- Hva skjer når flomlyset slukkes?


2446

innlogget

40588

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Hva skjer når flomlyset slukkes?

Kristin Bergersen ble tidligere i februar valgt til ny leder av Homonettverket. Bergersen har bred politisk erfaring og lang fartstid som aktivist. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Linn Kristin Nordseth
3. mar 2014 11:03

– Det er om å gjøre å ikke slippe taket på Russland når flomlyset slukkes, sier ny leder i Arbeiderpartiets Homonettverk, Kristin Bergersen.

Kristin Bergersen (45) er på ingen måte ny i politikken. Hun har vært politisk aktiv i Arbeiderpartiet siden ungdomsårene og tok for alvor fatt på homopolitikken da hun selv ble mor sammen med Karen Pinholt i 2004.

Les arkivsak: Småbarnsmødre inntar LLH

Startet med Foreningen for partnerskapsbarn

– Det hele startet i 2004 da jeg fikk barn. Karen og jeg var med og dannet Foreningen for partnerskapsbarn da vi innså hvor lemfeldig praktiseringen av reglene for stebarnsadopsjon viste seg å være, sier Bergersen.

–  Vi begynte å se på hvordan vi kunne endre regelverket. Deretter ble jeg ble medlem av Homonettverket i 2005 og har sittet som nestleder over to perioder, legger hun til.

Selv om Bergersen har bred politisk erfaring fra både Arbeiderpartiet og Europeisk Ungdom, er hun tydelig på at det vil bli en stor oppgave å ta over stafettpinnen etter Håkon Haugli, som har ledet Homonettverket de siste åtte årene.

Dette bildet er fra en EU-debatt på Blindern høsten 1993, hvor Kristin Bergersen debatterte mot SVs Paul Chaffey. – Han har siden snudd i EU-saken og er statssekretær for Høyre i nåværende regjering, sier Bergersen. Arkivfoto: Privat.

– Det vil bli en stor utfordring å ta over etter Håkon, som har stått på barrikadene de siste åtte årene og skal ha mye av æren for ekteskapsloven.

– Man må huske på at Håkon har vært fulltidspolitiker over lang tid, slik er det ikke for oss som sitter i styret nå. Men vi er en god gjeng med mye forskjellig kompetanse som styrer Homonettverket fremover, forklarer Bergersen.

Peiler seg inn på arbeidsliv og Øst-Europa

På årsmøtet som ble avholdt tidligere i februar, ble det bestemt at det i den neste perioden skal satses spesielt på å komme homofobe holdninger i arbeidslivet til livs, samt at fokuset på Øst-Europa skal forsterkes.

– Vi har valgt å prioritere arbeidsliv fordi det dessverre gjenstår endel utfordringer på den fronten. Selv om lovverket er der, er holdningene mange steder ikke på plass.

– Det fins fortsatt de som ikke tør å være åpne på arbeidsplassen, og det er mange som vegrer seg for å være åpne på grunn av slengbemerkninger og homofob arbeidskultur, sier Bergersen.

– Den andre hovedprioriteringen for neste arbeidsperiode er Øst-Europa. Vi frykter hva som kommer til å skje i Russland når OL-flomlyset slukkes og mediekjøret har lagt seg.

– Det som skjer i Russland  er dessverre likevel ikke enestående. Det å bruke tradisjonelle familieverdier som et påskudd for å gjøre lhbt-personer mer rettighetsløse, er noe som går igjen i flere østeuropeiske land. I Litauen er situasjonen faktisk verre enn i Russland, bedyrer hun.

– Da jeg var generalsekretær i Europeisk ungdom 93-94 holdt jeg flere "jentekurs" for å få flere jenter til å bli tillitsvalgte og bli bedre skolerte på tale- og debatteknikk, sier Bergersen. En av deltakerne avbildet her er Julie Brodtkorb, statssekretær for Erna Solberg og kvinnepolitisk leder i Høyre.

Stiller mann- og kvinnesterke

Det nye styret i Homonettverket består først og fremst av politiske aktivister som ikke jobber politisk til daglig. Bergersen jobber selv som kommunikasjonsdirektør i Renovasjonsetaten i Oslo kommune.

– Jeg er veldig glad for at jeg har med meg så flinke folk på laget, som blant andre John Jeanette Solstad Remø fra Menneskerettighetsalliansen og tidligere LLH-leder Jon Reidar Øyan.

– Vi kommer til å bruke sommerens EuroPride aktivt til å holde trykket mot Russland og Øst-Europa oppe, og til nok en gang å få understreket at lhbt-rettigheter ikke handler om homokamp, men om grunnleggende menneskerettigheter, tilføyer hun.

Frykter Krf

Bergersen innrømmer at hun fryktet tilbakeskritt for lhbt-personer i Norge med den nye regjeringen som tiltrådte i fjor høst.

– Det er klart jeg fryktet at vi skulle gå to steg tilbake med den nye regjeringen, men jeg tror de har vært gjennom en modning. Likevel må vi aldri ta rettighetene våre for gitt. Det viser saken om reservasjonsrett for leger. Det er som Kim Friele sier: rettighetene våre har ikke kommet rekende på ei fjøl…

– Jeg er veldig glad for at jeg har med meg så flinke folk på laget, sier Kristin Bergersen. Foto: Linn Kristin Nordseth.

– Selv om jeg ikke kan si at jeg frykter den nye regjeringen, så frykter jeg Krf, som har programfestet motstanden sin mot felles ekteskapslov.

– På årsmøtet i Homonettverket sa vi klart og tydelig i fra om at vi ikke ønsker et samarbeid mellom Arbeiderpartiet og Krf og at vi advarer sterkt mot nettopp det, understreker hun.

– Norge må være mer kompromissløse

I en tid hvor menneskerettigheter er på vikende front i flere land, mener Bergersen og Homonettverket at det er desto viktigere at Norge stiller strengere krav til nasjoner som mottar statlig bistand.

– Vi bør ikke gi statlig bistand til land som bryter menneskerettighetene. Da bør vi heller gi støtte til NGO-er som jobber med menneskerettigheter innad i landene. Tiltak som vi vet har en effekt.

– Etter min mening bør ivaretakelsen av grunnleggende menneskerettigheter være en forutsetning for at stater skal kunne motta bistand fra Norge. Vi kan ikke sitte stille og se på at bistanden brukes til å undertrykke mennesker, utdyper hun.

– De tilkjempede rettighetene her til lands har ikke alltid vært et resultat av flertall i opinionen, men heller modige politikere og talspersoner som har turt å havne i skytsilden for å forsvare sårbare grupper.

– Det er nettopp dette som mangler i flere østeuropeiske land, og i mange afrikanske land, som Nigeria og Uganda. Synlig politisk lederskap som tør å stå imot  homofobiske holdninger og som taler lhbt-personenes sak, avslutter en engasjert Kristin Bergersen. 


ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

  • slettet_WARqDGV

    4. mar 2014 23:23 Så flott at homonettverket har fått en så dyktig og kjekk dame som ny leder.

    Lykke til!!!!