- Alle som vil bør få gifte seg i kirken


1815

innlogget

40233

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Alle som vil bør få gifte seg i kirken

- Karita er en kompromissløs forkjemper, og fikk aldri ta skikkelig del av æren for ekteskapsloven, sier Jon Reidar Øyan - som gir sommerrose til Karita Bekkemellem. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

Marte Oraug Skogtrø
30. jul 2012 11:07

I sommer lar Gaysir kjente, skeive personer dele ut ros(e) til noen som fortjener det. Dagens rose er det Jon Reidar Øyan som deler ut.

Jon Reidar er politisk rådgiver i Fornyings, administrasjons- og kirkedepartementet og tidligere leder av LLH.

Han gir sin rose til Karita Bekkemellem, tidligere "homominister" og stortingsrepresentant (A). Hun er i dag administrererende direktør i Legemiddelindustriforeningen.

– Karita er en kompromissløs forkjemper, og fikk aldri ta skikkelig del av æren for ekteskapsloven. Hun er uredd, tydelig og genuint opptatt av likestilling for LHBT-personer, sier Jon Reidar Øyan.


Navn: Karita Bekkemellem.
Sivil status: Gift med Stein, 2 barn.
Bor: Rygge.
Alder: 47.
Driver med til daglig: Administrerende direktør i Legemiddelindustriforeningen. Tidligere barne- og likestillingsminister.


– Hva tenker du om at  Jon Reidar velger å gi en rose til akkurat deg?

– Det er utrolig hyggelig! Jeg tenker at han gir den til meg fordi han vet LHBT-saken er mer enn bare et fagfelt for meg. Det har vært, og er fortsatt, veldig viktig for meg og har gjort mye med meg som person.

– Jeg har lært utrolig mye av å jobbe med det og det er på en måte en politisk baby, samtidig som det har gitt meg et stort nettverk og ikke minst mange gode venner.

– Hvorfor ble du opptatt av LHBT-saken?

– Det var på mange måter tilfeldig. Jeg ble kjent med Svein Dybing i stortingsgruppa og det var egentlig mitt første møte med saken. Med det kom en økt bevissthet. Etter hvert som jeg ble bedre kjent med både saken og flere personer – for eksempel Kjell Erik Øie, som jobbet som politisk rådgiver da jeg var barne- og likestillingsminister – ble det stadig mer viktig for meg.

– Det som engasjerer med meg LHBT-saken er kampen mot urettferdighet og diskriminering.

– Hvilken LHBT-sak brenner du mest for for tiden og hvorfor?

– Akkurat nå er det nok det at det ikke finnes en felles og likeverdig liturgi. Alle som ønsker det burde få gifte seg i kirken. I alle fall med tanke på statskirken vi har hatt. Jeg mener både politikere og kirken er for slappe i denne saken – det må taes grep. Det er et helt tydelig eksempel på at kampen for likebehandling på ingen måte er over, men stadig må vinnes. Sak for sak.

– Alle som ønsker det burde få gifte seg i kirken, mener Karita Bekkemellem. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

– Hvilken happening i norsk homosak føler du mest eierskap til?

– Det må helt klart bli innføringen av felles ekteskapslov.

– Hvilke regnbueeffekter eier du?

– Jeg eier ingen regnbueeffekter tror jeg, men jeg fikk en gang en morsom dokke i gave. Den er kanskje ikke en regnbueeffekt, men definitivt en homoeeffekt.

– Hvorfor synes du det er viktig/ikke viktig å delta i homoparaden?

– Det er kjempeviktig. Det handler om både synliggjøring og symboleffekt. Paraden er med på å sette dagsorden. Dessuten er det jo et arrangement fullt av positivitet og engasjement!

– Hvordan vil du beskrive Jon Reidar?

– Han er en utrolig profesjonell og tillitsvekkende fyr. En skvær type som er veldig flink. Han er en person som treffer meg midt i hjertet, både personlig og faglig. Når man har tillitsverv på vegne av andre er det viktig at man er ærlig og rett frem. Det er Jon Reidar. Han er rett og slett utrolig dyktig.

Karita var konferansier da Gaysir og LLH arrangerte folkefest på Operataket i forbindelse med at felles ekteskapslov ble vedtatt sommeren 2008. Arkivfoto. Petter Ruud-Johansen.

– Hvis du var homominister for en dag - hva er det første du ville ha gjort?

– Da ville jeg fokusert på barn! Vi kan snakke om politisering og likeverdig liturgi og alt det andre til vi blir slitne. Det er viktig, det er ikke det, men det er barna våre som er fremtiden. Så jeg ville vel brukt kreftene mine på tiltak som hadde fått alle barn til å få et positivt syn på likebehandling og homofili.

– Hva gleder du deg mest til i sommer?

– Til å ha fri! Jeg har jobbet mye denne våren og er sliten. Jeg gleder meg til å være sammen med familien, også håper jeg på sol og varme for jeg har definitivt blitt mer værsyk etter hvert som årene har gått.

– Beskriv din drømmeferie.

– Det å klare å koble av og ta helt fri og ha masse tid til familie og venner. Jeg har blitt mer bevisst på at tid er noe av det jeg har lite av i hverdagen. Det har blitt en slags luksusgode jeg passer på å nyte og få mest mulig ut av så ofte jeg har muligheten.

– Fortell om et sommerminne.

– Da jeg var barn tilbrakte jeg mange somre hos mine besteforeldre i Otta. Det var så pent! Jeg husker sykkelturer langs Lågen og deilige jordbær. Og altfor sur rabarbra dyppet i sukker. Det var rett og slett bare toppen!

– Hvem ville du helst ha smurt inn med solkrem?

– Det må bli mannen min, Stein. Han er en så flott fyr, så han holder godt på interessen min for å si det sånn. Jeg kan ikke tenke meg noen det hadde vært bedre å smøre inn enn nettopp ham!


ANNONSE

Kommentarer (17)

Ny kommentar ›

 • Amadeus

  30. jul 2012 11:17 Takk!
 • slettet_Os5aKWf

  30. jul 2012 11:52 Det var på tide at du kom "frem fra glemselen igjen :-) Du fortjener alt du kan få. Vi har forresten en pils tilgode. Husker du det?
  Siri Kvalheim
 • slettet_U96HFm2

  30. jul 2012 12:20 Hvorfor bare i kirken? Hva med en moske?
 • slettet_c5O78Xx

  30. jul 2012 15:27 Kirken har vel ikke vært våre støttespillere, og kunne aldri tenkt meg å gifte meg der... Fy så lite tollerante de har vært oppigjennom åra.
 • Laikel

  30. jul 2012 15:33 Jeg mener at vi er ikke noe bedre enn hva vi mener kirken skal være om vi maser oss til å gifte oss i den. Selvfølgelig syns jeg det skal få være fritt, men i den kristene tro står det skrevet mann og kvinne, hvorfor skal jeg gidde å gifte meg i en kirke og en tro som er så imot hvem jeg er hva jeg er.
 • slettet_0eCREeg

  30. jul 2012 16:29 Hvorfor skal dere plent gifte dere i kirken!?
  Homofile ekteskap har aldri hatt noe med kirken å gjøre og kommer aldri til å ha det.
  Dere sier dere hater å bli prakket på et syn dere selv ikke har, hva med kirken da?
  Kirken skal være folkelig, den skal romme og tollerere alle, men den skal ikke tollerere alt. Slik vil det for alltid være. Man kan ikke presse seg inn i en religion på den måten.
  Det er faktisk direkte arrogant og helt uhørt etter mitt syn!
  La religion være religion, og politikk være politikk.
  Kirken bør i denne saken ta sitt standpunkt ut fra hva som står i dens hellige skrift, Bibelen, ikke hva en gjeng politikere, som ikke en gang er aktive i kirken, har blitt enige om!!!
  Jeg vet det er veldig politisk ukorrekt, men det er nå min mening!
 • strålfisk

  30. jul 2012 16:39 Jeg mener tvert i mot at ingen bør få gifte seg i kirken. Folk (og da selvsagt også homofile) må gjerne gå i kirken for å få velsignelse, men selve vigselen bør verdslige myndigheter få ansvar for.
 • Real og grei

  30. jul 2012 23:59 Det må være et mål at staten skal behandle alle borgere likt og ikke forskjellsbehnandle ut ifra kjønn, legning, etnisitet osv...
  Men kirken er ikke ensbetydende med staten. Da burde det heller jobbes for å frata alle kirkesamfunn og reilgiøse grupperinger statsstøtte om de forskjellesbehandler mennesker .
  Det er viktig at relgioner får føle seg frie til å tro hva de vil. Men staten trenger ikke fore dem med penger dersom de diskriminerer.
  I kirkesamfunnene og i moskeene finnes mange snille mennesker som gir deg kaffe og kake og klapp på skulderen men selv om det er mange snille og hjelpsomme mennesker i kirken blir homoer i i mange kirkesamfunn dømt til helvete etter døden av de samme som serverer kaffe og homoseksuell aktivitet blir med frykt sett ned på som et opprør mot Gud med den følge at de riskikerer helvete etter døden.
  I idrettsnorge derimot virker det som om en blir dømt til helvete her på jorden mens en slipper å dømmes til helvete etter døden.. Kan aldri huske å ha sett to fotballspillere kysse hverandre eller vise sin tiltrekning og /eller kjærlighet offentlig.
  De kan ikke engang nevne at de er homo !
  Antageligvis er det mye penger som Norsk Tipping og staten ellers burde trekkee tilbake her ... enormt mye .
  Da virker det veldig skinnhellifg å ha så mye fokus på kirken som tross alt jobber med seg selv
 • _Vidar_

  31. jul 2012 01:14 Forstår ikke hvorfor man som homofil, skal på død og liv gifte oss i en kirke ?
  Jeg har full forståelse for reaksjonene rundt dette, fra prester, kristne og mannen i gata som mener at homofile ikke har den retten.

  Homofile som ønsker og gifte seg i en kirke må være veldig dårlig opplyst om hva det står for og hva som står i bibelen om akuratt dette.
  Tradisjon, kan ikke sammenlignes med kristendommen i dette tilfellet.
  I den sammenhengen begriper jeg ikke hvorfor vi skal presse oss inn kirke dørene?!
  Om Guds ord ikke har noen betydning for oss, så har vi heller ikke noe i en kirke og gjøre.
  Det blir som om vi spotter dem som virkelig tror.

  Om jeg en dag skal giftes, skal det gjøres på et kontor.
  Hvorfor skal jeg som ikke er ønsket inn i Guds rike som homofil, forpeste livet til prester og andre kristne som står mellom barken og veden ?!
  Hva gir det meg ?

  Ikke er jeg innteresert i alle fall !

 • absurdum

  31. jul 2012 09:45 Så lenge det finnes et eneste LHBT-par som ønsker å gifte seg i kirken, må kirken ta dette på alvor. Kirken skjuler seg bak "bibelsk ekteskapsforståelse" . Det er i beste fall en oppkonstruert forståelse. Kirken aksepterer likekjønnet samliv, men ikke likekjønnet ekteskap, i hvilken verden er det logisk? Ikke i min. Etter min mening må ekteskapslovens §16 endres, slik at de prestene som ønsker det kan vie likekjønnede par uavghengig av om Kirkemøtet har fått på plass en liturgi eller ikke. Slik det er nå, sanksjonerer Stortinget diskriminering i kirken! Er det noe vi kan akseptere?
 • slettet_FrixdCZ

  31. jul 2012 11:46 Homofile har også rett til sin egen tro, samme hvor eventyraktig og tullete ulogisk den måtte være, og bibelen er en bok alle kan få kjøpt, alle kan lese og alle kan leve etter dersom de vil det, homofile inkludert. Det finnes heller ingen begrensninger i antall måter bibelen kan tolkes. Her til lands har vi i tillegg en statskirke. Den burde da etter min mening også være åpen for alle statens innbyggere som sogner til kristendommen.
 • slettet_kPkdhMt

  31. jul 2012 15:43 Alle som vil, bør IKKE få gifte seg i kirken!
  Vi har ingen som helst rett til å tvinge oss inn i noen kirke for å inngå ekteskap.
  Vi burde skamme oss som krever at den norske kirke skal akseptere det.

  Sier seg selv at kirkens folk skal følge bibelen, og ikke bli tvunget til å tolke den ut av proporsjoner, bare for å tekkes eller gjøre seg populære for en liten gjeng religiøst uvitende politikere, eller bare for at noen skeive så gjerne vil gifte seg i krken,
  og av den grunn mener det bør "være sånn".
  Det er ikke alltid man får det en peker på vet dere. Ikke skal en alltid få det en peker på heller.

  Litt respekt for bibelen og respekt for kirkens avgjørelse på dette håpløse krav er helt på sin plass.

  Og et annet spørsmål til "kristendomshaterne":
  Hvorfor skal dere på død og liv inn i kirken, og innlemmes i de kristne ritualer når dere hater så sterkt ellers?

  For meg virker det som noen hele tiden må finne noe å sutre over.
  Og da er det gjerne den norske kirke som skal tas.
  Ja for dem har jo vært så "fæle" mot oss. Uffa meg...
  Prøv heller å gidde å sett dere inn i hvorfor kirken enkelte ganger må sette foten ned.

 • Europavenn

  31. jul 2012 17:38 Jeg er veldig takknemlig for politikere som støtter denne saken - tommel opp for Karita!
  Samtidig ser jeg at hver gang dette temaet kommer opp, så er det en mengde kommentatorer som mener å vite best hva Bibelen sier. Jeg har studert litt teologi, og jeg kan bare si at det er ikke så enkelt som mange av dere sier.

  For det første: Paulus, som har skrevet flere av de brevene der man omtaler mann til mann-forhold, blir oppfattet som en sterkt konservativ person. Det sier også konservative kristne. Derfor er ikke han en autoritet på dette området. Det finnes noen tekster i det gamle testamentet om homofili, men hvis man skulle etterlevd det som står der var det ikke bare homofili som ville vært forbudt, for å si det sånn... Og en annen tekst som ofte nevnes i forbindelse med homofili og kristendom finner vi i Matteus. Det er det eneste stedet hvor Jesus selv sier noe om mann og kvinne. Men det er heller ikke slik at han sier "ikke mann og mann eller ikke kvinne og kvinne". Som mottekster til disse tekstene har vi historien om David og Jonatan, som er kjent som noe mer enn et vennskap. Og Jesu ord om å ikke dømme hverandre, og nestekjærlighet.

  For det andre, jeg ser at mange deler av landet fortsatt oppfattes å ha en trang kirke. Men det er slettes ikke tilfellet alle steder. Ved siste kirkevalg var det nesten lik fordeling mellom konservative og liberale i homofilispørsmålet, med en liten majoritet for de konservative. Jeg er kristen, homofil, og kommer ALLTID til å være det. Og jeg kjenner at jeg får aksept for denne identiteten i de kristne miljøene jeg er i. Jeg beklager sterkt at ikke alle kjenner på dette.

 • slettet_bdaCvSJ

  1. aug 2012 01:41 Så lenge kirken ikke er uavhengig av staten - så ja.

  Hvis kirken en gang blir helt uavhengige, så må kirken få utøve sin liturgi så lenge den ikke er lovstridig. Det viktigste er å ivareta like juridiske rettigheter, og da er ikke det å gifte seg i kirken en nødvendighet.

 • Shabachtani

  1. aug 2012 17:59 Hvorfor hele tida dette spørsmålet om hvorfor "vi" skal plage "dem" i kirka? Hallo, homofile, lesbiske og andre skeive har like stor tolkningsmyndighet som stræite. Mange av oss er faktisk kristne og medlemmer av Den norske kirke. Hvorfor er det alltid så mange ikke-medlemmer som mener at vi bør melde oss ut? Hva veit dere om det, egentlig, hvis dere ikke tror på Gud?

  Hva hvis jeg sier at homofile ikke bør bli muslimer, høres ikke det helt galt ut? For det er mange homofile som er muslimer, det er ikke snakk om å komme utenfra.