Chathjelperne


2810

innlogget

41975

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Chathjelperne

På Youchat kan du prate med skeive, lesbiske, bifile, homofile og transpersoner. - Her finnes det folk med forskjellig bakgrunn og mye erfaring som er villig til å prate med ungdom om all slags temaer, sier Vegar Bjørnshagen. F.V: Benedikte Lund Såstad, Marie Natland Wabakken, Marlene Kalland, Vegar Bjørnshagen, Luca Dalen Espseth, Simen Østad og Ingvild Endestad. Foto: Kristian Mendoza.

Kristian Mendoza
10. sep 2012 10:09

Ung, skeiv og trenger noen å dele erfaringer med? Da er youchat noe for deg.

– Det er viktig for oss å understreke at vi jobber likemannsbasert. Her er både de frivillige chatterne og de som tar kontakt sidestilt. Dette gjør det lettere å holde en god samtale.

Det sier Vegar Bjørnshagen, en av de syv chatterne på youchat.no.

Her kan du ta kontakt dersom du er usikker på egen seksualitet, har problemer eller bare trenger noen å snakke med. Tjenesten er en del av Helsetuvalget.

Anonymitet viktig

– Når du snakker med oss er du helt anonym, det betyr at vi ikke ser navnet ditt, hvor du bor eller IP-adressen din. Vi vet ingenting om deg som du ikke ønsker å dele selv, forteller han.

Vegar og resten av teamet sitter klistret foran pc-skjermen. De jobber på Helseutvalget sitt hovedkontor hver mandag mellom 17.30 og 20.30. Tastelydene blir kun avbrutt av små samtaler mellom chatvertene.

Konsentrert gjeng: Tre timer hver mandag er youchat.no sine verter tilgjengelige for ungdom. Slik ser det ut på kontoret mens de jobber. Foto: Kristian Mendoza.

– Enklere enn telefon

Spørsmål om identitet. Råd om å komme ut av skapet. Dette er noen av temaene som blir tatt opp på Youchat.

– Vi får spørsmål om familieproblemer. Det er mange som også trenger noen å snakke med om rus, mens noen ønsker å prate om forelskelse, sier Ingvild Endestad.

Men det chattes også om mer trivielle ting rundt det å være ung og skeiv.

– Det at man slipper å snakke i telefonen tror jeg gjør det enklere å dele sine innerste tanker. Terskelen for å ta kontakt med oss på denne måten er også lavere enn når man er nødt til å bruke stemmen på en telefonsamtale, mener Ingvild.

Chatvertene rådfører seg med hverandre underveis i chatten. Her er Luca Espseth (t.v.) og Ingvild Endestad. Foto: Kristian Mendoza.

Hun påpeker også at alle chatvertene både har bilde og fornavn synlig i chatten.

– Dette for å skape nærhet og tillit til oss. Det er også noen som ønsker å prate med de samme vertene de pratet med sist, opplyser hun.

Nye chatverter ønskes velkommen

Vegar forteller at alle som er frivillige i Helseutvalget, deriblant youchatterne, må gjennom en frivilligskolering som består av tre moduler. Man får også tilbud om MI-kurs (motiverende intervju, red.anm) og førstehjelpskurs ved selvmordsfare (Vivat).

– Er man opptatt av gode samtaler, og ønsker å bruke egne erfaringer på noe positivt, er denne jobben perfekt. Dessuten får man den nødvendige opplæringen av Helseutvalget før man begynner, avslutter Vegar.


Fakta om youchat.no:

En chattetjeneste for unge LHBT-personer om er usikker på egen seksualitet, har problemer eller som trenger noen å snakke med. Startet opp i 2008.

Drives av frivillige chatverter som er tilgjengelig for samtaler hver mandag mellom 17:30 og 20:30 hele året.

Består også av en blogg som besøkes av mange ungdom og som går under mottoet: «Blogg hele uka, chat hver mandag».

Youchat har hatt over 1300 henvendelser fra chattere så langt i år og vokser stadig i popularitet.


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • Martialsk

  10. sep 2012 15:07 <3 Verdens kuleste hverdagshelter <3
 • Funhouse

  11. sep 2012 07:17 Ingvild Endestad var pen!
 • slettet_Grektwm

  11. sep 2012 21:56 Hvor skal jeg henvende meg om jeg ønsker å være med som frivillig?
  Kjempelurt tiltak! :)
 • angel_inc

  13. sep 2012 09:47 Ønsker du å bli frivillig i Helseutvalget kan du sjekke ut mer om det på våre hjemmesider http://www.helseutvalget.no/frivillighet/

  Har spørsmål om frivillighet eller har lyst til å melde deg som frivillig er det bare å kontakte Therese hos oss via epost therese@helseutvalget.no eller telefon 23357200

  Hilsen
  Rolf Martin