Vinn eller forsvinn for Skeive Filmer


2810

innlogget

41975

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Vinn eller forsvinn for Skeive Filmer

14. september starter årets Skeive Filmer. Heidi Christensen Gaukås og Bård Ydén håper festivalen vil trekke mange publikummere. Skeive Filmer er avhengige av et godt besøk for at filmfestivalen skal kunne arrangeres igjen i 2013. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Linn Kristin Nordseth
8. sep 2012 12:09

Skeive Filmer trenger flere publikummere under årets filmfestival, ellers er det kniven på strupen for den tradisjonsrike filmfestivalen.

Den 14.-19. september arrangeres Skeive Filmer, internasjonalt kjent som Oslo Gay & Lesbian Film Festival, på Cinemateket i Dronningens gate 16. (Se filmtrailere fra årets festival nederst i saken).

Alvoret til tross, Bård Ydén og styremedlem Heidi Christensen Gaukås er likevel ved godt mot i forkant av årets festival.

– Nesten som skeiv film fra sør

– Årets program er veldig variert. Den som tar en titt på programmet vil se at her er det noe for alle.

– Vi kan vise til et stort sprang, fra lett underholdning til filmer som lodder dypt og tar opp viktige temaer. Deriblant disse finner du fokusområdet vårt, som i år er filmer fra Uganda, Israel og Jamaica, sier Ydén.

– I filmen «Call me Kuchu» kommer det fram at den hvite mann har mye av skylden for fordommene mot homofile, fordi det nettopp er misjonærenes holdninger som er blitt overført til befolkningen, legger han til.

– En av mine favoritter under årets filmfestival er «Cloudburst», men jeg er også veldig glad i «Kyss mig», sier Christensen Gaukås.

– Det som skiller oss fra vanlig kino er at vi har et større spekter å spille på, fra kortfilm til langfilm, spennende gjester og sosiale arrangementer i tillegg. Og dette er den eneste
muligheten til å se disse filmene på et kinolerret, utdyper hun.

– Vi kan vise til et stort sprang, fra lett underholdning til filmer som lodder dypt og tar opp viktige temaer, sier Bård Ydén. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Umulig å legge opp til ett tema

Arrangørene bak Skeive Filmer sier at det er umulig å legge opp til ett tema for festivalen, fordi det begrenser mulighetene til å gjøre festivalen variert.

– For oss har det selvfølgelig vært viktig å finne de gode filmene når vi har gjort et utvalg, og vi kunne lett ha vist flere filmer, men det er det ikke nok dager til, sier Ydén.

– Vi må ha kortfilmer og et fokusområde i tillegg til langfilmene, og så er det ikke minst vesentlig at fordelingen mellom kjønnene er jevn. Dessuten er ungdommen viktig for
oss. Derfor er det nå det tredje året på rad hvor vi samarbeider med Skeiv Ungdom som
deler ut en egen jurypris, tilføyer Christensen Gaukås.

Europa-premiere og dampende erotikk

Skeive Filmer kan i år friste med Europa-premiere på filmen «Gayby», som tidligere bare har blitt vist i USA. I tillegg anbefaler Ydén og Christensen Gaukås filmen «Young & Wild»
for de som ønsker seg en film som er mer vågal.

– «Young & Wild» har et morsomt filmatisk språk og den er også basert på en sann historie hvor hovedpersonen er en seksuelt fiksert tenåringsblogger, sier Ydén.

Fra filmen «Young & Wild». Se trailer lenger ned i saken.

Kim Friele, bamsefest og Guinevere Turner

Kim Friele kommer for å åpne filmfestivalen, og da skal NRKs homofili-dokumentar fra 1973 vises.

– Da vi spurte Friele om hun ville komme og se filmen hadde hun nesten glemt hvilken film det var snakk om. Det er så lenge siden. Jeg er glad vi skal vise denne filmen, for den sier litt om hvor vi er nå kontra hvor vi var da, utdyper Ydén.

– Vi arrangerer åpningsfest på Elsker fredag den 14. september. Festen er åpen for alle og  DJ Deadswan spiller. På lørdagen inviterer Bamseklubben til hårete festligheter på Den Røde Mølle etter visningen av Bear City 2, tilføyer Christensen Gaukås.

– Også må vi ikke glemme at L Word-stjernen Guinevere Turner gjester festivalen som
jurymedlem. Hun har definitivt smeltet mangt et pikehjerte, sier Ydén.

– Vi hører stadig at "homofilm er dårlig film", og til de som er av den oppfatningen vil jeg si at et besøk under festivalen vil være en positiv overraskelse, sier Bård Ydén. Foto: Linn Kristin Nordseth.

Trenger flere publikummere enn i 2011

Målet for årets filmfestival er ifølge Ydén og Christensen Gaukås fulle saler for alle visninger, og de legger ikke skjul på at de trenger flere publikummere for at filmfestivalen fortsatt skal eksistere i 2013.

– Vi må ha flere publikummere enn i fjor for å få regnskapet til å gå opp, så enkelt er det. Vi håper såklart at så mange som mulig dukker opp, understreker Ydén.

– Det vi ser er at når folk først kommer, så ser de gjerne flere filmer av gangen og er
svært positive. Det gjelder bare å få bukt med dørstokkmila, legger Christensen Gaukås
til.

– Vi hører stadig at "homofilm er dårlig film", og til de som er av den oppfatningen vil jeg
si at et besøk under festivalen vil være en positiv overraskelse. Våre filmer handler ikke
nødvendigvis kun om det å være skeiv, presiserer Ydén.

– Et siste, men viktig tips er; les programmet. Da vil du garantert finne noe du liker, avslutter han.

For mer info/program, se: oglff.org eller Facebook.com/skeivefilmer. Instagram: @skeivefilmer.


Her er et utvalg trailere fra årets program:

«Young & Wild»:

«Gayby»

«Bear City 2: The Proposal»:

«Cloudburst»:

«Kyss mig»

«Ingen mann i sikte»:

«Call Me Kuchu»:


ANNONSE

Kommentarer (13)

Ny kommentar ›

 • slettet_kPkdhMt

  8. sep 2012 10:36 Ta hintet og innse at skeiv film IKKE er det folk springer skoa av seg for å se. Sånn er det bare...
 • kinko

  8. sep 2012 13:04 Gleder oss til festivalen. Mye bra på programmet i år!
 • slettet_cPb38rY

  8. sep 2012 16:24 Startsiden: ser ut som om du har sprunget av deg skoa;)

  Spøk til side; jeg gleder meg veldig, og synes det er veldig mange bra filmer i år! Oslo trenger en skeiv filmfestival, så jeg håper publikum kjenner sin besøkelsestid!

  Under Bergen inretbånasjonale filmfestival (BIFF) er drt alltid mye mennesker også på de skeive filmene.

 • Pausefisken

  8. sep 2012 16:58 Hvorfor i alle dager valgte de å FLYTTE festivalen ifra Skeive Dager i juni, til langt ut på høsten, og så klage på dårlig oppslutning? Sier seg vel nesten selv at det er et bedre "marked" når byen er full av tilreisende, enn å basere seg på de "lokale" nå på høsten? For min del, ble det brukt sommerferie til å få med seg flest mulig filmer under festivalen når den var i juni, men etter at den ble flyttet - passer det ikke lenger min kalender dessverre.
 • jean luc

  8. sep 2012 18:26 @Pausefisken: Etterhvert som arrangementer og fester rundt Skeive Dager økte, merket vi at besøkstallene dalte. Det, kombinert med at vi måtte vente ett år på å få de ferskeste filmene i en tid hvor filmer slippes på DVD tidligere enn før og ulovlig nedlasting er et problem, flyttet vi til en mer kinovennlig tid...etter å ha spurt publikum hva de mente.

  Vi har opplevd like godt besøk i september som i juni, så det er faktisk mulig å få dette til, men festivalen er undervurdert og får dessverre lite presse.

  Og vil du se film i juni er det fullt mulig: Etter at vi flyttet festivalen til september har vi hvert år en "Skeiv Weekend" på Cinemateket hvor vi viser både klassikere og nye filmer, så filmtilbudet på sommeren er der fortsatt - du kan si at festivalen er utvidet slik at vi kan gi dere film i pose og sekk.

 • McGayGuy1971

  8. sep 2012 19:28 Hvorfor ble kommentaren min fjerna??

  Hvis Skeive Filmer ikke tåler kritikk er det ikke liv laga for festivalen!

  Dere har fått pepper for dette før, og når dere ikke hører på dem som faktisk liker "Skeive Filmer".... Ja, som man reder så ligger man sier nå jeg! I juni under Skeive Dager er jo byen full av folk, ikke bare norske, men også utenlandske turister, og dere skal jo ikke se bort ifra at noen av dem skulle like å med seg litt skeiv film??? Men hva gjør dere??

  Jo, dere flytter likesågodt hele festivalen til høsten!! Hallo?? Det er mange som legger opp ferien sin etter når Skeive Dager blir arrangert (meg selv inkludert), for å få med seg så mye som mulig av festivalen!

  Skeiv Weekend er vel og bra, det - men du kanskje ikke med deg alt det du ønsker å se???

  Det er ikke alle som kan ta seg en tur til Oslo på sparket!
  Det bor faktisk homosofile og lespomane også på utsiden av Oslo-gryta...

 • slettet_cZbLpVC

  8. sep 2012 20:29 Hvor kjøper man billetter?
 • jean luc

  9. sep 2012 11:53 Billetter fås kjøpt via skeivefilmer.no og cinemateket.no
 • slettet_yqUsdoy

  9. sep 2012 14:09 Jeg har aldri fått med meg Skeive Filmer før, men gleder meg som en unge til årets! Ser ut som jeg må kjøpe en god del billetter, for det er sykt mange filmer jeg vil se! Synes det er helt greit at Skeive Filmer er på høsten, da blir det gode spredt mer utover året :D
  Lo meg halvt skakk av "Cloudburst"-traileren! Herlig film!
  <3
 • slettet_zPdPRAb

  9. sep 2012 17:55 Jeg har sett mange skeive filmer på Cinemateket, og jeg har likt alle filmene.

  Jeg ser mye film, og det viktigste er at filmen er bra, skeiv eller ikke. Samtidig så synes jeg det er forfriskende at karakterene i filmen for en gangs skyld er skeive.

 • Tricky

  9. sep 2012 22:58 Vi gleder oss!! :)
 • slettet_sGAWfSI

  10. sep 2012 11:56 får man bare kjøpt en og en billett. de som vil ha med seg hele festivalen burde hatt mulighet til og få kjøpt festivalbånd eller noe da til rabattert pris
 • anePMA

  10. sep 2012 22:04 Gleder meg! Kjempe bra festival!