Viser ekte engasjement for homosaken


1764

innlogget

40233

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Viser ekte engasjement for homosaken

- Det er utrolig rørende, sier Gunn Karin Gjul. Hun får sommeroser av LLH-leder Bård Nylund. Foto: Synne Hall Arnøy.

Synne Hall Arnøy
11. aug 2012 05:08

I sommer lar Gaysir kjente, skeive personer dele ut ros(e) til noen de synes fortjener det. Dagens rose er det LLH-leder Bård Nylund som deler ut.

Bård gir sin rose til Gunn Karin Gjul. Hun har 18 år bak seg som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og er nå leder i Familie- og kulturkomiteen.

– Gunn Karin Gjul var saksordfører for ekteskapsloven i Stortinget i 2008, og har et ekte engasjement for homosak uten at hun alltid får så mye honnør for det, sier Bård Nylund.


Navn: Gunn Karin Gjul.
Alder: 44.
Bosted: Oslo/Ørland.
Sivil status: Gift.
Driver med til daglig: Storingsrepresentant.


– Hvordan er det å bli blomstertakket av selveste LLH-lederen?

– Det er utrolig rørende. Han har jo veldig mange å velge mellom, så jeg må si at jeg blir veldig rørt av og glad for det.

– Hvorfor tror du han velger å gi blomsten sin til akkurat deg?

– Det må Bård svare på, men hvis jeg skal tenke noe om det så har det sikkert med at jeg i mange år på Stortinget har jobbet for homofiles rettigheter, engasjert meg i spørsmålet og standhaftig kjempet når noe har vært urimelig.

– Og det er stadig saker som kommer opp med ulik valør og som ikke bare kan knyttes til homofiles rettigheter, men mer til menneskerettigheter sånn generelt.

– Hva gjorde deg opptatt av LHBT-saken?

– Jeg tror det handler noe om at jeg har bakgrunn fra AUF, og i AUF har vi alltid vært opptatte av likestilling og rettigheter. Jeg tror jeg var på første landsmøte i 1985 hvor homofiles rett til adopsjon ble tatt opp, så det var spiren. Også har jeg en mann (Trond Jensrud, red.anm.) som var med å lansere det førte forslaget for partnerskapslov sammen med Kristin Halvorsen da han satt på Stortinget, så jeg har noen å dele engasjementet med på hjemmebane.

– Hvilken LHBT-sak brenner du mest for for tiden – og hvorfor?

– Nå dreier det seg mye om helsespørsmål. Vi ser blant annet at hiv-tallene øker, og det er behov for å bli bedre på opplysning og informasjon for den gruppen. Også har jeg jobbet veldig mye den siste tiden med noe som jeg egentlig ikke definerer som en LHBT-sak - surrogatisaken. Det er viktig at disse barna får like rettigheter som andre barn.

– Hva skjer i saken nå?

– Det går framover. Vi er faktisk i gang med å finne løsninger for barna, og vi samarbeider med barne- og likestillingsministeren og skal endre loven for å sikre disse barnas rettigheter. Jeg gir meg ikke før det er løst og alle barna har fått juridisk tilknytning til sine foreldre.

Gunn Karin Gjul flagger med homoflagg på kontoret sitt hver eneste dag. Foto: Synne Hall Arnøy.

– Hvilken happening i norsk homosak føler du størst eierskap til?

– Felles ekteskapslov. Jeg var saksordfører, og dagen da felles ekteskapslov ble vedtatt er den flotteste dagen i hele mitt liv. Det var en helt fantastisk stemning i Stortinget – feststemt og høytidelig – mange opplevde den samme stemningen som når man gifter seg. Og det var også en viktig dag for det norske samfunnet, der vi fikk på plass grunnleggende rettigheter for alle.

– Eier du noen regnbueeffekter?

– Jeg fikk et regnbueflagg på Utøya i 2008, etter felles ekteskapslov. Det står i potteplanta på kontoret mitt, så jeg flagger hver eneste dag.

– Er det viktig å gå i homoparaden?

– Jeg mener det er viktig i forhold til alle de som synes det er vanskelig å komme ut av skapet å vise at homofile blir tolerert i det norske samfunnet, at det ikke er farlig å være homofil, at det er mange som er det og at det er en naturlig legning. Alt dette kan markeres gjennom en homoparade.– Også må jeg si at når jeg ser hvordan det er i Øst-Europa, så blir paraden viktigere og viktigere. Jeg er stolt av at vi lever i et liberalt samfunn hvor alle kan få uttrykke sin seksuelle legning. Homoparaden blir et symbol på dette og uttrykker det overfor omverdenen - Ukraina, Russland og alle.

– Hvis du var homominister for en dag – hva er det første du ville ha gjort?

– Jeg ville fått på plass loven i forhold til surrogatbarna - det tror jeg er det mest prekære nå. Også ville jeg sørget for å videreføre støtten til homoorganisasjonene på et høyt nivå. Med alternativet KrF og FrP ved makta er jeg ikke sikker på at ting ville se like bra ut.

– Hvordan vil du beskrive Bård Nylund?

– Bård er en jordnær og praktisk gutt. Det eneste triste er at han er mannlig sykepleier, og er det noe vi trenger så er det jo at noen menn jobber som sykepleiere. Men de har jo en tendens til å bli ledere, og det har Bård også blitt.

– Han er for øvrig et menneske jeg setter utrolig pris på for engasjementet sitt. Også er noe av det flotte med ham at han tar opp spørsmål som ikke bare handler om hans egen organisasjon. Han går ikke av veien for å fighte andres kamper også, og det synes jeg er en veldig sympatisk egenskap.

– Hva gleder du deg mest til i sommer?

– Å være på feire sammen med barna mine. Jeg har en liten feriebolig i Thailand, så det er langt unna alt som har med jobb å gjøre. Der tar jeg ordentlig ferie. Jeg og gutta kan starte dagen med et bad hver morgen – det skal bli kjempedeilig.

– Fortell om et fint sommerminne.

– Det må rett og slett bli den vakre junidagen i 2008 da felles ekteskapslov ble vedtatt. Det mest rørende øyeblikket var da loven ble banka og det brøt ut full applaus oppe på galleriet. Odelstingspresident Berit Brørby lot være å slå ned på det og lot folk få klappe. Det var så fantastisk fordi de på galleriet uttrykte en enorm takknemlighet og hvor viktig det var for dem som mennesker. Folk gikk gråtende ut av salen fordi det var så vakkert.

– FrP ble så sure at de prøvde å gi Berit Brørby en reprimande etterpå, men den falt på stengrunn. Vi feira gjennom hele byen og endte dagen på Elsker. Der var vi til langt utpå natta.– Hva med et sommerminne du helst skulle vært foruten?

– 22. juli i fjor. Det tror jeg det er mange som kan svare.

– Hvem ville du helst ha smurt inn med solkrem?

– Mine to små sønner på seks og ni år - av rent praktiske årsaker.


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • Sola 37

  11. aug 2012 19:50 Naboen min jo ;)
  Stå på Gunn Karin.
 • slettet_kPkdhMt

  12. aug 2012 22:40 Er dette en hjemmeside for Arbeiderpartiet eller?
  AP, og den rødgrønne gjengen har fått nok spalteplass her nå.

  Jeg "ser" snart rødt av hele regjeringssamarbeidet.
  Måtte det neste høst, lyse blått i alle lamper!
  Heia Solberg!

 • slettet_QrTzd2o

  13. aug 2012 00:26 Congrats, you do an amazing and important job! I love that these summer roses are given to people who deserve it but not necessarily get cred for what they do all the time!

  Startsiden, you can be as blue as you wish to be, but when someone is given a rose for prioritizing to support minorities, congratulations would be more appropriate than negativity. Just sayin.

 • Oslofyr

  13. aug 2012 05:10 Så fint at Gjul er bekymret for surrogatfamilier. Som leder i familiekomiteen har hun jo makt og myndighet til å ta opp denne saken med statsråden, den svært ekte blondinen Inge Marta Torkelsen, så blir nok saken kanskje helt sikkert løst.

  Det er ikke bare gaysir som er en forlengelse av Ap: Lederne i LLH synes å være sikret livslang sysselsetting så lenge vi har rødgrønne regjeringer, uansett hva slags talent de måtte legge for dagen.

 • slettet_xkoV70R

  13. aug 2012 08:14 For et fint menneske og spennende politiker! Gratulerer med velfortjente roser!