Gir homopenger til Øst-Europa


2422

innlogget

40588

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Årets homotopp gir penger til Øst-Europa

- Historien har mange eksempler på at mennesker som er annerledes blir syndebukker. Vi må ikke glemme at de rettigheten vi har i dag er resultat av politisk kamp, sier årets homotopp, Håkon Haugli. Foto: Arne Vatnøy.

Arne Vatnøy
3. feb 2014 10:02

Årets homotopp, Håkon Haugli, donerer prispengene til to LHBT-organisasjoner i Øst-Europa. Nærmere bestemt Coming Out i St.Petersburg og litauiske LGL. Organisasjonene kjemper for homofile rettigheter i sine respektive land.

– Jeg er ikke interessert i at disse pengene skal gå til å betale bøter for uklare brudd på propagandalovgivningen. Tanken er at donasjonen skal fremme informasjon om homofili, men selvsagt ønsker jeg ikke å sette organisasjonene i en situasjon hvor de begår lovbrudd, sier Haugli (AP).

Årets homotopp understreker at ti tusen kroner til hver er små summer.

– Men symboleffekten er viktig. Jeg oppfordrer med dette andre til å bidra med støtte.

Haugli mener det er viktig å huske på at andre land enn Russland også har homopolitiske utfordringer. – Det er sjokkerende å møte folk ute i Europa som i 2014 har blitt slått ned, eller lever i et klima av frykt og usikkerhet. Foto: Arne Vatnøy.

Ikke bare Russland

Russlands lovgivning har vært i vinden grunnet OL. Haugli mener man ikke skal glemme at også andre lands myndigheter begår overtramp mot homofile.

– OL er faktisk det beste som kunne skje, da verdens oppmerksomhet rettes mot Russland nå. Men også i nabolandet Litauen er situasjonen vanskelig og det finnes homonegative krefter i maktposisjoner.

Haugli var under sin stortingsperiode fast medlem av Europarådets parlamentarikerforsamling. Der fikk han ofte høre topp-politikeres skarpe retorikk mot homofili.

– I forbindelse med en diskusjon om homopolitikk, stilte en litauisk politiker spørsmålet: Hvorfor dette, kan vi ikke heller snakke om hyggelige, vanlige familier?

Det var derfor naturlig for Haugli å dele prispotten i to.

Vil nå bredere

Håkon Haugli har vært en sentral aktør i flere markeringer mot Russlands propagandalovgivning. I forrige uke var vårt nabolands homopolitikk oppe til drøfting under et av tenketanken Civitas frokostmøter.

Notatet «Homohat som politisk strategi» utgjorde rammen for diskusjonen, og Haugli var både med som forfatter og i panelet.

– Det at en aktør som Civita tar dette på alvor er viktig. De når en annen gruppe og har en viktig posisjon i det norske samfunnet.

I sitt arbeid med å fremme homopolitikk i Europa, har Haugli møtt aktivister fra mange land. – Vis støtte, det setter aktivistene pris på, sier Haugli. Foto: Arne Vatnøy.

Haugli håper at diskusjonen kan nå enda bredere. Han tror en dominoeffekt av forsømmelse kan gi en farlig situasjon.

– Dersom russiske myndigheter kan sette til side sitt internasjonale ansvar på ett område, vil de kunne gjøre det samme innen flere områder.

– Nå er det én gruppe som rammes hardt. Hvordan ville det internasjonale samfunnet reagert dersom det var snakk om forbud mot jødisk propaganda, eller forbud mot å si på TV at svarte og hvite er likeverdige?

Homopolitikeren ønsker at flere tar ordet og pennen fatt for å sette dagsorden.


I dag ble det kjent at Håkon Haugli blir ny administrerende direktør i Abelia, som er NHOs forening for kunnskap-, IT- og teknologibedrifter. Han erstatter Paul Chaffey, som i høst sluttet for å bli statssekretær i kommunaldepartementet.


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

  • slettet_fWkggFA

    3. feb 2014 11:45 Penger kan være homo? Kult.
  • moviemaker

    4. feb 2014 00:06 Flott med ny jobb i Abelia :) Håper det gjør at det kan bli LHBT-fokus på tvers av gamle partipolitiske skillelinjer. Utviklingen på menneskerettighetsfeltet i store deler av verden er bekymringsfult ...

    mvh

    Bjørn B