Homotoppen 2014


2487

innlogget

40592

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Homotoppen 2014

Redaksjonen
15. jan 2014 10:01

Årets Homotopp har gitt et betydelig bidrag.
 
Gaysirs redaksjon har laget en liste over de 10 lhbt-personer vi mener fortjener ekstra oppmerksomhet. I tillegg til vinneren har vi valgt å trekke fram to andre kandidater.
 
Kriteriene for vår vurdering av kandidatene er de samme som tidligere år. Det handler om å ha evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofili.
 
I vår tolkning holder det ikke å bare være i posisjon - kandidatene må utvise et engasjement og ønske om å gjøre samfunnet til et bedre sted for homofile. Det kan dreie seg om å stå på barrikadene, men kan også være en kraft som ligger i å være kun seg selv eller jobbe litt utenfor radaren.
 
Gaysirs redaksjon rangerer kun de tre øverste kandidatene, de øvrige listes i tilfeldig rekkefølge.
 
Som årets valgte Homotopp får kandidaten peke ut en veldedige organisasjon eller et prosjekt som Gaysir donerer kr 20 000 til.
 
Gaysir har valgt Håkon Haugli til årets Homotopp.
 

Håkon Haugli (44)

Haugli har i mange år vært en forkjemper for LHBT-personers rettigheter - både nasjonalt og internasjonalt. Han har gjennom sine ulike samfunnsposisjoner vist vilje til å fremme LHBT-personers rettigheter. Haugli har ledet Arbeiderpartiets homonettverk, vært bystyre- og stortingsrepresentat og hatt plass i Europarådets parlamentarikerforsamling.
Håkon Haugli. Foto: Linn Kristin Nordseth
I mars 2012 ble Haugli enstemmig valgt som den første rapportør i LHBT-saker i Europarådets parlamentarikerforsamling. Håkon la i 2013 fram en rapport for Europarådet der han slår fast at menneskerettighetene for LHBT-personer er under angrep i flere europeiske land. Rapporten gir tydelig signal til land som Litauen, Moldova, Ukraina og Russland om at rettigheter for LHBT-personer i disse landene går i feil retning.
 
Gaysir mener Haugli har vist evne, vilje og et stort mot ved å sette LHBT-personers rettigheter på dagsordenen i Europarådet. Han har gitt et betydelig bidrag til arbeidet med lhbt-rettigheter i Europa, og vi satser på at Europarådet tar rapportens anbefalinger med inn i sitt videre arbeid.
 
Hauglis engasjement gav han 1. plass på Homotoppen i 2011, og han har vært blant topp 10 flere ganger. Håkon er aksjonær i Gaysir AS.
 

Susanne Demou Øvergaard (31)

Demou Øvergaard har vært generalsekretær i Skeiv Verden siden 2011. Skeiv Verden er en organisasjon som jobber for lhbt-personer med innvandrerbakgrunn og har eksistert siden 2002. I rollen som daglig leder av Skeiv Verden viser Demou Øvergaard synlighet på vegne av de mange som, av ulike grunner, ikke makter å være synlige. Demou Øvergaard viser et engasjement for sine medlemmer som går langt utenfor den administrative rollen som generalsekretær og talerør. Med små midler har Demou Øvergaard og hennes team klart å gjøre Skeiv Verden til en organisasjon som blir hørt og lagt merke til.
Susanne Demou Øvregaard. Foto: Linn Kristin Nordseth
Demou Øvergaard mottok i 2013 Æresprisen under Skeive dager. Juryen løftet fram hennes evne, vilje og mot til å være en sjelesørger, lobbyist og inspirator for alle de hun arbeider for.
 
I tillegg fikk Skeiv Verden OXLO-prisen i 2013. "En pris som tildeles en organisasjon, enkeltperson eller et kommunalt tjenestested som har gjort en særskilt innsats for å gjøre Oslo til en romslig og inkluderende by."
 
Gaysir mener også at Øvergaard på grunn av sin innsats, evne og mot gjør seg fortjent til en plass blant topp 3 på Gaysirs Homotopp. Hun har vært på Homotopp-listen tidligere.
 

Bent Høie (42)

Høie er høyrepolitiker med Rogaland som sitt fylke. Han har vært på Stortinget siden april 2000. Høie har vært medlem av flere ulike komiteer, og rollen som leder av Helse- og omsorgskomiteen gjorde han til et naturlig valg til rollen som helse- og omsorgsminister i Erna Solbergs regjering.
Bent Høie. Foto: Pressebilde
Høie har i hele sin politiske karriere vært åpen om sin legning, og at han er gift med Dag Terje Solvang. Han er tydelig på at han er en homofil politiker, men ingen homopolitiker.
 
I kraft av sin rolle og synlighet mener Gaysir at Høie er en betydelig rollemodell, og at han fortjener en plass blant topp 3 på vår Homotopp. Han har vært på Homotopp-listen tidligere.
 

I tillegg vil vi kort nevne noen av de mange andre kandidatene som har vært diskutert. De kommer i tilfeldig, ikke rangert, rekkefølge.

 

Amal Aden (30)

Aden er forfatteren og skribenten som gir homofile muslimske gutter og jenter et ansikt. Hennes åpenhet har påført henne slag og mange trusler. Aden har politibeskyttelse og voldsalarm. Hun var Lesbetopp i 2012.
 

Bård Nylund (32)

Nylund har vært leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) siden 2011. Han er en uredd leder med meningers mot. Det gjør han synlig i norsk media når det er snakk om rettigheter for lhbt-personer. Nylund har tidligere vært på Homotopp-listen.
 

Gro Hammerseng (33)

Hammerseng er håndballspiller. Hun har markert seg i media gjennom sin deltakelse i tv-serien "Stjernene på slottet". Her viste hun stor åpenhet, og seerne fikk stor innsikt i hennes liv. Blant annet fortalte hun om rollen som småbarnsmor og det å være gift med Anja Edin.
 

Frida Børli Solaker (20)

Børli Solaker trakk det lengste strådet og vant "Topp Model Norge" sist høst. Det har gitt henne kontrakt med modellbyrået Women Management i Milano. Børli Solaker var åpen om sin legning gjennom hele programserien. Hun er ny på Homotopp-listen.
 

Knut Olav Åmås(43)

Åmås er forfatter, filosof, journalist, redaktør og politiker. Han er en mann med meninger, og setter gjerne homopolitiske spørsmål på agendaen. Siden 2008 har Åmås vært kultur- og debattredaktør i Aftenposten. Solberg-regjerinen hentet han i høst inn for å bekle rollen som statsekretær i Kulturdepartementet. Åmås har tidligere vært på Homotopp-listen.
 

Lene Wikander (45)

Wikander er forfatter, skribent og kjendisblogger. Usminket og usentimentalt skriver hun om sitt liv på bloggen Tarapi. Det siste året har handlet om Wikanders vei ut av kreften. Hun er åpen om sin bifile legning. Wikander er ny på Homotopp-listen.
 

Louís Furnes (28)

Furnes ble kjent for det norske folk da hun sist vår, som første norske transseksuelle deltager, ble med i Paradise Hotel. Furnes mener selv at deltakelsen har gjort henne mer sikker på seg selv. Hun er ny på Homotopp-listen.

 

ANNONSE

Kommentarer (16)

Ny kommentar ›

 • Sambucol

  15. jan 2014 10:56 Haugli, Øvergaard og Høie hører klart hjemme på toppen av denne lista.

  Jeg savner imidlertid ett navn blant alle som her nevnes: Kim Fangen. Det er litt underlig, og jeg skal ikke spekulere i hvorfor, men det er nokså pussig at Gaysir ikke har lagt merke til at Kim Fangen har stått i spissen for noe helt nytt i Norge: Sammen med andre hivpositive skapte han for ett år siden den nye organisasjonen Nye Pluss der han er styreleder.

  I løpet av ett år har Nye Pluss under Kim Fangens ledelse gjort mer enn hva andre hivorganisasjoner har gjort på mer enn ti år, hevder mange hivpositive. Dokumentasjonen av aktivitetene på nettsiden - www.nyepluss.no - kan tyde på at de har rett.

  Jeg synes nok det er litt flaut at dere overså Fangen og opprettelsen av Nye Pluss, Gaysir.

 • Steffis

  15. jan 2014 10:59 "I kraft av sin rolle og synlighet mener Gaysir at Høie er en betydelig rollemodell, og at han fortjener en plass blant topp 3 på vår Homotopp. Han har vært på Homotopp-listen tidligere."

  Det holder ikke ! Jeg mener det er ingen grunn til å nevne han som en del av topp tre homotoppen, han er til å med med på å nekte lesbiske kvinners inseminering. !

  Vet om fler andre som burde vært i den toppen, hva ned Anette Trettebergstuen, eller Eskil Pedersen som kom ut av paradeskapet sitt i år og gikk i paraden for første gang!

  Hvis han skal være en rolle for andre så fordrer dette at han snakker en del om det å være homofil og kanskje spesielt til presse, han burde også skrive kronikker, men ettersom han har en holdning som at han kun er en homofil politiker og ikke homopolitiker viser det at han fortsatt har enorme fordommer mot seg selv.
  - den 16 årige jenta som sliter med å akseptere at hun er lesbisk kommer nok ikke til å akseptere seg selv etter å ha hørt om han. FOR HAN ER INGEN HOMOTOPP.

 • Jag

  15. jan 2014 13:53 Gro Hammerseng!
  Eneste på listen som virkelig er et forbilde. Hun viser at det går an å fremstå som normal og folkelig i heteroverdens øyne, med integritet, selv om man er homofil.
 • 0vid

  15. jan 2014 15:53 Amal Aden fortjener sikkert plasseringen på lista - men formuleringen "Aden er forfatteren og skribenten som gir homofile muslimske gutter og jenter et ansikt." er pussig! Hva ligger i dette? Hun er 30 år gammel, og selv om vi stadig kan kalle henne jente så gir hun ikke muslimske gutter et ansikt? Bevisstløs uttrykksmåte!
 • guttmedkuk

  15. jan 2014 16:03 Steffis: At ikke en åpen homofil minister skulle kunne få plass på homotopp-liste faller da på sin egen urimelighet. At vedkommende evt. ikke er et forbilde for akkurat deg får så være, men at en mann som Høie kan være et forbilde for mange er det da ikke tvil om.
  At han har visse meninger du er uenig i - og ut i fra din oppfatning - feil partibok, endrer da ikke på dette !

  Sannsynligvis er Høie den homofile person i Norge med mest makt i rollen som minister og nestleder i det største regjeringspartiet ! Med dette følger det naturlig at han også vil være forbilde for mange !

 • slettet_vhtYgYo

  15. jan 2014 16:40 Undres over hvorfor ikke Inga Marte Thorkildsen har fått plass på denne listen.
 • slettet_5O3q3ub

  15. jan 2014 17:11 Gratulerer til alle som er på listen og til en veldig fortjent vinner.
  Håkon har gjort masse bra for flere viktige saker!

  Men jeg synes det er merkelig at hele 9 av 10 er fra Oslo.
  Så neste gang er det hyggelig om Gaysir utvider sin geografiske horisont til det som skjer utenfor hovedstaden også :)

 • slettet_grKkQfU

  15. jan 2014 19:52 En lite fantasifyllt liste når det ser ut som kriteriet er kun politisk. Hva med folk som f. eks skaper trivsel og glede og driver utesteder for homoer/lesbiske/transepersoner og bi-file? Slike kåringer som dette er uansett ren og skjær synsing og venstrehåndsarbeide av redaksjonen og kan og bør ikke taes spesielt seriøst. At en av eierne av nettstedet vinner kåringen for andre gang sier også sitt om de nepotistiske tilstandene innenfor den bittelille andelen av organiserte homoer, eller venstrevridde som de også kan kalles.
  Forøvrig er det som det er påpekt her, temmelig skandaløst at Høie ikke er på topp, men at han har meninger om homoers "rett" til og få egne barn som ikke faller helt i god jord hos noen homoer er en temmelig åpenbart grunnen til dette.
 • Upgrade

  15. jan 2014 21:56 Bent Høie som homotopp er jo nærmest en parodi. For litt siden gikk han ut mot surrogati i dette mediet, og i etterfølgende ordveksling kom det fram at surrogati bare var en del av motstanden, for det han egentlig var mot var at homofile skulle være foreldre. Og når man forfekter et arkaisk syn på en familiesammensetning, kan ikke jeg forstå at Høie kan være i nærheten av å karakteriseres som en "homotopp". Desto mer siden han som minister må tenke litt mer på og vise litt mer ydmykhet overfor alle de barna han rammer med å kalle fedrene og mødrene deres for uegnet for oppgaven, særlig siden dette er ren synsing fra hans side. Forskning viser noe annet. Hans synspunkter tilhører historiens skraphaug og burde være nærmere bunn enn topp.
 • kåbbåj

  16. jan 2014 08:51 Luring:

  ..at det skal kalles skandaløst at en som vil begrense homofiles rettigheter i forhold til resten av befolkningen ikke blir kåret til årets homo finner jeg litt merkelig..
  Kan det i dette tilfelle skyldes at kommentatoren er litt høyrevridd - som det også kalles..? ;-)

 • slettet_mTzfs3b

  16. jan 2014 09:49 Høye burde vært på topp! Ingen over, ingen ved siden av.
  Flott representant for den skeive familie.

  Har også stor sans for Amal Aden - Tøff dame!

 • Mirromurr

  16. jan 2014 11:26 Av disse er det vel nesten bare kjentfolk og Oslofolk. Hva med å tenke på noen av de mer anonyme kjemper. Som Frydenlund, leder i transutvalget eller Eva Michelsen, leder i ressursgruppene for transpersoner eller andre mer tause personer.
 • Moden og ung

  16. jan 2014 11:49 Convers: Helt enig, man burde kvotere inn bergensere i enhver sammenheng. Det har ingen betydning om de har markert seg på annen måte enn dialekten; de SKAL inn på alle lister!
 • BjørnS

  16. jan 2014 23:47 Convers: hvordan definerer du "fra Oslo" når du skriver at "Men jeg synes det er merkelig at hele 9 av 10 er fra Oslo."? Amal Aden er verken født, oppvokst eller bosatt i Oslo. Hvis Bård Nylund er fra Oslo prøver han ihvertfall å kamuflere det godt når han snakker. Osv.

  At en god del bor i Oslo, er ikke så rart, for det er nok fortsatt slik at mange flytter til Oslo fordi det har et større homomiljø enn de fleste andre steder i Norge.

 • MaskulinTrent

  17. jan 2014 21:52 Norge er et lite land.
  Gjengangere!!
  Det er MANGE andre å løfte fram.
  Fint at GS opplyser at "vinneren" er aksjonær...................

  Bent Høie: et strålende forbilde,som homofil politiker, ikke homopolitiker.