- Unødvendig å sette folk i snevre kategorier


2417

innlogget

40215

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Unødvendig å sette folk i snevre kategorier

Marion Arntzen stråler da vi overrekker sommerrosen fra Lene Wikander. Det er utrolig hyggelig! sier Marion. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

Marte Oraug Skogtrø
1. aug 2012 04:08

I sommer lar Gaysir kjente, skeive personer dele ut ros(e) til noen som fortjener det. Dagens rose er det Lene Wikander som deler ut.

Lene er forfatter, journalist, blogger, Jamaica-ekspert og "forhumhore" på Gaysir. Hun var nominert til «Årets blogger» under GayGalla 2012 for den populære bloggen tarapi.no.

Lene gir sin sommerrose til Marion Arntzen, som mange vil huske fra NRK-serien «Jentene på Toten».

– Marion fortjener en blomst for sitt enestående arbeid med transpersoner i Norge, men først og fremst for sin unike evne til å alminneliggjøre det uvanlige og menneskeliggjøre det rare i oss alle. For som Marion selv sier det: Det handler ikke først og fremst om hvem du er som kjønn, men hvem du er som menneske. Det handler om å tørre å være den du er! sier Lene Wikander.


Navn: Marion Arntzen.
Sivil status: Gift med Harald, 4 barn og 4 barnebarn.
Alder: 55 år.
Bor: Toten.
Driver med til daglig: Driver Stensveen Ressurssenter og deltar på DJUP-skolen.


– Hva tenker du om at Lene ønsket å gi en blomst til akkurat deg?

– Jeg ble veldig overrasket og svært glad! Det er utrolig hyggelig!

– Hvorfor ble du opptatt av LHBT-saken?

– Det hele var ganske tilfeldig egentlig. Jeg bodde i Kristiansand og jobbet med tilpasning av brystproteser. På et tidspunkt var det noen som spurte meg om jeg jobbet mye med transer. Det gjorde jeg ikke, og jeg husker at jeg tenkte: hvorfor ikke egentlig?

– Tilfeldighetene ville det sånn at noen dager seinere så så jeg en annonse i avisen hvor det rett og slett sto: “Er du transe? Ta kontakt!”. Det gjorde jeg, og det var egentlig da det hele begynte.

– Hvilken LHBT-sak brenner du mest for for tiden og hvorfor?

– Jeg brenner generelt for det å fjerne stempler på og grenser mellom mennesker. Jeg synes det er så unødvendig å hele tiden skulle sette mennesker i snevre kategorier. De er jo ikke viktige! Det som er viktig er hvem menneskene ER.

– Det er jo ikke sånn at vi på Stensveen bare jobber med trans heller, alle som oppsøker oss på bakgrunn av vår virksomhet er i utgangspunktet vår målgruppe og er hjertelig velkomne. Ressurs betyr jo faktisk også hjelpemiddel eller hjelpekilde. Det er det vi ønsker å være på Stensveen, for alle som føler at de trenger det.

Marion Arntzen ble landskjent gjennom dokumentarserien «Jentene på Toten» som ble vist på NRK i 2010. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

– Hvilken happening i norsk LHBT-sak føler du mest eierskap til?

– For meg er nok det å få et program som «Jentene på Toten» sendt i beste sendetid på NRK1 en stor happening. Synlighet er så utrolig viktig. Ikke bare i det skeive miljøet, men i storsamfunnet. Få annerledesheten ut til alle, via statskanalen!

– Hvorfor synes du det er viktig/ikke viktig å delta i homoparaden?

– Jeg synes det er viktig. Parade er jo på mange måter det litt ekstreme og det kan skape en slags sjokkeffekt. Men aller viktigst er at det er en arena for synliggjøring og åpner for en videre samtale. Man viser at: “her er vi!”. Så kan man spørre seg: hvor er alle disse menneskene når det ikke er parade? Hvor er de nå?

– De er overalt. De er bare oss. Det mener jeg er utrolig viktig. 

– Hvis du var homominister for en dag - hva er det første du ville ha gjort?

– Da ville jeg sørget for å få etablert et varig og stabilt lavterskeltilbud for transpersoner. Det skal så lite til for å gjøre livet utrolig mye lettere for en stor gruppe mennesker.

– Jeg ville for eksempel opprette en pengepott som kunne brukes til å gi mennesker som vil delta på transetreff, men ikke har råd til det, støtte. En så liten ting hadde vært utrolig viktig for mange. For dette gjelder mange! Statistisk sett så er det sånn at vi alle sammen kjenner en transperson, men mange lever i skjul.

– Hva gleder du deg mest til i sommer?

– Jeg gleder meg til det å ha venner og familie på besøk. Også skal vi til Tønsberg i noen dager i slutten av juni. Det er laget en fullskala kopi av Osebergskipet som skal sjøsettes. Dit skal vi med noen venner. Det gleder jeg meg veldig til.

Marion er i disse dager aktuell med boken «Jente til gutt» som er skrevet sammen med Kari Kahrs. De samarbeidet også om boken «Mann er da kvinne» fra 2011. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

– Beskriv din drømmeferie.

– Drømmeferie er så mangt, men jeg kjenner at jeg gleder meg til de sommerdagene da det ikke er lagt så mange planer. Til de dagene hvor alle er hjemme samtidig, vi ikke har noe stort å gjøre og bare koser oss i hverandres selskap med god mat og vin.

– Fortell om et sommerminne.

– Det første jeg husker når du sier sommerminne er en dag for flere år tilbake. Det var bare en sånn perfekt sommerdag: Foreldrene mine, de to eldste barna mine og jeg padler kano i perfekt sørlandssol. Vi finner en holme og drar kanoene opp i standkanten. I piknikkurven har vi nykokte krabbeklør også sitter vi bare der og spiser dem mens vi nyter den perfekte dagen.

– Det var litt som et postkort egentlig. Helt nydelig.

– Hvem ville du helst ha smurt inn med solkrem?

– Jeg burde vel svare Harald, men han er så hårete at det nesten ikke trengs. Han blir ikke solbrent selv om han går uten skjorte. Så da får det bli barnebarna mine. Så de ikke blir solbrente, men bare brune og fine og glade!


ANNONSE

Kommentarer (11)

Ny kommentar ›

 • Christine85

  1. aug 2012 11:01 syntes det er mildt ironisk imot å være imot å sette folk i kategorier, men alikevel presse alle transkjønnede inn i transperson kategorien. vi har allerede dekkende ord for dette uten at vi trenger å gjøre transvesitt og transkjønnet til samme greie. som er dypt fornærmende.
 • Martialsk

  1. aug 2012 11:15 @christine85: oppfatter du at Marion gjør det? Presser alle inn i en kategori that is?

  Kan du i tilfelle forklare meg hvordan?

 • Nevrotica

  1. aug 2012 15:20 Så velfortjent Søte Marion. Stå på videre i arbeidet. Klem Fra Finnmark
 • bonden

  1. aug 2012 16:12 Transperson brukes som et samlebegrep på mennesker som har en annen kjønnsidentitet enn den de ble tildelt ved fødsel. Det er hvertfall min erfaring med det. Det sier med andre ord ikke noe annet om folk enn at de har en annen identitet enn den biologiske de ble tildelt når de ble født.

  Transperson kan derfor blant annet handle om transseksuelle, kjønnsavvisere eller transvestitter eller noe helt annet. Poenget er bare at man må ha et ord å bruke når man prater om en gruppe mennesker som har felles utfordringer, selv om de ikke har samme identitet. Og det er jo det Stensveen handler om, hjelp og støtte uavhengig av identitet.

 • Tante Grusom

  1. aug 2012 17:13 Moro at Marion fikk sommerrosen. Hun og Stensveen er virkelig et ressurssenter for gutta med kjole som jeg pleier å si. Koselige folk hele bunten:)
 • slettet_ecUS48v

  1. aug 2012 18:05 Gratulerer Marion! Dere på Stensveen gjør en en fantastisk jobb og betyr mye for mange.
 • slettet_8FdlCue

  1. aug 2012 20:56 Gratulerer Marion. du fortjener dette :)
 • fjåsvrengje

  2. aug 2012 10:31 Særs velfortent!
 • kittenbazz

  2. aug 2012 12:13 Kjempetøft!!! Utrolig kult!
 • Luthien Amandil

  2. aug 2012 17:33 All ære til Marion og Harald for den jobben de gjør med Stensveen :D
 • Mirromurr

  5. aug 2012 10:28 Dette var gøy. For de av oss som har opplevd Marion og Harald på Stensveen har opplevd hvor stor en favn kan være. Den gjestfriheten man får der er sjelden i dagens Norge. Til Christine - du tar helt feil. Er det en person som vet forskjell mellom begrepene er det Marion. Hun kjenner dem alle. Og transpersoner er jo et fellesbegrep.

  Hurra for Marion og Harald. Hurra for rosen og HURRA for at Marion er på rett plass. Blir man kjent med Marion bir det som om man har kjent henne i hundre år.

  Takk for anderledesheten og som Unitarkirken sier - Størst av alt er kjærligheten.