Takknemlig avskjed med Stortinget


2422

innlogget

40588

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Takknemlig avskjed med Stortinget

Håkon Haugli er nå klar for nye utfordringer etter fireårsperioden på Stortinget. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Linn Kristin Nordseth
31. aug 2013 12:08

Etter fire år på Stortinget er Håkon Haugli nå klar for nye utfordringer. Hvor? Dit toget tar ham.

Selv om hans dager på Stortinget snart er talte, er det ingen grunn til å tro at Håkon Haugli gir avkall på politikken med det første.

Når Gaysir møter ham i hjemlige trakter på Gamlebyen i Oslo, er det mange lokale og internasjonale spørsmål som får ham til å kjøre i gang snakkelokomotivet for alvor.

– Den som sier at homokampen er i mål, lever ikke i samme verden som oss andre, sier Haugli strengt.

Gammel traver, ung hest

Til tross for at han ikke er eldre enn 44 år, har han vært over 20 år i politikken allerede.

– Jeg begynte å interessere meg for politikk i 15-årsalderen og det har alltid vært Arbeiderpartiet, sier han.

Den gang da: Håkon Haugli engasjerte seg tidlig i politikken. Foto: Privat.

Haugli var tidlig ute i politikken, men han var desto tidligere ute med å finne ut av sine egne preferanser innen kjærlighet.

– Jeg tror jeg har visst at jeg var homo siden jeg var fire år gammel. Da spurte jeg moren min hva ordet homo betydde.

– Hun svarte klokt: ”Å være homo er en mann som er glad i en annen mann og en kvinne som er glad i en annen kvinne – akkurat slik som mamma og pappa er glade i hverandre”.

– Der og da skjønte jeg, - det er jo meg. Jeg aner ikke hva slags referanserammer jeg hadde på den tiden, men det var et ord som plutselig kunne forklare noe for meg.

– Jeg tror jeg har visst at jeg var homo siden jeg var fire år gammel, sier Haugli. Her som kjøkkenassistent. Foto: Privat.

Ingen sure miner

Håkon Haugli sier at han gjerne skulle ha fortsatt på Stortinget en periode til, men at politikk er politikk og at det er takknemlighet han sitter igjen med etter disse fire årene.

– En fase er over i mitt liv, og jeg vet det høres fryktelig politisk korrekt ut, men jeg er utrolig glad og takknemlig over å ha fått muligheten til å jobbe med så mange spennende saker og dyktige mennesker.

– Ikke minst er jeg glad for den nærmest daglige kontakten jeg har hatt med folk som har vært opptatt av Oslo-, bolig- og helsepolitikk, og for mange innspill, forslag og gode råd fra lhbt-personer og organisasjoner som LLH, Skeiv Ungdom og Amnesty.

– Jeg kommer til å fortsette som vararepresentant i Oslo bystyre, men etter at jeg er ferdig på Stortinget den 1. oktober så kommer jeg til å begynne å se meg om etter en ny jobb.

Nøyaktig hva Haugli kan tenke seg å jobbe med, er han neimen ikke sikker på.

– Vet du, jeg vet ikke. Det er det jeg skal bruke høsten til å finne ut av. Men jeg har en juristutdannelse i bunnen og er uansett opptatt av å finne en kanal for å jobbe videre med lhbt- og menneskerettigheter.

Håkon Haugli lar seg ikke skremme over at avtaleboken for høsten er anarkistisk åpen. Foto:

Mister symboleffekt

I løpet av høsten kommer flere markante homofile politikere som Thor Erik Forsberg, André Oktay Dahl og Per Kristian Foss til å forsvinne fra Stortinget.

– Det er først og fremst to ting som er viktige med å ha åpne homofile på Stortinget. Det er viktig at minoriteter deltar i diskusjoner som gjelder oss, og det har en viktig symboleffekt.

– Det at homofile er representert på Stortinget, viser at Norge er et samfunn med mangfold i. Når så mange forsvinner ut, mister vi selvsagt noe viktig.

– Heldigvis er det også noen som fortsetter, og jeg håper det blir valgt inn flere, tilføyer han.

Jens Stoltenberg takker Håkon Haugli for innsatsen på Stortinget. Foto: Privat.

Godt miljø på Stortinget

Ifølge Haugli er det lett til at fiendskapen mellom politikerne på Stortinget hausses opp i mediene, og politikeren selv skryter av det gode arbeidsmiljøet der.

– Det er et veldig godt og inkluderende arbeidsmiljø. Jeg vil si at det er mer utfordrende å være Oslopolitiker enn homo på Stortinget. De politiske motsetningene som får stor oppmerksomhet i mediene, er ikke personlig fiendskap. Selvfølgelig har vi våre prinsipielle uenigheter, men folk skiller sak og person.

– Jeg klarer ikke å la være å uttrykke min bekymring over et eventuelt regjeringsskifte hvor Krf og Frp kan få makt.

– Bondevik ville i sin tid fjerne ekteskapsloven og KrF er fortsatt imot den. De vil også fjerne retten til å bli vurdert for adopsjon. FrP er uklare, men jeg oppfatter at partiet er i bevegelse i riktig retning. Uansett er kontrasten stor mellom alt som er oppnådd siden 2005 under den rød-grønne regjeringen og det hvileskjæret vi opplevde under Bondevik II.

– Russland bryter menneskerettighetene

Haugli har de to siste årene jobbet som rapportør for lhbt-spørsmål i Europarådet, en rolle han også fratrer i september.

I juni la Haugli fram en rapport som viser at menneskerettighetene for LHBT-personer er under angrep fra flere europeiske land. Rapporten ble kraftig kritisert av russerne, men fikk til slutt 2/3-flertall. Pressefoto.

Han uttrykker stor bekymring over situasjonen i Russland, hvor det i juni ble vedtatt en lov mot ”fremming av ikke-tradisjonelle forhold”.

– Utviklingen i Russland er virkelig skremmende. Homofile frarøves grunnleggende rettigheter, som ytringsfrihet, og politikere som burde beskytte minoriteter og dempe konflikter, gjør det motsatte.

– Jeg vet ikke hvem som skal overta min rolle i Europarådet, men jeg håper det vil bli valgt en person som holder trykket oppe mot Russland. Det vi ser i Russland er systematisk knebling av en menneskegruppe.

– Loven rammer svært bredt. Og det er et stort tankekors at den kanskje rammer barn og unge hardest, den gruppen loven i utgangspunktet søker å beskytte.

– Loven betyr i praksis at alle nøytrale og positive ytringer om homofile er forbudt i det offentlige rom. Nylig ble en mann arrestert for å holde en plakat hvor det stod ”min lesbiske venninne har krav på et likeverdig forhold på lik linje med forholdet jeg har til min kone”.

– Det vi ser i Russland er systematisk knebling av en menneskegruppe, sier Håkon Haugli. Her fra Skeive dager-paraden i 2012. Foto: Cilje Helen Abelsen Moe.

– Her er det mulig å trekke ubehagelige historiske paralleller. Hvordan ville verdenssamfunnet reagert hvis et land la ned forbud mot for eksempel ”jødisk propaganda” eller gjorde det forbudt å si på TV at svarte og hvite er likeverdige?

– Denne loven er et åpent brudd på basale menneskerettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet. Det er historisk unikt at et land – med åpne øyne - vedtar lover direkte i strid med menneskerettigheter de har sluttet seg til, uttrykker Haugli bekymret.

Jorder seg

Den verbalt spandable politikeren innrømmer glatt at han jobber mye og er politisk nerdete, men han finner også tid til å samle seg mellom slagene, og det gjør han ofte med noe grønt mellom fingrene.

Håkon er glad i å pusle i verandakassene, og er knasende god på knekkebrødbakst. Foto: Linn Kristin Nordseth.

– Det er godt å holde på med praktiske ting, jeg har tomater i verandakassa og klipper frukttrær som en gal når det trengs.

– Dessuten baker jeg knekkebrød fra bunnen av, oppskriften har jeg i hodet, ler han.

Det at kalenderboken utover høsten kan vise seg å bli anarkistisk åpen, tar hovedpersonen med stor ro.

– Jeg har det veldig bra nå og tenker ikke så mye fremover. Jeg tenker at min vei er blitt til mye underveis og slik kan det gjerne fortsette med, avslutter Haugli.


ANNONSE

Kommentarer (15)

Ny kommentar ›

 • slettet_DdTqiDU

  31. aug 2013 12:46 Det er en tid for alt og på hver sin måte har både Håkon, Andre Oktay Dahl og Per Kristian Foss vært viktige for mange lesber og homser. Så takk til alle tre for mange spennende innspill, uansett homovinkling. Håkon er nok for meg den som har spilt homokortet oftest og tydeligst av de tre som nå går ut, og jeg synes han har vært en stødig fyr som også har våget reise saker som som kan kreve mer av oss å forstå.
 • slettet_mvlgLxj

  31. aug 2013 14:32 Det er egentlig tragisk at han mistet sikker plass til fordel for en snerpete rødhåring. Jeg snakker selvfølgelig om Marit Nybakk, en av arkitektene bak den meningsløse sexkjøp-loven. Hele hennes karierre har gått ut på å lansere lovforslag som skal tvinge hele Norge til å dele hennes verdisyn, koste hva det koste vil. Den siste som initierte et av hennes berømte lovforslag var pølse-Hansen.

  Ser forøvrig til min store munterhet at det er en som har blitt så sint på mine meningsytringer på Gaysir at han har sperret meg.

 • Vil suge menn

  31. aug 2013 14:38 Den plassen er langt fra sikker. Venstre har mulighet for å ta det mandatet, heldigvis.
 • slettet_56wxf1w

  31. aug 2013 14:49 Denne mannen vil virkelig bli savnet på Stortinget. Ikke å forglemme hvor viktig hans rolle som leder i Arbeiderpartiets homonettverk har vært i enda flere år.

  Haugli har vist hvordan man kan bruke en politisk rolle som utgangspunkt for en innsats som er uendelig viktig for alle - uansett partisympati. Det er bare å håpe at han på en eller annen måte vil få sjansen til å fortsette sitt viktige arbeid for grunnleggende menneskerettigheter både i og utenfor Norge.

 • slettet_o2hCy8C

  31. aug 2013 15:12 "Men han får også tid til å samle seg, ofte med noe grønt mellom fingrene" haha!!
 • slettet_NYf1sxX

  31. aug 2013 15:44 Du kommer igjen:-) om fire er du 48... ennå ung:-) stå på og vi skal få deg tilbake:-) Det er synd at du må ta en pause nå!
 • jon_reidar

  31. aug 2013 16:09 Håkon er en hederskar med politisk teft og en som aldri gir seg. Det har vært en sann glede å få lov til å jobbe med deg. Beundrer virkelig den jobben du har gjort gjennom mange år for LHBT`ere både nasjonalt og internasjonalt. Så håper jeg vi ser deg på den nasjonale politiske arenaen igjen veldig snart!
  Lykke til!
 • slettet_TZWAoMT

  31. aug 2013 16:34 Håkon - du har vært og er en bauta i norsk politikk. I tillegg har du gjort og vil fortsette å gjøre en uvurderlig innsats for LHBT-miljøet og for universale menneskerettigheter. Håkon, du er min helt :)
 • Toffin

  31. aug 2013 18:10 Du har virkelig imponert meg med jobben du har gjort i Europarådet! Jeg er overbevist om at du får mer enn nok å gjøre uansett hva du satser på.
  Lykke til fra Tauphæn
 • slettet_erKAACt

  31. aug 2013 22:29 Øynene som ser.
  Ved oppstarten av valgkampen satt jeg i en vennekrets, der de fleste er hetrofile.
  Jeg stilte spørsmålet om hvor mange åpne homofile de kjente på tinget.

  Alle viste om Foss og Høie. De fleste kjente til Trettebergstuen og Oktay Dahl.
  Men ingen ante hvem Håkon Haugli var.
  Det var en tankevekker!

 • slettet_YzmBft1

  1. sep 2013 08:47 Lykke til videre. Vi trenger engasjementet ditt fortsatt.
 • Qetil

  1. sep 2013 09:49 Ekstrajobb som flight atentant kunne kansje være aktuell med påfølgende Rosablogg. Og så skal man vel skrive memoarer som seg hør og bør, Lykke til.
 • Darkeyes

  1. sep 2013 13:07 Aller fineste Håkon!

  Jeg er helt trygg på at du får brukt alt det gode som bor i deg til å utrette mye bra i det videre.

 • slettet_SnI9Q3T

  1. sep 2013 19:58 Én ting er at Håkon har frontet homosaker godt og klart, i tillegg har han markert Ap i bl.a. den boligpolitiske debatten og gjort flere "drittjobber" for partiet sitt, som for eksempel å forsvare datalagringsdirektivet mot slike som meg. Jeg er sterkt uenig med Håkon iblant, men han har gjort en fin jobb. Uforståelig at han skal vrakes etter bare fire år, spesielt fordi listen til Oslo Ap ikke akkurat er fryktinngytende (etter de tre på topp).
 • kjetil1979

  2. sep 2013 14:17 Håkon får sikkert mange spennende muligheter fremover. Trist han ikke blir gjenvalgt. Er viktig med noen som våger å løfte blikket også utad og innad i de miljøer hvor det å være homo ikke er så enkelt. Homonettverket i Ap har jo vært førende for homopolitikken seneste år, og mye av æren for dette har han.