Enstemmig bystyre for dialog med Russland


404

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Enstemmig bystyre for dialog med Russland

Libe Rieber-Mohn (Ap) og Per Anders Torvik Langerød (Ap) er storfornøyde med at byråd-topper nå skal reise til Russland for å overrekke en protest mot LHBT-lovgivningen. Foto: Arne Vatnøy.

Arne Vatnøy
25. sep 2013 11:09

Bystyret i Oslo stemte onsdag kveld for at ordfører og varaordfører i hovedstaden skal dra til St. Petersburg for å levere en protest mot LHBT-lovgivingen.

– Venner sier ifra til venner når de oppfører seg dumt, sier Libe Rieber Mohn (Ap).

Sammen med partifelle Per Anders Torvik Langerød fremmet hun forslaget som enstemmig fikk gjennomslag i byrådet onsdag kveld.

Snudde fra talerstolen

Ordfører Fabian Stang mente først at det var tilstrekkelig å sende et brev, men i likhet med Høyres Eirik Lae Solberg snudde han fra talerstolen.

– Denne saken er såpass viktig at vi synes byrådstoppene skal møte guvernøren i St. Petersburg ansikt til ansikt. Vi er derfor veldig glad for den støtten et samlet byråd har gitt, sier Langerød.

Opprinnelig var det venstresiden og FrP som var for forslaget. I bystyremøtet onsdag snudde både Høyre og Venstre. Foto: Arne Vatnøy.

Vennskapskommuner

Mohn og Langerød mener vennskapskommunen Oslo må handle raskt.

– Det er viktig at Oslo som by tar med seg de protestene som har vært den siste tiden, sier Mohn.Hun understreker spesielt punktet om at LHBT-personer skal fratas sine barn.

– Vi må derfor drøfte hvem som skal være våre venner, og hvordan vi skal ha dialog med våre vennskapskommuner i land hvor menneskerettighetene brytes, sier Mohn.De vil invitere St. Petersburg til Europride i Oslo i 2014, men håper at byrådtopper fra hovedstaden kan møte sine kolleger i St. Petersburg før den tid.

– Denne saken er såpass viktig at vi synes byrådtoppene skal møte guvernøren i St. Petersburg ansikt til ansikt, sier Per Anders Torvik Langerød (Ap). Foto: Arne Vatnøy.

Aktiv dialog

Ordfører Fabian Stang skal umiddelbart ta kontakt med den politiske ledelsen i St. Petersburg for å invitere til dialog om menneskerettigheter.Mohn og Langerød fremmet forslaget som et privat initiativ etter et møte med blant andre LLH og Skeiv Verden. De har også hatt kontakt med homoaktivister i St.Petersburg.

Langerød er positivt overrasket over at Høyre og Venstre snudde i onsdagens bystyremøte.

– Jeg er også positivt overrasket over FrP i denne saken. De har tidligere vist motstand mot ekteskapsloven, nå ser det ut til at de har et linjeskifte, mener han.FrP har støttet forslaget hele veien, og sikret dermed et flertall før saken var oppe til behandling.


ANNONSE

Kommentarer (3)

Ny kommentar ›

 • Flyfilosofen

  25. sep 2013 23:43 Det er synd og skam at norske politikere ikke eier ryggrad. Hva hjelper dialog med russiske politikere som er totalt hjernevaskede av anti-homo propaganda? Man må bryte vennskapet mellom Oslo og St. Petersburg for å vise at Norge tar avstand fra mennesker med forkvaklede holdninger.
 • slettet_JHq7dTJ

  26. sep 2013 00:29 Bystyrets prosess er litt upresist og mangelfullt fremstilt. Det som ikke fremkommer er at byrådsleder Stian Berger Røsland (H) skrev til guvernøren i St.Petersburg og tok opp uakseptable menneskerettighetsbrudd mot LHBT-personer for kun kort tid siden. Man fryktet en møteforespørsel om kun behandlingen av LHBT så kort tid etter brevet lett vil bli avvist. Partiene ble enige om en litt justert ordlyd i forslaget, slik at man tar opp ivaretakelse av menneskerettigheter mer generelt (men får man ja på møteforespørselen blir det selvfølgelig fokus på LHBT-rettigheter i møtet) og da ble alle med. Det er bra fordi hele bystyret er selvsagt enige om intensjonen.

  Bystyret har forøvrig merket seg at LLH ønsker dialog ikke brudd, fordi man frykter et brudd bare vil forverre situasjonen for LHBT-befolkningen ved at de får skylden for bruddet.

 • slettet_2kcS5j3

  28. sep 2013 21:53 Helt enig med Flyfilosofen... Ettergivenhetspolitikk brukte man også på 30-tallet ovenfor Hitler da han satt jødeprosessesene i gang..... En kan ikke ha dialog med diktatorer som holder hånden alt annet enn åpen... hvorfor kan ikke politikere lese litt om fagfolk som kan dette?

  Jeg vil gjerne sitere Lars Peder Nordbakken:

  Maktmenneskets problem

  Et klassisk maktmenneske, i betydningen en som har for vane å opptre i klar uoverensstemmelse med prinsippet om likhet i menneskeverd, vil alltid ha et stort kommunikasjonsproblem. For slike mennesker er den åpne og frie dialogen en umulighet, og til og med en trusel. For slike, vil fort det å delta i åpne dialoger fremstå som en ydmykelse. Maktmennesket har allerede definert sin absolutte sannhet, og trenger ikke diskutere med noen. Derfor søker også alle maktmennesker monopol; monopol på sannhet, monopol på meningsytringer, monopol på makt, og gjerne også monopol i markedet; om nødvendig gjennom korrupte metoder. Maktmennesket tåler ikke å bli behandlet som jevnbyrdige med andre, og søker hele tiden etter muligheter til å nyte rangordningens og befalingens estetikk. Diktaturet kaller på slike mennesker. Som den sveitsiske historikeren Jacob Burckhardt har beskrevet så godt, så er "makt i sin natur et onde, uansett hvem som utøver den. Makten er en lyst, som per definisjon er umettelig, og derfor også ulykkelig i seg selv, og dømt til å gjøre andre ulykkelige." Eller som hans samtidige kollega Lord Acton uttrykte det: "All makt korrumperer, og absolutt makt korrumperer absolutt." All god kommunikasjon forutsetter likhet i menneskeverd - og kan ikke fungere på noen annen plattform.


  Har også snakket med LLH-ledere fra forskjellige fylker som er UENIGE i det Bård Nyland sier..... så en burde kanskje kommet til en enighet?

  Og selv om tanken er god.... tror de at de vil bli tatt imot i St. Petersburg?