Fra streit til skeiv pappa


434

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Fra streit til skeiv pappa

Tobarnsfaren Øyvind Blindheim kom ut av skapet da han var 36 år. Nå har han begynt å blogge om livet som skeiv pappa. Øyvind håper det han skriver om kan være av allmenngyldig verdi. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg

Hanne Bernhardsen Nordvåg
24. mar 2014 10:03

Gift, med to barn, kom Øyvind Blindheim ut av skapet i en alder av 36 år. Nå har han begynt å blogge om livet som skeiv pappa.

Ekteskapet til Øyvind Blindheim fikk en brå slutt sommeren 2011: Han hadde forelsket seg i en mann.

Selv om han ti år tidligere hadde fortalt kona at han også var tiltrukket av menn, hadde det ikke blitt noe mer tema ut av det. Det hadde ikke vært grunn til å gjøre det til noe tema heller.

Hun trodde på hans forsikringer om at han valgte henne, og han trodde på dem selv også.

Men med den nye forelskelsen ble det vanskelig å holde tilbake på det som hittil bare hadde vært kilde til nysgjerrighet og forbudte følelser.

Det som hadde vært 14 års samliv med to barn å vise til, tok slutt i løpet av én natt.

– Det kom som et sjokk på kona, forteller Øyvind.

– Og selv var jeg livredd. Angsten for å komme ut av skapet hadde bare blitt større og større, og jeg kjempet mer og mer imot. Men da skjønte jeg jo at det var det jeg måtte.

Skeiv eller streit, pappa er pappa. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Mer og mer på Gaysir

Øyvind har egentlig hele livet blitt tiltrukket av menn, så vel som kvinner. Men siden han bare ble forelsket i kvinner, levde han også kun ut den heterofile delen av sin seksualitet.

Han hadde mange gode år med det som nå er hans ekskone, men da det begynte å gå trått fant han seg selv mer og mer inne på Gaysir.

– Jeg var jo nysgjerrig på denne andre delen av meg, og jeg har hatt profilen på Gaysir lenge. Her kunne jeg snakke med folk og få luftet tanker, sier Øyvind.

– Kona mi var mye syk da hun var gravid med vårt andre barn. Da fikk jeg mye tid for meg selv, til å tenke.

– Jeg var mye inne på Gaysir. Og jeg var ærlig overfor de jeg snakket med om at jeg var gift og hadde barn, og at jeg ikke var ute etter noe treff, forteller han.

– Men etter en tid kom jeg i snakk med en fyr som sa alle de riktige tingene. Og da ble det vanskelig å holde følelsene skjult.

Det ble ikke mer enn en sommerromanse, men han hadde omsider klart å åpne for at Øyvind kunne leve ut sin homoseksualitet.

Øyvind Blindheim tar ofte barna ut på lørdagstur i Botanisk Hage. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Ikke alene

I dag er Øyvind kjæreste med en mann, og han er deltidspappa. Og han har også begynt å blogge om dette, i bloggen Skeiv Pappa.

– Jeg vet at det finnes flere i min situasjon, men jeg hadde selv sett lite til dette før jeg kom ut – spesielt fra menn på min egen alder. Derfor ønsket jeg å starte denne bloggen, for å kunne være et slags forbilde for andre. For å kunne vise dem at de ikke er alene, sier Øyvind.

Han legger heller ikke skjul på at det å skrive en blogg om sine erfaringer er rensende for ham selv.

– Jeg opplever dette absolutt som terapeutisk på egne vegne. Det er så mye som har skjedd de siste årene, og tida har gått så fort at jeg ikke har fått ordentlig tid til å tenke gjennom alt. Men nå får jeg endelig bearbeidet dem – og det kan være ganske emosjonelt å ta opp igjen mange av minnene.

I mellomsjiktet

Noe av det som har vært vanskeligst for Øyvind, og som fortsatt er vanskelig, er å finne ut hva han egentlig er.

Det var en stor overraskelse for ham å oppdage at det ikke var noe absolutt svar å finne på den andre siden av leiren heller.

– Jeg vet egentlig fortsatt ikke om jeg er hundre prosent homofil, sier han.

– Hele livet har jeg i grunn hatt vanskeligheter med å finne ut hva og hvem jeg egentlig er. Jeg trodde kanskje det skulle løse seg da jeg kom ut. At alt bare skulle falle på plass i erkjennelsen av å være homo. Men det er ikke så enkelt.

Han forteller at han fortsatt kan oppleve å bli betatt av kvinner.

– Jeg har måttet akseptere at jeg kanskje aldri noensinne kommer til å finne ut av legningen min.

Øyvind snakker om at man kan se på den seksuelle legningen som en skala, hvor man har 100 prosent heterofil og 100 prosent homofil som ytterpunktene, og så er det veldig mange som beveger seg i mellomsjiktet et sted.

– Nå er jeg så heldig å ha funnet en fantastisk mann, som jeg er veldig forelsket og glad i – og det er det viktigste for meg.

– Jeg har også tenkt på om jeg forelsker meg i person og ikke kjønn, men kanskje er jeg i ferd med å komme til det stedet hvor jeg kan kalle meg selv homofil uten å tvile, sier Øyvind, sier Øyvind.

Øyvind Blindheims datter på 8 år og sønn på 3,5 år, synes ikke det er noe rart at pappa har en kjæreste som er mann. Men som i en ekte moderne familie kan det bli litt forvirring i begrepene, som for eksempel når minstemann omtaler pappas nye kjæreste og mammas nye kjæreste som kjærester. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Stor kontrast

For Øyvind dreier det seg først og fremst nå om å akseptere seg selv som han er, uansett hvem han er.

– Det å skulle sette seg selv i en bås som «homo» kan vel gi vel så mange begrensninger som det et liv som hetero hadde, sier Øyvind.

Han sier at han føler seg mye friere nå, og at livet oppleves som fullt av muligheter.

– Jeg ser en veldig stor kontrast mellom de to livene. Da jeg levde i skapet var jeg introvert og tankefull, men nå er det helt motsatt. Jeg har en stor omgangskrets, et bra sosialt liv, og jeg reiser mye. Det har vært som å starte livet på nytt.

Øyvind mener også at han har vært svært heldig med hvem han har kommet i kontakt med i prosessen – i alt fra å snakke med LHBT-kompetente helsearbeidere ved Brynsenglegene, til å skape seg en base i Raballder volleyballag, hvor han har fått et stort LHBT-nettverk.

I tillegg har han opplevd utelukkende og overveldende positiv respons på bloggen sin.

– Da jeg kom ut for noen år siden mistet jeg umiddelbart to gamle venner. Men i denne omgangen har det kun vært godord.

– Da jeg hadde skrevet det første blogginnlegget og linket til det på Facebook, fikk jeg over 100 meldinger i innboksen som ønsket meg lykke til, forteller Øyvind.

Og det er nettopp dette med å slippe trollene ut i sola, og se at de sprekker, som er hele budskapet med det han ønsker å formidle i bloggen sin.

– Det viktigste er å få tanker ut i lyset. Det er så destruktivt å gå med ting alene. Det hindrer en jo i å leve. Og selv om det kan være veldig tøft å ta steget ut av skapet, så blir det bedre.


Les Øyvind Blindheims blogg på skeivpappa.blogg.no.


ANNONSE