Homotoppen 2013


404

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Homotoppen 2013

Tuva Livsdatter Syvertsen (foto: Thomas Olsen), Abdu Rawashda (foto: Synne Hall Arnøy) og Anja Marie Edin (foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix).

Redaksjonen
11. jan 2013 03:01

Homotoppen 2013 er nå valgt av Gaysirs redaksjon.

Også i år har Gaysirs redaksjon laget en liste over de 10 homser og lesber vi mener fortjener ekstra oppmerksomhet. I år har redaksjonen valgt å slå sammen Homo- og Lesbetoppen. Det blir en - 1 - pris som er uavhengig av kjønn. Men vi velger å kalle listen Homotoppen.

Kriteriene for vår vurdering av kandidatene er de samme. Det handler om å ha evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofili.

I vår tolkning holder det ikke å bare være i posisjon - kandidatene må utvise et engasjement og ønske om å gjøre samfunnet til et bedre sted for homofile. Det kan dreie seg om å stå på barrikadene, men kan også være en kraft som ligger i å være kun seg selv.

Gaysirs redaksjon rangerer kun de tre øverste kandidatene, de øvrige listes i tilfeldig rekkefølge.

Som årets valgte Homotopp får kandidaten peke ut en veldedige organisasjon eller et prosjekt som Gaysir donerer kr 20 000 til.

Homotoppen 2013 er:

 

1) Abdallah (Abdu) Rawashda (26)

Palestiner som har vokst opp i Hebron på Vestbredden. Abdu kom til Norge i 2010.
Abdu Rawashda. Foto: Synne Hall Arnøy.
Abdu forstod tidlig at han var homo. Men som palestinsk muslim i en konservativ familie bød det på store utfordringer. Han ble torturert av politiet i Ramallah fordi det ble kjent at han hadde et forhold til en annen gutt.
 
Abdu flyktet til Amman i Jordan. Der traff han andre homofile som hjalp han. Etterhvert dro han til Tel Aviv og kom så til Norge. Abdu har mistet kontakten med sin familie.
 
I Tel Aviv møtte han filmskaper Yariv Mozers. I filmen «The Invisible Men» forteller Abdu åpent sin historie, og hva han har opplevd. Filmen har vært vist på flere festivaler i år, deriblant i Tel Aviv.
 
I Norge er Abdu aktiv i Skeiv Verden og Queers 4 Palestine. I motsetning til mange andre homofile muslimer tørr han vise ansikt. Han er opptatt av å hjelpe andre.
 
Abdu deltok også i TV3s serie «Det blir bedre». Her blir han veiledet av Tom Sterri.
 
Abdu drømmer om å dra tilbake til Palestina og arrangere den første homoparaden.
 
Gaysirs redaksjon mener Abdu fortjener topplasseringen i år fordi han gir et ansikt til de mange som er usynlige.
 

2) Anja Marie Edin (29)

Profilert håndballspiller som spiller for Larvik Håndballklubb. Anja er også på det norske landslaget, hvor hun har spilt 42 landskamper og skåret 98 landslagsmål.
Anja Edin. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Anja ble under EM i Serbia i desember kåret til den mest verdifulle spiller av arrangøren.
 
Anja er forlovet med Gro Hammerseng, og sammen har de sønnen Mio (10 mnd).
 
Gaysir mener Anja Marie Edin er et forbilde for mange unge homofile. Åpenheten, og synligheten av sin kjærlighet til Gro, gir unge homofile håp for eget liv.
 

3) Tuva Livsdatter Syvertsen (29)

Tuva er musiker med hardingfele og stemmen som sine instrumenter. Mange vil kjenne henne som frontfigur i musikkgruppen Valkyrien Allstars sammen Ola Hilmen og Erik Sollid.
Tuva Livsdatter Syvertsen. Foto: Thomas Olsen
Debutalbumet til Valkyrien Allstars ble nominert til Spellemannprisen 2007 i klassen årets nykommer. Albumet «To måner» kom i 2009 og albumet «Ingen hverdag» kom i 2011.
 
I høst har Tuva deltatt på NRKs høstsatsing Stjernekamp. Her fikk hun befestet sin musikalske styrke gjennom å erobre 2. plassen, bare slått av Rita Eriksen.

Privat er Tuva sammen med Marie. Hun er også bonusmamma for Maries tre barn.


I tillegg vil vi kort nevne noen av de andre kandidatene som har vært diskutert. De kommer i tilfeldig rekkefølge.

Geir Kvarme (49)

Skuespiller Geir Kvarme har stått i front for å sikre surrogatbarna de samme rettighetene som andre barn. Først og fremst handler det om retten til to foreldre.

Håkon Haugli (43)

Stortingspolitiker Håkon Haugli har i mange år jobbet for lhbt-personers rettigheter. I mars 2012 ble Håkon enstemmig valgt som første rapportør for LHBT-saker i Europarådets parlamentarikerforsamling. Han var Homotopp i 2011.

Amal Aden (28)

Forfatter og skribent Amal Aden gir et ansikt til homofile muslimske gutter og jenter. I 2012 gav hun ut boken «Om håpet glipper, er alt tapt». Hun var Lesbetopp i 2012.

Jon Lundemoen (28)

Stylist og moteblogger Jon Lundemoen gjorde seg bemerket sist høst som deltaker i TV2s Farmen.

Bård Nylund (31)

LLH-leder Bård Nylund ble gjenvalgt for to nye år i juni 2012. Han er stadig synlig i media gjennom intervjuer og egne kronikker.

Tvillingene Frank og Ivar Hesmyr Falander (27)

Tvillingene gjorde seg bemerket da de deltok i TV2s reality-program «Amazing Race» våren 2012. Tvillingene var også å se som reportere under «Sommertid» på TV2.

Susanne Demou Øvergaard (30)

Skeiv Verdens generalsekretær Susanne Demou Øvergaard kjemper for unge homofile med minoritetsbakgrunn. Susanne er synlig på vegne av de som er usynlige.
 

ANNONSE