- Homofili forbindes ikke med det gode liv


1886

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Homofili forbindes ikke med det gode liv

- Homotoleransen har gradvis blitt en del av det norske selvbildet. Du kan si at det har blitt typisk norsk å være homotolerant, sier forsker Stine H. Svendsen. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Linn Kristin Nordseth
17. mar 2014 01:03

– Selv om homotoleranse fremmes av skoleverket i sin helhet, er premisset fortsatt at heteroseksualitet er det mest ønskelige, sier forsker Stine H. Svendsen (31).

Stine H. Svendsen disputerte i januar med en doktorgrad om meningsskapning rundt seksualitet og rase i ungdomsskolen, en doktorgrad som har gitt henne en større forståelse av hvordan den norske homotoleransen henger på grep.

Skolen viktig aktør

– I doktorgradsavhandlingen min har jeg behandlet skolen som en offentlig instans, og det er ingen tvil om at skoleverket har tatt på seg et storstilt oppdrag med å fremme homotoleranse de siste 10-15 årene, sier Svendsen.

Ifølge Svendsen har skoleverket gjort en god jobb med å fremme homotoleranse det siste tiåret.

Men selv om hun mener at skoleverket gjør det de kan for å bekjempe homofobi, mener hun likevel at arbeidet er for sterkt fundert i heteronormen.

– Utgangspunktet og det mest ønskelige er at en person er heterofil.

– Homorettighetskampen har hele tiden handlet om retten til å være en akseptert minoritet, så du kan på en måte si at resultatet har vært i tråd med de begrensede ambisjonene homobevegelsen har hatt, utdyper hun.

– Homofili forbindes fremdeles ikke med det gode liv, og det er synd, legger hun til.

Stine H. Svendsen har vært leder i LLH Trøndelag. Her under åpningen av Homouka 2010. Arkivfoto: Anniken Eidem.

– Homofobien skyves over på innvandrerne

Stine H. Svendsen har tidligere vært leder i LLH Trøndelag og nestleder i Sosialistisk Ungdom sentralt. I tillegg til doktorgraden har hun en tverrfaglig bakgrunn fra Universitetet i Oslo.

– Jeg har jobbet med forskjellige minoritetsspørsmål siden ungdomsårene og har fulgt utviklingen innen homokampen over mange år. Slik jeg ser det, har homokampen gått fra å være et opposisjonsprosjekt til å handle om å forvalte det bestående.

– Homotoleransen har gradvis blitt en del av det norske selvbildet. Du kan si at det har blitt typisk norsk å være homotolerant.

– Det som har skjedd de siste årene, er at homofobien har blitt skjøvet over på innvandrerne. Vi er blitt mye mer opptatt av ikke-hvit enn hvit homofobi.

– På begynnelsen av 2000-tallet var det de kristenkonservative som ble hengt ut som homofobe, nå er det imamene, forklarer hun.

Ifølge Svendsen har skoleverket gjort en god jobb med å fremme homotoleranse det siste tiåret. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Sårbare samfunn

Under OL i Sotsji uttalte Svendsen til nettstedet Forskning.no at homofili ikke er en del av det russiske selvbildet, og det tror hun heller ikke at det kommer til å bli.

– Jeg tror det er så enkelt som at hvis folk får lov til å ta ut sin aggresjon på enkelte grupper i samfunnet, så vil de gjøre det. Hvis man gjør volden legitim, så vil noen gripe sjansen før eller senere.

– Dypest sett så handler både rasisme og homofobi om en menneskelig årsak som tar en politisk  form. Hvis man skal klare å gjøre noe med homohatet i Russland, så må man gjøre noe med hele menneskerettighetssituasjonen i det russiske samfunnet.

Forsker på heltid

Selv om Svendsen har en lang fartstid bak seg i politikken, er hun klar på at hun ikke ønsker å vende tilbake til noe politisk engasjement med det første.

– Jeg trives veldig godt med å være forsker på heltid. Akkurat nå har jeg flere prosjekter på gang. Jeg jobber med seksuell trakassering i online dataspill og planlegger også å skrive en bok om rasisme for lærere i løpet av året.

– Dette er på ingen måte en stillesittende jobb bak kontorets fire vegger. Jeg får mange spennende henvendelser og underviser også studenter i tverrfaglige kjønnsstudier, så det er et yrke med mye variasjon, avslutter Svendsen.
 


ANNONSE

Kommentarer (17)

Ny kommentar ›

 • slettet_mTzfs3b

  17. mar 2014 20:30 "- Selv om homotoleranse fremmes av skoleverket i sin helhet, er premisset fortsatt at heteroseksualitet er det mest ønskelige, sier forsker Stine H. Svendsen (31)."

  Jeg spør! Er det veldig rart da???
  Vi kan vel ikke gå rundt å håpe på at homoseksualitet skal bli det mest ønskelige, selv om noen sikkert også håper på det...
  Målet må jo være at det ikke ytres ønske om hverken det ene eller det andre. At en retning ikke skal sees på som bedre enn den andre.

  Jeg tenker at veien dit er lang, og inntil det vil komme på plass, må vi nok bare innse, og innfinne oss med at heteronormen står sterkt og solid forankret i vårt samfunn.

  Heteroseksualitet er uansett hvordan vi snur og vender på det, det mest vanlige, og eneste form meg bekjent som skaper nye mennesketroll. Som jo er en ganske smart ordning, også for oss homofile.....

  Slik er det, og slik må det være!

  Case Closed!

 • Krey

  17. mar 2014 21:23 At det er mest vanlig og at det er mest ønskelig er to forskjellige ting, og at det er mest ønskelig er virkelig ikke sånn det MÅ være, men snarere en konsekvens av fordums heteronormativitet. Bra artikkel :-)
  ...ser at kommentaren over nå er blitt kraftig redigert, good for you. :-)
 • slettet_IbOt0kk

  17. mar 2014 21:39 Hvis det er fordi homoseksualitet er en minoritet at det er heteroseksualitet som er mest ønskelig... er det også fremdeles mest ønskelig at folk er høyrehendte?
 • slettet_mTzfs3b

  17. mar 2014 21:47 Personlig syns jeg det er leit at det er så mange høyrehendte....
 • Carla 555

  17. mar 2014 21:47 Selv om jeg oppleve mye aksept for hvem jeg er er det fortsatt enkelte som er rett fobisk i sin oppførsel når dei møte meg, å bli "tolerert" er ingen ønsker heller det betyr at vi blir tolerert og ikkje akseptert fordi vi er den person vi er.

  Det er litt gammel og tynslitt men jeg har lyst å spørre de som ikkje tolerere oss sjeive når tid dei valgt å være "normale" whatever dette skal være :17:

  Carla

 • Fri og Frank

  17. mar 2014 23:13 Heia Stine! :)
 • Plateau Babe

  18. mar 2014 00:11 Skulle tro at det mest ønskelige tross alt var å være bifil eller panfil? ;)
  Og kanskje til og med polyamorøs. Da kan man jo både få egne barn veldig enkelt (med mindre man sliter med det av medisinske grunner), og har et mye større spekter å velge i når man velger partner, og er man poly slipper man jo å gjøre det slutt med den første (kanskje barnets/barnas mor eller far) hvis man forelsker seg i en til ;)
 • slettet_IbOt0kk

  18. mar 2014 00:43 At man er panfil betyr ikke nødvendigvis at man akkurat har noe større utvalg av den grunn. Det å være panfil betyr ikke at man forelsker seg i alt og alle. Man har sine preferanser.

  For meg for eksempel har jeg en preferanse mot personer som tar vare på seg selv, og bryr seg om sin egen helse og miljøet rundt seg. Samt har en del felles interesser med meg, og gjerne flere forskjeller også slik at vi har noen ting vi også kan drive med hver for oss.

  Så det å være panfil betyr ikke at jeg faller for hvem som helst, men at jeg faller for en bestemt type personer. Det eneste som skiller det å være panfil i forhold til andre legninger er at det ikke er kjønnet som spiller inn.

  På samme måten som homofile ikke er interessert i alle menn, lesbiske er ikke interessert i alle kvinner, og heterofile er ikke interessert i alle av motsatt kjønn heller.

 • Plateau Babe

  18. mar 2014 01:37 Arony: er selv panfil, og helt enig med deg i at man ikke "faller for alle." Er selv veldig kresen. Men mener likevel jeg har større utvalg. Mine potensielle partnere er
  1) heterofile kvinner
  2) bifile og panfile kvinner
  3) homofile menn
  4) bifile og panfile menn
  5) transpersoner og alle andre med kjønnsidentitet som går utenfor den biologisk-mentale tokjønnskulturen

  Mens for eksempel en homofil mann "bare" har andre homofile menn, samt bifile/panfile menn å velge i.

  Det at jeg er polyamorøs, derimot, kan vel faktisk være en restriksjon da det er mange som ikke kunne tenke seg et slikt forhold.

 • slettet_IbOt0kk

  18. mar 2014 02:38 Åja... nei, ser den... Nå tenkte jeg fra mitt perspektiv, jeg :-P

  Jeg er panfil og transperson, og da er jo kanskje utvalget muligens en del mindre...
  Det setter jo sine restriksjoner det også.

  Siden jeg ønsker å bli sett på og respektert som ei jente, så er jo utgangspunktet dette jeg hovedsaklig skal kunne se som aktuelle:

  Lesbiske jenter
  Heterofile menn
  Bifile menn
  Bifile jenter
  Transpersoner.
  Panfile menn
  Panfile jenter
  Panfile transpersoner

  Men i realiteten... siden jeg er ei transjente, så blir det litt mer sånn her

  Bifile kan jo også falle for noen transpersoner uten å være panfil. Å forelske seg i en transperson gjør deg ikke panfil nødvendigvis...
  Bifile jenter
  Bifile gutter
  panfile menn
  panfile jenter
  panfile transpersoner

  Så klart... kan jo aldri si aldri, men så klart... når jeg kommer lenger inn transition, så kan det jo hende at det kan lettere åpne seg for flere å skulle gå inn i forhold med meg...

  For som du nevnte... at om du er panfil har du stort utvalg... men nå tenkte du kanskje på panfile cispersoner :-P

 • Plateau Babe

  18. mar 2014 03:38 Arony:

  Så klart, utvalget begrenses alltid ut fra hvem som potensielt kan være interessert i en tilbake. Og som sagt for meg som poly, så kan det virke som at dette bregenser mitt "utvalg" ganske mye, selv om utvalget i utganspunktet et enormt. Noe av denne nedjusteringen kommer så klart også fra meg, da jeg ikke er interessert i å bli sammen med noen som er veldig monogamt innstilt.

  Og du som transperson har sikkert også begrensninger både fra din side og andres side, slik det er idag. Kommer også, som du var inne på, an på hvor man er hen i en evt transition-prosess, kanskje.

 • slettet_hfz5z72

  18. mar 2014 11:35 Rome wasn't built in one day...
  Det finnes mange steder hvor tilstanden er verre enn at "heteroseksualitet er det mest ønskelige". For eksempel de stedene hvor man blir banket opp, fengslet eller får dødsstraff.

  Så klart er heteroseksualitet mest ønskelig, når menneskeheten er avhengig av det.

 • Hegira

  18. mar 2014 12:59 Coeur: menneskeheten er ikke avhengig av heterofili, reproduksjonsteknologi har sørget for det. Og uavhengig av reproduksjonsteknologi er ikke heterofili og reproduksjon det samme, i den forstand at det ene ikke trenger å føre til det andre, samt at det å leve med noen av samme kjønn ikke utelukker reproduksjon. Dette burde egentlig være ganske åpenbart, men jeg påpeker det likevel...

  Forøvrig er vel en del av poenget i artikkelen at det å opprettholde heteroseksualitet som norm er et politisk og sosialt bevisst eller ubevisst valg.

 • slettet_IbOt0kk

  18. mar 2014 19:38 Egentlig burde homoseksualitet være mest ønskelig... ettersom dette ofte bidrar til reduksjon av befolkningen. Ettersom homofile ikke har så lett for å få barn, så blir det ofte til at hvis de får barn, så får de iallefall ikke mange. Adopsjon vil jo også minke befolkningen da det blir mindre fødsler av at man adopterer et allerede født barn.

  Syns homofili er en veldig viktig i forhold til befolkningsreduksjon. Det samme gjelder heterofile som ikke kan få barn på naturlig måte. Viktig for å holde populasjonen nede.

  Jeg mener ikke at homofile ikke skal ha barn, men derimot ser jeg viktigheten av at de bidrar ofte til reduksjon gjennom å adoptere eller få evt. et biologisk barn. For all del skal ikke folk føle at jeg klandrer dem som har flere barn. For all del. Det er overhodet ikke det jeg mener. Noen vil øke befolkningen, men det er også derfor de som minker befolkningen også er svært viktige.

  Plateau babe:
  Må bare legge til. Ja, jeg ser i grunn godt at din polygamiske livsstil kan være en utfordring. Allerede bare på grunn av å vite om den veit jeg allerede at et forhold mellom oss ikke kunne funke. Både grunnet min og din preferanse på det området siden jeg er så mongamisk som det går ann å få blitt.

 • Mirromurr

  18. mar 2014 19:47 Gudamejen her var det mange filer folkens. Kan dere ikke bare deite Universet da, så blir ingen sure.

  Homofil panfil aqua surrealist.