- De e bærre å klikk på «like» - smilefjæææææs!


306

innlogget

41932

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- De e bærre å klikk på «like» - smilefjæææææs!

Sigrid Bonde Tusviks karakter Ninette Karlsen, selverklært ekspert på sosiale medier, fortalte elevene om hvordan de kan stå opp mot urett på Facebook. Gaysir ble med til Bjørnholt skole. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

Marte Oraug Skogtrø
11. sep 2012 10:09

Gymsalen ved Bjørnholt skole i Oslo var stappfull da Amnesty International og TV-aksjonen kom på skolebesøk mandag. Med på laget var kjente navn som Samsaya, Sigrid Bonde Tusvik, Envy og Marie Kinge som alle hevet stemmen og tok til orde for et av årets sentrale temaer, nemlig at ”Å elske er en menneskerett”.

Dette var det første av i alt fem skolebesøk som skal gjennomføres i forkant av årets aksjon som går av stabelen den 21. oktober.

Årets slagord er ”Stå opp mot urett”, og sentralt er budskapet om å gi mennesker frihet til å elske den de vil.

Marie Kinge, kjent fra NRKs Trekant og Sigrid Bonde Tusvik er konferansierer for skoleturneen som skal besøke blant annet Sandnes og Moss i tillegg til Bjørnholt skole i Oslo. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

– Viktig å vise at vi ser!

Bjørnholt skole var i forkant av besøket svært spente på hvordan den sammensatte elevmassen med mange forskjellige bakgrunner ville ta i mot budskapet om blant annet homofili.

Rektor Petter Yttereng var imidlertid svært fornøyd med gjennomføringen.

– Forhåpentligvis når vi med et arrangement som dette frem til noen av de elevene som virkelig trenger det, sier en smilende rektor i det gymsalen er i ferd med å tømmes for elever.

– Vi prøver så godt vi kan, men det er ikke alt vi ser. Vi håper at dette gjør det lettere for elevene å komme til oss når det er noe de synes er vanskelig. Nå vet de jo at vi ser, og at vi bryr oss.

«Det viktigste er å ikke dømme noen!», sa en elev fra scenen, til rungende applaus. Han fikk bred støtte fra Bjørnholt skoles elevrådsleder som mente at det viktigste var å ikke være passive, men si ifra når man opplevde urett. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

– Det er verdt det, å ta kampen!

At det ikke er så lett å bli sett kunne den tidligere Bjørnholteleven Mona fortelle om. Hun snakket åpenhjertig om hvordan det kan føre til store vanskeligheter når man bestemmer seg for å være ærlig og tørre å elske den man vil.

Mona, som ikke ønsker å bli tatt bilde av, har Marokkansk bakgrunn og kom ut som lesbisk da hun var tretten og gikk på nettopp Bjørnholt skole.

– Det var vanskelig, til tider helt jævlig. Jeg ble fryst ut. I kantina var det noen ganger som om ingen så meg, jeg var helt usynlig, fortalte Mona til en lyttende elevmasse.

– Man blir revet mellom så mye. Du skal ta hensyn til familien, miljøet og deg selv. Jeg slet og trengte sårt at noen skulle se meg. En voksenperson som så meg for den jeg er og bare var der for meg. Jeg håper at det at jeg er her i dag får lærene til å tørre å se!

– Og hvis det jeg har sagt i dag har hjulpet én person nærmere det å tørre å komme ut av skapet, så er det så verdt det, sier Mona smilende til Gaysir.

– Det er jo ikke noe å tenke på: kom dere ut! Det er vanskelig – det vet jeg alt om - men du kommer garantert ikke til å angre på det når alt kommer til alt!

Samsaya skapte god stemning i Bjørnholthallen og høstet applaus for sin kommentar om at vi alle kjemper i den samme krigen, nemlig krigen for kjærligheten og retten til å elske hvem vi vil. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

Forventningspresset fra foreldre

Sammen med Mona på scenen var også skuespiller Assad Siddique, kjent fra TV-serien Taxi. Han fortalte om det vanskelige valget han tok da han bestemte seg for å trosse foreldrenes vilje og gifte seg med en norsk jente.

Assad, som har bakgrunn fra Pakistan, la vekt på at det alltid vil lønne seg i lengden å være ærlig med seg selv.

– Det er utrolig vanskelig å leve i forventningspresset mellom to kulturer. Jeg og Hege (Assads kone) var sammen i over syv år før min familie fikk vite noe. Det var vanskelig for meg, men jeg kan ikke engang forestille meg hvor kjipt det var for henne.

– Men etter hvert som tiden gikk så ble det tydelig for meg at det ikke var aktuelt å ikke leve sammen med henne, med kvinnen jeg elsker.

– Det var en tøff kamp å ta, men nå i ettertid er jeg ikke i tvil om at det var verdt det. Nå er jo dessuten mamma og Hege bestevenner. Det tok noen år, men det ble bra for alle til slutt, sa Assad til applaus fra salen.

– Vi synes det kult å være med på dette fordi det er viktig å kjempe for at folk skal få lov til å bare være den de er, sa gutta i rapduoen Envy samstemte etter å ha kommet av scenen. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

Håper budskapet blir tatt med inn i hverdagen

Generalsekretær i Amnesty Interational Norge, John Peder Egenæs, var fornøyd med gjennomføringen.

– Det er bra at så mange kommer, selv om de jo på mange måter er utkommandert til det. Nå gjenstår det å se om dette blør over i hverdagen også, det er jo virkelig der engasjementet er viktig.

– Vi presenterer budskapet på ulike måter, og forhåpentligvis gjør det at vi når frem til ulike deler av elevene. Hvis dette fører til et økt engasjement og en bedre skolehverdag for flere, så har vi gjort noe viktig, avslutter han.

Generalsekretær i Amnsesty Interational Norge, John Peder Egenæs håper flere tar med seg budskapet og engasjementet inn i hverdagen. Foto: Marte Oraug Skogtrø.
Nærmere 900 elever hadde møtt opp i Bjørnholthallen for å høre mer om det å stå opp mot urett. Samsaya fikk folk til å danse med. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

FAKTA TV-AKSJONEN "Stå opp mot urett":

TV-aksjonen NRK arrangeres søndag 21. oktober og er tildelt verdens største menneskerettighetsorganisasjon, Amnesty International.

Verv deg som bøssebærer på 02025 eller på www.blimed.no.

Pengene skal blant annet brukes til å etterforske overgrep, undervise i menneskerettigheter, fremme rettighetene til kvinner og minoriteter samt jobbe for å få løslatt ulovlig fengslede i en rekke land.

TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon med 7000 frivillige og 100 000 bøssebærere.

Aksjonen til Norsk Folkehjelp i fjor samlet inn 219 millioner kroner.


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

  • Amadeus

    11. sep 2012 15:32 Samsaya <3
  • slettet_qncOera

    12. sep 2012 02:56 Ninette <3