Fagotter i fyr og flamme


2371

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Fagotter i fyr og flamme

Det er mye rart, morsomt, fint og fantastisk i pakkene fra fagottene i jubileumsforestillingen HAPPY BIRTHDAY. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
26. jun 2014 11:06

– Det er ikke fagottene som skal få pakker, det er DERE! åpner dirigent Therese Kinzler Eriksen Oslo Fagottkors jubileumskonsert HAPPY BIRTHDAY med. Og etter ti år vet fagottene sannelig å levere.

Onsdag kveld var det duket for et av høydepunktene under årets EuroPride, da Oslo Fagottkor feiret sine 10 år med premièren på HAPPY BIRTHDAY på Chat Noir.

Halvveis ut i første akt synger fagottene sin kjærlighetsvuggevise til Oslo i Lillebjørn Nilsens God Natt Oslo. Det er tydelig at guttene er stolte av byen sin.

Som de sier selv: Dette er byen hvor de hører hjemme. Byen som har tatt imot dem alle. Byen hvor alle som er for fabulous til å passe inn andre steder, søker tilflukt.

Men er det én ting de gjør klinkende klart i løpet av de drøye to timene jubileumskonserten varer, så er det at Oslo også må være stolte av fagottene sine.

Gjensyn med Oslo Fagottkor anno 2008. Da var det cheerleaderminiskjørt som var stilen. Foto: Jörg Wiesner.

Rulleskøyter og sykkelhjelm

Det starter selvsikkert med shorts, bare legger og pumps, mens fagottene traller i vei: ”Tafs gjerne, men ikke klå på vår suksess”, til tonene av Don’t Rain On My Parade. Og derifra går det bare oppover.

Som dirigent Therese Kinzler Eriksen sier, så er det pakkenes kveld. Og publikum – iført lekre partyhatter for anledningen – får servert Norgespakke, mimrepakke, Zetlitz-pakke og Sydney-pakke. Blant annet.

Med glitter, glam, en god porsjon selvironi og bøttevis av talent, er det et stramt og gjennomført show – som balanserer perfekt mellom det komiske og det seriøse.

Erfaring har bare gjort guttene bedre med årene, og de vet godt hva de driver med. De er entertainere.

Og de pusher grensene for hvert år. Årets nye Xanadu-nummer vitner om dette – der fagottene svinser og svanser seg over scenen i rulleskøyter og sykkelhjelm.

Oslo Fagottkor ruller videre på rulleskøyter. Foto: Jörg Wiesner.Den rosa talen

En god del nostalgi er også tilegnet, som seg hør og bør, jubileumsforestillingen – og publikum guides stilfullt gjennom ti år med klesskift – fra rosa slips og Jonas Gardells cowboydrakt, til apekatter og bad men.

Det er tross alt kostymer som skaper et fagottkor. Guttene takker hjerteligst for at publikum har tatt dem imot i ti år – både med og uten klær. Men det er også fagottkoret som har skapt fagottene.

Kveldens nostalgiske høydepunkt kommer i Den rosa talen, når Frode Løvik stolt proklamerer, med en snev av Gloria Gaynor i bakgrunnen:

– Det tok tid før jeg ble what I am. Sommeren for ti år siden, ble jeg det enda mer.

Det skorter heller ikke på andre høydepunkt i løpet av aftenen. Atle Solbergs solo i Gabriellas Sång, Les Misérables, The Hills Are Stayin’ Alive med gjesteartist Ingrid Bjørnov og en herlig breket Edelweiss – bare for å nevne noen.

Ingrid Bjørnov – selverklært som fagottenes største fan, ”en homofil mann fanget i en kvinnekropp” – var kveldens special guest. Hun bidro sterkt til Sidney-pakken, som var kortversjonen av The Hills Are Stayin’ Alive, som Oslo Fagottkor tok med seg til Australia i februar. Foto: Jörg Wiesner.

Etterprat på scenekanten

Etter teppefall møter Gaysir tre av fagottene på scenekanten.

For Atle Solberg og Michel Mathieu-Bjerke er denne jubileumskonserten deres første offisielle opptredener som fagotter, mens dirigent Therese Kinzler Eriksen har vært med siden den spede starten for ti år siden.

De virker alle storfornøyde – til tross for en parykkglipp her og en mikrofonfeil der, og er enige i at det var topp stemning både på scenen og i salen.

– Herregud, det var så morsomt, sier Mathieu-Bjerke.

Det er en strålende fornøyd gjeng Gaysir møter på scenekanten. Her gjør Michel Mathieu-Bjerke og Atle Solberg stas på Therese Kinzler Eriksen, som er fagottenes mamma på mange måter. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

– Og for en stemning. Man kunne jo høre publikum allerede før teppet gikk opp!

– Jeg var litt forberedt på at det kom til å bli stort, men trodde ikke at det kom til å bli sånn her, føyer Solberg til.– Salen var i fyr og flamme! Det var et skikkelig hengivent publikum.

Kokte i salen

Det er tydelig at også for underholderne er det mange høydepunkter.– Det er vanskelig å bare trekke fram ett øyeblikk, sier Mathieu-Bjerke.

– Men det var skikkelig kult under avslutningsnummeret. Når alle reiste seg og det virkelig kokte i salen!– For min del må jeg nesten si Gabriellas Sång, sier Solberg, som med den sørget for kveldens mest salige øyeblikk. (Denne journalisten fikk i alle fall gåsehud i ryggmargen).

– Det er den første soloen jeg har sunget noensinne, og jeg var virkelig ikke klar over at den kom til å få en sånn respons.

Michel Mathieu-Bjerke (t.v.) og Atle Solberg er de nyeste tilskuddene til Oslo Fagottkor. Men de sier at miljøet er så inkluderende at de føler at de alltid har vært med. Det er bare når de skal settes inn i gamle nummer at de møter utfordring. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Mer og mer gale

– Vi overgår oss selv år etter år, og igjen har vi klart å toppe oss selv, sier Kinzler Eriksen fornøyd – og henviser til rulleskøytenummeret Xanadu.

Hun forteller at fagottene og deres konserter har blitt mer og mer avanserte – både teknisk og produksjonsmessig – i løpet av årene. De opplever nå selv at det er et veldig proft apparat, som klarer å sy sammen helhetlige show.

– Og ikke minst er vi blitt mer og mer gale på hva vi tør å gjøre, sier Kinzler Eriksen.

Utdrag fra musikalen Les Misérables var et av kveldens mer seriøse alibier. Og her viste fagottene virkelig hva de er gode for. Foto: Jörg Wiesner.

Skikkelig bursdagsfeiring

Og enda mer galskap skal det bli etter siste forestilling på fredag.

– Da er det fest i foajeen på Chat Noir. Den er åpen for alle – jo flere, jo bedre, sier Mathieu-Eriksen.

Han får støtte av Solberg.

– Ja, det er kjedelig hvis det bare blir oss. Det skal tross alt være en skikkelig bursdagsfeiring!


Oslo Fagottkors HAPPY BIRTHDAY spiller også torsdag og fredag, både kl. 18.00 og kl. 21.00.

Se bildegalleri fra forestillingen her --->
 


ANNONSE

Kommentarer (0)

Ny kommentar ›

Ingen kommentarer ennå.