- Delta i fitteopprøret!


1637

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Delta i fitteopprøret!

Håkon Haugli er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og leder av Arbeiderpartiets Homonettverk. Serien "Skeive refleksjoner" er en artikkelserie hvor Gaysir inviterer skriveføre LHBT-personer til å uttrykke sin dagsaktuelle mening.

Håkon Haugli
24. aug 2012 12:08

”Fitteopprørerne” kalte Gro Holm i NRK dem, medlemmene av bandet Pussy Riot som sist fredag ble dømt til to års fengsel for å ha protestert mot President Putin i en katedral.

Samme dag opprettholdt en domstol i Moskva en ny lov om at homoparader skal være forbudt i den russiske hovedstaden de neste 100 år.

”Homopropaganda” var blant anklagene mot Pussy Riot, og paradeforbudet bunner i frykt for at barn og ”normale” familier vil bli ødelagt av homoseksuelle.

Dommene viser hvor dårlig, dårlig, dårlig det står til med menneskerettighetene i Russland.

Det småbarnsmødrene Nadezhda Tolokonnikova (22) og Maria Alekhina (24), og LHBT-aktivisten Yekaterina Samutsevich (30) har gjort er ingen forbrytelse. Dommen derimot - er et brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Det som skjer i Russland er svært alvorlig.

Undersøkende journalister angripes og menneskerettighetsaktivister trues. Med åpne øyne vedtar russiske politikere lovgivning som bryter ned landets internasjonale menneskerettighetsforpliktelser. Amnesty International er bekymret. «Vi ser et regime som slår hardere og hardere ned på kritikk», sier Patricia Kaatee i Amnesty Norge.

Pussy Riot er dømt for opprørsvirksomhet (hooliganism). De ble anklaget for å ha krenket religiøse følelser, for å ha ”imitert demoniske angrep”, vært kledd upassende og – som sagt – for såkalt homopropaganda. Dommeren angrep også feminisme som ideologi. Hun hevdet den utgjorde selve kjernen i Pussy Riots ”religiøse hat”.

Smak på ordene: ”religiøst hat”, ”demoniske angrep” og ”homoseksuell propaganda… Hva slags rettsstat operer med slike anklager? Ingen.

Den russiske presidenten går på bjørnejakt og poserer gjerne med maskingevær, militært utstyr som helikoptre eller i bar overkropp. Hva sier det om Putin at han kaster småbarnsmødre i fengsel og knebler LHBT? Er Putin en pyse, eller handler det om noe annet? Det handler om noe annet: makt.

Kun 7 % av russiske kvinner regner seg som feminister, mens 45 % av mennene sier i undersøkelser at de avskyr feminister. I 2005 støttet 43,5 % kriminalisering av homoseksuelle handlinger. Den russisk-ortodokse kirken utgjør en viktig del av Putins maktbase. Rettssaken mot Pussy Riot er politisk motivert. Den handler om å tilfredsstille maktbasen og tvinge kritikere til taushet. Men var det vellykket? Kanskje har Putin feilberegnet sitt publikum?

Protestene i Russland og de internasjonale reaksjonene kan tyde på det. Noen ganger er en liten fitteopprører ikke bare en liten fitteopprører.  Jentene i Pussy Riot er blitt et viktig symbol. De er politiske fanger – ofre et system der rommet for frie, kritiske ytringer blir stadig mindre.

I paraden under årets Skeive Dager i Oslo i juni gikk Arbeiderpartiet og Homonettverket kneblet i paraden.

Vi bar flagg og skilt fra fem europeiske land der lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) nå er i ferd med å bli frarøvd grunnleggende menneskerettigheter – som ytrings-, organisasjons- og forsamlingsfrihet.

Håkon Haugli under årets Skeive dager-parade. Foto: Cilje Helen Abelsen Moe.

Jeg bar skiltet der det sto ”Russland”. Det var sterkt å se reaksjonene fra dem som så på paraden: Mange ble tause og alvorlige, andre forklarte hvorfor vi gikk med munnbind for barna sine, noen applauderte. Det slo meg hvor selvfølgelig ytringsfriheten er for oss. Og hvilken forpliktelse vi har til å bruke den.

Amnesty har fått høstens TV-aksjon. ”Å elske er en menneskerett” – LHBT-rettigheter – er et av fem hovedområder. Det er en viktig kampanje, for i Norge er det mange som tror vi er i mål og mange som tror homorettigheter (kun) handler om rett til å gifte seg og få barn. Min oppfordring til deg som leser dette: Støtt aksjonen!

Frihet er ingen selvfølge. Jeg møter folk som mener vi ikke trenger Skeive Dager og det er sikkert noen som mener Amnesty ikke burde inkludere LHBT i sin TV-aksjon.  Jeg er uenig. Vi er ikke i mål i Norge, og internasjonalt er utfordringene enorme.

I mer enn 70 land er homofili straffbart, 7 land har dødsstraff. I et av våre nærmeste naboland, Russland, er det allerede forbudt å snakke om LHBT i mange byer. Et tilsvarende lovforslag om ”homopropaganda” diskuteres i det russiske parlamentet (Dumaen) og vil – om det blir vedtatt - gjelde for hele landet.

Hva betyr det for LHBT-personer i Russland? Det betyr selvsagt at de ikke kan demonstrere i gatene og danne organisasjoner. Men det kan også bety at foreldre ikke kan snakke positivt om sine homofile barn og a folk ikke kan snakke åpent om kjæresten sin blant venner og på jobb. Det er ikke vanskelig å se for seg hvor krenkende et slikt forbud vil være.

Vi er frie til å vise solidaritet med dem som knebles, utsettes for vold eller opplever annen urett på bakgrunn av hvem de er – i Norge eller langt herfra. Den friheten er ingen selvfølge.

Bruk den nå - til å delta i fitteopprøret: Svaboda Pussy Riot!

Håkon Haugli, stortingsrepresentant (A)
@HakonHaugli på Twitter
www.homonettverket.no

 


ANNONSE

Kommentarer (7)

Ny kommentar ›

 • moviemaker

  24. aug 2012 15:10 Viktig informasjon. For pendelen kan fort vinge tilbake også her på berget .
  Norske LHBTIQBDSMHIVosv-bevegelser har mange sær(e)-interesser som gjør at vi ikke ser skogen for bare trær.
  I den skogen så er det noen bekymringsfulle skygger som andre enn Håkon burde ha fokus på !
 • østermann

  25. aug 2012 09:16 Selvsagt er det som skjer i Russland - og i mange andre land - meget alvorlig, og vi vet antakelig lite om hvor heldige vi er som har frihet til å velge å elske hvem vi vil, vise våre følelser og kjærlighet - og til å slenge dritt og snakke / skrive nedsettende om både politikere og andre - om vi vil.
  Og apropos det siste.. Jeg håper virkelig at noen av disse kommentarene er ment som ironi. Uansett en ganske smakløs sådan.
  Er de alvorlig ment vitner de mest om historieløshet, uforstand, intoleranse og frykt for egen legning.

  ( jeg ser nå i ettertid at det kun er "moviemakers" kommentar som står igjen - og det er selvsagt IKKE hans kommentar jeg sikter til. De andre er visst slettet..(?)

 • slettet_grKkQfU

  26. aug 2012 19:17 Ærlig talt. Dette er absolutt lavmål og sensurere kommentarer som ikke omfavner kronikkforfatterens politiske ståsted og agenda. Det er faktiskt ikke forbudt og kritisere feminismen og lovprise russiske myndigheters resolutte opptreden og domfellelse av ekstremister.
  Men, det forundrer jo ikke, da Arbeiderparti-representanter generelt maner til ytringsansvar i sin redsel for og bli konfontrert og kritisert på grunn av sin politikk som underforstått er overlegen all annen. Hvis det er slik Arbeiderpartiet skal møte motstanden mot de som ikke masjerer i den sosialdemokratiske takt, med regelrett sensur av politiske motstandere er det all grunn til bekymring.
  Det er rett og slett heller på tide at vi feier for egen dør og gjør opprør mot lederpartiet i eget land og feier "fittene", for og bruke kronikkforfatterens egne ord, ut av regjeringskontoret ved valget i 2013.
 • slettet_kPkdhMt

  26. aug 2012 20:28 Helt forkastelig å slette innleggene som var skrevet her tidligere. Ikke var dem ulovlig, ei heller støtende på noen som helst måte. Det var heller ikke noen personangrep. Det var rett og slett bare flere kommentarer på en artikkel, og den enkelte persons syn på artikkelen.

  Nesten daglig legger GS redaksjonen ut artikler og åpner umiddelbart for kommentarer, noe som i seg selv bidrar til en mer levende side, og som i utgangspunktet burde være bra.

  Men blir utrolig provosert over sensuren som utøves her inne. Hva hensikt har det å kommentere og si sin mening når kommentarer som ikke applauderer eller hyller synet til forfatter eller ledelsen nesten uten unntak likevel blir slettet.

  Sensuren av alle kommentarene til de ulike artiklene gjør stedet grått. Det må være rom for å ha ulik mening, også inne på GS.
  Er så lei av å bli påprakket meninger som kun er politisk eller "gay" (sir), korrekte. Jeg vil ha nyanser!

  Med litt mer takhøyde her inne, ville GS blitt et litt friskere sted å oppholde seg.
  Men det er kanskje ikke meningen, eller?

 • slettet_grKkQfU

  26. aug 2012 22:59 Spesielt ille er det jo at når det som illustrasjon av artikkelforfatterens emne for kronikken blir avbildet bildet av ham, kneblet i et demostrasjonstog, så utviser gaysir-redaksjonens selv unødvendig streng sensur. Jeg synes dette er dobbeltmoralskt, forkastelig og opprørende.
 • slettet_vok38wU

  27. aug 2012 13:16 Jeg ser at mitt innlegg er blitt slettet. Det var hverken støtende eller sjikanerende. Jeg gjorde for det første oppmerksom på at "P**** Riots" ble dømt for blasfemi, ikke for politisk eller homopolitisk aktivitet. De hadde forstyrret høymessen ved å rope ut obskøniteter ved alteret.
  For det andre sa jeg, litt "tongue in cheek", at det måtte være en lettelse for moskovittene å slippe "gay pride"-parader. De bidrar nemlig å bekrefte det stereotype billede folk har av homfile, og dermed befeste fordommer. De fleste av oss er nemlig helt vanlige mennesker, og bruker ikke strutsefjær, mak-up og tangatruser. Men dette var åpenbart for sterk kost for Haugli( som visstnok har en sentral rolle i Gaysirs redaksjon?), til tross for at han ønsker å forsvare den hellige ytringsfriheten. Men hvis han mener det er greit at man springer opp til alteret under en gudstjeneste og lirer av seg fy-ord, så burde det vel være greit å være uenig i hans bedømmelse av rettssaken mot "P**** Riots"? Men nei, hans og Gaysirs idealer om ytringsfrihet strekker seg kun til grensene for hva sosialistene mener.
 • kåbbåj

  29. aug 2012 18:45 ..et lite apropos til Balder Adonis som helt riktig påpeker at de fleste av oss ikke bruker strutsefjær, make-up og tangatruser..
  Det gjør da heller ikke majoriteten av deltakerene i paraden.

  Jeg savner forresten en avdeling for "Oss normale" der. Den ville sannsynligvis bli den desiderte største og lengste, men av en eller annen grunn er det visst ikke så mange innen den kategorien som tør.. (?) Derfor må vi som tør finne andre grupper å gå under - og det er helt greit! "Vi er mange flere, resten står blant dere"..:))
  Jeg ser ingen grunn til å skamme meg over min legning, og absolutt ikke over "skrullene" som deltar, men mange burde skamme seg over fordommene sine; - både mot homoseksualitet og mot homser som liker å showe og jøgle.