Hvorfor kan du ikke bare være homo?


1836

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

«Hvorfor kan du ikke bare være homo?»

Ugla Stefanía Jónsdóttir fikk ulike responser da hun kom ut som jente. - En venn av meg spurte meg om hvorfor jeg ikke bare kunne være homo, som normale mennesker. Jeg syns det er morsomt at homo plutselig var blitt det nye normale. Foto: Privat.

Kai Eidsvik
18. jan 2013 02:01

Vår nordiske nabo i vest, Island, er kjent for å ha en homovennlig kultur. Men hvordan er Island overfor transfolk?

Gaysir møter Ugla Stefanía Jónsdóttir, kanskje den meste synlige transaktivistene i islandsk media de siste par årene. Over en kopp kaffe i Reykjaviks hovedgate forteller Ugla  ivrig om situasjonen for transfolk på Island.

Mediebildet har endret seg på Island de siste årene. Tidligere ble trans ofte ignorert, omtalt unyansert eller feil i media. Men måten media omtaler trans på er i endring, i følge Ugla.

Man har gått fra å skrive at personer "var mann, ble kvinne", til å lytte mer til de historiene folk faktisk forteller.

Ugla understreker at det for henne aldri kjentes ut som om hun "byttet kjønn", men at hun alltid følte seg som en jente.

Legen visste ikke hva transseksualisme var

Da Ugla skjønte at hun måtte gjøre noe med dette, var hun 16-17 år gammel.

– Historien min er ganske fredelig. Ingen på Island angriper deg lenger for å være LHBT uten å bli sett på som totalt patetisk av omverden, forteller hun.

For Ugla var den største utfordringen å finne god informasjon. Hun oppsøkte en lege, som viste seg å ikke ha hørt om transseksualisme før. Han videresendte henne til en psykolog som heller ikke visste noe om trans.

Det var ikke før Ugla selv kom i kontakt med andre transfolk at hun kunne finne psykologer og leger med kunnskap og erfaring. Familie og venner tok det fint.

Faren hadde kun ett spørsmål: "Hvilken garderobe skal du bruke?" Dette syns Ugla var et godt spørsmål, for det visste hun ikke selv.

Saken fortsetter under bildet.

– Jeg hadde likt en verden der folk bare fikk være seg selv, uten pronomen, der man bare brukte navn på hverandre, sier Ugla Stefanía Jónsdóttir. Foto: Privat.

Frustrerende sammenblanding

– En venn av meg spurte meg om hvorfor jeg ikke bare kunne være homo, som normale mennesker. Jeg syns det er morsomt at homo plutselig var blitt det nye normale.

Ugla sier at det sikkert hadde vært fint å være en homofil mann dersom hun hadde vært en homofil mann, men man ikke kan leve livet sitt som noe man ikke er.

Hun følte seg ikke som en mann og var heller ikke utelukkende interessert i menn.

Kategorien homofil mann passet henne derfor dårlig. Hun tror mange opplever det frustrerende at kjønnsidentitet og seksuell orientering blir blandet sammen.

– Man kan være homo, hetero, bi eller pan uavhengig om man er ciskjønnet eller transkjønnet. Kjønn og seksualitet er forskjellig fra hverandre.

Ny lov sikrer rett til behandling

Etter hvert begynte Ugla sin kjønnsbekreftende behandling. Samtidig begynte hun å engasjere seg mer og mer sosialt og politisk.

Hun flyttet til Reykjavik og engasjerte seg i transorganisasjonen "Trans Island", i den skeive studentorganisasjonen "Q", og i den nasjonale LHBT-organisasjonen "Samtökin 78".

Hun har vært en aktiv pådriver for den nye loven knyttet til rett til behandling for transfolk.

I juni 2012 vedtok Alltinget på Island å innføre em ny lov vedrørende rettigheter for transkjønnede og andre transfolk. Loven sikrer medisinsk behandling for personer som opplever kjønnsdysfori og kjønnsidentitetstematikk.

Selv om medisinsk behandling har vært praksis tidligere, har ikke dette vært en rettighet folk har hatt. – Nå er dette en lovfestet rett, forklarer Jónsdóttir.

Ugla er aktiv i flere LHBT-organisasjoner. Her er hun på kontoret til den nasjonale LHBT-organisasjonen på Island, Samtökin 78. Foto: Kai Eidsvik.

Den nye loven sikrer også at man har rett til å gå tilbake dersom man ombestemmer seg, samt at kjønnsbekreftende behandling ikke kan brukes som argument mot foreldrerett til barn.

Ugla legger vekt på at diskrimineringsvernet på Island likevel ikke er godt nok for transfolk.

– Man må fortsatt jobbe med diskrimineringsvern. Man har ikke diskrimineringsvern på bakgrunn av kjønnsidentitet på Island. En venninne av meg fikk ikke leie en leilighet fordi huseier mente det var best for hennes egen sikkerhet. Dette er bare en måte å diskriminere transfolk på.

Samme type diskriminering

I 2007 vedtok den nasjonale organisasjonen Samtökin 78 at man skulle gå fra å være en organisasjon for lesbiske, homofile og bifile, til å være en organisasjon som også inkluderte transfolk. Samtökin 78 har etter dette hatt trans på agendaen.

Selv om Ugla mener kjønnsidentitet og seksuell orientering er to ulike kategorier, mener hun likevel at det er viktig at man har en felles LHBT-organisasjon.

– Ingen av bokstavene i LHBT passer inn i den heteronormative verden. Selv om man har ulike identiteter går man igjennom mange av de samme prosessene. Man må "komme ut av skapet", og man møter mye av den samme diskrimineringen. Personer som har dårlige holdninger overfor homofile og lesbiske er sjelden eller aldri tolerante overfor transfolk.

Ugla syns at folk ofte blir for opphengt i båser og kategorier.

– Det er viktig at man respekterer mangfoldet i vår egen bevegelse. Jeg hadde likt en verden der folk bare fikk være seg selv, uten pronomen, der man bare brukte navn på hverandre. Det islandske språket er et veldig kjønnet språk, noe som gjør det ekstra utfordrende.

– Vi burde bruke mindre tid på å definere oss selv og mer tid på å være oss selv, avslutter hun.


Begrepsforklaring:

Cis: Å identifisere seg med det kjønnet man ble tildelt ved fødsel.

F.64.0 - Transseksualisme: Medisinsk diagnose som gir rett til behandling, i form av hormoner og operasjoner. Diagnosen blir definert som: "Sterkt ønske om å leve og bli akseptert som tilhørende det annet kjønn. Følelse av avsky for, og ofte utilstrekkelighet ved, eget anatomisk kjønn ledsager vanligvis lidelsen. Ønske om kirurgisk eller hormonell behandling for å gjøre kroppen i mest mulig samsvar med det foretrukne kjønn, er vanlig."

Kjønnsdysfori: Å føle ubehag knyttet til det kjønnet man ble tilskrevet ved fødsel, og / eller kjønnsroller knyttet til dette kjønnet.

Kjønnsbekreftende behandling: Medisinsk behandling for å bekrefte kjønnet man identifiserer seg med.

Panfil: Å forelske seg i mennesker uavhengig av kjønn.

Trans / Transfolk: På Island bruker man begrepet "transfólk" for å beskrive de som ikke identifiserer seg med det kjønnet de ble tilskrevet ved fødsel. Transfolk inkluderer alt fra personer med F.64.0 som går igjennom medisinsk behandling, til personer som identifiserer seg mer mellom eller utenfor kjønn. Ofte blir dette samlebegrepet kortet ned til trans.


 


ANNONSE

Kommentarer (16)

Ny kommentar ›

 • kittenbazz

  18. jan 2013 17:40 Vil flytte...
 • Amadeus

  18. jan 2013 17:53 Spørsmålet "hvorfor kan du ikke bare være noe annet enn det du er" er for meg helt fjernt! Flott artikkel!
 • slettet_r7jjrnd

  18. jan 2013 18:44 - Jeg hadde likt en verden der folk bare fikk være seg selv, uten pronomen, der man bare brukte navn på hverandre, sier Ugla Stefanía Jónsdóttir.

  Fantastisk!!!!

 • slettet_lM1Ck9d

  18. jan 2013 20:03 Jeg syns at det er trist at menn og kvinner med diagnosen transseksualisme skal omtales som transfolk eller transpersoner. Oppgitt. Ikke rart at andre ikke anser oss som menn eller kvinner, men som transpersoner. Det er en belastning for oss som opplever oss som enten menn eller kvinner, men som ble født i feil kropp. Jeg opplever at det er viktig å understrekker at vi med den diagnosen transseksualisme er enten menn eller kvinner. Diagnosen er kun en diagnose.
 • kittenbazz

  18. jan 2013 20:09 Flere av oss som ikke har noe imot i å være trans* overhodet, man kan ha diagnosen transseksualisme og anse seg selv som transkjønnet, eller man kan ha diagnosen og ikke anse seg selv som transkjønnet, det er helt opp til en selv. Det er flere andre steder fokus heller burde rettes enn om noen anser seg selv som transetellerannet.
  På samme måte som man kan ha anoreksia og være anorektiker:-)
 • kai vagabond

  18. jan 2013 20:38 Hei Eva! I intervjuet omtaler jo Ugla sjølv menneske med F64.0 som trans. Det hadde vore særs dårlig journalistikk å endre begrepsbruken til intervjuobjektet. Men du står jo så klart fritt til å vere uenig i hennar begrepsbruk;)
 • slettet_6nAiNzl

  18. jan 2013 22:18 Jeg syns at det er trist at kvinner med diagnosen transseksualisme omtaler transfolk eller transpersoner som grums.
 • Tante Grusom

  18. jan 2013 22:49 Folk er folk enkelt og greit.
 • Christine85

  18. jan 2013 22:57 først og fremst sånn jeg leser artikelen så er det vanskelig å lese om det er 'journalisten' som har skamskriv /oversettelsen eller om hun (som artikkelen handler om) faktisk har en mening angående ordbruk og hvis så hva den i såfall er! uansett så bra at hun faktisk gjør noe. hatten av til hun.

  [sitat][b]Christinebazz skrev 18.01.13 kl. 20:09[/b]
  Flere av oss som ikke har noe imot i å være trans* overhodet, man kan ha diagnosen transseksualisme og anse seg selv som transkjønnet, eller man kan ha diagnosen og ikke anse seg selv som transkjønnet, det er helt opp til en selv. Det er flere andre steder fokus heller burde rettes enn om noen anser seg selv som transetellerannet.
  På samme måte som man kan ha anoreksia og være anorektiker:-)
  [/sitat]

  da kan du rette fokuset ditt dit hvor du vil istedenenfor å syte om dette her, jeg og andre transkjønnede syntes ikke noe om å bli tvinget inn i en paraply definisjon, vi ikke føler representerer oss og er skapt for å forvirre hva vi faktisk er, skjule hva man faktisk snakker om, rent logisk er patetisk. vi er menn og kvinner, ikke noe 'annet.'

  absolutt alle som har med oss å gjøre i norge; hbrs, behandlingsmiljøet på rikshospitalet, transkjønnede gruppa på gs, praktisk talt hvem som helst som har med oss å gjøre. konsensuset ifra alle de er helt klart.

  hvordan du klarer å trylle ordet transkjønnet bort ifra å være ett synnonym for transseksuell (i sin fulle f64.0 herlighet) kan jeg ikke forstå, har man diagnosen er man transkjønnet. det er det det betyr. etter fullført behandling faller diagnosen bort, og man går til å ha en transkjønnet bakgrunn. på samme måte som man kan ha en bakgrunn hvor man tidligere hadde en blindtarm.

  i tidligere debatter har du jo omfavnet ordet transperson for deg selv, og flott er det og jeg tar deg på ordet for at det er det du er. hvis du og andre kjønnsoverskridere føler dere hjemme i det så kan dere godt bruke det for dere selv. men å tvinge oss transkjønnede inn i det er uredelig.

 • slettet_W3T6v4y

  18. jan 2013 23:06 Trur enkelte folk er bevisst å prate om seg selv som homofil, og vil bli hørt, og det forstår jeg godt. Mangler oppmerksomhet, eller føler seg utenfor.. =/

  - Men viktigste er å være seg selv, og stolt for den man er, for å bygge sin egen trygghet =)

  Ikke gi opp, vær den du er, så respekterer dem deg <3

 • kittenbazz

  19. jan 2013 00:39 @Christine85 Greit, skal si ifra når jeg begynner å "syte" istedetfor å informere om at det finnes andre transkjønnede som har ett annet syn enn brukeren jeg svarte.
  Nei, ikke "absolutt alle" som har noe med "oss" å gjøre har det synet, og det vet du, men for all del:-)
  Jeg tryllet det ikke bort fra noenting, men det finnes de som mener at "transkjønnet" kan være både en medisinsk og sosial tilstand, deriblant meg:-)
  Så selv om diagnosen faller bort etter endt behandling, kan man fortsatt velge å anse seg selv som transkjønnet.
  Det ser visst ut til at du kun plukket ut litt av hva jeg har skrevet tidligere angående hva jeg definerer meg selv som, så jeg skal oppsummere det for deg: Transkjønnet, Transperson, transjente/dame, trans*, person med kjønnsidentitstematikk, jente/dame, Christine, person, individ, jeg er ikke så vanskelig på det liksom:-)

  Ingen tvinger deg inn i noenting, om du ikke føler terminologien gjelder for deg, så gjør den ikke det, så enkelt er det:-)
  Som du kanskje nå ser, så uttrykker jeg kun min mening, jeg presser ingenting på deg. Hvis du ikke synes dette gjelder for deg, så gjør det så absolutt ikke det.:-) men jeg er også ferdig med å diskutere dette i ett kommentarfelt. Om du ønsker, så kan vi fortsette per PM, eller i en ny tråd:-)

 • slettet_6nAiNzl

  19. jan 2013 03:38 Har forstått det slik at det er leger, advokater,psykologer, sosiologer, mfl i HBRS som har definisjonsmakten. Tar jeg feil?
 • slettet_ULbbmrg

  19. jan 2013 17:53 Jeg har selv avlagt universitetseksamen på dette feltet.
  Jeg er skeiv (lesbisk).
  Her må begrepene holdes fra hverandre.

  Å være skeiv er flott, men det er ingen diagnose.
  Å være transseksuell (ICD-10. F 64.0) (heretter: F 64.0) er en diagnose, og har ingenting med å være skeiv å gjøre. Og nei, F-64.0 handler ikke om å skifte kjønn. Det handler om å få korrigert sitt kjønn. Media og andre forståsegpåere snakker om kjønnsskifte. Et menneske kan ikke skifte kjønn. Bare enkelte organismer som små reker kan det.
  F 64.0 handler om kjønnsidentitet. Det handler ikke om legning.
  Eksempel: Du kan ha en manns kropp og vite at du er kvinne. Legning kan være: liker kvinner.
  Verden ser: en heterofil mann. Hun vet: lesbisk kvinne.
  Så hold legning og kjønnsidentitet fra hverandre.
  LLH (m. flere) gjør en veldig god jobb, men mange aner ikke begrepsforklaringene.

  OK:
  F 64.0 er en diagnose. K 35.0 (blindtarmbetennelse) er også en diagnose.
  Skal den det gjelder eller verden forøvrig påberope seg retten til å si at du har blindtarmbetennelse etter å via kirurgi blir friskmeldt fra diagnosen?

  Ugla Stefania Jònsdòttir, stå på!
  Viktig og beundringsverdig artikkel.

  Kanskje denne kommentaren virker kald og veldig medisinsk rettet?
  PS: jeg ser enda fargene og nyansene i regnbueflagget.

 • Carla 555

  20. jan 2013 14:03 Vi burde bruke mindre tid på å definere oss selv og mer tid på å være oss selv!
 • slettet_LIg87UW

  21. jan 2013 09:50 Jeg er mann og født i kvinnekropp:) Det er belastende for meg at det ofte skal skrives vekk som en del av min hverdag og liv. Jeg lever i den situasjonen. Jeg ahr en avklart kjønnsidentitet, men synes det er kjempe deilig å bli innlemmet i transperson/trans begrepene fordi det beskriver en virkelighet og situasjon som hbrs ikke innlemmer i sitt arbeid. Det er også veldig belastende at mange mennesker med diagnsoen F64.0 skal insistere på at ejg ikke kan bruke de ordene jeg vil om meg selv fordi vi er i samme gruppe.

  jeg synes det er drit kult å lese om Ugla som ikke er redd for å være seg selv og ikke mange pinner opp i ræva selv om hun har f64.0. Jeg vil også mye heller være trans og mann på Island enn i Norge, hvor en liten gruppe ekstremister hele tiden skal sette alle på plass som (ikke trans, transperson, transesksuell, transkjønnet), men en person med en diagnose F64.0 (som btw mest sansynligvis blir fjernet til fordel mot et system med to diagnsoer, en for barn og en for voksende hvor alle mennesker som er trans/kjønnsidentitetstematikk ol. får de fordi de skal gi mulighet til behandling!).

  La meg få lov å være en praktisk dud som liker å kalle en spade for en spade og ikke er intressert i mas rundt politisk korekthet og babel rundt grøten. Jeg er en fyr som vet hvordan det er å ha mensen, å ha pupper, å være i damegraderober og dametoalett, som ikke dusjer i mannekraderoben fordi pikken min ikke ser ekte nok ut og som må leve med mitt kroppslige utgangspunkt hver eneste dag! Og jeg velger å kalle det trans og jeg velger å være stolt av det. Jeg ekke noen normal mann, men jeg er like mye mann for det. Like mye som jeg er mann selv om jeg er trans.

  Sykt kul artikkel Kai, ja til emr mangfold innenfor trans*spekteret! Ja, til transperson, transesksuell, transkjønnet, trans som begreper det er lov å være og like å tilhøre! Selv om man har diagnosen f64.0!

  Og Ugla og kai er kule!