Ektepar med sans for det søte


2816

innlogget

41975

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Frister med portugisiske søtsaker

Tyske Mathias Jæger (t.v.) og portugisiske Daniel Barradas skal gjøre Oslo litt søtere med sitt nye pastelaria, som det heter på portugisisk. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
22. sep 2014 10:09

Midt i Oslo sentrum holder ekteparet Mathias Jæger og Daniel Barradas i disse dager på med åpningen av Pastel de Nata. Oppkalt etter den mest tradisjonelle av portugisiske kaker, er det nettopp tradisjonsrik portugisisk bakekunst denne lille kafeen skal tilby.

– Drar du til Portugal, vet alle hva en Pastel de Nata er, forteller Mathias Jæger.

Derfor var også valget lett for hva tyske Jæger og hans portugisiske ektemann, Daniel Barradas, skulle kalle sin nye kafé.

– Vi satser på portugisisk matkultur, og derfor kalte vi den også for Pastel de Nata. De som er kjent med det – portugisere så vel som nordmenn – vil umiddelbart forstå hva vi tilbyr, sier Mathias.

De som ikke kjenner til portugisisk kultur så godt, vil kanskje heller ha en søt overraskelse i vente.

Mathias Jæger legger opp et fat av det som er på menyen under prøveåpningen lørdag 20. september: Johannesbrødkake, Pastel de Nata og ferskostterte. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Egen vri

Ifølge Barradas har den originale kaken, Pastel de Belém, blitt laget siden 1837 i Portugals Belém-distrikt. Dette er den beste versjonen, men kun tre mennesker i verden kjenner til oppskriften.

– Derfor kalles alle lignende kaker for Pastel de Nata. Disse er alle forsøk på å oppnå det som er kakeverdenens hellige gral – Pastel de Belém, sier Daniel.

Så selv om Pastel de Nata selges over absolutt hele Portugal – og nå også i Kongens gate 10 i Oslo – er det ikke uvanlig at det er personlige variasjoner fra kafé til kafé.

– Alle som lager Pastel de Nata har sin vri på kaken, og jeg har selvfølgelig min, sier Mathias.

Det var jo naturligvis tyskeren i familien som gjorde det vågestykket det er å bake tradisjonelle portugisiske kaker – fordi han likte dem så godt.

– Daniel sa det kom til å bli en katastrofe første gang jeg prøvde ut en oppskrift fra Internett, ler Mathias.

– Og han fikk rett i det.

Men at det gikk litt skeis første gangen, fikk Mathias til å prøve bare enda mer iherdig. Etter hvert fant han formen med en Pastel de Nata som ikke er fullt så søt som originalen.

– Men tro meg – den er søt nok! ler Mathias.

Da åpningen av Pastel de Nata har blitt såpass forsinket, har ekteparet Mathias Jæger (t.v.) og Daniel Barradas heller tatt kakene ut til markedet på Blå et par søndager. – Den første dagen solgte vi 200 kaker på tre timer, og på den andre solgte vi 300 på enda mindre tid! Én familie kom til og med helt fra Lillehammer for å handle hos oss, sier en fornøyd Daniel. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Egen bedrift

– Mathias’ kaker har vært en stor suksess blant venner, forteller Daniel.

– Vi har innimellom disket opp med portugisiske middager med Pastel de Nata til dessert, og da har alltid alle sammen sagt at vi burde åpne kafé.

Den ideen slo etter hvert røtter. Egen bedrift fristet spesielt siden Mathias har slitt med å få seg arbeid i Oslo siden han flyttet til byen i august i fjor – i motsetning til Daniel som har fast jobb som grafisk designer.

Mathias tok noen entreprenørkurs og begynte å utvikle en forretningsidé, og i mai i år kom de over lokalet i Kongens gate. Siden har det gått slag i slag.

Kafeen skulle egentlig ha åpnet i midten av august, men grunnet renovasjoner i bygården, har åpningen blitt forsinket. De har bare hatt noen prøvesalg og -åpninger, som når Gaysir besøker dem lørdag 20. september.

– Men vi regner med å være i full drift til 1. oktober, sier Daniel.

– Og vi har det meste på plass nå, selv om vi ikke nødvendigvis vet hvor alt er, ler Mathias.

Mathias Jæger og Daniel Barradas trengte ikke spørre denne journalisten to ganger, for å si det sånn. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Overveldende respons

Det er Mathias som kommer til å stå for hoveddriften av kafeen.

– Jeg beholder dagjobben foreløpig, ler Daniel.

Men drømmen er naturligvis at det kanskje skal vokse fram flere filialer av Pastel de Nata etter hvert. Og Daniel og Mathias kan fortelle om en overveldende respons allerede før de har fått åpnet.

– Alt vi gjorde var egentlig å opprette en Facebook-side, og ordet spredte seg som ild i tørt gress – spesielt i det portugisiske miljøet, forteller Daniel.

Han sier folk allerede har begynt å spørre om de kan levere til Stavanger, Bergen og Tromsø, og da de arrangerte en ”liten” fest under Kulturnatt, så dukket over 200 mennesker opp – inkludert den portugisiske ambassadøren.

– Det ser ut som det er mange som ser fram til å ha en plass i Oslo hvor de kan spise Pastel de Nata.

Pastel de Nata er for portugisere hva vaffelen er for nordmenn. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Skal huske deg

Foruten selve Pastel de Nata, skal dog selvfølgelig andre portugisiske kaker stå på menyen – som queijadas (ferskostterte) og johannesbrødkake. Etter hvert vil de også utvide til å ha et dagens lunsjtilbud – suppe, salat, quiche og så videre.

Og alt skal naturligvis ha en base i portugisiske mattradisjoner.

– Vi kan ikke konkurrere med alle kafeer og bakerier i Oslo – så dette blir vår nisje, forklarer Mathias.

De legger ikke skjul på at de også satser hardt på både sjarm og atmosfære.

– Vi har noe som er litt annerledes, noe som er litt mindre, noe som er mer lokalt, sier Mathias.

– Vi kan ikke garantere at vi har byens beste kaffe, men Pastel de Nata skal være en plass hvor vi husker deg når du kommer tilbake.


ANNONSE

Kommentarer (9)

Ny kommentar ›

 • Datsfel

  22. sep 2014 11:19 Bravo!!!! Liker!
 • slettet_Ooga9Qu

  22. sep 2014 14:50 Pastel de nata! yummm! Que delicia!
 • _iMongo_

  22. sep 2014 15:39 Så artig. Da må jeg jo innom der mellom Portugal-turene mine.
 • knot

  22. sep 2014 15:56 Liker !!
 • unik

  22. sep 2014 16:58 Hm...Såg jo bare nydelig ut da. Tror jeg må til Oslo en tur snart jeg!
 • slettet_mdbPD8j

  22. sep 2014 21:11 Sååå søte <3
 • Ralphy

  22. sep 2014 22:18 Alles Gute und viel Erfolg Mathias!
 • slettet_PH6DeZS

  23. sep 2014 01:44 Yay ! nytt sted å handle :)
 • Buldre

  23. sep 2014 16:52 Dit skal vi. Gleder meg spesielt til Pastel de Nata!!'

  13.10.14 Var der på søndag. Pastel de Nata er virkelig en deilig munnfull!!