Norsk OL-vinner arrestert i Russland!


300

innlogget

40145

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Norsk OL-vinner arrestert i Russland!

Kenneth Elvebakk
24. jul 2013 12:07

Russlands president Vladimir Putin, og hans oligarker, har nylig latt passere en anti-homo-lov som forbyr ”homoseksuell propaganda” og som krever arrestasjon av alle som åpent viser at de er homofil eller som synlig støtter homofiles rettigheter.

- Det ble gull til Norge, skriker TV-kommentatoren, i det Vibeke Skofterud kaster seg over målstreken. Publikum jubler og norske flagg vaier på tribunen. I en ekstrasending, fra vinter-OL i Russland, rapporterer de på TV at Skofterud er arrestert. Hun var på vei til medaljeseremonien og fikk et seierskyss av sin kvinnelige kjæreste, i tillegg hadde Skofterud et synlig regnbuemerke på jakka. Reporteren forteller at den norske skiløperen trolig blir sendt ut av Russland allerede neste morgen, uten medalje.

Den nye anti-homo-loven i Russland inkluderer også turister og kan ramme åpne og stolte homofile og lesbiske idrettsutøvere, idrettsledere, mediefolk og publikummere under vinter-OL i Sotsji i 2014. Under prøve-OL var denne loven ennå ikke vedtatt, men til vinteren får loven stå sin prøve.

Det kan få konsekvenser, også for en tidligere OL-vinner, å være åpen lesbisk i Russland, men kanskje ikke så grusomt som for 22-årige Vladislav Tornovoi. Han ble torturert til døde fordi han skal ha fortalt kompiser at han var homofil. Stortingspolitiker Håkon Haugli er LHBT-rapportør for Europarådet og han er bekymret for de mange menneskerettighetsbruddene mot homofile i Russland. Nå trues også åpne homofile og lesbiske utlendinger med fengsel og bøter om de homo-provoserer den russiske bjørnen. Er det riktig av Norge å delta i et OL der enkeltutøvere kan risikere både fengsel og bøter bare fordi de er homofile? Nei, mener mange aktivister.

Flere homofile og lesbiske eliteutøvere i Norge er gode forbilder for unge utøvere og bidrar med å skape mer toleranse, forståelse og erkjennelse av homofile og lesbiske idrettsutøvere som likeverdige. I Russland i dag er homofile og lesbiske ikke likeverdige borgere, og de kan heller ikke jobbe forebyggende mot homohets. Selv om idrettsutøvere som deltar i OL skal være beskyttet gjennom Det Olympiske Charter, så er det usikkert hva Russiske myndigheter gjør med utøvere som bryter landets lover. Derfor lurer jeg på hvilke sikkerhetstiltak NIF vil sette i verk rundt for eksempel skiløperen Vibeke Skofterud? Eller bør homofile og lesbiske deltakere og publikummere bli hjemme?

Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har utarbeidet et idrettspolitisk dokument for perioden 2011 - 2015. Der står det: "…nulltoleranse for diskriminering og trakassering uansett kjønn, etnisitet, livssyn, seksuell orientering og funksjonshemming…" Og gjennom prosjektet "Med idretten mot homohets" tar NIF ballen videre og vil forebygge og bekjempe diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering lokalt, regionalt og nasjonalt i samfunnet. I Russland ville NIF trolig fått en bot 180 000 kroner for homo-propaganda, og jeg ville fått bot eller fengsel for å skrive om temaet. Derfor mener jeg det er på tide å løfte homohets som tema også internasjonalt gjennom Den internasjonale olympiske komité (IOC) og andre idrettsorganer der NIF deltar.

I Det Olympiske Chater står det: "Ikke noe land eller person kan diskrimineres på grunn av rase, religion, politikk eller kjønn." Det er utvilsomt politikken i Russland som gjennom diskriminerende lovgivning fratar homofile muligheten for å leve, og konkurrere på idrettsbanen, som frie mennesker. Amnesty krever på sine nettsider beskyttelse mot alle former for diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet, i overensstemmelse med internasjonale menneskerettigheter, og hevder at den nye loven også er i strid med den russiske grunnloven, som forbyr diskriminering og garanterer retten til ytringsfrihet. Derfor bør Det Olympiske Charter endres og inkludere seksuell legning. Det er på tide med Det Olympiske Charter 2.0.

Jeg får en mail 19. juli fra IOC. Der står det: "Den internasjonale olympiske komité er klare på at idrett er en menneskerett og bør være tilgjengelig for alle uavhengig av rase, kjønn eller seksuell legning. Lekene bør være åpen for alle, fri for diskriminering, også for tilskuere, funksjonærer, media og selvfølgelig idrettsutøvere. Vi vil motsette oss på det sterkeste noe som kan undergrave dette prinsippet.” Så da skulle alt være greit da! OL-deltakerne får kanskje konkurrere fritt, uten diskriminering, men selvfølgelig uten å kunne ytre seg politisk. Vinterlekene blir et glansbilde utad og Russland kan gjøre hva de vil med landets homofile befolkning. Jeg vil oppfordre alle OL-deltakere i Sotsji til å bære regnbuemerket som en synlig protest mot Russlands anti-homo-lov.

Disse bildene sier mye om forholdene for LHBT-personer i Russland i dag. Jeg håper hele idrettsverden ser dem, også idrettsutøverne.


Kenneth Elvebakk er frilans filmskaper og radioreporter. Han er mest kjent for prisvinnende
 dokumentarer som: 
Den hemmelige klubben og Raballder 
(Gullruten).


ANNONSE

Kommentarer (17)

Ny kommentar ›

 • Jag

  24. jul 2013 13:40 IOC burde ha så baller at de avlyste vinter-OL i Russland.
  Det er nok av arenaer ellers i verden å bruke. Snurrer man seg rundt, så kan ethvert land få til et bra arrangement på litt kort varsel.
 • slettet_grKkQfU

  24. jul 2013 14:03 Lite trolig at deltakerne under neste års OL i Russland vil bli arrestert. Russiske myndigheter ser nok heller gjennom fingrene om enkeltdeltakere bærer regnbueflagg enn og risikere skandaler under arrangementet. Overskriften er med andre ord temmelig tendensiøs og preget av paranoide tanker.

  På den annen side er det beklagelig at russiske myndigheter har iverksatt sitt lovverk som diskrimineres homoer.

 • Febbi

  24. jul 2013 14:58 Ja, dette var paranoide tanker så det holder....
  Skofterud har bevisst handlet mot russikk lov, en ren opprørshandling...
  Man må som utlending innordne seg etter de lover og regler som er gjeldende i de land man besøker...Russland er et demokrati, og derfor må man ta utgangspunkt i at folket står bak de avgjørelser som rent faktisk besluttes..
  Vil et land ikke godta seksuelle avvikshandlinger i offentligheten, så står man fritt til å forby dette...
  "Klining" er en del av et seksuellt rituale, det kan ikke sies å være brudd på menneskerettigheter om slikt ikke tillates i det offentlige...
  Regnbueflagget blir i denne sammenheng sett på som oppfordring til opprør, opptøyer og demonstrasjon...
  Demonstrasjoner av denne form kan derfor ikke bare betraktes som opprør overfor det heterofile livsmønster, men likeså også et opprør overfor menneskets eksistensgrunnlag...
  Man må huske at all form for demonstrasjon er å regne som opprør og er i utgangspunktet derfor alltid ulovlig i Russland.
  Demonstrasjonsforbud er altså uavhengig av hva agenda man har...
  Homofili er slett ikke forbudt, selv om en rekke queer-organisasjoner maler sin egen kake ved å svartmale russlands lov som forbyr propaganda overfor mindreårige hva gjelder seksuell avvikspraksis i det offentlige..

  Å tvinge avvikseksualitet nedover hodene på "folk flest", burde vært straffbart alle steder...
  Selv om Norge har innført "queerteorien" som rettesnor for sine innbyggere, så kan de altså ikke bestemme hva andre land skal gjøre...
  Godt er det...

 • Omena

  24. jul 2013 18:01 Signer en underskriftskampanje for at Coca-Cola og gjengen trekker sponsoratene sine til OL i Sochi her: https://www.change.org/petitions/coca-cola-visa-procter-gamble-samsung-and-panasonic-stand-for-human-rights-and-pull-sponsorship-from-the-2014-winter-olympics
 • slettet_FzaRQuQ

  24. jul 2013 19:33 Ser at Febbi ikke har tenkt på at uten opptøyer og revolusjoner hadde ikke verden beveget seg fremover og han selv hadde kanskje blitt pisket, brent på bål og annet om vi hadde det slik som før her i Norge.

  Å drive moralpreiken og si at man må følge lovene i deres respektive land uten å protostere, ja da hadde det vær ragnarok for lenge siden. Vi har det godt her i Norge, men det er grunnet folk har stått på barikadene for å endre flere lover som etter hva du skriver og jeg forstår fremdeles burde vært der. Skal jeg følge din tankegang..

 • Febbi

  24. jul 2013 19:44 Revolusjon var en konsekvens av manglende mulighet for ytring...Demokrati bygger på at de som leder er valgt som representanter for folket...
  Lover og regler er i Russland i likhet med en lang rekke andre land, gitt med utgangspunkt i folket selv, og bygger på deres egne meninger...
  Det er jo akkurat slik det både skal og må være...
 • slettet_FzaRQuQ

  24. jul 2013 20:56 De fleste av oss vet jo utmerket godt at styret i Russland ikke sitter der grunnet demokrati.

  Men du kan kverulere på det så mye du vil. Saken er at du ikke ville sittet her i dag og skrevet på nettet om ikke man hadde omgjort og laget nye lover.

  Så å sitte her så du har det utmerket godt å slenge ut at man skal følge lovene i utlandet uansett hvilke, blir for dumt i mine øyne og sikkert også andres.

 • slettet_BOhq3n3

  24. jul 2013 22:42 36 Photos From Russia That Everyone Needs To See
  It's a scary place for LGBT people in Russia right now.
  http://www.buzzfeed.com/mjs538/photos-from-russia-everyone-needs-to-see
 • Febbi

  24. jul 2013 22:59 Disse bildene er hentet fra queerdagenes demonstrasjonsvirksomhet i Moskva, hvor agendaen var opprør mot heteronormen...
  Hvorfor vises ikke all annen type demonstrasjonsvirksomhet også, systemet slår jo akkurat like meget ned på all annen form for demonstrasjonsopptøyer...
  (Demonstrasjoner er forbudt i Russland, helt uavhengig av hviken agenda man har... )
  Loven som forbyr avvikseksuell praksis offentlig, har stor oppsluttning hos russere flest...
  Loven må derfor kunne sies å representere det russiske folk i særdeles stor grad, derfor er loven også ytterst demokratisk.
  Man kan fint leve sine homofile liv uten å offentlig måtte sleike hverandre inni munnen...
  Slikt lar seg fint begrenses til det private, eller på et homserelatert sted..
  Problemene man prøver å "fremme", er rett og slett konstruert av vestlige "queersektbevegelser"...
 • invisible

  24. jul 2013 23:16 Haha. Det er så på tryne å kalle Russlan et demokrati, at det knapt kvalifiserer til seriøs respons. Men jeg ser jo at det ikke vil bli noe stor ståhei under OL. Så korupt er både arrangørlandet og arrangøren IOC. Litt som i Dubai denne uken. Landet skjønner at de er på kant med menneskerettene, og slipper utlendingene gjennom, men tyner sine ekne på en grusom måte. Jeg går for boykot, og akter å se på the Simpsons under hele OL!
 • Trygve

  25. jul 2013 00:30 "The most certain test by which we judge whether a country is really free is the amount of security enjoyed by minorities."

  ~ Lord Acton (1834 - 1902)

 • GayNamdalen

  25. jul 2013 09:58 Norge må delta i OL. Vi må huske på at Russland i dagens form fremdeles er et ungt land. Sovejetunionen var et totalitært regime, som heldigvis ble oppløst. Ja, man ligger på etterskudd på mange områder, men det er tross alt en nasjon under utvikling. Jeg er enig i at landet knapt kan kalles demokrati, selv om man forsøker å etterleve demokratiske spilleregler.

  Under OL i 1980 valgte Norge å boikotte lekene på grunn av Sovjets invasjon i Afghanistan. Hvem brydde seg om det egentlig ? Her ble stolte norske idrettsutøvere frarøvet mulighetene for å vinne heder og ære. Jeg var imot boikott dengang også. For man kan ikke blande idrett og politikk på denne måten. Idrettsbevegelsen er en stor verdensomspennende bevegelse som har stor påvirkning, men som fremfor alt fremmer fred og forståelse.

  Tenk om alle nasjoner kunne gjøre opp seg imellom på idrettsarenaen istedenfor på slagmarken!

  I dag støtter Norge USA's invasjon i Afghanistan, og deltar med egne styrker. Vi er vel ikke bedre enn den nasjonen vi boikottet for 23 år siden.

  Norge hadde ved lov et forbud mot homoseksuelt samkvem helt til 1972, så verden har heldigvis gått videre siden dengang. Det eneste som kan påvirke staten Russland i denne saken, er at russiske idrettsfolk, eller andre russere som reiser rundt i verden, påvirkes og taler dumaen midt imot. Russlands helter blir hørt, bare stemmene er sterke nok og mange nok.

 • Febbi

  25. jul 2013 10:44 Det underlige er at man ser ut til å betrakte homofili i Russland som forbudt, fordi en lov ikke tillater avviksseksuelle handlinger i det offentlige...
  Man hyler opp om urettferdigheten knyttet opp mot en annerledeshet, med forventninger om likhet...
  Ulikheter trenger forskellig tilpassing for å bli likebehandlet, og dette har man i Russland tilgodesett...
  Loven er rett og slett iverksatt for å unngå at unge forvirrede og frustrerte mennesker skal oppfordres og utnyttes til seksuelle handlinger...
  Seksuelle handlinger på kryss og tvers ser ut til å bli barns fremtidige økonomiske virkemiddel i mange av de land som ved hjelp av queerteorien prøver å slette menneskets inndeling i kjønnstilhørighet...

  Jeg tror det er godt at barn i Russland introduseres med utgangspunkt i at seksuelle handlinger er en del av far/mor relasjonen og helt i takt med naturens egen orden..
  Det er utelukkende den heterofile legning som er førende for alt skapende liv...
  Med dette som utgangspunkt er det både rett og rimelig at det heterofile fundament beholder sin særstilling i alle samfunn..
  Homofili er et avvik fra naturens side, og det er både vesentlig og viktig å kunne innfinne seg med de gitte begrensninger...
  Disse begrensninger er ikke en del av noe konstruert eller lovtilpasset, men rett og slett en del av menneskets biologiske skaperorden...

 • slettet_M9sUwCn

  25. jul 2013 10:56 Febbi: hvilken verden lever du egentlig i?
 • Lord Lolindir

  25. jul 2013 10:58 Enda et resultat av den nye loven:

  https://sites.google.com/a/spectrumhr.org/www/hot-news-1/russianlgbtteenspubliclybulliedandtorturedbyneonazisonvideolocallawenforcementcondoneshomophobia

  Russian LGBT Teens Publicly Bullied and Tortured by Neo Nazis on Video. Local Law Enforcement Condones Homophobia.