- Tryggest å ha sex med en hivpositiv på behandling


768

innlogget

41928

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Tryggest å ha sex med en hivpositiv på behandling

Louis Gay (høyre) deltok i paneldebatt under AIDS2012 i forbindelse med hiv og kriminalisering.

Jim Høyen
10. aug 2012 09:08

Louis Gay har vært på AIDS2012 i Washington. Han kom hjem med ny kunnskap i kofferten, og deler den gjerne med Gaysirs lesere.

- Over halvparten av de som tester seg første gang har så lave CD4-tall at de sannsynligvis har vært hivpositive i mange år. Disse har da i lang tid oppfattet seg som hivnegative. Sannsynligheten for at de har smittet mange på sin vei er stor, begynner Louis.
 
Han forteller at dette blant annet var et tema på konferansen i Washington som han deltok på i juli. Dette ble brukt som argumenter i debatten om avkriminalisering og viktigheten av høyere testrate blant folk.
 
En frisk person har et antall CD4-celler på mellom 400 og 1600 celler per kubikkmillimeter blod. Er antall CD4-celler på mellom 200 og 500 kan det indikere at immunforsvaret er svekket. Sen-stadiet av hivinfeksjon begynner oftest ikke før CD4-tallet faller under 200.
 
- Fra konferansen "HIV in Europe", i København tidligere i år, ble det formidlet at hivsmitte i mer enn 50 % av tilfellene blir overført fra en som ikke selv vet han er hivpositiv. Derfor kan du spørre den andre part så mye du vil, du vil ikke få et svar som er 100 % til å stole på. Ikke fordi den andre part lyver, men fordi vedkommende er av den oppfatning at han er "frisk", forteller Louis Gay.
 

Overlater sin egen beskyttelse i andres hender

Louis er litt oppgitt over den kontinuerlige diskusjon mellom hivpositive og hivnegative om hvem som har det overordnede ansvaret.
 
- Mange hivnegative forbeholder seg retten til ubeskyttet sex. De forventer og forlanger at hivpositive skal informere om sin status. Når ingen sier noe, eller de får informasjon om at den andre part er "frisk", ja da er de "trygge". Men da overser de et stort og farlig bilde. De overlater sin egen beskyttelse i andres hender. De stoler på, og tror, at andre tar vare på deres helse. Jeg tror veldig mange tenker på den måten, og det er "livsfarlig".
 
Louis understreker hvor viktig det er at alle som sjekker på London pub, besøker sauna eller som "hooker up" på Gaysir, reflekterer over dette.
 
- Alle vil pule, men ingen vil ha hiv; Mellom de to tankene ligger det en del personlige valg. Derfor er det viktig å få folk til å forstå at de selv må ta vare på sin egen helse. Det er veldig skummelt å overlate hele ansvaret på de som vet at de er hivpositive.
 
Louis mener det er tryggest å ligge med en åpent hivpositiv på vellykket behandling. Han sier nyere forskning som ble lagt fram på AIDS2012 støtter han i dette.
 
- Vedkommende er da sannsynligvis på medisiner. Men like viktig er at man da lettere kommuniserer utfordringene, og tar forhåndsregler som sørger for at smitte ikke overføres. Man ønsker jo å ta vare på hverandre.
 
- Det er nok langt mer risikofylt å dra med seg en kjekk og sympatisk fyr hjem fra byen, som sier han er "frisk", for så å la seg friste til å ta ukloke valg.
 
- De fleste oppfatter seg nok som hivnegativ inntil en test bekrefter eller avkrefter dette. Det kan ha skjedd mye i mellomtiden. Spesielt hvis man ikke får en primærinfeksjon - som er en indikasjon på at noe ikke er som det skal være.
 

"Hard core"-gruppa

- Det er for stort fokus på "hard core"-gruppa. De som har høyt rusinntak, og som med overlegg praktiserer ubeskyttet sex.
 
Louis forteller at "Hard core"-gruppa også ble diskutert på konferansen i Washington.
 
- De finnes i nesten alle land. Men det er kun snakk om en promille av de som er hivpositive. Denne gruppen er nesten umulig å få tak i. Konklusjonen blant forskerne er; - Finn dem og få dem på medisiner. Denne gruppen forklarer ikke de høye smittetallene i Norge.
 
- Alle bør ta et kollektivt ansvar; Sørge for å teste seg. Få de som sliter med å mestre sin diagnose på medisiner. Folkehelseinstituttet sier at nærmere 10 % av Oslos homofile er hivpositive. De snakker om en epidemi.
Louis Gay: Foto: Tina Åmodt

Medisinering viktigere enn kondom

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) la fram den siste forskningen på "hiv 
transmission risk" under konferansen i Washington.
 
"Different factors can increase or decrease transmission risk. For example, taking antiretroviral therapy (i.e., medicines for HIV infection) can reduce the risk of an HIV-infected person transmitting the infection to another by as much as 96%. Consistent use of condoms reduces the risk of getting or transmitting HIV by about 80%."
 
- Det er interessant at de sier at ubeskyttet sex med en hivpositiv på vellykket behandling er tryggere enn sex med kondom med en hivpositiv som ikke er til behandling.
 
- Ny forskning har ført til at man er enda mer opptatt av å få diagnostiserte på medisiner 
umiddelbart. I Norge har det vært et en holdning at medisinering ikke skal starte før CD4-tallet har falt til et bestemt nivå. Men nå har medisinene så lite bivirkninger at det beste er å starte umiddelbart, mener Louis.
 

Utrydding av hiv - et spørsmål om penger og politikk

- Det påstås av flere, blant annet lege Frank O. Pettersen ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, at vi har verktøyene som skal til for å utrydde hiv og aids.
 
Ved å tenke på behandling også som et forebyggende tiltak, øker man muligheten til å begrense, ja kanskje til og med stoppe, epidemien, skrev Pettersen i på HivNorges nettsider i januar. 
 
- Det er egentlig bare et spørsmål om penger og politikk. Hvis hivpositive blir fanget opp tidligere, ved f.eks. lavterskel testtilbud, og satt på medisiner umiddelbart, vil smittetallene etterhvert gå naturlig ned. Men det krever internasjonal innsats.
 
- Kondombruk er uansett det viktigste å formidle. En ting er hivsmitte, men det finnes også andre seksuelt overførbare sykdommer (SOI) som påvirker helsen. Resistense virus snakkes det også om. Derfor er det viktig å se seksuell helse under ett, og ikke bare fokusere på hiv.
 
Internasjonal forskning viser at en nydiagnostisert kvinne på 25 år, som starter med medisinering umiddelbart, vil ha en gjenstående levetid er 52,7 år. En hivnegativ 25-åring kvinne har ca 53,1 år igjen. Det viser hvor bra medisinene er blitt.

Anthony Fauci, lederen for det amerikanske infeksjonsforebyggende instituttet (NIAD), er en kapasitet innen forskning på hiv og aids. Lytt til hva han har å si:


ANNONSE

Kommentarer (60)

Ny kommentar ›

 • slettet_grKkQfU

  10. aug 2012 07:59 "Louis mener det er tryggest å ligge med en åpent hivpositiv på vellykket behandling." OK. Personlig mener det er betraktelig tryggere og ikke ligge med en hiv-positiv.
  Gaysir-redaksjonen fortsetter ufortrødent sitt propagandatog mot hiv-paragrafen med uforminsket styrke. Imponerende.
 • Mastard

  10. aug 2012 08:33 0 i virus betyr ikke at du ikke kan bli smittet, men det betyr at det er så godt om umulig, legene vil si det er nesten umulig å smitte, men det vet ikke 100% - enda.
  Det er ca 20 barn født på Ulevåll av hivpositive mødre på vellykket medisinering, men det er ikke det samme som at man ikke kan bli smittet av en vellykket medisinert hivpositiv.

  Sttistikken viser at det er flere hivpositive hvert år, fordi man har sex med de som SIER der er hivnegative, de som selv tror de er hivnegative.
  Alle hivpositive har også trodd det.......
  Nå vet vi at vi ikke kan smitte hvis vi har 0 i virus.
  Og vi kan bli sjekket hver 3 mnd. Vi forholder oss til fakta.
  Når sjekket de siste du hadde sex med seg? Vet du egentlig det?
  Jeg antar ikke at jeg er noe som hest jeg vet jeg er hivpositiv og jeg vet jeg ikke kan smitte, men har kun sex med andre hivpositive, det er nesten helt sikkert ;-)

 • Jag

  10. aug 2012 09:00 Det virker som hiv skal forherliges som sykdom og at det er helt ufarlig. Dét er farlig propaganda.
  Jeg hadde lett valgt bort å ha sex med en hiv+, til fordel for en nytesta med negativt resultat. Om man nå skulle ha random sex med noen i det heletatt.
  Et lass av folk har jo fakerten høyere kilometerstand enn en godt brukt taxi. Det virker som det ikke finnes skrupler og sunn moral igjen i befolkningen.

  Hva skjedde med å ta seg en r#nk når man var kåt?

 • Eraserhead

  10. aug 2012 09:19 "Propagandatog" er et ganske treffende ord i denne serien av saker, luring. Jeg synes det er ufattelig skremmende at Norges største (eneste?) nettmiljø for LGBT-folk skal publisere påstanden om at medisingering er viktigere enn kondom. Der røk et par tiår med forebyggende kampanjer om beskyttelse. La oss heller ikke glemme at det eksisterer mange andre (mer vanlige) kjønnsykdommer.

  "Avkriminalisering" er et forbanna flott ord for det å pule rundt hemningsløst og hemmelighetsfullt. For å bedra enhver som velger å gå til sengs med deg som rettmessig antar at du ikke ønsker å smitte ham med en sykdom som medfører livslang medisinering. Det er ikke mye å forvente av den syke, at han skal forsøke å ikke smitte andre med sin sykdom. Det er utrolig lite som skal til, vi snakker om litt ærlighet og et lite stykke gummi, vi driver tross alt ikke og kjører HIV-positive i noe middelaldersk spedalsk eksil. Den influensasyke ergrer seg ikke over å måtte holde seg for snuten når han nyser i offentlighet. At denne karen her insisterer på å være frontfigur for en gruppe mennesker som ikke bare nekter ansvar overfor sine egne dårlige avgjørelser, men tilogmed forsøker å legitimere konsekvent spredning av en tragisk epidemi - dét er forstyrrende. Jeg finner det temmelig absurd at HIV-positive skal ha en egen rett til å uansvarlig sex, når resten av befolkningen ser ut til å kunne finne seg i de enkle retningslinjene som finnes for trygg sex. Ansvaret i denne saken er større enn individets ansvar for seg selv - det handler om å bry seg om sine medmennesker. Aksepter konsekvensene av tilstanden din og vær et medmenneske.

  Jeg ønsker at Gaysir skal si seg ferdig og fornøyd med propagandatoget. Dropp dette nå.

 • Mastard

  10. aug 2012 09:33 Tydelig er det viktig at Gaysir tar opp hivtemaet gang på gang.
  Det er IKKE tilstrekkelig å bruke kondom, for det blir ikke praktisert og HIV fortsetter å spre seg.
  I hele verden er det vist og bevist at BRUKE KONDOM kampanjene ikke virker og at yngre i dag bruker mindre kondom, enn yngre gjorde bare for få år siden.
  Hiv er på fremgang og man bruker ikke kondom er fakta.
  Derfor er det viktig at denne debatten ser på andre alternativer til kondombruk, og et alternativ er Test & Treat kampanjer. Dette gir resulteter.
  Bra at Gaysir følger opp hva som skjer i den virkelige verden!
 • slettet_ZVYkLkd

  10. aug 2012 11:05 Interessant. Bra at fokusen er tilbake på noen viktige temaer, samt at vinklingen varierer.

  Skulle gjerne sett til en artikkel med en hiv-positiv, og lest om hans egen historie for å se om den "samsvarer" eller ikke med hva både unge og voksene tenker om Hiv.

 • slettet_Y7Iw1kv

  10. aug 2012 11:12 Igjen synes jeg Louis gjør en veldig bra jobb. Diskusjoner som denne er viktig, og i flere land som f.eks som Sveits er dette med tidlig intervensjon med medisiner vært prøvd med hell. Stå på Louis!
 • Eraserhead

  10. aug 2012 11:19 Til hiv_pos: Jeg vet ikke om jeg forstår deg riktig.

  Sitat "Det er IKKE tilstrekkelig å bruke kondom, for det blir ikke praktisert og HIV fortsetter å spre seg."

  Mener du at kondomet ikke er tilstrekkelig fordi det ikke blir tatt i bruk? Altså, at den ikke virker som beskyttelse dersom man ikke faktisk trer den på penisen?

  I så fall ligger vel feilen ikke i selve kondomen. Den fungerer jo flott så lenge man bruker den, noe annet har jeg verken hørt eller erfart. At antallet hiv-smittede har økt så voldsomt de siste årene er vel kanskje ikke fullstendig urelatert til den typen holdning som promoteres av Louis, deg og nå Gaysir. Det er vanskelig å se noe annet motiv bak fremmelsen av overlagt smitting enn frykten for avvisning i sengen. Hvordan kan noen klare å bry seg så lite om dem de velger å ha sex med? Å gjennomføre et helt samleie mens man vet at vedkommende nå har en grusom overraskelse i vente?

  Kondombruk er tilstrekkelig. Dårlig praksis er ikke.

 • Mastard

  10. aug 2012 11:44 Kondom er ikke tilstrekkelig!
  Har du hørt om rimming slikking, suging, halsknulling, fisting, wet, scat , deling av sprøytesisser og kyssing? - dette kan også overføre hiv.
  Vi snakker om den virkelige verden - der det er plass til ALLE.
  Alle typer sex blir praktisert på mange nivåer og kondom - ja hvis man ser på sex som et sted man stikker pikken og ikke noe mer ja da fungere sikkert kondomet, men .... det blir nok litt for snevert for de fleste, etterhvert.
  Regner med at Gaysir tar opp dette temaet fordi Louis G. og Kim F har mye innsikt og bringer nytenking inn i debatten, hver gang de åpner kjeften er det for å informere om hva som faktisk skjer og det er som vanlig noen få som fremdeles snakker om "bruk kondom", men det er langt fra løsningen alene, og det vet vi jo, hiv fortsetter å smitte.
  Bruker man en mer nyansert fremgangsmåte og tar tak i problemstillingene blir det faktisk mulig å gjøre denne generasjonen til den siste generasjonen med hiv. Den kunnskpen man har i dag, sammen med all den erfaringen man har gir helt nye muligheter til å behandle, og forebygge hiv.Det viktigste arbeidet og det som er mye mer forebyggende enn noe annet i dag er:
  TA EN HIVTEST hver 3.mnd. fremfor å snakke om hvordan andre skal ha sikker sex.
  Det er sammen med å bruke kondom et viktig grunnprisipp i hivarbeidet. Det er her utfordringen ligger få alle til å teste seg, NÅ.
 • Eraserhead

  10. aug 2012 11:57 Du skjønner, med "Every man for himself"-prinsippet legger man ikke akkurat grunnsteinen i et kjærlig og velfungerende samfunn. Man må legge litt mer empati og omtanke til grunn for at flest mulig skal trives.

  At noen HIV-positive, som Louis, bruker stigmatiseringsbegrepet i forbindelse med ansvarlig og sikker sex, det forstår jeg ikke helt. Man er ikke stigmatisert fordi man tar forhåndsregler. Hensynsløs og intendert smitte bidrar vel mer til å gjøre HIV-positive til en stigmatisert gruppe, og det trenger vi ikke. HIV-positive trenger alle de samme rettighetene som resten av oss, samt ekstra empati og inkludering. Dette innebærer ikke at man skal få lov til å intensjonelt smitte noen med en livsvarig sykdom. Hvorfor trenger man en rett til å gjøre noe sånt mot noen, og hvorfor har man i det hele tatt lyst til det?

  Ta en SOS-test hver tredje måned - og lev i konstant frykt for å ha lagt med en uærlig drittsekk.

 • Mastard

  10. aug 2012 12:00 Kommetar til Eraserhead:
  Ja det var et innlegg som virkelig beskriver hvor inkluderende man er ......
 • Eraserhead

  10. aug 2012 12:24 Til hiv_pos:

  Hvorfor trenger du retten til å bevisst smitte en frisk person med HIV?

 • Mastard

  10. aug 2012 12:28 Svar til Eraserhead.
  - hvem har sagt eller hvor står det at jeg krever denne retten?
  Fokuser på sak ikke person.
 • Sir Bignip

  10. aug 2012 12:35 Jeg har en enkel filosofi her i livet, jeg er selv ansvarlig for livet mitt, helsen min og handlingene mine. Jeg kan ikke skylde på andre hvis jeg skulle bli smittet ved at noen "intensjonelt" har smittet meg med HIV, influensa, gonore eller kusma. Til syvende og sist er det mitt liv, mitt ansvar. Et slikt syn kommer med litt livserfaring, og jeg er kanskje naiv nok til å tro at ingen egentlig ønsker å smitte andre med noe som helst og at smitte ikke skjer fra "drittsekker"! Kjærlighet og inkludering begynner ved at man tar vare på seg selv, ikke på at man forventer at andre skal gjøre det og blir forbannet hvis det ikke skjer!
 • Eraserhead

  10. aug 2012 12:46 Saken, som du gir uttrykk for å støtte, hiv_pos, er om det skal bli lovlig for HIV-positive å intensjonelt utsette andre for smitte.

  Apropos livserfaring; her er litt av min egen, som jeg håper du ikke avfeier fordi livet ditt har vært lengre enn mitt (det kan jeg rett og slett ikke noe for):
  Vi kommer ingen vei dersom vi alle bare skal gå og tenke på oss selv. Vi er nødt til å tenke på hverandre.