Til kamp mot bifobi


2810

innlogget

41975

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Til kamp mot bifobi

Hans Heen Sikkeland, leder LLH Oslo og Akershus, frir til Norges bier. Nå håper han flere bipersoner vil engasjere seg. Foto: LLH OA.


Leder i LLH Oslo og Akershus, Hans Heen Sikkeland, frir i anledning bi-synlighetsdagen til Norges bier. Den internasjonale bi-synlighetsdagen markeres over hele verden i dag, 23. september.

«Biseksuelle er promiskuøse sexdyr som sprer hiv og andre seksuelt overførbare sykdommer til den heterofile befolkningen. De evner ikke å leve i monogame forhold, og grunnet deres illojale natur blir de fort en trussel mot felleskapet.

Spesielt truer de et riktig familiebilde. Det eneste man finner positivt er at bipersoner er seksuelt tilgjengelig for alle. Likevel er det mange biseksuelle man synes synd på. Nemlig alle de som ikke har blitt trygge på seg selv. De som knuller seg mot ett av ytterpunktene for å finne ut hvilket av de to kjønnsorganene man liker best».


Nå setter jeg bifobiene på spissen, men dette er eksempler på mange av de meningene og fordommene folk har om biseksualiteten. Problemet, slik jeg ser det, er at meningene og fordommene folk har om bi, blant annet kommer av en utdatert definisjon og forståelsesramme av bi.

Er definisjonen for gammel og smal?

Bifil


Dette er definisjonen av bifil på vår egen hjemmeside (llh.no): "Person som kan bli forelsket i og/eller bli seksuelt tiltrukket av en person uavhengig av om denne er mann eller kvinne. En bifil identitet kan se svært forskjellig ut fra person til person. Alle bifile er ikke nødvendigvis like interesserte i begge kjønn, og følelsene kan også variere over tid slik at man periodevis er mer tiltrukket av menn, periodevis kvinner. Dette betyr ikke at man veksler mellom å være heterofil eller homofil".Jeg mener denne definisjonen er utdatert, og at vi som organisasjon nå har et godt stykke arbeid å ta igjen. For, om vi ser til land hvor man har hatt langt flere aktive biaktivister enn i Norge, hvor det gjennom flere år har blitt jobbet for å sette bi-seksualitet og identitet på dagsorden, ser vi en langt skeivere definisjon og forståelse for hva bi kan romme.I en oppdatert versjon av hva bi er, vil jeg foreslå at bi kan være én eller kombinasjoner av de følgende punktene:

- en attraksjon mot to eller flere kjønn.
- en balansert attraksjon mellom to kjønn.
- en attraksjon som favoriserer ett kjønn, men kjenner at det ikke er utelukkende.
- personer som kjenner sin seksualitet som flytende og som kan forandres over tid.
- kjønn er lite viktig
- personer som bestrider ideen om at det bare finnes to kjønn hvor man tiltrekkes av det ene eller begge.

Dette bi-bildet kan bli komplisert for mange. Men i 2012 vet vi at kjønn er langt mer mangfoldig enn tidligere antatt, og det er uendelige muligheter for hvordan man gjør sitt kjønn. Det er dette (kjønn) som danner grunnlaget for hvordan vi skal forstå seksualitet, og her har man da plassert de mange mulighetene som finnes i en og samme bås: bibåsen.

Nå lurer du kanskje på hvordan et ord, som betyr to, skal dekke mer enn to kjønn?

Jeg ser etter svar der man ofte finner de, i matematikkens verden der krokodilletegnet har løst dette problemet tidligere. Om vi ønsker at bi skal kunne bety noe mer enn to, løser vi det så enkelt som dette: Bi≤ (2 eller fler), eller sagt på en annen måte: Bikrokodilla.

F.v Lene Wikander, Ellen Millar, Rannveig Svendby, Hans Heen Sikkeland, Malena Gustavson og Åshild Marie Vige foran et engasjert publikum under Bi-debatten på Litteraturhuset. Foto: LLH OA

Drukner i andre begreper


Biseksualiteten fremtrer i dag hovedsakelig som en bokstav i midten av det seksualpolitiske alfabetet, lhbt (lesbisk, homo, bi og trans) eller lgbtq (lesbian, gay, bi, trans, queer and/or questioning). Svaret på hvorfor biseksualiteten har blitt til en sovende bokstav er flere. En mulighet er at vi ikke har hatt biaktivister som aktivt har jobbet med å sette begrepet på dagsorden og gjort biseksuelle erfaringer til en del av seksualpolitikken.En annen forklaring kan være bruken av skeiv som bås. Skeiv rommer alt og alle som ikke rommes av hetero- og/eller kjønnsnormen, og mange av oss som kunne ha brukt biseksualitet eller bifil som en forklaring på våre emosjonelle og eller erotiske følelser tar heller i bruk skeiv.

Dermed drukner mange i det skeive begrepet, og blir nok oftere antatt å være homo eller hetero når man betegner seg som skeiv enn hvis man hadde betegnet seg som bi.

Trenger vi definisjonen bi?

Definisjoner 
kan ofte være et speilbilde av vår egen måte å sortere informasjon på. Dette skaper vårt behov for å definere seg selv og andre. Vi mennesker er verdensmestere på å kategorisere (definere) uten å egentlig vite så mye om det man kategoriserer. Dette leder til at alle har fordommer, forestillinger og forutinntatte meninger.

Det er vanskelig å problematisere måten vi kategoriserer informasjonen vi innhenter, men det er lett å problematisere måten vi bruker kategorier og informasjon på. Det er denne måten å problematisere som vi kaller normkritikk, og det er gjennom denne bevisstgjøringen vi kan endre måten vi kategoriserer vår egen informasjonen, som igjen gjør oss i stand til å slutte å bekrefte normer som setter tvangstrøye på seg selv eller andre.

En annen grunn til at vi trenger definisjoner er at det er enklere å jobbe med definerte oppgaver og/eller problemstillinger. Jeg mener derfor vi tenger definisjoner som bi, homo, trans, lesbisk, skeiv...

Åpenhet er veien

Ved å være åpen om egen seksualitet og identitet er man med på å oppdra samfunnet. Man gir gjennom åpenhet informasjon som beriker kategoriene, og denne berikelsen gjør oss bedre rustet til å forstå kategorienes mangfoldige innhold. Gjennom denne oppdragelsen skaper vi grobunn for bekreftelse. Å bli bekreftet og gi bekreftelse er viktige ingredienser for oss alle. Og gjennom bekreftelse av andre åpner man for å bli korrigert slik at bekreftelsen blir riktig.

Mange kjenner seg sikkert igjen i hvordan vi bruker tidligere observasjoner og vår egen logikk som unnskyldning for å ikke forstå, fornye eller fylle på informasjonen man har. Her kan vi alle hjelpe hverandre gjennom å være åpne og ærlige mennesker som lytter og lærer, og lytter igjen.


Frir til bipersoner


Det ville vært en berikelse for LLH og for seksualpolitikken om flere bipersoner engasjerer seg.

Bipersoner står strategisk plassert i midten av flere bokstaver (lhbt), og vi trenger noen som benytter perspektivet plasseringen har til å stille spørsmål innenfra og utfordre sidebokstavene.

Jeg tror også at mange bipersoner oftere gjør refleksjoner rundt kjønn og seksualitet, relasjoner og løsninger enn det mange andre gjør. Disse refleksjonene gjør at man blir flinkere til å bekrefte og kreditere andres kjønn og seksualiteter, og hvilke utfordringer man kan møte.Derfor ber jeg alle landets bipersoner: Vær med på å skape sosiale møteplasser, vær med å skape og ta del i vår politikk. Ta kontakt og engasjer deg!

Av Hans Heen Sikkeland, l
eder, LLH Oslo og Akershus.

Denne kronikken bygger på onsdagens Skeive seminarrekke, 
og publiseres i forbindelse med den internasjonale bi-synlighetsdagen.
 


ANNONSE

Kommentarer (96)

Ny kommentar ›

 • slettet_GPm1Ro3

  23. sep 2012 11:12 Bra.
 • Febbi

  23. sep 2012 11:24 Man vil aldri kunne samles om en bifil tilhørighet, siden begrepet i seg selv er en avstandstagen for homoaksept...

  Man må da sannelig få betrakte seg som så mye "biseksuell" man bare vil, men man kan jo i det minste holde seg til hverandre hva seksuell forvirring gjelder, ikke involvere seg med homofile og heterofile...

  Jeg synes forfatteren av innelegget skisserer opp en rettning mot Queerteorien i ganske bred forstand...
  Hvis mennesker betrakter seg som noe annet enn homofil eller heterofil, så er det vel yppelig å gå inn i en queerforening, hvor kjønn og legning er underordnet...

 • slettet_u09eRBx

  23. sep 2012 11:37 Drar alltid like mye på smilebåndet når bipersoner omtales som "bier". Bzzzzzzzz....liksom. Pass deg, de stikker!
 • Lumo

  23. sep 2012 11:39 [sitat]Skal altså vi som har dårlige erfaringer med bifile måtte høre at vi er fordomsfulle?
  [/sitat]

  Ja. Fordommer er nettopp dette: å ekstrapolere en egenskap man har møtt hos enkeltmennesker til en gruppe som disse mer eller mindre tilfeldigvis tilhører.

  Fordommer kan tidvis være "nyttige", så lenge man er seg bevisst om dem, men stort sett er de bare i veien for et lykkelig liv både for den som bærer på dem og den som utsettes for dem.

  At homoer ikke evner å møte andre mennsker av ulik legning med et åpent sinn, er for meg ubegripelig; hva med å bli kjent med mennsker en og en, og så dømme dem nord og ned enkeltvis etterpå, når man vet hva man snakker om?

 • Febbi

  23. sep 2012 11:51 Både homofile og heterofile mennesker må kunne forvente at personer man går inn i et fast forhold med, betrakter seg med samme legningstilhørighet som en selv..
  Det er den grunnleggende forutsettningen for at forhold i det hele tatt skal kunne fungere...
  Jeg har stor forståele for at mennesker som betrakter seg som bifile, siles ut...
 • Febbi

  23. sep 2012 12:10 Denne "tøvete" bifilkampanjen vil mest sannsynlig ikke føre til annet enn at folk går seg selv så grundig i sømmene, at de kommer seg ut som homo...
 • slettet_joXvw4c

  23. sep 2012 12:15 jeg elske å elske med bifile. De gir god sex og drar med en gang - uten mye mere å si.
  Best på den måte
 • slettet_E29HidR

  23. sep 2012 12:33 Man trenger faen ikke være bifil for å ta det kjente sidespranget i forhold. Svært mange homser har i det store og hele problemer med det samme. At noen bifile tilslutt velger en dame, kommer ikke som noen sjokk. Slutt med den patetiske klagingen over homofobi, enkelte behøver den for å møte seg selv i døra! Har ingen problemer med bifile!
 • moviemaker

  23. sep 2012 12:37 flott Hans :) det er ikke alt for ofte at det som blir debattert på seminarer og møter fører til noe mere etter at lyset er slukket og folk gått hjem.

  Jeg tror at det er på tide at det blir satt spørsmålstegn om alle de bokstavene i LHBTIQBDSM-anarkiet er en smart måte å kommunisere seksuell legning på - eller om det er et villniss av trær i skogen.

  mvh Bjørn

 • slettet_j6gD7cd

  23. sep 2012 12:44 Smerte pine... HER var det jaggu mye fordommer! Og det fra de som vanligvis skriker mest om aksept... Det rører meg langt inn i sjela å se at jeg som bifil bør siles ut og unngås - de varmer virkelig hjerterøttene.

  Heldigvis er ikke min ekstremt heterofile ektemann like trangsynt som dere. Han elsker meg og alle mine sider, og ser på det som NULL trussel at jeg liker jenter i tillegg. Derimot ser han på det som et av mine mangfold og en del av det som gjør meg til "meg". Nå er ikke jeg en av de mest ekstreme biene, og jeg bzz'er ikke så ofte eller så langt avgårde, men i ny og ne er jeg andre steder enn hos mannen min. Når jeg kommer hjem blir jeg møtt av et enormt smil og et "Hei jenta mi, hvordan har du hatt det?", ikke mistenkeliggjøring og fordommer. Mulig dette er fordi han er trygg på at jeg alltid vil ende opp hjemme hos ham uansett, men hva nå enn grunnen til at han er så forståelsesfull og åpen er - han går dere såkalte libererte homoer en høy gang. Med holdninger som deres er det jaggu ikke rart at mange bifile kvier seg for å være åpne om legningen sin....

  Skam dere!

  Hilsen lykkelig bie.

 • slettet_j6gD7cd

  23. sep 2012 12:49 "Man må da sannelig få betrakte seg som så mye "biseksuell" man bare vil, men man kan jo i det minste holde seg til hverandre hva seksuell forvirring gjelder, ikke involvere seg med homofile og heterofile..."

  Febbi: Mener du altså at jeg skal skille meg fra den heterofile ektemannen min slik at jeg kan finne meg en bifil mann for ikke å skape seksuell forvirring? Skal vi med det samme gjeninnføre rase-segregering slik at vi ikke involverer hvite og svarte og gule?

  Nice attitude, bro. Nice.

 • Febbi

  23. sep 2012 13:17 Tullprat...
  Jeg tror ikke ett hakk på bifil betraktning...
  Det er å sammenflette legning med forventet atferd...
  Jeg velger som mange andre å forholde meg til biologisk forskning...
  Homofili og heterofili er de eneste "filene" man kan definere ut fra fysiologiske betraktninger da man kan identifisere dette ut fra ulik form og størrelse i området i hjernen som styrer seksuell attraksjon...

  Jeg tar ikke utgangspunkt i noe som betraktes som bifil legning, rett og slett fordi jeg ikke tror på den som legning..
  Betrakter man seg som bifil, så burde man "surre" seksuellt sammen med andre som også betrakter seg som dette...
  I ditt tilfelle vil vel det bety å "surre" seksuellt sammen med en annen kvinne som også definerer seg som bifil...
  Hvis en mann er i et forhold med en kvinne, så er man i et heterofilt forhold.
  Innad i dette forhold kan man kun ha heterosex...
  Forholdet kan ikke betraktes som "bifilt" uansett hvordan man enn snur og vender på det...
  Det er rent praktisk helt umulig å ha bisex i noe forhold mellom to mennesker, hele betegnelsen bygger altså kun på utroskap...

 • slettet_u09eRBx

  23. sep 2012 13:47 Mye fjas og fordommer om biseksuelle her.

  Men det er egentlig ikke mer å forvente av en debatt på et nettsted som i praksis er en ghetto for seksuelt likesinnede.

  Denne diskusjonen ville forhåpentligvis ha vært mer balansert om den hadde funnet sted i et åpent, offentlig rom og hvor debattantene var nødt til å opptre med fullt navn og bilde.

 • slettet_zssLx9E

  23. sep 2012 13:53 Når jeg leste artikkelen, så jeg ikke poenget. Har aldri hatt annet enn positive møter med bifile, og skjønte ikke hva maset om fordommer grunnet seg på. Fikk litt sjokk når jeg leste kommentarfeltet og så at det var mye generalisering basert på enkeltopplevelser. Husk at alle er individer, og at legning er bare en liten del av puslespillet som danner helheten. Bare fordi du har møtt en bifil før du ikke likte, betyr det ikke at du ikke liker noen bifile. Jeg har møtt nok av homofile som jeg har hatt lyst å slå med spade, uten at det har gjort mye med min oppfatning av homofili generelt. Idioter finnes i mange farger.

  Stå på med arbeidet! Ser nå viktigheten i å ta opp denne saken.

 • slettet_unBDH5A

  23. sep 2012 14:06 seriøst febbi dine definisjoner er så sykt utdatert at du høres frekk ut.
  du kommenterte istykker forrige bifil-reportasje også, og føler tydeligvis veldig sterk for denne legningen du mener ikke eksisterer..
  man kan kun være homofil eller heterofil, mener du. fordi noe utover det vil innebære utroskap.
  NEI. NEI og NEI for siste gang. legning defineres av hva man tiltrekkes av, og bifile tiltrekkes av begge kjønn. De trenger ikke utøve seksuelt samvær med noen i det hele tatt for å kunne føle seg bifil. de kan ha sex med èn, og elske den personen uansett hvor stort balja med fisk er på utsiden.
  F.eks en hetrofil mann bor i Norge, og har en svakhet for bl.a asiatiske damer. Han gifter seg etter noen år med en rødtopp fra Smøla, da hun er overaskende perfekt for han, og de lever lykkelig sammen til de dør.
  Ifølge din logikk er dette en umulighet. Han MÅ være utro på kona si, da hun mangler noe i henhold til hans smak i kvinner.

  Jeg vil bare poengtere at legning ikke endres til feks LisaOlsen-fil eller HansJacoub-fil bare fordi man går inn i et forhold. Det er hva du tiltrekkes av som defineres seksualitet, og det er lov å bli tiltrukket av andre selvom vi er i forhold. Vi er tross alt dyr. Hvor flink du er til å holde på buksa er en annen sak- det er nok ikke kun bier som er utro- men menn generelt.