin Nordseth.

– Negativt taktskifte

Øyan er bekymret over det negative taktskiftet han mener har kommet med den blå-blå regjeringen.

– Jeg kommer til å jobbe hardt for å sørge for at lhbt-ressursene ikke nedskaleres ytterligere.

– Fremskrittspartiet (Frp) gikk til valg på at de skulle kutte all lhbt-støtte. Noe av det første Røe Isaksen gjorde som kunnskapsminister var å kutte støtten til Rosa Kompetanse.

– Heldigvis ble vedtaket reversert som et resultat av at lhbt-bevegelsen kjempet med nebb og klør for å få vedtaket omgjort.

– Når regjeringen da uttaler at de støtter lhbt og trekker frem Rosa Kompetanse som et bevis på nettopp det, så sier det mye om regjeringens egentlige vilje til å støtte lhbt, sier Øyan.

– Den rødgrønne regjeringen var opptatt av å lage en nasjonal handlingsplan for lhbt. Så langt har ikke den blå-blå regjeringen uttalt ett ord om handlingsplan for lhbt-ere. Skal vi holde presset oppe, så må det være nedfelt i planer og målsetninger. Derfor kommer vi til å kreve en ny handlingsplan, utdyper han.

– Jeg tok på meg dette vervet for å minne Arbeiderpartiet (Ap) om at kampen ikke er vunnet. Aps homonettverk skal ikke gjøre jobben for organisasjonene, men være et verktøy for dem til å få innpass hos ledende politikere.

Øyan har jobbet i regjerings- og stortingssystemet siden 2008. Per i dag er han politisk rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Homoflagget har en viktig plass på skrivepulten. Foto: Linn Kristin Nordseth.

– Må hjelpe de som ikke er godt forankret

Ifølge Øyan lever de fleste lhbt-ere i Norge på en eng av likestilling, men det fins mange områder hvor det gjenstår mye jobb for å bryte ned tabuer og skape kunnskap og forståelse.

– Listen over ting jeg ønsker å jobbe målrettet med som leder av Homonettverket, er lang. Vi snakker om hatvold og hatkriminalitet, mobbing i skolegården, kirken, idretten og eldre.

– Selv om vi lever gode liv, så er det også vårt ansvar å hjelpe de som ikke er så godt forankret. Som person og talsperson vil jeg alltid være en kompromissløs stemme for lhbt-ere. Det betyr at jeg til enhver tid vil fungere som en vaktbikkje om spørsmål som angår oss.

Eldre på agendaen

Eldre lhbt-ere vil være et viktig tema for Homonettverket i tiden fremover.

– Veldig mange lhbt-ere føler en frykt og en usikkerhet over det å bli gamle. Flesteparten av oss har ikke barn, og forskningen viser at dobbelt så mange lesber, homser, bier og transer lever alene som gamle.

– Her trengs det mer forskning, og vi er på vei inn i en tid hvor de som blir gamle kommer til å kreve mer enn dagens eldregenerasjon.

– Helsevesenet trenger å forstå utfordringene man har som gammel lesbe eller homse, hvis ikke så havner man fort inne i skapet igjen på sykehjemmet. Det er blitt søkt om midler til besøkstjenester for gamle lhbt-ere, og akkurat slike tiltak tror vi kan være til stor hjelp, forklarer Øyan.

I følge Øyan vil eldre være et viktig tema for Homonettverket i tiden fremover. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Maner til selvransakelse

– Vi som er lhbt-personer må drive en liten form for selvransakelse, mener Øyan.

– Vi krever å bli møtt med respekt av omverdenen og da mener jeg det er på sin plass at vi behandler andre med-likekjønnselskende deretter. Det er så enkelt som å vise respekt for hverandre uavhengig av forskjeller, sier han.

Jon Reidar Øyan lyser opp ved hver minste skeive forstavelse, men han har ingen intensjoner om å vende tilbake til homopolitikken for fullt.

– Nei, alt har sin tid og min tid som fulltids homopolitiker er et tilbakelagt kapittel. Jeg vil ikke bli en syvende far i huset heller. Hvis jeg har noe som brenner veldig, så tar jeg bare en kaffe med Bård Nylund (LLH-leder, journ.anm), sier han.

Aktuell bystyre-kandidat

Øyan er oppført på Arbeiderpartiets bystyreliste i Oslo. Han kommer ikke til å sitte stille hvis han får sjansen til å tale lhbt-ernes sak i Oslo bystyre etter Kommunestyrevalget i september.

– Alle skeive der ute skal være veldig trygge på at hvis jeg blir valgt som bystyrerepresentant, kommer jeg til å kjempe beinhardt for å sette lhbt-spørsmål på dagsorden. Samtidig er jeg opptatt av gode gang- og sykkelveier, boligpriser, utbedring av kollektivtilbud og levekårsforskjeller mellom øst og vest.

– Jeg kommer aldri til å lefle med likestilling og jeg vil åpent støtte andre lhbt-ere i bystyret uavhengig av politisk ståsted. Det blir rett og slett en ”happypack” med mye valuta for pengene, kryss en homo, avslutter Øyan.


ANNONSE

Kommentarer (9)

Ny kommentar ›

 • slettet_ySKUX5b

  30. mar 2015 11:29 Så bra, Jon Reidar! Stolt av å være i din venne krets! Takker deg for ditt engasjement og pågangsmot!
 • Mirromurr

  30. mar 2015 14:47 Hurra for Jon Reidar. Jeg har sitti sammen med deg i Landsstyret og på Landsmøter, og det har vært en udelt glede. Husker fremdeles den gang du ble gjenvalgt, på tross av. Det var en av mine flotteste LHBT-øyeblikk. Rettferdigheten seiret. Stå på. Her er det krutt i hver millimeter. We love you.<3 <3 <3 <3
 • slettet_4TcYpjM

  30. mar 2015 15:55 sexyyyy og kjekk mann;;)<3
 • Fedase

  30. mar 2015 16:14 Takk
 • slettet_hGcsgFB

  30. mar 2015 21:11 Hvem er i homonettverket i Arbeiderpartiet ellers? Vil gjerne vite hvem som fortjener å stemmes fram til neste valg! :D
 • Mirromurr

  30. mar 2015 21:28 Jeg er der, men jeg skal ikke velges til noe. Og mange med meg.
 • slettet_KbrZhuF

  1. apr 2015 17:07 Veldig bra skrevet!
  Men hva når man er i ferd med å bli en eldre mann som har fått nevrologisk lidelse som heter Dystoni?
  Og som er totalt alene i hverdagen? Venner som forsvant når diagnosen ble gitt.
  Ikke bare har man hatt "problemer" med homofilien med tunge tak i arbeidslivet, mye mobbing og trakkassering for at man er den man er. Alltid forsvare seg selv i plenum! Alltid være i forsvarposisjon! Har stått på barrikadene og kjempet.
  Nå totalt alene - og må takle tøffe hverdager med mye smerter. Ingen til å hjelpe der det kan være nødvendig!
  Er det virkelig slik det skal være når man er på vei inn i alderdommen?
 • Poetryone

  3. apr 2015 01:08 Leather6
  Historien din gjør inntrykk....Jeg håper du i det minste har noen hyggelige personer i din familie som du kan få hjelp av dersom du trenger det. Det er tøft å få en slik diagnose, men jeg mener det finnes en forening for personer med slike diagnoser som du har fått. Kanskje du kan ta kontakt med dem? Ønsker deg lykke til.
 • Darkeyes

  9. apr 2015 09:00 Velkommen tilbake i folden, herr Øyan! Det er supert!