Faremo med ny handlingsplan mot hatkrim


415

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Faremo med ny handlingsplan mot hatkrim

Grete Faremo besøkte tirsdag LLH i Oslo. Foto: Anette Ramstad.

Anette Ramstad
4. sep 2013 12:09

Når justis- og beredskapsminister Grete Faremo kommer på besøk møter hun ikke tomhendt. Da hun besøkte LLH tirsdag hadde ministeren med seg en rykende fersk handlingsplan som blant annet skal forebygge hatkriminalitet.

Midt i en hektisk valgkampshverdag, har Grete Faremo satt av én time for å besøke LLH i Tollbugata i Oslo.

– LLH fyller et viktig behov. Dere holder et høyt faglig nivå og tilbyr velkommen opplæring til ulike yrkesgrupper. Vi i justis- og beredskapsdepartementet satser fordi vi ser at dette arbeidet er viktig, sier hun til Bård Nylund og Synne Hall Arnøy.

LLH-leder Bård Nylund tar i mot Justis- og beredskapsminister Grete Faremo utenfor LLHs lokaler i Tollbugata. Foto: Anette Ramstad.

Viktig gave

Med seg har hun den rykende ferske «Handlingsplan for forebygging av kriminalitet».

– Vi skal utvikle både regelverk og teknologi som vil hjelpe oss få bukt med mørketallene, lover justis- og beredskapsministeren.

Hun vil ha tilbakemeldinger fra LLH på planen, og ønsker at de deler sine erfaringer og kunnskap.

Bård Nylund forteller ministeren at han selv har vært utsatt for hatkriminalitet og hva som møtte han på politistasjonen da han gikk for å anmelde slaget han fikk fordi han var homo.

– Jeg opplevde at jeg måtte argumentere veldig. Spørsmålene var ”hvordan kan du være sikker på det?” Da kunne jeg si ”jo, for slaget kom som en direkte respons på et spørsmål om jeg var homo”.

– Jeg følte at jeg måtte bruke veldig mye tid på å overbevise politimannen som tok forklaringen om det som hadde skjedd.

Rosa justis

For å unngå at slike situasjoner oppstår har LLH jobbet med prosjektet Rosa kompetanse justis. Dette er et prosjekt som henvender seg til politidistriktene og skolerer politiet i hvordan de skal bli tryggere i møte med LHBT-personer.

Målet er at flere skal anmelde hatkriminalitet, og bli møtt med de rette spørsmålene når de anmelder. I november 2011 ble kampanjen «Ikke finn deg i det» lansert, som et ledd i å få bukt med mørketallene.

Både Faremo og Nylund mener det er viktig å gjøre det lettest mulig å anmelde hatkriminalitet.

Bård Nylund forteller om arbeidet de gjør for å forhindre hatkriminalitet og tiltaket Rosa kompteanse justis. Foto: Anette Ramstad.

– Vi må få bukt med underrapporteringen. Selvsagt betinger det at man anmelder. Og det er ofrene som her spørres om sine tanker om hva motivet kan være, men så må vi både ha et godt registreringssystem og vi må ha et kompetent politi, sier Faremo.

– Og det er jo de to siste tingene vi nå setter enda mer trøkk på, noe jeg håper utløser den gode spiralen ved at flere da tør å anmelde og gi sine tanker om motivet for det de har vært utsatt for.

Et bedre system for rapportering av hatkriminalitet er noe LLH har etterlyst.

– Jeg mener det er noe av det aller viktigste. Det er helt essensielt for oss å vite noe om situasjonen for å gjøre tiltakene våre målrettet, supplerer Nylund.

Viktig signaleffekt

Etter en time med dialog haster ministeren videre. Hun tar allikevel med seg viktige tilbakemeldinger fra besøket i Tollbugata 24.

– Hva tar du med deg tilbake fra det besøket her?

– En veldig engasjert organisasjon som er en viktig samarbeidspartner for oss. Den innsatsen som frivillige legger ned er jeg kjempeglad for, og her er det dypt dedikerte folk som jobber sammen med andre i ulike miljøer for å skape en tryggere hverdag for unge, eldre, kvinner, menn – ALLE.

Også Nylund er fornøyd med møtet.

– Hva betyr det for LLH at justisministeren kommer hit?

– Det er klart at for vårt prosjekt så betyr det mye. Jeg tror at det er mange som ønsker seg besøk av statsråden for å gi et innblikk i sin virksomhet. Det betyr masse for en organisasjon som vår at statsråder i regjeringa er interessert i det arbeidet vi holder på med, også utover det feltet de selv jobber med.

– Kanskje en viktig signaleffekt også?

– Det tror jeg nok absolutt!


ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

  • MICHAELofNORWAY

    9. sep 2013 12:59 Det er utrolig hvor mange støtteaksjoner og gavepakker AP kommer med siste uka før 9/9.

    Får bare håpe at alle som mottar pakker fra AP nå, tar forbehold om at de ikke kan bli oppfylt før i 2021.