- Viktig å løfte frem trygge og åpne forbilder


1803

innlogget

40233

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Viktig å løfte frem trygge og åpne forbilder

- Det er alltid hyggelig å få uforbeholden ros, sier Eskil Pedersen som får sommerrose av Anette Trettebergstuen. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

Marte Oraug Skogtrø
18. jul 2012 04:07

I sommer lar Gaysir kjente, skeive personer dele ut ros(e) til noen som fortjener det. Dagens rose er det stortingspolitiker og 2. nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen, Anette Trettebergstuen (A), som deler ut.

Anette ønsker å gi sin rose til AUF-leder Eskil Pedersen.

– Eskil Pedersen har lagt bak seg et utrolig år og vist lederskap av en annen verden i en tid som har vært helt ekstrem. Fordi han sammen med Jens samlet oss alle i solidariteten, demokratiets og åpenhetens navn i dagene etter 22. juli. Fordi han har gjort homosaken tydeligere i AUF, ved å heise den opp på den politiske agendaen, men også som forbilde for tusenvis ved å stå frem og være åpen, sier Anette Trettebergstuen.


Navn: Eskil Pedersen.
Alder: 28.
Bor: Oslo.
Silvil status: Singel.
Driver med til daglig: Er leder i AUF.


– Hva tenker du om at  Anette velger å gi en rose til akkurat deg?

– Jeg blir veldig glad! Jeg setter enorm pris på Anette både som politiker og person og det betyr mye at den kommer fra nettopp henne. Det er alltid hyggelig å få uforbeholden ros, men kanskje spesielt i en sånn sorgkontekst som Anette nevner i begrunnelsen.

– Hvorfor er du opptatt av LHBT-saken?

– Kanskje først og fremst fordi jeg er homo selv, men det at jeg har vært politisk aktiv så lenge spiller også inn.

– Det er veldig mange som har gått foran oss og kjempet en langt tøffere kamp, men jeg føler allikevel at jeg har fått være med på store endringer bare i løpet av de 13 årene jeg har vært med i AUF. Det har vært en reise; et skikkelig frihetsboost!

–  Hvilken LHBT-sak brenner du mest for for tiden og hvorfor?

– Jeg brenner for mye, men jeg er kanskje ekstra opptatt av at det skal bli lettere for gutter og jenter over hele landet vårt å komme ut når de er klare for det. Ingen skal måtte brenne inne med at de er homo av frykt for reaksjoner fra omverdenen. Jeg er opptatt av økt LHBT-kompetanse blant både lærere og medelever slik at vi får bukt med mobbing og diskriminering. Et av de mest brukte skjellsordene i skolen er homo. Det kan vi ikke leve med.

– I samme ånd er det viktig å løfte frem stadig flere trygge og åpne forbilder i alle miljøer, kanskje ekstra mye i idrettsmiljøet. Vi må rett og slett skape flere trygge og aksepterende miljøer og arenaer for unge mennesker!

– Hvilken happening i norsk homosak føler du mest eierskap til?

– Jeg tror det må bli innføringen av ekteskapsloven. Jeg var leder i Telemark AUF i 2004 da vi vant den interne kampen på landsmøtet om at Arbeiderpartiet skulle gå inn for loven. Det var flere konservative strømninger i Arbeiderpartiet da og det var en stor seier for oss. Jeg er veldig stolt av å være en del av den AUF-generasjonen som på aktivistnivå kjempet for en så stor og viktig sak.

Eskil Pedersen føler stort eieskap til felles ekteskapslov. Loven ble vedtatt i juni 2008, og trådte i kraft 1. januar 2009. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

– Hvilke regnbueeffekter eier du?

– Jeg eier et regnbueskjerf som jeg har fått av en AUFer og en regnbuebutton med Obama på. Den fikk jeg da jeg var i USA under valgkampen. Også har vi veldig mye regnbueeffekter på AUF-kontoret.

– Hvorfor synes du det er viktig/ikke viktig å delta i homoparaden?

– Jeg deltar alltid i paraden når jeg har mulighet og har mange gode minner fra den. Jeg husker veldig godt et år da Kim Friele gikk sammen med oss i AUF og Arbeiderpartiet. Det var stort da og er det fortsatt.

– Samtidig så har jeg noen refleksjoner rundt den. Paraden er et symbol på LHBT-bevegelsens kompromissløse holdning. Det er viktig å markere at ”her er vi – forhold dere til det”! Paraden viser et stort mangfold, men er kanskje dratt ut i det litt ekstreme. Så jeg tenker samtidig at vi kanskje hadde kommet raskere frem til felles rettigheter hvis vi ikke hadde vært så ekstreme og kompromissløse. Men igjen: det er jo det som gjør LHBT-kampen spesiell og flott, så jeg synes det er en vanskelig avveining.

– Hvordan vil du beskrive Anette Trettebergstuen?

– Anette er en fantastisk person som har betydd mye for meg. Både som venn, åpen homo og som dyktig politiker. Hun er virkelig en av de som har gått i front. Anette er et forbilde for meg, uten tvil. Også er hun et fantastisk menneske.

– Hvis du var homominister for en dag - hva er det første du ville ha gjort?

– Jeg ville tatt tydelige grep med tanke på homofobi i skolen. Jeg ville sørget for å få på plass forpliktende handlingsplaner og gjort endringer i lærerutdannelsen. Jeg ville sørget for bedre rammer for diskusjon og samtale om legning og identitet, og gjort det jeg kunne for å skape en tryggere skole for alle.

– Hva gleder du deg mest til i sommer?

– Jeg skal på ferie til Tokyo, noe jeg gleder meg veldig til. Jeg har alltid hatt lyst til å reise dit, og tror det kommer til å bli utrolig spennende. Det er litt deilig å komme seg langt vekk noen uker. Reise til en helt annen tidssone.

– Dessuten skal AUF ha flere lokale sommerleire over hele landet og jeg skal besøke mange av dem. Det blir fint. Også gleder jeg meg til å nyte sol og strand i Norge og til å se Florence & The Machine på Øyafestivalen i august.

Tokyo, AUF-leire og Øyafestivalen står på ferieprogrammet. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

– Beskriv din drømmeferie.

– Det er å være en uke i New York og en uke i Miami; den perfekte kombinasjonen av storby og strand. Jeg er veldig fascinert av USA og synes det er veldig spennende å reise dit. South Beach i Miami er nok et av de fineste stedene jeg vet om.

– Fortell om et sommerminne.

– Da jeg var yngre pleide jeg å reise på Danmarksferie med familien. Vi tok danskebåten og kjørte nedover i Danmark og fant små byer med flotte hvite strender. Hver morgen var det tradisjon at pappa og jeg reiste til den lokale bakeren for å handle frokost. Nybakt brød med sånn sjokoladepålegg i plater. Jeg husker de feriene som om det alltid var pent vær og de står frem som veldig trygge, idylliske og fine sommerminner.

– Hvem ville du helst ha smurt inn med solkrem?

– Andreas Thorkildsen! Han er så flink til å kaste spyd!


ANNONSE

Kommentarer (22)

Ny kommentar ›

 • GauteG84

  18. jul 2012 13:11 Fint intervju. Jeg har også sommerminner om ferskt dansk bakverk med sjokoladepålegg i plater. Ikke sunt, men veldig bra feriefølelse. God sommer, Eskil. Hilsen fra Røst.
 • slettet_vHnDBcw

  18. jul 2012 13:52 Tar gjerne en Danmarkstur med Eskil jeg :) Utrolig flink og dyktig, og veldig kjekk :)
 • little-e

  18. jul 2012 14:51 ...ja, det er vel spydet til Andreas Thordkildsen Eskil vil smøre inn.
 • slettet_4YKfZtt

  18. jul 2012 14:56 Hei.

  Greit nok, men hiv saken er ikke nevnt med et eneste ord, noe som bør stå høyt på dagsorden her nasjonalt mener jeg som åpen hiv positiv.
  Det er nnoe alle bør være mer opptatt av i disse dager med flere nysmittede for hvert år som går.
  Viker som om Regjeringen sitter med hendene i fanget som jo ikke er bra.
  Hvorfor skal denne tematikken ties ihjel?
  Hva syntes Du om det forbyggende arbeidet som har blitt gjordt i Norge hittil lurer jeg på og resultatet av dette arbeidet?
  Hva mener Du om Straffelovens § 155?

  God tur til Japan som forøverig tillater hiv positive innreise som jo bra.

  Fortsatt god sommer også tross alt.

  Per Eidspjeld, Oslo.

 • jorgar

  18. jul 2012 16:01 Fullt fortjent rose til Eskil Pedersen! En meget flink fyr som sikkert kommer inn på Stortinget neste år ;-) og så venter nok en ministerpost innen 10 år er gått, får vi håpe...
 • slettet_pj4Aogh

  18. jul 2012 18:28 All honnør til Eskil!
 • slettet_GNuw6g8

  18. jul 2012 20:24 Hurra for kjekke Eskil! :-)
 • Bernhard64

  18. jul 2012 20:52 Eskil kommer aldri til å bli mitt forbilde. uansett. Har ikke sosialdemokrater til forbilder.. men han er sikkert helt ok han...men ikke mitt forbilde.
 • vikingjo

  19. jul 2012 01:01 Kjempefin honnør til en av våre dyktigste unge politikere!
  Har vært så imponert over hvordan han har taklet det overmenneskelige presset han har vært utsatt for i forbindelse med 22. Juli.
  Unner gromgutten vår en kjempefin ferie og at han får oppfylt ønsket å få massere spyd.....eh kasteren!
  Hilsen en stor beundrer!
 • vikingjo

  19. jul 2012 01:10 Eskil fortjener en FANCLUB!
  Noen som er enig?
 • slettet_grKkQfU

  19. jul 2012 08:09 Tviler sterkt på om han blir valgt inn på Stortinget, siden høyrevinden vaier ganske sterkt over det ganske land. Forøvrig gjør alle journalister han en bjørnetjeneste med de blødmende klisjeene omkring lederskap etc. Folk flest har dessverre fremdeles en oppfatning av ham som en feiging, uansett hvor mye journalister over hele fjøla prøver og implisere noe annet.
 • slettet_NYf1sxX

  19. jul 2012 08:22 Det er alltid så rørende og fint med de som tror de snakker for "folk flest". At Luring mener det får stå for hans mening men å tro man snakker for "folk flest" blir ganske naivt.

  Høyrevinden blåser ett år før valget. Bra det for da blåser den neppe til selve valget, Folk skifter mening fort i dette landet så å forutsi noe som helst nå hadde iallefall ikke jeg klart.

  Flott intervju med en dyktig mann var det også. Stå på!

 • slettet_grKkQfU

  19. jul 2012 08:45 Jaja, det er ikke til og stikke under en stol at valg er valg og at meningsmålinger ofte har rett. Blir veldig forundret hvis det rødgrønne regjeringssamarbeidet overlever valget i 2013.
 • slettet_XECENZ4

  19. jul 2012 09:30 22/7 markeres denne uken, og Gaysir publiserer et intervju med Auf lederen, som selvsagt fikk en Ap-rose av Ap - politiker Trettebergstuen, for så å reklamere for enda mer Ap politikk.

  Smooth, Gaysir.

 • deuce

  19. jul 2012 09:39 Kjempeflott intervju! Du er en flott mann, Eskil, og du gjør en kjempejobb! Stå på. Jeg støtter deg 100 %. Også håper jeg du får en fin tur til Tokyo :)