Daniel satser alt på dansen


2134

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Satser alt på dansen

- Et vellykket dansenummer handler om tilstedeværelse på scenen. Det er danserens viktigste oppgave, sier Daniel Sarr. Foto: Michael Hartmann.

Michael Hartmann
26. feb 2013 12:02

Daniel Sarr ble så hektet på dans at han valgte bort videregående. Det har han aldri angret på.

– Loreen er min favoritt i Melodi Grad Prix-sammenheng. Hun er blid, positiv og snakker med alle. Hun er en kul dame!

Ordene tilhører Daniel Sarr (21). For dem som har fulgt med på Melodi Grand Prix i vinter, skal det godt gjøres å ikke ha sett Daniel på TV.

Til tross for sin unge alder har Daniel allerede danset med mange kjente artister, både i og utenfor Melodi Grand Prix.

Han var på scenen med Winta, kledd i ninja-kostyme, og han danset sammen med Julie Bergan i delfinalen i Steinkjer.

– Julie har en utrolig stemme, og hun er så ung. Man heier på dem man danser for, sier Daniel med et smil.

– Må ha sterk vilje

Gaysir møter den danseglade 21-åringen på Kunsthøgskolen i Oslo. Han tar oss med til et dansestudio for å vise oss noen «moves».

Daniel har sin egen måte å bevege seg på, og synes det er kult når koreografer ber ham teste ut nye dansetrinn. Foto: Michael Hartmann.

Uten synlige anstrengelser flyger han elegant gjennom luften og beveger seg til den heftige musikken med stor presisjon.

– For å være danser må du ha en sterk vilje, sier Daniel. – Du må ville det hundre prosent, ellers er det ingen vits. Alt er opp til deg selv, og det er aldri for sent å begynne.

Jobbet med Madcon

Vi spaserer fra Kunsthøgskolen til Kaffebrenneriet på Grünerløkka i Oslo. Daniel svarer gjerne på spørsmål om musikkvideoen til by:Larm-aktuelle Bendik Giske, som ble lagt ut på Gaysir for kort tid siden.

– Vi fant mange kule locations, blant annet filmet vi på t-banestasjonen på Sinsen. Bendik ville ha en mannlig danser i videoen, og jeg sa ja.

Så går praten videre om andre artister Daniel har jobbet med. – Samsaya jobber hardt og er veldig målrettet. Den damen vet hva hun vil! Jeg har vært fast danser for henne i tre år, det samme har jeg vært for Madcon, forteller han.

– Hvordan kom du i kontakt med Madcon?

– Jeg ble kjent med dem for 12-13 år siden da jeg danset på kulturhuset X-ray i Oslo. På den tiden begynte karrieren til Madcon å ta av for alvor.

Et YouTube-søk på låtene «Beggin» og «Freaky like me» er snop for dem som vil se Daniel danse. Og «Freaky like me»? Den ble koreografert av Daniel:

Vant dansekonkurranse

Men det var på en helt annen arena at Daniel for alvor markerte seg. I 2011 meldte han seg på «Eurovision Young Dancers», en konkurranse som har vært arrangert siden 80-tallet.

– Jeg gikk på audition på Kunsthøgskolen. Det var en «last minute»-greie. Jeg ble overrasket da jeg vant og fikk representere Norge, sier han.

I den internasjonale finalen deltok unge dansere fra en rekke land.

– Salen var stappfull av publikum, showet ble sendt på TV og både familie og venner fulgte med. Jeg var ikke nervøs. Jeg ville bare vise hva jeg var god for. Da jeg vant finalen tenkte jeg at «dette er helt sykt!».

Daniel Sarr har danset siden han var 8 år. I dag har han en bachelor i jazzdans. Foto: Michael Hartmann.

Vi setter oss ned på kaféen, og Daniel kompenserer for vinterkulden med å drikke brennhet kaffe. Er han nervøs før han skal på scenen?

– Noen ganger. Men når showet er i gang forsvinner det. Alt handler om å øve og repetere, svarer han.

Daniel takker storesøsteren, Maria Karlsen, for at han begynte å danse. Maria så tidlig at lillebroren hadde talent, og tok ham med til kulturhuset X-ray i Oslo. Da var Daniel åtte år.

– X-ray var et sted for dans og musikk. Det var et utrolig kreativt miljø. Mange ungdommer med utenlandsk bakgrunn gikk dit. Det var på X-ray det hele begynte. Dansen var en hobby til jeg fylte tolv år. Da begynte jeg å trene skikkelig.

– Da jeg var tretten danset jeg på slottet sammen med et hip hop-crew som het «Circle». Og så fortsatte det i hurtig tempo, blant annet i dansegruppen «Cre-8». I 2008 var jeg blant de norske finalistene i «So you think you can dance, Scandinavia».

Valgte bort videregående

Da vennene hans begynte på videregående, søkte Daniel i stedet om opptak til danseutdanningen ved Kunsthøgskolen i Oslo.

– Merete Lingjærde, som er studieleder, støttet meg. Det satt jeg stor pris på, sier han i dag.

I dag er Daniel ferdig utdannet og har en bachelor i jazzdans.

– Angrer du på at du valgte bort videregående?

– Nei, sier Daniel og ler. – Jeg har aldri vært særlig skoleglad. Det er kanskje litt uvanlig å begynne på en høgskoleutdanning som 16-åring, men jeg har aldri angret!

Daniel har aldri vurdert andre yrker enn dans. Eventuelt måtte det bli noe i helsevesenet. Men akkurat nå betyr dansen alt. Foto: Michael Hartmann.

Kom nylig ut av skapet

Daniel har far fra Gambia og mor fra Norge. Han er født og oppvokst i Oslo, en by som han elsker. Vi spør hvor lenge han har vært åpen homofil. Da smiler han.

– Jeg kom ut av skapet for mindre enn et år siden. Å være i skapet kan være vanskelig, og du må være klar for å komme ut. Jeg sa til meg selv, «Nå vil jeg ikke mer». Alle tok det fint. De fleste har andre ting å tenke på enn folks legning.

– Jeg er glad for at jeg ikke ventet lenger. Jeg synes det er trist å høre om dem som aldri står frem.

– Hva gjør du om ti år?

Daniel tenker seg om. – Jeg håper jeg kan leve av dans, og at jeg lykkes med å skape en plattform som føles trygg. Og så vil jeg reise, aller helst til New York.

– Og kjæreste... Blir det tid til det?

Daniel smiler hemmelighetsfullt. – Jeg vet i alle fall hvilken egenskap jeg setter høyest. Ærlighet. Uten tvil!

Intervjuet går mot slutten og kaffekoppene er tomme. – Kan jeg tipse om en bra dansefilm? spør Daniel.

– Fyr løs!

– Den heter «You got served». Den er fra hip hop-miljøet. Ulike crews møtes og konkurrerer. Mange kule scener. Den filmen bidro til at dans ble populært. Anbefales!


Snart kan du se Daniel danse sammen med Oslo Danse Ensemble i forestillingen «MOVE». Den har premiere på Riksteatret i Oslo 8. mars. Etterpå skal forestillingen på turné over hele landet. Sjekk ut www.riksteatret.no.
 


ANNONSE