Har nominert lhbt-ildsjeler til Nobels fredspris


1734

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Lhbt-ildsjeler nominert til Nobels fredspris

Ifølge Haugli og Trettebergstuen er alle de fire nominerte like betydningsfulle, fordi de belyser ulike sider ved lhbt-rettighetskampen og ikke minst ulikhetene mellom nasjonene. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Linn Kristin Nordseth
6. jan 2014 11:01

– Dette er vår tids borgerrettskamp.

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) og avtroppende stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap) nominerte mot slutten av 2013 fire ulike lhbt-aktører til Nobels fredspris.

– Fører en viktig kamp på hver sin front

– Vi valgte å nominere menneskerettighetsaktivistene Igor Kochetkov, Frank Mugisha, Sunil Babu Pant og organisasjonen ILGA (The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) til Nobels fredspris fordi de fører en viktig kamp for sivilbefolkningen i lhbt-spørsmål i ulike deler av verden, sier Trettebergstuen.

F.v.: Sunil Pant (foto: Linn Kristin Nordset) og Frank Mugisha (foto: Håvard Holme, Raftostiftelsen/ANB).

Sunil Pant er et levende bevis på at det nytter. Han har bidratt sterkt til innføringen av det tredje kjønn i Nepal og sitter i parlamentet. Frank Mugisha i SMUG (Sexual Minorities Uganda) fikk Rafto-prisen i 2011 og lever daglig med drapstrusler. For bare tre år siden ble en av Mugishas medaktivister i Kenya, David Kato, drept i sitt eget hjem, legger hun til.

– Igor Kochetkov har ledet det russiske nettverket av lhbt-organisasjoner, the Russian LGBT Network siden 2006, og ble i mai i fjor arrestert for å ha arrangert en fredelig demonstrasjon. Det er skremmende at et av nabolandene våre har reversert grunnleggende rettigheter for lhbt-personer, sier Haugli.

ILGA favner mer enn 750 lhbt-grupper fra hele verden og jobber aktivt for å fremme menneskerettigheter og sivile rettigheter, legger han til.

Igor Kochetkov (foto: Twitter) og organsiasjonen ILGA.

– Symboler på en viktig kamp

Ifølge Haugli er alle de fire nominerte aktørene like betydningsfulle, fordi de belyser ulike sider ved lhbt-rettighetskampen og ikke minst ulikhetene mellom nasjonene.

– Her kan du si at bitene utgjør en helhet. Nepal er et utviklingsland som har klart å få gjennom det tredje kjønn, mens det i Uganda kjempes innbitt mot innføringen av dødsstraff mot homofile, så forskjellene er enorme, bedyrer Haugli.

– Dessuten er det viktig å få frem at dette ikke er noe vi gjør for å fremme lhbt-gruppen i seg selv. Jeg kan ikke få understreket det sterkt nok at dette ikke dreier seg om å kreve spesielle lhbt-rettigheter, men om å få sine grunnleggende menneskerettigheter ivaretatt, sier Trettebergstuen.

– Det vi snakker om her er grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet. Rettigheter som lhbt-personer i vårt naboland Russland nå er blitt fratatt med den nye antipropaganda-lovgivningen, tilføyer Haugli.

– Nå mener vi at tiden er inne for å gi prisen til menneskerettighetsforkjempere som virkelig utgjør en forskjell. Foto: Linn Kristin Nordseth.

– Gi en pris som betyr noe

Hvis Nobelkomiteen vil gi en pris som betyr noe, ja da bør de gi den til de fire ovennevnte aktørene, mener Haugli og Trettebergstuen.

– Homopolitikken er et eksempel på den økende avstanden mellom statene, og det å gi en pris til ildsjeler som virkelig går inn i menneskerettighetsarbeid med livet som innsats, det vil være en stor symbolsk håndsrekning og seier, sier Haugli.

– Som lhbt-personer er vi veldig heldig stilt her i Norge, men det gir oss også et ansvar til å handle når vi vet at det finnes tilsvarende grupper rundt om i verden som ikke får oppfylt sine grunnleggende menneskerettigheter, legger Trettebergstuen til.

– Det å innstille disse fire aktørene til Nobels fredspris vil bety en stor anerkjennelse og en trygghet i det videre arbeidet for like rettigheter, utdyper hun.

– Homofili er fremdeles en straffbar handling i over 70 land i verden i dag og i sju av dem er det fortsatt dødsstraff for homofil praksis, sier Haugli.

– Dette er vår tids borgerrettskamp, og har klare paralleller til kampen mot rasediskriminering på 1960-tallet og kampen mot apartheid på 1800-tallet. De vi har foreslått til Nobelprisen har mye felles med opposisjonelle som Andrei Sakharov og borgerrettsforkjempere som Martin Luther King, som begge kjempet for sivile rettigheter og fikk prisen, forklarer han.

– Nå mener vi at tiden er inne for å gi prisen til menneskerettighetsforkjempere som virkelig utgjør en forskjell. Derfor har nobelkomiteen nå en fantastisk sjanse til å utgjøre en forskjell, avslutter Trettebergstuen.Fra arkivet:

På Putins gaydar

- Jeg fryktet for livet mitt.

- Dødsstraff for homofile er en vill praksis

I løpet av 2012 skal det stemmes over det nye anti-homo lovforslaget som foreslår dødsstraff for homofili i Uganda.

- Norge må gå i bresjen

Sunil Pant er første åpne homofile parlamentsmedlemmet i Asia.


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

  • moviemaker

    6. jan 2014 13:14 Sett fra et norsk Nobel-perspektiv, i forhold til grunnleggende rettigheter, særdeles gode forslag til nominasjon. Men medlemmene i komitéen burde utfordres en etter en for å forstå hva hets på grunn av seksuell legning faktisk medfører i mange deler av verden.

    mvh

    Bjørn

  • grisegutt

    6. jan 2014 21:47 Hvis Jagland en gang blir ferdig med å gi fredpriser til vennene sine...