- Det var på tide med en slik bok


932

innlogget

40904

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Det var på tide med en slik bok

Niller Pilfinger er en nysgjerring liten gutt som lar seg friste av alle ballongene i fornøyelsesparken. Her er han også sammen med en liten jente og hennes to adoptivfedre. Illustrasjon: Maria Tran Larsen.

Camilla Veka
13. aug 2013 10:08

Temaet homofili i barne- og ungdomslitteratur er i dag ikke helt vanlig, til tross for at flere barn og unge vokser opp med foreldre av samme kjønn.

Den danske forfatteren Stine Josefine Dige ga tidligere i år ut barnebok nummer to om Niller Pilfinger – gutten med to mødre.

Det hele startet med en anmeldelse hun leste av den snart 20 år gamle engelske barneboka «Daddy's Roommate», som handler om en gutt hvis far er homofil.

Stine Josefine Dige irriterte seg over at en så gammel bok var oversatt til dansk, og stilte spørsmål ved hvorfor ikke flere danske barnebøker omhandlet samme tema.

Her er forfatter og illustratør sammen med Niller i den røde Nimbusen på Copenhagen pride i 2012. (F.v.) Stine Josefine Dige og Maria Tran Larsen. Foto: Karl Herand.

– Det var på tide med en barnebok som fremhever den sterke kvinnen. I dag finner vi alle slags familier, og jeg ønsket at det kom bøker for barn som handler om ulike familietyper, enten det er mor, far og barn, eller foreldre av samme kjønn og et barn, sier Dige til Gaysir.

– Andre barnebøker om familietyper handler ofte om foreldres seksualitet, men jeg ville ikke lage en bok som problematiserer dette, sier hun.

Sammen med illustratøren Maria Tran Larsen laget hun boken om Niller Pilfinger som har to mødre – mammi og mor. I fjor ga de ut den første boka «Niller Pilfinger får en flyvetur», og i mai i år kom oppfølgeren «Niller Pilfinger åbner bakken».

Viktig å stifte bekjentskap

Tanken er at bøkene skal være til regnbuebarn, deres familier, institusjoner og andre lesere som ønsker at sine barn ska stifte bekjentskap med virkelighetens mangfoldighet.

– Jeg synes det er veldig viktig å lage barnebøker som avspeiler virkeligheten vi lever i. Det er viktig at barn stifter bekjentskap til ulike familiesammensetninger, så jeg ønsker på den måten å bekjempe homofobi, så det ikke blir så fremmed, sier forfatteren.

I begge bøkene drar den nysgjerrige lille gutten på familieutflukter. I den siste boken drar han til en fornøyelsespark sammen med mor og mammi i deres røde Nimbus med sidevogn – og resten av motorsykkelklubben.

Slik ser omslaget til «Niller Pilfinger åbner bakken» ut. Nederst i hjørnet ser du hans to mammaer. Illustrasjon: Maria Tran Larsen.

– Kort fortalt fører Nillers nysgjerrighet ham på eventyr hvor han møter mange forskjellige mennesker. Blant annet barn av enslige foreldre og adoptivbarn av homofile fedre. Når folk synes synd på ham for at han ikke har en far, er han ikke enig. For Niller er det helt naturlig å ha to mødre, forteller Dige.

Hun mener det er viktig å være åpen om hvordan familier er satt sammen, og ønsker med boken å vise at det er ok å stille spørsmål, svare ærlig, og snakke om at man kommer fra en regnbuefamilie.

Positivt at det normaliserer

I begynnelsen av april ble Anniken Kjær (21) og Cathrine Glint Wolden (19) foreldre til lille Emilio.

De synes homofili som tema i barne- og ungdomslitteratur er positivt, da det kan bidra til å normalisere situasjonen. De synes også det er viktig at det kommer flere bøker som omhandler barn av homofile.

– Barn bør lære om ulike familiesammensetninger så fort de klarer å kommunisere. Samtidig begynner homofili å bli mer og mer dagligdags.

Saken fortsetter under bildet.

Cathrine Glint Wolden (f.v.) og Anniken Kjær med sin lille Emilio. De to mammaene synes det er viktig at det kommer flere bøker som omhandler barna av homofile. Foto: Privat.

– Vi tror det hadde hatt en veldig positiv innvirkning på barna om dette er noe de lærer gjennom barnebøker i en ung alder, slik at homofili er noe man blir vant med. Det er viktig å få en forståelse allerede når man er liten at det å ha homofile foreldre ikke er noe annerledes enn å ha en mor og en far, forteller de nybakte foreldrene.

I likhet med Niller Pilfinger vil sikkert også lille Emilio få spørsmål om hvorfor han har to mammaer. Så snart han begynner å lure på hvorfor han ikke har en pappa slik som mange andre barn, vil Anniken og Cathrine forklare ham det.

– Han kommer jo til å vokse opp med to mammaer, og kommer til å skjønne ganske raskt at det ikke er alle som har det. Da kommer vi til å forklare han på en enkel og grei måte at slik er det bare. Noen har en mamma og en pappa, mens andre kan enten ha to fedre eller to mødre. Og at uavhengig av hvordan foreldre man har så elsker de barna sine like høyt, sier de.

Barn sorterer ut inntrykk

Psykolog Anbjørg Ohnstad mener det er er vanskelig å tidfeste når det er riktig å introdusere et barn til tema som homofili.

– Noen barn vokser opp med homofili som noe helt vanlig, mens de som har homofile i sin nærhet, enten det er venner av familien eller sine egne to mødre eller fedre, så er det en del av livet, og det blir derfor ikke et spørsmål om når det skal introduseres for barnet, sier hun.

Hun tror det er viktig at det skrives bøker som dem om Niller Pilfinger, slik at for eksempel homofili etterhvert blir det mer naturlig.

Selv om undersøkelser viser at "homo" fremdeles er et skjellsord, tror Ohnstad at det er lettere å unngå mobbing om det finnes flere modeller for homofili i samfunnet, som for eksempel bøker. Jo vanskeligere blir det å mobbe, mener hun.

– Jeg tror ikke bøker med dette innholdet har negativ virkning på barna. På samme måte tror jeg heller ikke at det å skrive om vold i bøker gjør at det blir mer vold i ulike forhold eller generelt.

– Barn fanger opp det de trenger av tegn i kulturen. Hvis homofili er helt fremmed for dem, så bryr de seg ikke så mye om det. De sorterer ut inntrykk, sier Ohnstad.


Andre bøker for barn og unge som på ulike måter tar for seg homofili:

Malins mamma gifter seg med Lisa av Anette Lundborg
Kysset som fikk snøen til å smelte av Tor Fretheim
Verdas mest forelska par av Rune Belsvik
Den sommeren pappa ble homo av Endre Lund Eriksen
Engelen Roy av Grete Randsborg Jenseg
Jakten av Baroch Tendler
And Tango Makes Three av Justin Richardson og Peter Parnell
Daddy's Roommate av Michael Willoite.
 


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

  • slettet_RKg62Bc

    13. aug 2013 16:48 Derfor sier jeg at TV Serien Bewitched med Darrin og Samantha Stevens bør skrives på nytt med The Rodmarks: Mr. Morris og Denis Rodmark. The gay version! Noen der uta i produksjons business som vil investere på det? lære folk å elske homser i forhold. Big Hit I am sure!! http://www.youtube.com/watch?v=7Zr2MMhBGNI
  • Ariem

    14. aug 2013 12:31 "Jeg tror ikke bøker med dette innholdet har negativ virkning på barna. På samme måte tror jeg heller ikke at det å skrive om vold i bøker gjør at det blir mer vold i ulike forhold eller generelt."

    *kremt*

    Det blir vel kanskje ikke helt på samme måte?