Sjelesørger, lobbyist og inspirator


2366

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Sjelesørger, lobbyist og inspirator

- De færreste vet hvor krevende jobben til Susanne er, sier André Oktay Dahl som gir sin sommerose til generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

Marte Oraug Skogtrø
27. jul 2012 03:07

I sommer lar Gaysir kjente, skeive personer dele ut ros(e) til noen som fortjener det. Dagens rose er det stortingspolitiker og 2. nestleder i Justiskomiteen, André Oktay Dahl (H), som deler ut.

Han gir sin rose til generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard. Skeiv Verden er en organisasjon for homofile, lesbiske og bifile innvandrere.

– De færreste vet hvor krevende jobben til Susanne er, i form av at hun må fungere både som administrator, sjelesørger, lobbyist og inspirator. Og det på et felt hvor det er svært små midler. Det offentliges innsats er fragmentert, eller ikke eksisterende, og hvor medlemmene har en bakgrunn og livshistorie som de færreste kan forestille seg, sier Oktay Dahl.


Navn: Susanne Demou Øvergaard.
Bosted: Grønland i Oslo.
Driver med til daglig: Generalsekretær i Skeiv Verden.


– Hva tenker du om at André velger å gi en rose til akkurat deg?

– Jeg blir veldig ydmyk og smigret. Anerkjennelser som dette er utrolig viktig for meg. Det er sånt som holder meg oppe og hjelper meg å holde ut på dager hvor denne jobben er veldig tung.

– Hvorfor ble du opptatt av LHBT-saken?

– Jeg har alltid vært et organisasjonsmenneske og jobbet frivillig. Blant annet i Røde Kors. Gjennom en ungdomsklubb jeg jobbet i kom jeg i kontakt med ungdommer med ulik minoritetsbakgrunn.

– Jeg valgte å være åpen i den jobbsettingen og det bød på mange utfordringer. Kommentarer og slengbemerkninger fra både foreldre og ungdommer. Det førte til at engasjementet mitt begynte å gro, for nettopp den saken.

– Hvilken LHBT-sak brenner du mest for for tiden og hvorfor?

– Det blir jo litt i forlengelsen av det forrige: Det å leve i presset mellom flere kulturer når man har en alternativ legning eller kjønnsidentitet, og/eller skal leve med mennesker som har det.

– Det å være norsk, men også ha beina planta i en annen kultur og et annet sett med normer. Det er ikke en lett situasjon og det er noe det er viktig at flere ser.

– Hvilke regnbueeffekter eier du?

– Jeg tror kanskje jeg har et belte. For meg har ikke regnbueeffekter vært så viktig, men jeg merker at for mange av menneskene jeg jobber med så er det det. Det blir en viktig form for identitetsmarkør. Det å ha en liten button, eller nøkkelring eller et armbånd. Det er kanskje en litt søkt sammenligning, men det blir litt sånn som motstandsmennesker som bar binders på jakkeslaget under andre verdenskrig.

– Jeg tror det markeringsbehovet blir større når man ikke kan vise den delen av identiteten sin offentlig. Så det at jeg aldri har tenkt på det som en greie er vel egentlig bare et uttrykk for at jeg har vært veldig privilegert.

– Anerkjennelser som dette er utrolig viktig for meg, sier Susanne når vi overbringer sommerrosen fra André Oktay Dahl. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

– Hvorfor synes du det er viktig/ikke viktig å delta i homoparaden?

– Det er litt komplisert. Det er på mange måter viktig fordi det bidrar til synliggjøring. Samtidig så er det jo litt karneval, med fokus på det ekstreme. For mange av de vi jobber med får det fort en negativ effekt når det er et så overdrevet fokus på for eksempel sex. Så jeg tror det er viktig å tenke gjennom form og presentasjon, også i paraden.

– Når det er sagt så synes jeg parade er veldig fint! Det er et fantastisk samhold og en enorm glede knyttet til den. Akkurat den dagen så glemmer man alle forskjellene og fordommene som er der – også internt i LHBT-miljøet - og alle er bare glade i hverandre og mangfoldet. Jeg skulle ønske vi kunne ta bedre vare på den følelsen og ta den med oss i hverdagen også.

– Hvis du var homominister for en dag - hva ville du ha gjort?

– Jeg ville trumfet gjennom endringer i norsk asylpolitikk. Også ville jeg gjort mitt for å sikre mangfoldet i arbeidet med LHBT-spørsmål og rettigheter. Jeg ville sikret driften av tiltak som allerede eksisterer, og lagt til rette for nye.

– Jeg ville også sørget for å reversere vedtaket om at BLIKK skal ut av skolebibliotekene. Man skal ikke undervurdere hvor viktig det er for mange å se at det bladet ligger der, som en naturlig del av magasinutvalget. Det er en liten, men utrolig viktig, markering av en anerkjennelse som for mange mennesker er nødvendig

– Hva gleder du deg mest til i sommer?

– Til sol og parkliv! Jeg skal være mye i Oslo, så jeg håper det blir bra vær og god stemning.

Susanne håper på fint vær. Store deler av sommeren skal nemlig tilbringes i hovedstadens parker. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

– Beskriv din drømmeferie.

– En ryggsekk, et bankkort og ingen plan. Å ikke ha med klokke eller mobil, og at det er varmt. Da er jeg lykkelig.

– Fortell om et sommerminne.

– Da jeg vokste opp var vi i Hellas hver sommer. Alle kusiner og fettere ble sendt dit på feriekoloni. Det var storfamilie, utedo og utedusj. Sorgløse dager, oliventrær, froskedammer og oldefar med bikubene sine. Det er blant mine fineste barndomsminner.

– Hvem ville du helst ha smurt inn med solkrem og hvorfor?

– Jeg tror jeg må gå for homoministeren jeg altså (Inga Marte Thorkildsen, journ.anm). Både hun og jeg er jo ganske nye i jobbene våre og det hadde vært topp å få henne på tomannshånd så vi kunne snakka litt om hvor det bør satset. Et lotion-moment med Inga Marte tror jeg hadde vært bra. Hvis hun leser dette kan hun ta det som en direkte invitasjon.

– Eller jeg kunne gått for Rihanna – hadde ikke vært feil det heller!


ANNONSE

Kommentarer (6)

Ny kommentar ›

 • slettet_JueuADd

  27. jul 2012 09:20 Absolutt velfortjent bukett til Susanne, godt valg André. Jeg kjenner få som har så mye enrgi, vilje og gjennomføringskraft. Fantastisk menneske :)
 • slettet_txpZjFx

  27. jul 2012 10:52 Denne er deg vel fortjent, Susanne. Du er bare god :)
 • slettet_LjKi3wh

  27. jul 2012 18:13 Takk til AOD som har valgt en flott person for å dele ut rosen. Stå på Sussi. I love U
 • slettet_roaq5Ig

  27. jul 2012 23:29 Nydelig person!!
 • Amadeus

  28. jul 2012 10:37 Keep up the good work Susanne!!
 • slettet_x8usdd3

  28. jul 2012 16:26 Herlig - av baade Andre og Susanne! Du gjoer en saa utrolig jobb, Susanne, og staar alltid fram for de mest vanskeligstilte.

  Lykke til videre - dere har masse folk bak dere!

  Klem, Gert