En rosa rebell


1637

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

En rosa rebell

- Det er veldig hyggelig, er Aina Haram-Hauges umiddelbare kommentar da vi forteller at LLHs nestleder Inger Lise Blyverket vil gi sin sommerrose til henne. Foto: Anita D. Haram.

Synne Hall Arnøy
7. aug 2012 11:08

I sommer lar Gaysir kjente, skeive personer dele ut ros(e) til noen som fortjener det. Dagens rose er det Inger Lise Blyverket som deler ut.

Inger Lise ble valgt til nestleder i LLH under landsmøtet i juni.  Hun gir sin rose til Aina Haram-Hauge, som har gjort mye for homosaken. Aina var blant annet medstifter av organisasjonen Foreningen for partnerskapsbarn

– Aina er en av de homoene som gjennom årene har gjort mye bra for homopolitikken på ulike måter uten at hun har fått særlig kred for det. Hun var aktiv i Rosa Rebeller på åttitallet, men det hun kanskje aller mest fortjener en blomst for er at hun var en av dem som sparket i gang arbeidet med adopsjonslovgivning, sier Inger Lise Blyverket.


Navn: Aina M. Haram-Hauge.
Alder: 42.
Bosted: Ulsteinvik.
Silvil status: Gift med Anita. En sønn og tre stedøtre.
Driver med til daglig: Studerer journalistikk i ved Høyskolen i Volda og prosjektledelse ved Høyskolen i Ålesund.


– Hva tenker du om at Inger Lise Blyverket velger å gi en rose til akkurat deg?

– Det er veldig hyggelig. Inger Lise er endelig tilbake i LLH sin ledelse. At hun tenkte på meg når hun hun ble spurt om hvem hun ville gi rose til, viser at LLH har fått en nestleder som er inkluderende og som tenker på at hele landet skal med når LLH skal bygges videre.

– Hvorfor ble du opptatt av LHBT-saken?

– Som 17-åring flyttet jeg til Oslo fordi jeg ville møte andre som var som meg. Dette var i 1986. Jeg vokste opp på Haramsøya, en liten øy på Sunnmøre, og eneste kunnskap jeg hadde om homofili var det som sto i leksikon. Da jeg kom til Oslo ante jeg ikke hvem jeg skulle kontakte for å møte andre lesber.

– Jeg satt inn en annonse i Dagbladet under “Noen som passer for meg?” og fikk svar fra en del jenter, men det viktigste brevet kom fra ei som representerte ungdomsgruppa i DNF-48. De svarte på alle slike annonser fra skeive ungdommer, og mange fikk på den måten en positiv “inngangsbillett” til det skeive miljøet i Oslo.

– Gjennom ungdomsgruppa ble jeg kjent med mange engasjerte folk. Jeg ble etter hvert med i Rød Ungdom og fant der et fellesskap med andre unge, radikale lesber. En del av dem følte seg ikke hjemme i DNF-48, og de tok initiativet til å starte aktivistgruppa Rosa Rebeller. I Rosa Rebeller hadde vi kort vei mellom beslutning og handling. Det passet meg meget godt. Jeg trives best med å kunne gjøre noe når jeg ser et problem, og er utålmodig etter å få på plass løsninger.

– Hvilken LHBT-sak brenner du mest for for tiden og hvorfor?

– Å etablere LLH i Møre og Romsdal med lokallag på Søre Sunnmøre. Dersom noen av Gaysirs lesere vil være med på å få til dette, er det bare å ta kontakt. Regionen har på grunn av store og kronglete reiseavstander hatt vanskelig for å etablere et LLH-lag, men jeg tror at dersom vi etablerer lokallag rundt de tre store byene i fylket i tillegg til et eget lokallag på Søre Sunnmøre, så kan vi få på plass regelmessige møteplasser med både politisk og sosialt innhold.

– Hvilken happening i norsk homosak føler du mest eierskap til?

– Det må bli ekteskapsloven. Under politikerdebatten i Pride Park i homouken for ni år siden reiste en gravid Guro Sibeko seg opp fra tilhørerbenken og spurte politikerne i panelet hvordan de ville sikre hennes ufødte barn retten til to foreldre. Hun pekte på at barneloven burde endres og hun hadde et forslag til hvordan det skulle gjøres.

– Da kona mi ble gravid noen få måneder senere, tok jeg kontakt med Guro og sa at jeg ville være med på å jobbe frem en lovendring. Kort tid etter ble også Marna Eide med. Foreningen for Partnerbarn ble stiftet, og vi begynte å ringe ned alle stortingspolitikerne.

Forfatter og samfunnsdebattant Guro Sibeko var en av initiativtakerne til Foreningen for Parnerbarn i 2003. Her fra en boklansering i 2010. Arkivfoto: Kaja Schau Knatten.


– Etter noen måneder med ringing fikk vi et møte med Siri Hall Arnøy og Andrè Oktay Dahl. Et leserinnlegg på Gaysir hadde fått meg til å tenke at en “felles ekteskapslov” ville kunne løse både de juridiske utfordringene når det gjaldt våre barn, så vel som å lede frem til juridisk likestilling mellom heterofile og homofile ekteskap. Jeg foreslo dette på møtet. Kort tid etter leverte May Hansen og Arnøy et privat lovforslag om en felles ekteskapslov. Forslaget falt i Stortinget, men det var en vekker for mange. Flammen var tent.

– Foreningen for Partnerbarn fikk mange nye medlemmer og ble en sterk lobbyorganisasjon. Selv satt jeg i kommunestyret for Arbeiderpartiet. Mitt lokallag, Haram, ble det første i Ap til å vedta støtte til en felles ekteskapslov, og det ble sendt som forslag til årsmøtet i Møre og Romsdal Arbeiderparti. Det var nesten for godt til å være sant når vi som første fylkesparti vedtok forslaget mot to avholdne stemmer.

– Hvorfor synes du det er viktig/ikke viktig å delta i homoparaden?

- Det er mange viktige grunner til å delta i paraden. Det å føle at man er del av et stort mangfoldig fellesskap er en herlig følelse. I tillegg betyr synliggjøring mye. Jeg syns jeg hører Siri Kvalheim lede an i taktfaste rop «… vi er mange flere og resten står blant dere». Jeg tror paraden og Skeive Dager kan være en god inngangsbillett for mange til et positivt skeivt miljø.

– Hvilke regnbueeffekter eier du?

– Et lite regnbueflagg. Har i årevis hintet til kona om at jeg ønsker meg balkongflagg.

– Hvis du var homominister for en dag - hva er det første du ville ha gjort?

– Sørget for at Blikk fortsatt ble distribuert til alle bibliotekene og etablert homohus rundt om i hele landet.

– Hvordan vil du beskrive Inger Lise Blyverket?

– Inger Lise rommer så mye. Hun er kunnskapsrik, faglig dyktig og full av pasjon for hver sak hun engasjerer seg i. Hun er også rakrygget og sterk, med både evne og vilje til å kjempe de kampene hun velger.

– Hva gleder du deg mest til i sommer?

– Sommeren i år består av å rehabilitere et hus vi kjøpte i fjor. Med huset fulgte det med en fantastisk stor hage, som har vært forsømt de siste tre årene. Så det er nok å ta tak i. Forhåpentligvis får vi litt pent vær også, slik at vi får ta med barna på stranden, gå i fjellet og nyte noen fine fisketurer.

– Beskriv din drømmeferie.

– Min kone og jeg var på den store drømmeferien for et par år siden. Vi dro på cruise med Olivia Travel fra Istanbul til Athen sammen med drøye 750 andre lesber. Kombinasjonen av «community-feeling» og greske øyer er nesten uslåelig.

– Fortell om et sommerminne.

– Et av mine bedre sommerminner er fra de første homodagene jeg var med på. Slagordet var «Jeg elsker hvem jeg vil» og det var stort for en tenåring fra bibelbeltet på Sunnmøre å gå i homotog og være med på alt fra St. Hans-feiring på Huk med ungdomsgruppa til Skeiv gudstjeneste utenfor Deichmanske bibliotek.

– Hva med et sommerminne du helst vil glemme?

Å bli så solbrent da vi var på Chios at jeg måtte holde senga innsmurt med yoghurt.

– Hvem ville du helst ha smurt inn med solkrem?

– Foruten kona og barna, så må de være Ellen DeGeneres fordi hun bruker sin TV-makt på en helt fantastisk måte.


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

 • Northwestern

  8. aug 2012 11:17 Hærlig Aina.
  Jeg er stolt av å være ditt søskenbarn. Du har gjort mye bra tidligere, og med deg med vil nok et lokallag i M&R blomstre opp i fremtiden.

  God sommer:)

 • slettet_Fy6JT2s

  10. aug 2012 05:29 Takk det samme til deg :-) Veldig stolt av deg og. Håper at du blir med og får på plass LLH her :-)

  Stor klem :-)

  Aina