En følsom mann


1870

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

En følsom mann

- Det er mye kjærlighetssorg på plata, sier artisten Nils Bech om det vanskelige andrealbumet. Foto: Thomas Olsen.


Ingenting er for banalt eller for privat for artisten Nils Bech. Han elsker å drive titteskapteater med seg selv i hovedrollen.

Bak Nils Bechs nye plate, «Look Inside», skjuler det seg både en livskrise, kjærlighetssorg og en whisky eller to for mye.

– Jeg lager alltid sanger om hendelser i mitt eget liv, sier Nils Bech.

Denne gangen har det resultert i en dyster og mørk andreplate, et sted mellom house-, samtids- og popmusikk. Han har jobba med Ost&Kjex som produsenter samt musikerne Ole Henrik Moe og Julian Skar. Norske anmeldere er sterkt begeistret.

– Det er spesielt hyggelig med den gode kritikken, fordi jeg jobba så lenge med plata, nesten to år tilsammen.

– I tillegg er den veldig personlig og på slutten ble akkurat det et ekstra spenningsmoment. Selv om jeg stod inne for plata, ble jeg plutselig redd for at den var for personlig. Det syns jeg ikke nå, men der og da hadde jeg nerver, forteller han.

– Jeg var faktisk så spent på kritikken at jeg våkna klokka fire på natta for å se om avisa hadde kommet på døra.

Norske anmeldere jubler over Nils Bechs nye dystre og mørke plate, «Look Inside». Foto: Thomas Olsen.

Kjent på kunstscenen

Nils Bechs vanskelige andreplate – etter «Look Back» i 2010 – fører artisten ut i den store verden.

I januar slippes den i Europa og USA, og han skal blant annet spille i London, Bristol, Graz og New York.

– Jeg aner ikke hvordan plata blir mottatt og jeg syns det er skummelt å ha for høye forhåpninger. Musikkscenen er fremmed for meg og jeg kan lite om den.

31-åringen har gjort seg bemerket på både den nasjonale og den internasjonale kunstscenen med sine performancer i krysningsfeltet mellom kunst og musikk.

Men det er første gang han skal presentere ei plate i utlandet. Med seg på scenen tar han verkene til billedkunstnerne Ida Ekblad og Eirik Sæther.

I januar slippes «Look Inside» i Europa og USA. Foto: Thomas Olsen.

– Jeg gjør det jeg kaller performance-konserter, hvor jeg tar med meg objekter som symboliserer ulike ting fra plata på scenen, sier Bech om konseptalbumet, som forteller en ulykkelig kjærlighetshistorie fra start til slutt.

– Selv om det var jeg som valgte å gå ut av forholdet, var det en vanskelig prosess. Alt dette ligger jo et par år tilbake. Det er litt rart å skulle gå tilbake til disse følelsene nå som jeg er i et nytt forhold.

– Derfor hjelper det å synge til de ulike objektene på scenen. Det blir en slags titteskapsfunksjon, hvor publikum kan bli med inn og se hvordan jeg har opplevd ulike hendelser.

Destruktiv spiral

Arbeidet med «Look Inside» startet nesten umiddelbart etter at han var ferdig med debutalbumet.

– Den dagen jeg mastret det første albumet dro jeg til Berlin og Zürich for å jobbe med en komponist og en sveitsisk kunstner. Jeg hadde mange konserter og det var mye reising i denne tida.

– Samtidig ble det slutt på forholdet og jeg gikk på en smell. Det var en ordentlig 30-års krise. Så sklei jeg på isen og slo hodet. Det gjorde at jeg måtte ligge i ro en hel uke og bare slappe av. Hva har jeg? tenkte jeg. Og svaret på det er alltid musikken, sier Bech.

En skikkelig livskrise ga Nils Bech kreativ kraft til å lage låtene på hans nye album. Foto: Thomas Olsen.

– Så begynte jeg å lage den nye plata. Den skulle minne meg på hvor jeg aldri ville havne igjen.

Han hadde kommet inn i en destruktiv spiral, hvor han følte at han måtte leve opp til andres forventninger om hvem han var.

– Plutselig trengte jeg tre doble whisky for å gå på scenen. Det var den typiske musikerklisjeen. Men egentlig ønsket jeg bare å føle meg stolt over hva jeg gjorde.

Ny kjærlighet

Da han arbeidet med plata møtte Nils Bech sin nye kjæreste. «Fyren som tok meg med storm», med artistens egne ord. De to siste låtene på albumet handler om starten på deres kjærlighetshistorie.

– På det neste albumet vil jeg fortelle fortsettelsen, sier Bech, som allerede har startet med å komponere nytt materiale.

Vikersund-mannen synger gjerne om sitt eget liv. Han mener det gjør godt.

– Da jeg opptrådte på Veneziabiennalen i fjor, sang jeg blant annet den andre sangen på det nye albumet, «When You Looked At Me», hvor jeg spør «Am I good enough?» Er det for banalt?, tenkte jeg. Men svaret var nei, fordi det var akkurat slik jeg følte at det var.

– Etter konserten fikk jeg god respons av flere. En 50 år gammel kunstprofessor kom bort til meg og sa at han kjente seg godt igjen i sangene mine.

– I det du innrømmer hvordan du har det, klarer du også å bedre leve med tilstanden du er i. Da vi møttes sa den nye kjæresten min at han aldri har møtt noen som er så trygg i sin egen usikkerhet. Det var fint sagt, syns jeg.

Ifølge den eksperimentelle popartisten handler «Look Inside» om å kunne være mest mulig seg selv. Foto: Thomas Olsen.

Sterke og sårbare

For Nils Bech var det et bevisst valg å ikke bruke seg selv i musikkvideoene til sangene. I «A Sudden Sickness» spiller performancekunstneren James Jeanette Main en kjolekledd dame i kjærlighetssorg. Og i «When You Looked At Me» danser Silas Henriksen seg ut av ballettkompaniets strenge regler.

– Jeg ønsket å legge en distanse til meg selv og gjøre låtene mer allmenngyldige. Samtidig hadde jeg hatt veldig lyst til å jobbe med både James og Silas lenge. De har så sterke uttrykk begge to, samtidig som at de er sårbare. Tilstedeværelsen til James er helt fantastisk. Han er seg selv fullt ut og det er også det albumet handler om.

Nils Bech syns ikke det er skremmende å spille på egne følelser.

– Hvis noen ikke liker det, så er det ikke så farlig. Jeg kan kun prøve å være mest mulig meg selv.


Nils Bech – «A Sudden Sickness»:

Nils Bech – «When You Looked at Me»:


Se også artistens nettsider: www.nilsbech.com
 

ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • John-Birger

  2. jan 2013 16:23 Elsker musikken din, Nils Bech, og spesielt "A Sudden Sickness". Takk for at du deler musikken din <3
 • rothko

  2. jan 2013 18:07 Dette var bra. Fin musikk.
 • Busemann

  2. jan 2013 18:54 Du er helt super Nils, digger musikken din!
 • slettet_kLb4fMG

  3. jan 2013 02:52 Dette var sterke låter!!