Censor «Gay»? NO WAY!


1637

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Censor «Gay»? NO WAY!

Torill Frøise
19. apr 2013 09:04

Jeg har i flere år fulgt med på utviklingen i Øst-Europa generelt, og Russland spesielt. Dette var bakgrunnen til at jeg tok initiativ til en kampanje som skal foregå under hele Regnbuedagene med paraden som hovedeventen.

I løpet av uken frem mot paraden er planen å ha en plakatkampanje i Bergen by, samt legge ut informasjon om det som er i ferd med å skje i Russland.

Mens vi som her i Norge stadig får flere rettigheter og lover som skal beskytte oss som lhbt-personer, går Russland i motsatt retning. Under Regnbuedagene 2013 i Bergen vil jeg derfor at vi skal våkne opp og vise at vi bryr oss om våre naboer i øst.

Den 25. mai blir mest sannsynlig antipropagandaloven i Russland vedtatt. Dette vil si at det er ulovlig å snakke om saker som har med lhbt (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) til mindreårige.

I enkle ord vil dette si at det er forbudt å vise at man er lhbt, forbudt å informere skoleelever om temaet og forbudt å omtale det i media. I alle fall om man omtaler det i positive eller ikke-negative vendinger. Ved første lesning var det kun én av nærmere firehundre representanter i Dumaen som stemte mot.

Kronikken fortsetter under bildet.

«Alle skjønner symbolikken i logoen, en gråtende babushka med knusthjerte og gaffa over munnen.», skriver Torill Frøise.

Pr i dag er store deler av den russiske befolkningen ganske homo-negative, og ved at de får en føderal lov vil denne skepsisen øke. Det vil bli enda vanskeligere å være lhbt, ikke minst for barn og unge som vokser opp i Russland

Jeg siterer Arnulf Øverland;

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem og si: Det er sørgelig, stakkars dem! Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer dig selv!

Vi må ikke, vi kan ikke tåle at denne uretten, disse bruddene på menneskerettene skjer!

Jeg tror ikke det er så mange i Norge som vet hva som faktisk skjer, for det har ikke vært skrevet så mye om det i mediene. Samtidig er det noe majoriteten av den norske befolkningen er enige om, uansett politisk ståsted. Derfor trengs det folkeopplysning.

Planen for paraden er at vi skal gå med plakater som viser avsky til den russiske Dumaen, men først og fremst støtte til våre russiske søstre og brødre. Vi må være en stemme for de stemmeløse.

Man kan kanskje spørre seg hvorfor jeg har satt i gang dette. Det er vel ikke slik at Dumaen snur bare fordi en gjeng aksjonister i Norge går i parade?

Kanskje ikke, men om vi ikke tør å drømme og ha høye mål vil vi aldri kunne få bukt med diskriminering, verken hjemme eller ute i verden.

Censor «Gay» – No way er en globalt fellesskapside først og fremst på Facebook (og twitter) opprettet i et forsøk på å holde seg informert om de lovgivningsmessige fremgang i de russiske Dumaen, samt koordinere lokale og internasjonale intitiativ, inspirere og informere om eventuelle tiltak og brainstorme på nye intitiativ.

Dette var en bra plattform, at jeg valgte å ta utgangspunkt i den. Alle skjønner symbolikken i logoen, en gråtende babushka med knusthjerte og gaffa over munnen.

Jeg vil med dette oppfordre alle til å bli med i paraden den 11. mai og vise at vi bryr oss!

For å symbolisere at dette er en sak mange bryr seg om, har vi ingen egen parole, men vi blander oss inn i toget der vi føler vi hører hjemme, enten det er i koret Sapfonia, Åpen kirkegruppe, et politisk parti eller i seksjonen for golfklubben Hole-in-one.

Med meg på laget har eg både Regnbuedagenekomiteen, LLH Bergen og Hordaland og Amnesty Vest, samt etterhvert flere og flere privatpersoner.

Vi trykker opp plakater, men ta også gjerne med egne. Eventen for dette finner dere på Facebook.


Se også: www.regnbuedagene.no


ANNONSE

Kommentarer (9)

Ny kommentar ›

 • slettet_s6grQ4U

  19. apr 2013 12:17 Flott Torill! Både kronikken, engasjementet og initiativet. Jeg gleder meg til å gå i paraden for å uttrykke vår sterke motvilje til slike brudd på menneskerettene! Håper rekordmange kommer og går i paraden i år, med en gråtende babushka i sin hånd.
 • slettet_14LMap2

  19. apr 2013 13:39 I Russland faktisk vedtatt en lov som forbyr homoseksualitet 30. mars. Ifølge lovteksten, offentlige tiltak rettet mot propaganda av sodomi, lesbiske, biseksualitet, transgenderism blant mindreårige innebære administrative straff for innbyggerne i mengden av 5000 rubler for tjenestemenn - 50 tusen rubler for juridiske enheter - 250000-500000 rubler.
 • slettet_14LMap2

  19. apr 2013 13:53 I Russland i lang tid vil ikke være likestilling mellom LHBT og rett. I denne svært viktige rollen den russiske mentaliteten. I Russland blir barnet lært fra vugge til å se etter eventuelle avvik som homoseksualitet. Landet opplever nå de hendelsene som hadde opplevd mange land i Europa 40-50 år siden. Erstattet av en generasjon av mennesker, da Russland endelig forstå og akseptere homofili som normalt.
  Jeg er redd for å leve i Russland, hvor bare ordene du hører trusler mot vår side. En tenkte bare på de mange restriksjoner på mennesker med homofil gir enda en grunn til å forlate Russland. Hvorfor bor der du ikke kan, som vanlig, å møte på gaten, gå ned gaten holder hender, og enda mer å inngå en formell ekteskap med noen du elsker. Så jeg tror det er bedre å leve i et fremmed land der du ikke undertrykker dette.
 • yelena

  19. apr 2013 16:16 Ilushkaboy, det har ikke blitt vedtatt antipropagandalov på føderalt nivå i Russland enda.
 • JollyJ

  19. apr 2013 17:40 Dukke-i-dukke-dukke heter en matrioshka, babushka betyr "bestemor".
 • slettet_cPb38rY

  19. apr 2013 21:10 Jolly: jeg tror matrioshkaen er en babushka. Sånn egentlig ;)
 • Poetryone

  20. apr 2013 01:12 Så flott at noen bryr seg....dette er en viktig sak å kjempe for.
 • kittenbazz

  22. apr 2013 23:01 Bra Torill! Du er flink ^^
 • slettet_8TfSNZ8

  22. apr 2013 23:40 Jeg har mange i venner i Russland og har besøkt landet utallige ganger og aldri er jeg mer hetero enn når jeg er der. Jeg kjenner personer som er redde og mennesker som har flyttet til Norge for å få et fullverdig liv. Men det er slett ikke bare homofile som blir forfulgt, muslimer og fargede stiller i samme fare. Vi vet hvem de er og vi vet hva de gjør. Homofilien skal vi banke ut av dem er gjengs kommentar. Selv foreldre er villige til denne mishandlingen og det er langt fram. Skam..