- Jeg er født i <i>min</i> kropp


2805

innlogget

41975

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Jeg er født i <i>min</i> kropp

Christine Jentoft har i mange år blogget om det å være transkvinne. Etter at TV 2-serien «Født i feil kropp» ble lansert, har hun åpent etterlyst større variasjon i den gruppen av kjønnsreisende serien portretterer. Hun mener den forholder seg for mye til de tradisjonelle kjønnsstereotypene. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
29. aug 2014 11:08

Transkvinnen Christine Jentoft etterlyser mer mangfold i TV 2-serien «Født i feil kropp». – Det er altfor mye fokus på det kjønnsstereotypiske femtittallssynet, sier hun.

– Når man lager en sånn serie, så har man et ansvar for å vise mangfoldet og portrettere hele spekteret av den gruppen man ønsker å presentere, sier Christine Jentoft.

Fram til for fire år siden presenterte hun seg som mann, men definerer seg nå som kvinne og transkjønnet.

Hun roser initiativet bak TV 2-serien «Født i feil kropp», som tar for seg livet og tankene til mennesker som allerede har skiftet eller er på vei til å skifte kjønn. Men hun savner at serien ikke favner om flere av dem som er i en kjønnsbekreftende situasjon.

– Sånn som det er nå, har de kun gått til den gruppen som bruker terminologien ”født i feil kropp”. Men det blir som å skulle lage en serie om politikere, og kun portrettere folk fra Høyre, sier Jentoft.

– De burde også gått til noen som definerer seg som trans. Mange av oss har de samme utfordringene, men allikevel er slik jeg ser det ”født i feil kropp” et rart begrep å bruke. Jeg er født i min kropp, for å si det sånn.

Jentoft mener at disse variasjonene i transproblematikken må fram.

Det provoserer Christine Jentoft at mange av dem som ser på seg selv som ”født i feil kropp” tar distanse fra transbegrepet, i en slags stigmatisert offerrolle. – Hvorfor skal det være en offerrolle å få transbegrepet knyttet til seg? Er det en offerrolle å være homo også? sier hun. – Man må heller se på hva denne T-en faktisk har betydd. Ta for eksempel Stonewall, hvor mange av dragartistene som stod på barrikadene etter hvert kom ut som transkvinner. Derfor må man ikke dytte bort ordet trans, fordi det har betydd så mye for mange. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Kjønnsmessige grenser

Hun forteller at trans betyr ”på tvers av” eller ”på vei over”, og hun anser det derfor som et paraplybegrep for alle som både foretar kjønnsskifte eller på andre vis krysser kjønnsmessige grenser.

– Jeg mener ikke at man må bruke trans om alt og alle, og jeg skjønner godt at alle ikke kjenner seg igjen i begrepet, men man må allikevel anerkjenne at det er en enormt stor bevegelse av mennesker som sier at de ikke vil innfinne seg i det kjønnet og den rollen de ble gitt ved fødsel, sier Jentoft.

Det hun ønsker er å komme vekk fra det hun kaller en ”de og oss”-holdning. Hvor de som slutter seg til tradisjonelle kjønnsroller – enten de er skeive eller streite – gjør skillet for stort til dem som ikke føler at de passer inn i stereotypene.

– Det er altfor mye fokus på det kjønnsstereotypiske femtitallssynet, hvor interessene dine er med på å identifisere kjønn.

Jentoft sikter til det at om man liker å leke med dukker, så er man jente, og om man liker å leke med biler og spille trommer, så er man gutt – et syn som også kommer frem i «Født i feil kropp».

– Dette skaper store problemer for oss som føler at vi ikke passer inn i det bildet.

Hun mener at det er nettopp fordi disse kjønnsnormene oppleves så rigide, at så mange transpersoner sliter med både angst, depresjon og selvmordstanker.

– Det er så lite plass for å komme ut og være fullstendig seg selv. Tror man, i alle fall, sier Jentoft.

– Men det er jo ikke sånn at kjønn og interesser er kodet i systemet vårt. Det er ikke bestemt at en type mennesker skal like Barbie bare fordi de har vagina. Og det er det man må forstå: Alle må få være og kalle seg det de vil.

Selv om Christine Jentoft har kjent hele livet at noe ikke har vært helt riktig, kom hun opp i tjueårene før hun endelig tok steget ut av skapet som transkvinne. Siden hun alltid også har vært tiltrukket av kvinner, betyr det at hun faktisk har en datter som hun fikk på ”gamlemåten”, som hun sier selv. Hun ser nå på seg selv som en av to mammaer til datteren, selv om hun er registrert som far. – Men det er jo bare en tittel på hvem som leverte hva ved unnfangelsen. Hvis man kun ser på det sånn, så pisser man jo på alle som for eksempel adopterer, sier Jentoft. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Ta ordet tilbake

Jentoft forteller at hun selv lenge slet med at hun trodde jenter skulle være på en viss måte.

– Jeg prøvde lenge å være en feminin kvinne, med høye hæler og hele pakka, men det var ikke den jeg skulle bli. Selv om jeg ser bra ut i kjole, ler hun.

– Jeg er ganske butch, og som heterofil mann ville jeg levd godt, men det var ikke den jeg var. Identiteten min og det indre bildet jeg hadde av kroppen, var ikke mann.

Jentoft presiserer at selv om hun gjør et lite opprør mot det kjønnsstereotype, så er nok de henholdvis feminine og maskuline interessene til de som portretteres i «Født i feil kropp», absolutt reelle.

Det dreier seg rett og slett om at man må se at man har gått gjennom mange av de samme prosessene og har mange av de samme utfordringene, og samarbeide ut i fra det.

Om man ikke kjenner seg igjen i begrepet trans og føler at det har blitt for synonymt med det å kle seg ut, så må man heller være med på å ta det tilbake, sier Jentoft.

– I det minste må man anerkjenne det, og ikke sette seg på utsiden og være redd for dette ordet som samler en hel gruppe. Som inkluderer alle variasjoner av kjønn og identitet.

Og når alt kommer til alt er det nettopp identitet denne diskusjonen dreier seg om for Jentoft.

– Mange ser på kjønn som noe juridisk og anatomisk. Men det viktigste av alt er identitetsaspektet knyttet til det. Både den identiteten man gir andre og den man har selv, sier hun.

– Derfor er det så viktig at man ivaretar og viser frem mangfoldet, sånn at alle kan få være akkurat den de er. Det er det det handler om.

Du kan følge Christine på bloggen comingoutchristine.blogg.no.


Les også:

- Jeg er mann. Punktum.

Kjønnsopererte André Tallås er oppgitt over at folk bruker transbegrepet uten å tenke seg om.


ANNONSE

Kommentarer (11)

Ny kommentar ›

 • wikk

  29. aug 2014 13:55 Flott, Christine!
  Alltid godt med nyanser i debatten om kjønnsmangfoldet.
 • slettet_LSCBdXG

  29. aug 2014 14:10 Flott, bra artikkel! Er selv veldig kritisk til begrepet "født i feil kropp", enten/eller. Det er flere måter og forstå seg selv på enn gjennom det heteronormative blikk. Syntes likevel serien er bra og viktig. All respekt.
 • slettet_ykexx91

  29. aug 2014 14:56 woooooooo christine :3 <3
 • slettet_xcGbgM6

  29. aug 2014 18:22 Yess,,, "jeg er meg, du er deg og alle er vi oss" som dattra mi sa når hun var liten!
 • awsm

  29. aug 2014 18:36 Kvifor skulle folk som ikkje opplever kjensla av at dei er "født i feil kropp" ynskje å væra med på eit program om folk som opplev at dei er født i feil kropp?

  Elles ein flott artikkel om eit spennande og (for meg) ukjent emne :)

 • Mirromurr

  29. aug 2014 18:57 Jævlig bra skrevet og fortalt. Og det er her hele greia ligger. Født i feil kropp er laget i samarbeid med Norges regjerende klinikk, Harry Benjamins ressurssenter (Gidklinikken) der resultatet alltid blir "vi er bare kvinner og menn" og de som definerer seg som trans hører ikke hjemme her. Hvis man i tillegg er så "uheldig" at man har ordnet dette i et annet land, blir man også second hand trans.
  Ta tilbake Transbegrepet som er et av de beste begrep jeg har opplevd. Her kan man føle seg som et fullt og helt menneske.

  Det er flott med de av disse bare kvinner og menn som kan leve som heterofile, men det er jo en forsvinnende liten del som er der. Mange av disse blir lesbiske, homofile eller i en forsiktig tilpasning i alle fall bifile. Men dette er hysj hysj og snakkes ikke om. Man ble født på ny i en alder av 34 år og alt før det skal brennes. Og i tillegg er man født i feil kropp som jeg mener er feil. Man er født i riktig kropp, men kjønnet ble feil i prosessen. Man korrigerer dette og har da vært på en reise. Men denne reisen fornektes totalt.

  Jeg synes personlig at TRANS er et æresbegrep. Noe man virkelig kan være stolt av. Og av alle de som har gjort sine kjønnsbekreftende inngrep er det så mange flotte mennesker. Og av alle de som ikke er der, men velger enklere veier å være Trans på, blir det alikevel vakkert.

 • James Blake

  29. aug 2014 19:18 Jeg synes folk må få velge selv hvordan de definerer seg...For noen kan kanskje trans-begrepet være en belastning, og et ord de ikke vil bruke, fordi de ikke ser på seg selv som en som "har byttet" kjønn, men at de alltid har vært det kjønnet de føler seg som. Men de som vil bruke det begrepet, føler seg nok mer hjemme i det. Men synes begge parter må respektere hverandre.

  Jeg synes tv 2 fortjener honnør for å ta opp dette temaet, og selv tror jeg ikke det er så veldig bevisst at det er mest lagt vekt på at viss du er jente så har du "jente-interesser" og viss du er gutt, så har du "gutte-interesser" osv. Det skal kanskje litt arbeid til å velge ut deltakere, og kanskje ikke en del vil stille opp på tv, og at det er vanskelig å vise alle sider i et tv-program.

  Men ellers er jeg enig med deg, og skjønner hva du mener :)

 • grisegutt

  30. aug 2014 04:39 Jeg har møtt mange mennesker som har måttet forandre kroppen sin for å bli helt og fullt den de er, og jeg tenker ofte på hvor heldig jeg er, hvor lett jeg har det, som rett og slett har fått en kropp som passer til den personen jeg er, selv om det er 20kg mer av den kroppen enn jeg egentlig trenger.
 • TV SIW

  30. aug 2014 12:43 Flott, Christine! bra artikkel.
 • slettet_jUc2chY

  30. aug 2014 13:58 Flott stå på.Arnhild.
 • k1988å

  31. aug 2014 20:26 Eg skjønner ikkje koffor dei skal ha med folk som ikkje føler at dei er født i feil kropp, når det er nettopp det programet handler om. Å være transkjønnet er jo på ingen måte det samme som å være transe eller andre ting som det. Det er ei egen gruppa og det må bli respektert synst eg