«Er det viktig å være en del av et homomiljø?»


668

innlogget

41928

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

«Er det viktig å være en del av et homomiljø?»

Therse og Marie fra Helseutvalget svarer på dine spørsmål.

Redaksjonen
17. sep 2012 01:09

NETTMØTE: I dag fra kl. 15 svarer Therese Lerstad og Marie Natland Wabakken fra Helseutvalget på spørsmål om ting som berører homolivet ditt.

Sosiale evner er en muskel som kan trenes opp som alt annet. Det handler bare om å finne den riktige personlige treneren, eksempelvis Helseutvalget.

Organisasjonens prosjektledere står klar til å assistere ungdom som ønsker å vokse mentalt og flekse sine sosiale muskler.

Det finnes bare en absolutt regel; Livet ditt har én sjåfør, og det er deg. Vi tror nemlig ikke på skjebnen, men at livet består hovedsaklig av hverdagslige valg og små tilfeldigheter.

Hvordan du takler motgang og medgang i livet avhenger av hvilke verktøy du har med deg i bagasjen og hvor godt trent din sosiale kondis er.

Gratisseminaret Livsstil & Homoliv tilrettelegger for kollektiv refleksjon blant ungdom omkring det å tilhøre en minoritet og hvordan vi beveger oss inn og ut av miljøer og arenaer gjennom hele livet.

Da er det viktig å finne en personlig formel som gjør det lettere å være ærlig med oss selv og omgivelsene.

Les svarene fra Therese og Marie under reklamen.


ANNONSE

Dette nettmøtet er avsluttet

Du kan lese alle spørsmålene og svarene under.

tillatelse?

Innsendt av: McG
må jeg spørre foreldrene mine om å få være med på livsstil og homoliv? jeg er 18 år og bor i midt-norge

Hei på deg.

Så fint at du har lyst til å være med på seminar. Så lenge du er 18 år er det ikke nødvendig med tillatelse fra foreldrene dine for å få være med på seminaret.

Helseutvalget spanderer seminar og opphold, og har også mulighet til å dekke reiseutgifter. Si ifra i påmeldingen hvis det gjelder deg. Meld deg på her:
http://www.helseutvalget.no/prosjekter/livsstil-og-homoliv/

Har du flere spørsmål, stikk innom youchat i kveld!

Sees vi kanskje i Arendal?

Hilsen Marie

Knytte vennskap uten å involvere sex?

Innsendt av: Lars
Hei!

Jeg er en singel kar som merker det er vanskelig å knytte vennskap med homofile uten at følelser fra deres side hindrer et vennskapelig forhold.
Å kunne møte andre skeive uten at sex blir et tema er nesten ikke til å unngå.

Hvordan kan jeg på best mulig måte forholde meg til dette, eventuelt si ifra på en måte som ikke møtes med et "nei takk".?

Hei Lars.
Slik vi forstår deg, ønsker du å kunne møte folk for å utvikle vennskap uten å måtte ha sex. Det er ikke bare du som trøbler med dette, og det kan være vanskelig å møte folk på samme premisser som en selv.

Kan det henge sammen med at utelivsarenaen er en viktig møteplass i homomiljøet? Hvilke arenaer møter du nye mennesker på? Hvis man møtes i andre omgivelser blir kanskje situasjonen en annen?

Dette handler også om åpenhet. Det er lettere å få seg gode venner så vel som kjæreste hvis man er åpen om hvem man er og hva man ønsker.

Hilsen Therese og Marie

PS: Her skal man heller ikke kimse av Livsstil og Homolivsseminaret. Der snakker vi mye om nettverksbygging, og ikke minst er seminaret i seg selv en fin anledning til å bli bedre kjent med seg selv og andre.

I skapet

Innsendt av: Anonym
Hei, jeg lurer på hva Helseutvalget kan hjelpe oss som ikke har kommet ut av skapet ennå. Har lest flere artikler om tema i det siste som har truffet meg i magen. Vet ikke hvor jeg skal begynne? Har dere noen tips?

Hilsen
Gutt 27 år

Hei,

Takk for at du tar kontakt. Det kan være overveldende å skulle komme ut, og vanskelig å vite hvor man skal begynne. Det første, og kanskje vanskeligste skrittet er for mange å godta seg selv og sin egen situasjon. Hvordan er det for deg? Det er du som bestemmer når, hvordan og hvem du vil komme ut til.


Det å delta på et livsstil og homoliv- seminar kan være en tjuvstart og et godt utgangspunkt for din videre komme-ut prosess. På seminaret møter du andre som er eller har vært i samme situasjon, og vi kan dele erfaringer med hverandre.


Et konkret tips kan være å begynne med én person du stoler på. Lag deg en plan med et eller flere mål du ønsker å oppnå innenfor en tid du synes er rimelig for deg. Dette snakker vi mye om på seminaret, og du kan få hjelp til å sette deg mål hvis du ønsker det.


Hvis du vil snakke mer med oss om dette, kom gjerne på youchat i kveld eller meld deg på livsstil- og homolivsseminar.

Hilsen Therese og Marie

Innsendt av: Anonym
Hei.
Jeg sliter litt med rikking og lurer på hvis det drikkes mye på disse seminarene?

Hei.

Vi oppfordrer til måtehold på våre seminarer, men vi har ikke et generelt forbud mot alkohol. Det er fint at du er åpen om situasjonen din. Da er det er lettere for andre deltakere å ta hensyn, og ofte er folk solidariske.


Vi har en egen del på seminaret hvor vi snakker om alkohol og andre rusmidler. Her kan man få innspill og lære av hverandres erfaringer, og utvikle evne til å vurdere risiko ved eget bruk.

Vi håper å se deg på seminar!

Hilsen Therese og Marie

usikkerhet

Innsendt av: usikker bifil eller lesbisk
Når en er usikker på egen legning, da er det vanskelig å bli tatt på alvor i alle miljøer, hvordan kan en forholde seg til dette? En vil jo ikke prøve å overbevise i form av å ikke være seg selv og ønsker ikke å såre noen heller.
Hilsen forvirret

Hei du.

Først og fremst synes vi det er godt å høre at du ikke vil gå på akkord med deg selv. Det å finne ut av egen identitet og være tro mot den, gjør deg bedre rusta til å ta vare på deg selv og din egen helse. Slik blir det også lettere å være åpen om hvem man er, og dermed også å håndtere eventuelle reaksjoner man får fra andre.


Samtidig er det også lov å være usikker. Det viktigste er at du finner ut av dette for din egen del, og ikke for å tilfredsstille andres nysgjerrighet. Hvem er det som ikke tar deg på alvor? Er dette folk som betyr mye for deg? I så fall kan du kanskje snakke med dem om det og forklare at dette er noe som plager deg?


Kanskje kan det å møte andre være nyttig for deg? Alle gruppelederne på livsstil og homoliv-seminaret er selv lesbiske, bifile eller homofile og har mye erfaring med å finne ut av egen legning og identitet.

Du kan lese mer om seminaret og melde deg på her:
http://www.helseutvalget.no/prosjekter/livsstil-og-homoliv/

Kom gjerne innom youchat i kveld kl.17:30-20:30, så kan vi snakke mer sammen.

Lykke til!

Therese og Marie

Hva gjør jeg?

Innsendt av: Anonym
Det er vanskelig synes jeg når det gjelder å akseptere leggningen og i det hele tatt alt rundt det.

Jeg liker ikke alle disse ordene, skjult, i skapet og i det hele tatt det å bli satt i bås, homo, bifil osv. Først og fremst er jeg ett meneske!
Men jeg er altså ikke åpen og livredd for å bli "oppdaga". Hva gjør jeg?

Heisann.

Her tar du opp flere ting. Du frykter at andre skal oppdage at du ikke er heterofil, og kanskje er det å komme ut det viktigste for deg akkurat nå. Det kan være en god idé på begynne i den andre enden med å finne ut av hva det er som gjør det vanskelig for deg å akseptere deg selv. Er du redd for at identiteten din skal komme i veien for hvem du er? Eller er du redd for at identiteten som homofil ikke passer overens med ditt syn på deg selv?

Å akeseptere deg selv er det beste utgangspunktet for å håndtere andre utfordringer i livet. Dette er en viktig prosess som flere enn deg har erfaring med.


Det er vanskelig å svare deg på denne måten, men vi hjelper deg gjerne med å sortere tankene du har rundt din egen situasjon. Kom innom youchat eller meld deg på Livsstil og Homoliv-seminar. Mer info her:http://www.helseutvalget.no/prosjekter/livsstil-og-homoliv/


Et viktig spørsmål er hvem som definerer kategoriene og bestemmer hvordan vi skal være. Her har vi alle et ansvar. Jo flere som er åpne, desto større blir mangfoldet. Det tror vi er noe alle ønsker.


Lykke til!

Therese og Marie

Åpenhet

Innsendt av: litt smånervøs
Er det noen måte å komme ut av skapet på som er bedre enn andre?

Hei på deg!

Det finnes mange måte å komme ut av skapet på. Det viktiste er at du finner en måte som du er komfortabel med.

Det er lov å være nervøs. Husk at det er du som skal ha regien i din egen komme ut- prosess. På Livsstil og Homoliv-seminar kan du plukke opp tips og triks, få et forsprang og kanskje også lage deg en plan for hva du vil gjøre videre?

Vi heier på deg!

Therese og Marie

Mitt område

Innsendt av: Gutt 91
Hei. Jeg bor i Vestfold. Når og hvor kan jeg være med på dette seminaret?

Hei Vestfold!

Høstens seminarer går i Arendal og på Stord, og alle kan melde seg på! Kanskje er Arendal mest aktuelt for deg?

Helseutvalget spanderer seminar og opphold, og kan også hjelpe til med reiseutgifter. Gi beskjed i påmeldingen hvis dette gjelder deg.

Håper vi sees!

Hilsen Therese og Marie

litt usikker

Innsendt av: nysgjerrig jente
hva mener dere når dere sier nettverk?

Hei du.

Et nettverk kan inneholde så mangt, og hva nettverket består av vil variere fra person til person. Vi ser på nettverk som de ressursene vi har rundt oss i hverdagen vår. Eksempelvis kan nettverket bestå av familie, venner, naboer, organisasjoner, trossamfunn, fastlege, kollegier osv. Nettverket er altså ulike personer som gir deg støtte og innspill på ulike områder i livet ditt.


Det kan være en nyttig øvelse å kartlegge hvem du anser som viktig i ditt nettverk. Hvilke forventninger har du, og hva slags ressurser ønsker du mer av rundt deg? Hvordan du kan gå frem for å jobbe med nettverket ditt, kan du lære mer om på Livsstil og Homoliv-seminar. Det å delta er i seg selv nettverksskapende og sosialt.


Hilsen Therese og Marie

homomiljø?

Innsendt av: Laila90
Jeg kommer fra oslo og er en del av et vanlige ungdomsmiljø, hvor jeg er åpen. Jeg har vel aldri skjønt hvorfor det er viktig å være del av et "homomijø". er det det?

Hei Laila!

Slik vi ser det er det helt individuelt hvilke ressurser man synes er viktig å ha rundt seg. For noen er det fint å ha et homomiljø hvor man kjenner en tilhørighet og kan dele erfaringer, men for andre kan man finne samme tilhørighet og støtte på helt andre arenaer. Det viktigste er at du føler du har et bra miljø rundt deg hvor du trives og kan være deg selv. Det er en god forutsetning for å håndtere utfordringer som kan dukke opp i hverdagen.


Kom gjerne på seminar og del dine erfaringer!

Therese og Marie

jippi

Innsendt av: mannepjokk93
jeg vil flekse. meld meg på!

Hei på deg!

Supert at du vil være med på seminar! Fleks musklene sammen med andre ved å melde deg på her:
http://www.helseutvalget.no/prosjekter/livsstil-og-homoliv/

Vi sees!

Hilsen Therese og Marie

?

Innsendt av: ali(bi)
Hvorfor skal jeg melde meg på dette seminaret? gutt, 17 år, bifil

Gode grunner til å melde seg på Livsstil og Homoliv:
1) Du kommer i kontakt med nye mennesker som du kanskje ellers ikke ville møtt. 2) Det er en unik sjanse til å diskutere og få nye innspill rundt temaer som berører deg og din hverdag som bifil. 3) Du får en anledning til å stille spørsmål og tilegne deg ny kunnskap om det å tilhøre en minoritet. 4) Du lærer nyttige verktøy for å mestre utfordringer og å gjøre livsstilsendringer. 5) Helseutvalget spanderer!

Oppsummert: En ypperlig mulighet til å bli bedre kjent med seg selv og andre!

Håper vi sees!

Therese og Marie

sørlandet?

Innsendt av: stavangerbo
Jeg har forstått det sånn at det er livsstil-seminar er på sørlnandet neste gang. hva betyr egentlig sørlandet? jeg vil være med

Hei på deg.

De neste seminarene går av stabelen i Arendal (29.-30. september) og på Stord (17.-18. november). Du kan melde deg på uansett hvor du bor, og Helseutvalget kan være behjelpelig med å dekke reiseutgifter.

Les mer og meld deg på her:http://www.helseutvalget.no/prosjekter/livsstil-og-homoliv/

Hilsen Therese og Marie

Innsendt av: Therese
Kan ikke dere komme til Tromsø for å ha seminar igjen?
Hadde vært artig.

Takk for sist, Tromsø!

Det var veldig hyggelig, og vi kommer nordover igjen ved en senere anledning. Akkurat hvor og når er enda ikke avklart.

Helseutvalgets tiltak er landsdekkende, så snart dukker vi nok opp i nærheten der du bor.

Marie og Therese

helgefylla

Innsendt av: helgefylla
hei. jeg tok en test med be safe be sexy en gang, og den ble gul. jeg vet jeg drikker litt for mye og helgene kan bli litt for lange. er dette seminaret noe for meg? jeg harikke noe problem med å være åpen

Fint at du tar kontakt og at du tar din egen helse på alvor. Vi tror absolutt at dette seminaret kan være noe for deg. Seminaret har en egen del hvor vi tar opp spørsmål rundt alkohol, rus og uteliv. Du får anledning til å lære nyttige verktøy for å gjennomføre livsstilsendringer og hjelp til å sette deg egne mål hvis du ønsker det.

Håper å se deg på seminar!

Marie og Therese

åpenhet, eller ei

Innsendt av: girlie
Jeg er åpen for søstera mi, men ikke for mamma og pappa. jeg vet ikke hvordan de kommer til å takle det. noen tips?

Hei du.

Så fint at du er åpen for søsteren din. Det er en veldig god start. Hvordan gikk du frem da du fortalte det til henne? Hvordan reagerte hun? Kanskje du kan snakke med søsteren din og få henne til å hjelpe deg når du skal fortelle det til foreldrene dine? Det er uansett godt å ha noen å støtte seg på som vet hva du skal og hva du går igjennom. Har du tenkt å fortelle det til begge foreldrene dine samtidig, eller ta en om gangen? Et tips kan være å fortelle det når dere gjør noe sammen. Da blir kanskje ikke situasjonen så skummel og kunstig? Hvis du synes det er skummelt å prate, går det jo an å skrive et brev?

Kom gjerne innom youchat, så kan vi snakke mer sammen om dette.
Vi heier på deg!

Hilsen Therese og Marie

www.youchat.no

åpenhet

Innsendt av: Anonym
Jeg er usikker på om jeg skal være åpen for hele skolen (ungdomsskolen) eller bare for vennene mine. hva tror dere?

Hei.

Det kan være lurt å ta en ting om gangen. Kanskje kan det være lurt å begynne med en eller noen få venner du stoler på slik at du har noen å støtte deg på når du skal komme ut til flere?

Vi har flere tips og triks, og vil gjerne snakke mer med deg om dette. Ta kontakt med oss på www.youchat.no

Vi snakkes der!

Therese og Marie

Hvordan vi forholder oss til våre egne

Innsendt av: Torbjørn
En sosial tilnærming mener jeg i stor grad basserer seg på hvordan man blir tatt imot "der ute". Selvfølgelig skal man ha med seg en del følere som setter grenser forhåpentligvis, men vår eget miljø er vel den beste indikator på at dette mangler hos veldig mange.
Å vise seg ute blandt andre likesinnede kan bli en katastrofe hvis man møtes med totalt uventet respons. Hvis man møtes med negativitet og bortvelging. Da hjelper det ofte ikke hvor gode ens egne redskaper er og hvor mye man på forhånd har bestemt seg for å stå i det.
Jeg mener at veien blir til mens du går, og at sosial tilpasning er noe man forbedrer og forandrer undervegs. (Eller en forverring).
Noe heter at man er aldri så ensom som når man er det i en forsamling. Jeg tror den formelen man trenger er en total gjennomgang av hvordan vi behandler våre egne. Det finnes et kollektivt gen hos mange av vår gruppe der bortvelging og avvisning er resultatene, så vi trenger virkelig sterke redskaper ofte til å klare den Skeive h

Hei Torbjørn.

Det er fint å reflektere over sin egen rolle i samfunnet og hva man kan gjøre for å få andre til å føle seg akseptert. Her kan alle ta ansvar, tror vi.

Velkommen til å dele dine synspunkter på seminar!

Hilsen Therese og Marie


Dette var det siste spørsmålet vi rakk. Takk for gode spørsmål!

Hva med eldre men?

Innsendt av: Agustin Villalpando
Kjaereste min er 40 år og jeg er 44! Hva kan vi gjøre hvis vi behøver social trene? Fordi "livsstil og homoliv" er bare for GLBTmellom 16 og 29 år.

Takk for ansvar,

Agustin.

Fint at du spør!

Et godt utgangspunkt kan være å få en oversikt over eget nettverk slik det er. Hva definerer du som ditt nettverk? Hvem får du støtte av, og hva slags ressurser er det du ønsker mer av? Slik får man et godt utgangspunkt for å finne ut av på hvilke arenaer man burde henvende seg.

Vi er usikre på hva slags sosial trening dere ønsker. Er det dere som par som trenger sosial trening? Er dere åpne om at dere er kjærester i nettverket deres i dag? Hvis man er åpen om hvem man er, er det også lettere å bli kjent med nye mennesker. Da blir det lettere å by på seg selv, og for andre å bli kjent med deg og hvem du er. Det er generelt lettere å komme i kontakt med folk når man gjør noe sammen og deler opplevelser.

Blant Helseutvalgets tilbud kan vi nevne Late Bloomer- samtalegruppe for menn som har kommet ut sent i livet. Oppstart er 26. september, og gruppa møtes 8 kvelder annenhver uke i Oslo. Hvis det kan være noe for dere, kan dere melde dere på her:
http://www.helseutvalget.no/prosjekter/late-bloomers/


Hilsen Therese og Marie

Innsendt av: Anonym
Hvordan er Helseutvalget en personlig trener innenfor sosial trening? Hvordan assisterer de ungdom som ønsker å vokse mentalt?
Arrangeres det møter rundt om i landet eller lignende? Hvor finner jeg mer informasjon (evt påmelding) om det?
Bra tiltak :)

Hei du.

Det viktigste er kanskje at vi tilrettelegger for å møte andre mennesker med liknende livserfaringer. På Livstil & Homoliv kan du treffe andre gutter og jenter som er i samme situasjon som deg for å dele tanker, erfaringer og utfordringer knyttet til det å være litt annerledes. Gjennom hele livet tar vi valg som påvirker måten vi lever på, helsen vår og omgivelsene våre.

Seminaret består av innledninger i plenum og diskusjoner i mindre grupper. Gruppediskusjonene gir en god anledning til å lufte synspunkter og erfaringer som vi kanskje ikke føler oss trygge til å ta opp ellers. I tillegg til det faglige programmet blir det tid til å møte nye ansikter og være sosial rundt måltidene og på selve seminaret. Dette er en sjelden mulighet til å bli kjent med nye mennesker i samme situasjon som din.

Seminaret avholdes på ulike steder hver år, men de to neste er i Arendal og Stord. Følg med på hva som skjer videre på hjemmesiden vår: www.helseutvalget.no. Her er det også en chat hvor du kan stille spørsmål om organisasjonen og de ulike tiltakene vi har.

Mer info om seminaret og påmelding finner du her: http://www.helseutvalget.no/prosjekter/livsstil-og-homoliv/

Hilsen Marie og Therese