Ris og ros til ny diskrimineringslov


1649

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Ris og ros til ny diskrimineringslov

HomoTing 2013 ble arrangert av Arbeiderpartiets homonettverk for andre gang i går. Omkring 50 personer møtte opp i Stortingets kinosal for å diskutere LHBT-politikk. Foto: Martin Holvik.

Martin Holvik (tekst og foto)
29. jun 2013 11:06

Flere kritiserte sider ved den nye diskrimineringsloven under HomoTing 2013, og Kim Friele slo fast at vi ikke må ta LHBT-rettigheter forgitt i et kriserammet Europa.

For andre år på rad arrangerte Arbeiderpartiets homonettverk HomoTing på Stortinget i går. Håkon Haugli åpnet med å si hvor viktig det er at homobevegelsen i Norge har et blikk utover våre landegrenser.

– Jeg har nettopp vært i en debatt i Europarådet, hvor det er en rumener som reiser seg og sier at det ikke finnes homofile i hans land. Den russiske patriarken sa at homofili er en sykdom og bør utryddes. I Georgia blir busser med demonstranter angrepet av en mobb som ledes av ortodokse prester.

– Og dette skjer altså ikke på 50-tallet, men for bare noen uker siden, sa Haugli.

Han var ikke eneste den av deltagerne som med bekymring tok opp situasjonen for homofile, lesbiske og transpersoner i Europa.

Både Håkon Haugli og Kim Friele tok opp tilbakegangen for homorettigheter i Europa i sine innlegg på Homotinget 2013. (t.h) Bård Nylund, LLH. Foto: Martin Holvik.

– Rettigheter kommer ikke rekende på en trefjøl

Kim Friele hadde tatt en taxi fra Geilo til Oslo til den nette sum av 5000 kroner for å holde sitt innlegg Frihet kommer ikke av seg selv.

Taletiden hennes var satt til 10 minutter, noe hun selv spøkte med da hun entret podiet til stående applaus.

– Det er mer problematisk å holde seg til 10 minutter enn det var å reise 25 mil fra Geilo, sa Kim før hun tegnet et dystert bilde av Europa.

Kim Friele entret podiet til stående applaus. Foto: Martin Holvik.

– I dag herjes Europa av en ufattelig høy arbeidsledighet, av gjeldskrise, fattigdom og selvmord. Når folks eksistensgrunnlag trues oppstår følelsen av avmakt. Rasistiske og politiske høyreekstremister vet å fiske i rørt vann, sa Kim og påpekte at det bare noen få flytimer unna Norge finnes millioner av kvinner og menn som sloss for rettigheter vi hver dag tar som en selvfølge.

– Like lite som rettigheter kommer rekende på en trefjøl, er vi garantert å få beholde dem

– Rettigheter må tilkjempes, voktes og forsvares. Om vi ikke beholder støtten fra folkeflertallet, kan en hvilken som helst regjering når som helst gjøre hva som helst de vil med oss, advarte Kim Friele, som satte punktum nøyaktig 10 minutter etter at hun startet.

Ny diskrimineringslov for LHBT

I løpet av det to timer lange politiske seminaret ble det viet mest tid til diskusjon om den nye diskrimineringsloven for LHBT, som ble vedtatt 10. juni i år.

Tidligere har homofile vært beskyttet mot diskriminering på arbeidsplassen og på boligmarkedet. Med den nye loven blir diskrimineringsvernet utvidet til alle samfunnsområder, bare med unntak for familieliv og personlige forhold.

Nytt er det også at loven eksplisitt forbyr diskriminering på grunn av kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk.

Leder i LLH, Bård Nylund (t.v), mener den nye diskrimineringsloven er viktig, men mener det mest moderne ville vært å samle all diskriminering i én likestillingslov. Til høyre: Hanne Grasmo, Sunniva Ørstavik og Patricia Kaatee. Foto: Martin Holvik.

Fikk både ris og ros

Leder i LLH, Bård Nylund takket for den nye loven, men skulle helst sett at den ikke stod adskilt fra likestillingsloven, som regulerer diskriminering mellom kvinner og menn.

– Jeg håper at vi om noen år kan se at vi får diskriminering inn i en helhetlig lov og felles lovverk. Men det betyr ikke at vi ikke er glade for den nye loven. Den har stor betydning at vi nå har en trygghet om at all diskriminering som rammer oss er forbudt. Og det har en enorm betydning at kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk er tatt inn, sa Bård Nylund.

Patricia Kaatee fra Amnesty International kritiserte at loven stopper på dørterskelen og ikke omfatter diskriminering i hjemmet.

Ifølge leder av Stortingets familie- og kulturkomité, Gunn Karin Gjul mente Regjeringen loven ikke kunne omfatte privatliv fordi det vil bli problematisk å bevise om diskriminering har skjedd innenfor husets fire vegger.

– Den nye loven betyr at hver fordømte lærer skal ha den kompetansen som gjør at de møter deg på en allright måte, sa Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Foto: Martin Holvik.

Etterlyste mer penger og kraft

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik etterlyste mer økonomisk kraft bak den nye diskrimineringsloven.

– Loven skal oppdra offentlige myndigheter og arbeidsgivere til å legge til rette for likestilling. For å få kraft bak denne loven må dere få kunnskap og informasjon ut. Og kjære venner: Det koster penger, sa Ørstavik.

– Regjeringen har altså tenkt at denne loven skal innføres uten at det koster én eneste krone.

Fra salen parerte Håkon Haugli Ørstavik og mente ikke alt kan løses ved å be om mer statlige penger.

– Det må ikke bli sånn at alle problemer har som løsning at staten skal bruke mer penger. Vi bruker allerede mye penger på likestillingsarbeid i Norge. Og jeg lurer på om vi heller kan stille spørsmålet om vi fordeler penger på riktig måte, sa Haugli.

Videre etterlyste han en større debatt om hvordan LHBT-pengene skal brukes best mulig.

– Får lærerne den undervisningen de skal? Kanskje skal vi heller tenke på å kanalisere ressurser til læreropplæring, førskoleopplæring, sykepleieropplæring i stedet for å kjøre brede holdningskampanjer. Er det en ting vi vet, så er det at holdningskampanjer ikke fungerer, sa Haugli.

Kathrine Raadim, politisk rådgiver i Utenriksdepartementet (UD), rundet av HomoTing 2013 ved å fortelle om Norges arbeid for LHBT-rettigheter i utlandet.

UD høstet deretter skryt fra alle panelets deltagere, som mente departementet gjør et godt arbeid for å støtte homoorganisasjoner utenfor landets grenser og løfte LHBT-agendaen internasjonalt.

Etter fire år på Stortinget må Håkon Haugli nå gå av. Panelet og forsamlingen reiste seg og applauderte ham til sist. Foto: Martin Holvik.

 


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

  • slettet_RKg62Bc

    29. jun 2013 13:21 more money allocated to a bunch that will do nothing. I have been under the most horrible discrimination and have tried to find help among these organizations and all they do is select what suits them, which cases suits them - that is discrimination in itself. I do not believe these groups. They are there for the media attention and the allocated funds. But do they really help? NOPE.
    Now tell me, many doctors in Norway are from Iran - how do they feel about homosexual patients? is there fear of discrimination? do you send them a pamphlet with that law in order so they may not be up to no good against us homos!!
  • slettet_ptHYBe9

    30. jun 2013 19:58 Var dette et åpent arrangement eller kun for AP-nettverket? Om så, ser jeg ikke relevansen i reportasjen. LLH-lederen har også sterke bånd til AP, hvordan klarer han den balansegangen når han skal representere LLH der. Interessant i såfall om LLH skal være politisk nøytrale.