Hvem skjuler seg bak sminken?


1706

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Hvem skjuler seg bak sminken?


I portrettserien Drag Queens of the World utforsker kunstnerstudioet The Faketory drag som uttrykksform, kunstform og kultur.

– Det vi ønsker er å virkelig portrettere drag-queensa og mennene bak sminken. Hvem er de? Hva er bakgrunnen for at de kler seg i drag? sier John Magnus R. Dahl.

Nordmannen arbeider ved kunstnerstudioet The Faketory i Amsterdam, og er produsent for kunst- og forskningsprosjektet Drag Queens of the World.

– En viktig del av dette er å fokusere på forvandlingen fra mann til drag queen.

– Det handler om mye mer enn å bare kle seg i kvinneklær. I forvandlingen blir de til en nøye utformet karakter, og de vokser til noe som er ”larger than life”.

To djevler

Det var den nederlandske kunstneren og antropologen Martijn Crowe som tok initiativet til prosjektet i 2010.

John Magnus R. Dahl er produsent for Drag Queens of the World. Prosjektet har utsikter til å bli en del av et større prosjekt som handler om å gjøre Amsterdam til verdens drag-hovedstad. Foto: Pedram Goli.

Crowe fikk ideen da han stod utenfor en stor nattklubb i Sao Paolo i Brasil, rett før stengetid.

– Dørene åpnet seg, og ut kom en stor folkemengde. Blant andre to drag queens, forteller Dahl.

– I Brasil kler natteravner og club kids seg veldig konformt, så antrekkene til queensa var en ekstrem kontrast. Martijn har sagt at han følte han så inn i helvete, hvor to djevler ledet fortapte sjeler.

– Dette førte til at han ble interessert i hva og hvem drag queens er, og han begynte å kontakte miljøet i Sao Paulo og senere andre steder rundt omkring i verden.

Divina Aloma fra Brasil. Foto: Martijn Crowe.

Resultatet har blitt en serie portretter – i form av fotografier og intervjuer – av drag queens fra hele verden. Fra Brasil og Kambodsja til Bolivia og Nederland til England og Belgia.

– Vi har hatt flere utstillinger verden rundt, og i desember skal det hele samles i en bok, etter at vi har fullført de siste turene til New York og Shanghai, sier Dahl.

Vil feire mangfoldet

Drag Queens of the World ønsker å gi drag queens stemmer som virkelige personer, og ikke bare som skapninger i en verden av glitter og glamour.

Fokus i prosjektet ligger på å utforske hvordan overdrivelse er den største delen av den forvandlingen en drag queen går gjennom, men de vil også vise det store mangfoldet i både draguttrykkene og hvilken motivasjon som ligger bak.

I Bolivia er for eksempel drag queens en del av en gammel kulturell tradisjon, og deres opptredener har politiske undertoner, mens i Kambodsja er drag og dans en del av deres arbeid som prostituerte.

David Ariguipa Pérez fra Bolivia blir Danna Galan når han tar på seg sminken. Foto: Martijn Crowe.

«Vi synliggjør det samfunnet forsøker å gjemme», heter det i prosjektbeskrivelsen for Drag Queens of the World.

«LHBT opplever tilbakeslag over hele verden, fra Russland til India, fra Uganda til Arizona. Drag Queens of the World vil øke synligheten og forståelsen for alternative måter å se på kjønn – og dette er en viktig oppgave i disse dager når myndigheter og mobber gjør det motsatte. Drag Queens of the World tar sikte på å øke bevisstheten rundt samfunnsproblemer og heller feire mangfoldet.»

Se bildegalleri her!


Les mer om prosjektet på dragqueens-oftheworld.com og på Facebook.


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • Ratatosck

  31. mar 2014 11:25 Hurra!
 • slettet_wNqc4Bw

  31. mar 2014 20:21 Alle har en trist look! trist inne fra, ser det i øyene.
 • Frank S

  31. mar 2014 20:59 Spennande; veel succes :)
 • slettet_IbOt0kk

  31. mar 2014 21:44 Utrolig kult! Ikke noe jeg ville ha drevet med, men er mye inspirasjon til hva man kan gjøre med kjønnsutrykket sitt for å slippe seg litt mer løs. Bortsett fra at jeg ikke driver med drag om jeg kler meg opp som ei jente. Kler meg ikke ut som en mann til vanlig heller. Bare kler meg stort sett i gutteklær som en del andre jenter her inne. Sminke, jenteklær osv. for min del hadde ikke vært noe kostyme. Bruker ikke kostymer. Er bare meg selv ;-)
 • Aysha

  1. apr 2014 08:14 Flott prosjekt :-)

  Gleder meg til boken kommer ut !

  Viktig innformasjon om mangfoldet av mennesker :-)

  Som forhåpentligvis vil øke toleransen og aksepten for forskjeller i å være og å uttrykke seg selv :-)