Med munnbind for ytringsfrihet


1815

innlogget

40233

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Med munnbind for ytringsfrihet

Et tjuetalls demonstranter hadde møtt opp onsdag morgen foran den russiske ambassaden i Oslo. De håpet på å treffe de ansatte med sitt budskap i det de skulle begynne arbeidsdagen. Foto: Arne Vatnøy.

Arne Vatnøy
4. sep 2013 11:09

Grytidlig onsdag morgen arrangerte APs homonettverk en protest mot Russlands antihomo-lovgivning. Ikledd munnbind symboliserte demonstrantene nabolandets knebling av ytringsfriheten.

– Russiske myndigheter knebler homofile. I Russland ville ikke dagens demonstrasjon vært lovlig. Det er historisk at rettigheter reverseres på denne måten, sa Homonettverkets leder Håkon Haugli i sin appell.

Håkon Haugli trakk fram Arnulf Øverlands «Du må ikke sove» i sin appell. - Vi er her for å ikke tåle så inderlig vel den uretten som ikke rammer oss, sa Haugli, til applaus fra demonstrantene. Foto: Arne Vatnøy.

Rundt et tjuetalls demonstranter hadde møtt opp utenfor den russiske ambassaden i Oslo, utstyrt med munnbind og homoflagg.

– Et pennestrøk fratar rettigheter

Patricia Kaatee fra Amnesty International holdt også appell. Hun vektla at homolovgiving i Russland ikke bare diskriminerer en gruppe, men også innskrenker ytringsfriheten.

– Lovene som vedtas i Russland nå viser hvor fort utviklingen kan snu seg. Det er skummelt hvordan et pennestrøk fratar mange grupper alle rettigheter, påpekte hun.

Patricia Kaatee fra Amnesty påpekte at lovene Russland har vedtatt den siste tiden er et direkte angrep på ytringsfriheten. Foto: Arne Vatnøy.

Vil vise støtte

En av demonstrantene var Aksel Braanen Sterri. Han mener det er viktig å vise sin støtte til undertrykte homofile, nettopp gjennom demonstrasjoner.

– Det ruller forferdelige bilder på TV-skjermen i disse dager. Mange ofrer liv og lemmer for å støtte samme sak som vi gjør på lovlig vis i dag, sier Sterri til Gaysir.

Han tror det er viktig å signalisere støtten fra Norge fordi homofiles rettigheter her til lands er svært gode.

Aksel Braanen Sterri (t.h.) mener det er viktig at norske homofile står opp mot undertrykkelse som foregår i andre land. Han får støtte av Helge Ytterøy Lorange (t.v) og Øyvind Gjamgaard. Foto: Arne Vatnøy.

– Viktig å holde trykket oppe

Håkon Haugli er godt fornøyd med oppmøtet under onsdagens demonstrasjon.

– Selv om det pågår mange appeller og demonstrasjoner om dette temaet i disse dager, er det viktig å holde trykket oppe, sier han til Gaysir.

I Norge tas det tverrpolitisk avstand fra homolovgivningen i Russland.

– Derfor er det hyggelig at flere partier var representert her i dag, sier Haugli.

Han mener det mest skremmende med situasjonen i vårt naboland er at fordommer gjøres til lov.

– I urolige tider med høy arbeidsledighet er minoriteter alltid utsatt. I Russland kan det virke som om myndighetene vil gjøre homofile til en slags syndebukk, sier Haugli.


ANNONSE

Kommentarer (9)

Ny kommentar ›

 • bearcy

  4. sep 2013 12:17 Lovene som diskriminerer homofile i Russland er bare en tilfeldig bieffekt av at makthaverne i landet nå begynner å bli livredde for å miste makta si på grunn av den generelle åndelige utviklinga i verden. Og spesielt i Russland, hvor den i dag går med stormskritt.

  Denne forsøker makthaverne nå å legge et lokk på, ved å verne om alle religioner; som er den aller mest effektive måten å dempe åndelig oppvåkning på.

  Religioner handler nemlig bare om å tvinge folk til å følge en Jantelov og forby dem å tenke selv ved å tvinge dem til å begrense seg til å oppfatte innholdet i flere tusen år gamle politisk velredigerte; såkalt hellige, tekster som den eneste lovlige sannhet.

  Religionene er nemlig avhengige av at folk har beleilige syndebukker å skylde på; sånn at de ikke så lett finner det for godt å lære av sine egne feil til å slippe å gjenta dem. Men at de begrenser seg til å skylde på andre i stedet og på denne måten stagnerer helt åndelig; så de blir enklest mulig å regjere over.

  Derfor er det så viktig å bevare minoriteter som for eksempel homofile som syndebukker. Dette er nemlig ikke personlig ment; det er bare en kamp om makt og om 'sannheten'.

  Jeg er selv belemra med åndelig oppvåknng og kjenner meg derfor igjen i problematikken. Og priser meg derfor lykkelig over å leve i et litt friere land som Norge.

  At homofiles rettigheter er fjerna i Russland, er derfor bare et symptom på en bakenforliggende årsak. Hvis vi ønsker å gjøre noe med problemet, må vi isåfall gå til årsaken og ikke forsøke å flikke på symptomene den forårsaker!

  Selv om det i denne sammenhengen ser temmlig umulig ut fra land utenfor Russland i dag

  Nettopp derfor er det så viktig å ikke boikotte OL i Russland, men å stille opp og gjøre oss flid med å opptre som trygge rollemodeller for resten av verden ved å begrense oss til å gi hverandre klemmer og leie offentlig; i stedet for noe mer provoserene med unødig bråk.

  Selv om retten til å demonstrere ved å utebli tilhører alle russiskfødte!

 • Ardor

  4. sep 2013 13:05 "Grytidlig onsdag morgen demonstrerte APs homonettverk mot Russlands antihomo-lovgivning" står det i ingressen, men artikkelen motsier jo seg selv ved å ha bilder av at det var flere enn APs homonettverk som demonstrerte :P De to siste bildene viser folk både fra Amnesty og Høyre.
 • slettet_j6K694o

  4. sep 2013 13:41 APs homonettverk?

  Visste ikke at det var høyremedlemmer der!

 • Trygve

  4. sep 2013 14:54 Det står demonstrasjonen ble arrangert av homonettverket. Det er såvidt jeg kjenner til også korrekt. At flere enn homonettverksmedlemmer deltar, står jo i artikkelen.
 • Ardor

  4. sep 2013 15:03 Setningen blitt endret, så jeg er i alle fall fornøyd :-)
 • slettet_RKg62Bc

  4. sep 2013 21:42 http://www.youtube.com/watch?v=hS9KPwfylmg
 • slettet_Dm2fPgx

  4. sep 2013 22:30 https://www.facebook.com/pages/Boycott-The-Winter-Olympics-in-Sochi-2014/461281117301349
 • slettet_Q6ZfcfM

  5. sep 2013 01:24 OK, denne saken kom jo en dag for sent. Onsdag 3. september var internasjonal dag for å vise motstand mot Russlands nye lovgivning og etter sigende var det strykekonsert utenfor ambassaden:

  https://www.allout.org/en/russiaevents
  https://www.facebook.com/events/159356230927789/

 • slettet_grKkQfU

  5. sep 2013 21:54 Men hva er egentlig den homopropagandaen som russiske myndigheter har lovforbudt sånn konkret. Savner litt faktabokser om dette, merker jeg. Det er jo lett og la seg lede av ideer uten og helt vite hvordan de uttrykkes i lovverket. Noen som vet?
  Man sitter jo igjen med inntrykket av at homoseksualitet er forbudt per se i Russland, men dette er jo ikke tilfelle, såvidt jeg har fått med meg.