45 år i homotjenesten


2782

innlogget

40707

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Gode doser av indignasjons nådegave

I år feirer Aasmund Robert Vik 66 år på jorda og 45 år i homokampen. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Linn Kristin Nordseth
4. mai 2013 10:05

Gode doser av indignasjons nådegave har holdt Aasmund Robert Vik (66) gående i homorettighetskampen i 45 år.

Den 17. april feiret Aasmund Robert Vik to store jubileer. 66 år på jorda og 45 år i homotjenesten.

”Foreningen for bygd og by”

Samtidig med at han fylte 21 år meldte Aasmund Robert Vik seg inn i Det Norske Forbund av 1948 (DNF-48), eller Foreningen for bygd og by, som de kalte seg utad.

De møttes på Snarøya en gang i måneden og var omtrent like hemmelig som en etterretningsorganisasjon.

 

– Selv når man hadde meldt seg inn i DNF-48 og betalt kontingent til Foreningen for bygd og by, så var det ikke bare å komme seg inn på møtene.

– Medlemslisten ble sjekket i døra, så vidt jeg husker, sier Vik.

– Det var så godt som ingen som gikk av på holdeplassen nærmest møtestedet, det var enten før eller etter.

– Det ble kjent blant bussjåførene på linje 31 hvor vi egentlig skulle, og jeg husker spesielt én gang da bussjåføren ropte ut: ”Nå sitter dere stille, jeg vet hvor dere skal hen”… Jeg kan nesten ikke få sagt hvor godt det føltes å finne sine egne, å kjenne på det å høre til.

Ifølge Vik var det langt ifra lett å oppspore møtestedet til DNF-48 dersom man ikke hadde noe der å gjøre.

– Da forfatter Finn Carling skulle skrive boken De homofile, var han blitt invitert til et møte for å treffe noen å intervjue, og han ble fraktet dit med bind for øynene...

Saken fortsetter under bildet.

Hvis det før avkriminaliseringen ble kjent at man var homofil, stod man i fare for å miste både jobb og bolig. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Nødvendig hemmeligholdelse

Vik er klar i sin tale om konsekvensene av å være synlig homofil før 1972.

– Hvis det ble kjent at man var homofil, så kunne man risikere å miste både jobb og bolig. Og selv etter avkriminaliseringen var ikke denne tryggheten ennå til stede.

– Jeg husker tydelig den storstilte feiringen av avkriminaliseringen på Venstres hus. På den tiden var Kim Friele ennå den eneste åpne homofile i landet, og hun stilte som fru Justitia med den karakteristiske vekten og bind for øynene og erklærte lovparagrafen for død.

Siden den gang har Vik vært leder for landsstyret i DNF-48 i tre år, opprettet Åpen Kirkegruppe i 1976 og senere Seniornettverket, jobbet som frivillig under en rekke Skeive dager, og er fortsatt aktiv i styret for LLH Oslo og Akershus og i Seniornettverket.

Ifølge Vik er det ikke vanskelig å finne motivasjon for engasjementet.

– Jeg sier som et av mine store forbilder Wenche Foss: det skyldes gode doser av indignasjons nådegave.

– Det har hele tiden vært et spørsmål om å kjempe for rettferdigheten, for frigjøring, for retten til å ha et godt liv. Kampen for rettferdigheten tar aldri slutt, og man må forsvare det en har oppnådd.

– Kampen for rettferdigheten tar aldri slutt, og man må forsvare det en har oppnådd, sier Vik. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Brenner for eldresaken

Da Vik startet opp Seniornettverket i 2009, var formålet å hjelpe til med å skape en bedre alderdom i tryggere omgivelser for den eldre lhbt-befolkningen, både i form av sosiale tilbud og politisk arbeid.

– De første virkelige aktivistene begynner å bli gamle nå og de må vi sørge for at blir godt tatt imot når de trenger hjelp i eldreomsorgen. Den nye stortingsmeldingen ser lovende ut i så måte.

– I Seniornettverket blir vi kontaktet av folk som har vært samboere i mange herrens år og som plutselig er blitt etterlatt alene. Derfor står en besøksordning høyt på ønskelisten, sier han.

– I Tyskland finnes det et nytt og inspirerende boligkonsept for lhbt-ere som heter Villa Anders, i Køln. Det er en gård bygget for formålet, og består av to-roms leiligheter og mye fellesarealer. Styret legger opp til å opprettholde en viss kjønnsbalanse, noe jeg selv ville ha satt pris på, og det er ikke nødvendigvis bare for seniorer heller.

– Jeg tror ikke jeg hadde likt å bo i en blokk sammen med bare menn, når vi har vært så heldige å kunne jobbe bra sammen for saken gjennom alle år, sier Vik.

Vik er leder for LLH OAs Seniornettverk. Hver siste torsdag i måneden arrangerer gruppa seniorkafé i Tollbugata 24. Her får Vik en god klem av Asbjørn Olsen. Foto: Linn Kristin Nordseth.

En mann som blir

Aasmund Robert Vik er en mann som står gjennom hardt vær. Ikke bare har han jobbet en halv mannsalder innen homokampen, han har også jobbet sammenhengende på Nationaltheatret i nesten 39 år.

– Jeg har alltid vært interessert i teater. Gløden ble tent da jeg gikk på gymnaset i Bø i Telemark og dermed ble Romerike folkehøgskole et naturlig valg videre.

– Så er det nå en gang slik at når man får en fot innenfor denne bransjen, og ikke kommer seg ut igjen i løpet av det første året, så er det ingen vei tilbake. Det er en levende bransje og en forgjengelig kunstart, det skjer her og nå. Men heldigvis finnes det stort teater å få på DVD.

Når han ikke er på jobb, er Vik interessert i å holde på med blomster og annet som gror. Men det er ifølge ham selv ikke mye rom for en slik hobby på hippe Grünerløkka.

– Jeg ønsker meg et sted å bo hvor jeg kan ha et større dyrkingsareal enn bare to balkongkasser. En liten hageflekk hadde vært perfekt. Når jeg har tid blar jeg også gjerne i bøker om engelske hager for inspirasjon.

Vik drømmer om en liten hageflekk og større dyrkingsareal enn to balkongkasser. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Uhell i lufta, hell i kjærlighet?

Et av Viks maskuline alibi er ifølge ham selv en sterk interesse for både bil og lufttrafikk, som medlem av Gay Classic Car Group i England og som observatør av det som rører seg innen sivil luftfart.

– En gang fikk jeg prøvetime med en flyskole på Fornebu, men da jeg fikk se landskapet over Tyrifjorden fra litt utradisjonelle vinkler, så var det ingen direkte suksess, kan du si… Nå foretrekker jeg flyturer med servering om bord.

– Verre gikk det da jeg prøvde meg på paragliding. Da opplevde jeg en massiv styrt i Aurland og brakk mye av det som kan brekkes. Det ble luftambulanse og ti uker på sykehus og opptrening.

– Jeg pleier å kalle det mitt store gjennombrudd. Det var ikke så mange som visste om at jeg drev og fløy, men en kamerat som hadde fått vite om det kom på sykebesøk, og jeg glemmer aldri hans megetsigende kommentar: «Jøss, så maskulint…!».

– Jeg oppnådde i hvert fall å få en notis i lokalavisen og å stanse all lufttrafikk over Sogn og Fjordane fylke en søndag ettermiddag i 1993!

Pr. i dag lever Aasmund Robert Vik alene på Grünerløkka, men kan opplyse om at det er ting på gang på kjærlighetsfronten.

– Jeg har vært singel en stund nå etter at jeg mistet min kjære Per, men nå er det absolutt ting på gang… Kjærligheten går ikke ut på dato og kjenner ingen alder.


Vil du vite mer om Seniornettverket? Sjekk ut nettsidene til LLH Oslo og Akershus: www.llh.no.


ANNONSE

Kommentarer (10)

Ny kommentar ›

 • slettet_ZJ9HABs

  4. mai 2013 10:16 fantastisk flotte Aasmund! Du er eit flott forbilde. Takk til deg og alle som har gått foran. Drivne av indignasjon eller kvasomhelst. Heia deg!
 • slettet_DdTqiDU

  4. mai 2013 10:28 Aasmund er en knall flott fyr. Han har liksom alltid vært der. Husker godt han var en av de første og få som tok seg tid til å snakke ordentlig med denne fyren på vei ut av skapet en gang på åttitallet... Igjen gjør han uegennyttig arbeid på et viktig område (godt å se deg igjen også, Asbjørn, en annen fantastisk fin solstråle fra tidlig nittitall).
 • AndersAnd

  4. mai 2013 11:10 Fantastiske Aasmund, det var en fryd å bli kjent med deg den perioden vi satt sammen i LLH OA-styret.

  Stå på videre!

 • Finch

  4. mai 2013 12:04 Gratulerer, kjære Aasmund, du er så klok, og du har alltid rett!
 • Æsop

  4. mai 2013 12:45 Aasmund, du er helt fantastisk! Jeg er stolt over å være din venn. Kaffe snart? ;)
 • Carl43

  4. mai 2013 14:15 Strålende Aasmund!
 • Strunar

  4. mai 2013 18:58 Er utrolig glad over å ha fått blitt kjent med deg, du fantastiske mann <3
 • littleConny

  4. mai 2013 22:50 Gratulerer og tusen takk for innsatsen så langt! :)
 • Leonnoel

  5. mai 2013 15:10 Hei Aasmund;
  dette var en flott artikkel med vel fortjent oppmerksomhet! Takk så langt for alt du har gjort! Det er enda behov for dine ideer, din kunnskap og arbeidsinnsats og ditt engasjement. Gode arbeidsår ønskes deg!
 • coach

  5. mai 2013 15:26 "- Jeg husker tydelig den storstilte feiringen av avkriminaliseringen på Venstres hus. På den tiden var Kim Friele ennå den eneste åpne homofile i landet..."

  Arne Heli sto vel også åpent fram som homofil på 60-tallet?